Nieuws

Recente posts

Home | Isolatie | 3 tips om energiekosten te besparen

3 tips om energiekosten te besparen

ENERGIEKOSTEN BESPAREN MET DEZE 3 DUURZAME INVESTERINGEN

Gastblog – In duurzame samenwerking met Slimster.nl

Waarschijnlijk heb je het wel meegekregen, de energieprijzen zijn de afgelopen periode enorm gestegen. De gasprijs is nog nooit zo hoog geweest en hierdoor is ook de stroomprijs flink duurder geworden. Energieleveranciers moeten hun tarieven verhogen en sommige maatschappijen passen contracten zelfs tussentijds aan. Niemand zit op een hoge energierekening te wachten. Daarom delen we in deze blog op Allesverduurzamen.nl 3 duurzame investeringen voor jouw woning, zo kan jij energiekosten besparen!

WAAROM STIJGEN DE ENERGIEPRIJZEN?

De stijging van de energieprijs wordt veroorzaakt door een te hoge vraag en tekort aan aanbod. Een simpele economische werking van vraag en aanbod dus. Maar wat zit hier precies achter? Er zijn verschillende redenen voor de hogere gasprijs per m3. Zo wordt er minder gas geproduceerd door onderhoudswerkzaamheden, wordt er meer verkocht aan Azië omdat zij meer betalen en is de Nord Steam 2 pijplijn nog niet in gebruik.

Deze gaspijplijn loopt van Rusland naar Europa, maar wordt niet gebruikt omdat Europa zekerheid wil dat Rusland de gastoevoer niet zal afsluiten bij eventuele conflicten. In Nederland speelt ook nog mee dat de gaswinning in Groningen is afgebouwd.

Een hogere gasprijs per kuub heeft ook invloed op de stroomprijs. In Nederland gebruiken we namelijk vooral gascentrales voor het opwekken van stroom. Het gas is nu erg duur, waardoor het opwekken van stroom dus ook duurder is geworden. We hebben helaas nog niet de capaciteit om heel Nederland te voorzien van duurzame stroom.

ZO KAN JE ENERGIEKOSTEN BESPAREN

Omdat de energierekening flink zal stijgen, is het nog aantrekkelijker om je huis te verduurzamen. Je kunt verschillende verbouwingen laten realiseren aan jouw woning om het energieverbruik te verlagen of om zelf groene stroom op te wekken. Natuurlijk kost zo’n verbouwing geld, maar dit verdien je snel weer terug door op de energiekosten te besparen. Dus wat kan jij doen?

  • Woning isoleren
  • Zonnepanelen plaatsen
  • HR++ glas plaatsen

WONING ISOLEREN

Een goede eerste stap naar een duurzaam huis is de juiste isolatie. Door je woning te laten isoleren hoef je minder te stoken in de winter, maar blijft je huis juist koeler in de zomer. Zo profiteer jij van een lagere energierekening en meer wooncomfort.

Je huis isoleren kan op verschillende manieren. Zo kunnen muren, vloeren en zelfs het dak geïsoleerd worden. Populaire vormen van woning isolatie zijn vloerisolatie, kruipruimte isolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie. Welk type isolatie voor jouw huis geschikt is, is afhankelijk van het type woning en het bouwjaar.

De woning isoleren kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan de prijs variëren afhankelijk van het type isolatie, het totale oppervlak, het isolatiemateriaal en het uurtarief van de vakman. Voor een concrete prijsindicatie voor het isoleren van jouw woning raden we aan om verschillende offertes te vergelijken.

ZONNEPANELEN PLAATSEN OP JOUW DAK

Energiekosten besparen, zonnepanelen offertes, aandachtspunten

Je ziet tegenwoordig steeds meer daken met zonnepanelen erop in het straatbeeld. En dit is een goed teken. Door zonnepanelen te laten plaatsen kun je namelijk veel geld besparen. Zonnepanelen zijn een duurzame investering voor jouw woning waarmee je de energiekosten verlaagt en ook nog eens bijdraagt aan een beter milieu. Je kunt zo zelf groene stroom opwekken en bent minder afhankelijk van energiemaatschappijen.

Zonnepanelen kopen en laten plaatsen is een flinke investering. Daarom is het altijd goed om te kijken naar de mogelijkheden van jouw dak. Zo kun je de opbrengst en het rendement van de zonnepanelen optimaliseren. Je bent namelijk vast benieuwd naar de terugverdientijd van zonnepanelen, wat natuurlijk afhankelijk is van jouw woning en situatie. Gemiddeld genomen verdien je de investering in zonnepanelen terug na ongeveer 7 tot 12 jaar.

Denk jij na over het laten plaatsen van zonnepanelen en wil je energiekosten besparen? Zoek eerst meer informatie op over zonnepanelen, zoals het terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnetwerk, BTW-teruggave en beschikbare subsidies. Bij Slimster kun je alles over zonnepanelen lezen en direct gratis offertes aanvragen van gerenommeerde bedrijven.

HR++ ISOLATIEGLAS

Tot slot willen we nog even de mogelijkheden van HR++ glas toelichten. Isolerende beglazing is namelijk een zeer rendabele vorm van woningisolatie. Door oude beglazing te laten vervangen door HR-glas profiteer je van verschillende voordelen;

  • Minder vaak de verwarming aan
  • Lagere energierekening
  • Hoger wooncomfort
  • Demping van geluid
  • Geen last van tocht in huis
  • Woning wordt meer waard

Wil je isolatieglas laten plaatsen? Dan heb je de keus uit HR, HR+, HR++ en zelfs HR+++ glas. Op dit moment is HR++ glas het meest populair. Dit is hoogrendementsglas en heeft dus een uitstekende isolerende werking. Bovendien is dit prijstechnisch gezien ook de meest interessante optie. HR+++ glas is namelijk alleen toepasbaar in combinatie met nieuwe kozijnen. Hierdoor vallen de totale kosten een stuk hoger uit.

De gemiddelde kosten voor het plaatsen van HR++ glas liggen tussen de € 120 – 150 per m2. Afhankelijk van eventuele extra opties, het aantal vierkante meters, dikte van de beglazing en uurloon van de glaszetter kan de HR++ glas prijs variëren.

Op energiekosten besparen doe je met duurzame investeringen als HR++ isolatieglas. Zeker wanneer je dit combineert met woningisolatie en zonnepanelen. Door deze verduurzamingsmaatregelen hoef jij minder te stoken en kun je zelf stroom opwekken. Hierdoor verbruik je minder energie én ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Omdat je minder gas en stroom verbruikt bespaar jij elke maand op de energierekening. En dat is meer dan welkom gezien de hoge energieprijzen!

Meer weten over duurzame investeringen aan huis en gratis offertes vergelijken van gecontroleerde specialisten? Bij onze partner Slimster.nl vind jij altijd de beste aanbieding voor zonnepanelen, isolatie en HR++ glas. Voor uitgebreide informatie over alle duurzame maatregelen en oplossingen kun je altijd terecht op allesverduurzamen.nl

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie