Nieuws

Recente posts

5 slimme bespaartips voor in huis

5 SLIMME BESPAARTIPS WAARMEE JE DE HERFST- EN WINTERMAANDEN MINDER HOEFT TE VREZEN

De koudere maanden van het jaar zijn in aantocht en dus zullen ergens in oktober de eerste verwarmingssystemen weer aangaan omdat de temperatuur in huis onder het minimum duikt van de thermostaat. Gas en stroom zijn flink duurder geworden, dus het aanzetten van de verwarming en de het feit dat verlichting langer aan staat zullen de energiekosten doen stijgen. Een normaal verschijnsel, maar met de gestegen gas- en stroomprijzen is de impact vele malen groter dan voorheen.

Met een paar handige en slimme tips probeert AllesVerduurzamen het leed enigszins te verlichten.Sommige tips zullen voor de een makkelijker toe te passen zijn dan andere. En sommige vragen ook om een investering die niet iedereen bereid is te doen. Uiteindelijk is de intentie om de energierekening enigszins omlaag te brengen. Dit zijn ze:

Bespaartip 1: Zet de thermostaat op 19 graden
Bespaartip 2: Pas de aanvoertemperatuur van je CV-ketel aan
Bespaartip 3: Laat radiatoren optimaal hun warmte verspreiden
Bespaartip 4: Meten = weten, installeer een verbruiksmanager
Bespaartip 5: Maak gebruik van domotica en slimme toepassingen

BESPAARTIP 1: ZET DE THERMOSTAAT OP 19 GRADEN

Een inkopper van de bovenste plank, maar evengoed kan de thermostaat in veel huishouden terug van 21, soms zelfs 22 graden, naar 19 graden. Of wat mij betreft 18,5 als je daar tegenkunt. Het zal in het begin wennen zijn, maar op een gegeven moment is je lichaam en geest hierop ingesteld en zul je 19 graden ervaren als aangenaam.

BESPAARTIP 2: PAS DE AANVOERTEMPERATUUR VAN DE CV-KETEL AAN

Deze bespaartip is wat ingewikkelder dan de eerste. Je zult moeten weten hoe je huidige CV-ketel werkt en hoe je in het onderhouds- en instellingenmenu terecht kunt komen. Als dit mogelijk is, check dan de aanvoertemperatuur voor je verwarming. Heb je vloerverwarming, al dan niet overal in huis, en gebruik je de radiatoren elders in huis niet of nauwelijks? Dan volstaat een verwarmingswatertemperatuur van rond de 40 graden Celsius. De effectieve werktemperatuur van een vloerverwarming is namelijk tussen d 32 en 38 graden Celsius, dus hoger dan dat verwarmen heeft geen nut.

In principe is het overigens zo dat een modulerende thermostaat dit voor je regelt, maar evengoed kan het geen kwaad om deze temperatuur bij voorbaat te verlagen.

Heb je geen vloerverwarming en alleen radiatoren, dan is het ook mogelijk de aanvoertemperatuur te verlagen. Het kan interessant zijn om te testen of het zin heeft de temperatuur van het verwarmingswater bij te stellen danwel te optimaliseren. Standaard staat een CV-ketel vaak op 80 graden Celsius ingesteld, dat zul je vast een keer gemerkt hebben aan de radiatoren die loeiheet werden. Vaak kan de CV-installatie naar een temperatuur van 35 tot 50 graden Celsius. Zeker bij een goed geisoleerde woning.

Wil je zeker weten dat een lagere temperatuur voor jou ook werkt, dan raden we de volgende aanpak aan:

  1. Buitentemperatuur tussen de 4-10 graden
    De test kun je het beste uitvoeren in een week waarin het buiten koud is, tussen de 4 en 10 graden. Dan kun je goed ervaren of je woning met een lage temperatuur comfortabel warm kan blijven. Testen in een periode waarin het kouder is dan 4 graden wordt afgeraden.
  2. De cv-ketel instellen
    Voor de test pas je de temperatuur aan naar 50 graden. Hoe dit gaat, verschilt per merk en type CV-ketel. Kijk hiervoor in je instructieboekje. Heb je deze niet meer? De meeste handleidingen vind je ook online.
  3. Test één week
    Hou in deze week bij hoe je de temperatuur binnenshuis ervaart gedurende de dag, bijvoorbeeld opstaan, thuiswerken, ochtend, middag, avond, naar bed gaan, etc.. Blijft het comfortabel in alle ruimtes, voel je ergens tocht? Hou er wel rekening mee dat het langer kan duren voordat de woning is opgewarmd dankzij deze lagere temperatuur. Mocht je ‘s nachts de thermostaat altijd lager zetten, doe dit dan niet lager dan op 17 of 18 graden te zetten.
  4. Geschikt of niet?
    Is het thuis gedurende de testweek comfortabel warm gebleven? Houden zo! Bovendien heb je grote kans dat je woning geschikt is om te verwarmen op lage temperatuur, bijvoorbeeld met een warmtepomp.

BESPAARTIP 3: LAAT RADIATOREN OPTIMAAL HUN WARMTE VERSPREIDEN

Je mag ervan uitgaan dat radiatoren zodanig ontworpen zijn dat ze efficient hun werk doen en optimaal hun warmte verspreiden. Met de introductie van lage termperatuur verwarming (LTV) zijn er nu wel extra mogelijkheden om optimaal te profiteren van de warmte die radiatoren verspreiden. Hieronder vind je een paar voorbeelden van meest gebruikte optimalisaties, aanpassingen en toevoegingen.

MONTEREN VAN RADIATORVENTILATOREN

Radiator ventilator bespaartip warmte comfortJe bevestigt de radiatorventilator aan de onderkant tussen de platen van je radiator. De thermostaat van de ventilator plaats je in de buurt van de warmwateraanvoer. Dit alles gaat makkelijk met behulp van magneten. De radiatorventilator gaat vanzelf aan bij een radiatortemperatuur van 33 graden en schakelt uit bij 25 graden of lager. Het is dus wel noodzakelijk dat er een stopcontact in de buurt is.

Zodra de radiatorventilator aan gaat, wordt lucht langs de warme radiator de kamer in geblazen. Warme lucht wordt dus actief de ruimte in geblazen, waardoor de ruimte sneller op temperatuur is en dus minder stooktijd nodig is. Hierdoor bespaar je op jaarbasis zo’n 10%.

Ventilatorradiatoren zijn oa. bij Bol.com te koop.

AANBRENGEN VAN RADIATORFOLIE

Radiatorfolie bespaartip warmte comfortRadiatorfolie ziet eruit als zilverfolie en zorgt ervoor dat de warmte, die de radiator uitstraalt, niet meer door de buitenmuur ontsnapt. Dan kaats je 75% tot 95% van de warmtestraling terug. Zo wordt de radiator effectiever én bespaar je direct op het gasverbruik.

Hoeveel de besparing is, is afhankelijk van je stookgedrag, het verbruik van je cv-ketel en of je huis goed geïsoleerd is. Bij een slecht geïsoleerde muur, bijvoorbeeld, bespaar je met radiatorfolie gemiddeld zo’n 10m3 gas per m2 folie. Voor een raam is je besparing nog veel hoger. Bij standaard dubbelglas kan dit oplopen tot ongeveer 25m3 gas per jaar.

Ook radiatorfolie kun je bestellen bij onder andere Bol.com.

ONTLUCHTEN VAN JE RADIATOREN

radiator ontluchten efficient verwarmen bespaartipOm ervoor te zorgen dat je radiatoren zo efficient mogelijk warmte afgeven, is het essentieel dat de gehele CV-installatie regelmatig gecontroleerd wordt op achtergebleven luchtbellen. Daarnaast loop je het risico op roestvorming in de leidingen dankzij de combi water en lucht.

Het ontluchten bestaat uit een reeks van eenvoudige handelingen. Het enige wat je nodig hebt is een ontluchtingssleutel en een handdoek. Daarna kun je aan de slag met de stappen die door bijvoorbeeld Vasco en Feenstra uitgelegd worden.

BESPAARTIP 4: INSTALLEER EEN VERBRUIKSMANAGER

Op deze website is er hier al eens over geschreven. Om goed inzicht te krijgen in hoeveel energie jij verbruikt is actuele data nodig. Als je niet weet wat je verbruikt, en nog belangrijker waaraan, kun je ook niet besparen. Een energieverbruiksmanager kan je hierbij helpen. Een mooi voorbeeld is Energyflip van Aurum.

Een energieverbruiksmanager is een unit in je meterkast in combinatie met een app op je telefoon, onafhankelijk van jouw netbeheerder. Deze meet (in een ideale situatie) realtime zowel je gas- als stroom verbruik en bij zonnepanelenbezitters ook de (bruto)productie van je zonnepanelen. Hierdoor heb je direct inzicht in je eigen energieverbruik. Daardoor voorkom je sluipverbruik, kun je de nachtstand van je CV optimaliseren of bijvoorbeeld energieslurpers opsporen en deze vervangen door energiezuinige exemplaren.

BESPAARTIP 5: MAAK GEBRUIK VAN DOMOTICA EN SLIMME VERLICHTING

Google NestVan alle bespaartips kan dit een van de duurste, maar ook leukste zijn. Uiteraard kun je het jezelf zo duur maken als je wilt, maar feit blijft dat met de inzet van slimme apparaten en domotica je het verbruik in je woning beter onder controle kunt houden.

Blijft het licht altijd aan in de hal, de garage of op het toilet? Dan zijn een bewegingsmelder en een slimme LED-lamp je vrienden. Wil je niet altijd overal je verlichting aan hebben staan tijdens het TV-kijken? Een schema die je verlichting autmatische dimt of uitzet is je partner. Wil je je verwarming uitzetten als je een deur open hebt staan of je gaat eerder naar bed? Domotica kan dit voor je oplossen.

Uit eigen ervaring weet ik dat je domotica ook kan inzetten als dynamische schakelaar voor je vloerverwarmingspomp. Lees verder op deze pagina hoe dat werkt.

AllesVerduurzamen heeft alle slimme apparaten op een rijtje gezet op deze pagina. Er is heel veel mogelijk, zolang je maar creatief bent en je niet laat tegenhouden door wat je nog niet weet of kent.

BONUS BESPAARTIP: INSTALLEER EEN VLOERVERWARMING POMPSCHAKELAAR

Heb je een vloerverwarming dan zal het je vast eens opgevallen zijn dat de pomp van de vloerverwarming verdeler de gehele dag draait, ook in de zomer als de vloerverwarming niet aan staat. Op jaarbasis kan dit al gauw € 130 kosten. Om te besparen op deze kosten, kun je een vloerverwarming pompschakelaar installeren, die ervoor zorgt dat de pomp alleen aan staat als er vraag naar warmte is.

Dankzij het feit dat de pomp niet meer 24-uur per dag aan staat, kun je bij een pomp van 90 Watt al gauw 500 kWh besparen. Een besparing dus van rond de € 100, per jaar! Na een half jaar heb je de investering in deze pomp er dus al uit. De meeste systemen houden hierbij ook rekening met een dagelijkse cyclus om de pomp niet vast te laten lopen en roestvorming in de leidingen te voorkomen.

Met domotica is dezelfde opzet te realiseren. Het enige wat nodig is, zijn een slimme stekker, een slimme thermostaat en een domotica hub dat met deze 2 kan communiceren. In mijn geval heb ik een Homey als hub en is deze gelinkt met de Tado thermostaat en een Coolcam slimme stekker. Op het moment dat er vraag naar warmte is in de CV-ketel, wordt dit via de Tado thermostaat doorgegeven aan de Homey hub en zal deze de slimmer stekker aanzetten om de pomp te laten draaien.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie