Nieuws

Recente posts

De 3 meest gemaakte fouten bij verduurzamen

GOEDE VOORBEREIDING VOORKOMT VERKEERDE VERWACHTINGEN BIJ VERDUURZAMEN

De afgelopen jaren hebben bij het verduurzamen, de energietransitie zo je wilt, vooral de zonnepanelen een enorme belangstelling gekend. Logisch, want de investering erin is erg interessant door de teruggave van BTW op de aankoop en installatie van zonnepanelen en de salderingsregeling voor opgewekte elektriciteit die teruggegeven wordt aan het netwerk.

De energienota’s van alle zonnepanelen eigenaren zijn hiermee aanmerkelijk lager geworden. Daarom hebben de installatie van zonnepanelen vaak voorrang bij verduurzaming. Echter, dat is niet het enige effect. Immers, datgene wat je produceert met je zonnepanelen, hoeft niet door geproduceerd te worden door elektriciteitscentrales of gaswinning (als je niet op gas kookt). Wil je deze verduurzaming verder doorvoeren, dan zijn de volgende veel gemaakte fouten wellicht leerzaam.

IN DE VERKEERDE VOLGORDE JE WONING ISOLEREN

Kort samengevat: Begin eerst met het dak te isoleren en daarna de muren en niet te vergeten de vloer.

Het is natuurlijk heel erg aantrekkelijk om eerst te beginnen met maatregelen die direct geld opleveren, denk dus aan de zonnepanelen of een warmtepomp, maar voorkomen is over het algemeen beter dan genezen. Kortom, begin dus altijd eerst met isoleren.

Begin daarbij eerst met het isoleren van je dak. Warmte stijgt immers naar boven, waardoor alles wat je stookt net zo hard via het dak ontsnapt. Vaak heb je dan ook meteen de lastigste isolatieklus gehad. Of je het van binnenuit of van buitenaf doet, je (schuin)dak isoleren is niet zo makkelijk. Van binnenuit zul je de zolder moeten gaan afwerken om te voorkomen dat je tegen isolatieplaten aankijkt. En van buitenaf zul je je dakpannen en dergelijke moeten verwijderen om zo ruimte te maken voor je isolatiepanelen. Typisch een klus wat je beter door een vakman kan laten doen.

Als je eenmaal begonnen bent met het isoleren van je woning, vergeet dan ook zeker niet de vloer te isoleren. Er zijn voorbeelden van compleet geïsoleerde woningen waarbij de bewoners nog steeds last hebben van kou dankzij het feit dat de vloer koud is en daardoor een trek ontstaat. Het comfort in de je woning is dan volledig verdwenen.

EEN WARMTEPOMP INSTALLEREN ZONDER VERDERE AANPASSINGEN

Kort samengevat: Zorg dat je woning geschikt is voor verwarmen op lagere temperaturen m.b.v. goede isolatie, ventilatie en lage temperatuur afgifte systeem.

De investering in een warmtepomp is natuurlijk het summum van verduurzamen. Let dan wel op dat je zeker weet dat de warmtepomp optimaal zijn werk kan doen. Dus, overweeg je een warmtepomp in huis te nemen, check dan op deze 3 factoren:

  1. Hoe goed is je woning geïsoleerd?
    Zoals hierboven weergegeven, voorkomen is beter dan genezen. Een warmtepomp werkt op een lagere temperatuur, waardoor het nog belangrijker is om te voorkomen dat warmte verloren gaat via de muren of het dak van je woning. Het zo comfortabel mogelijk de temperatuur in huis constant houden is het uitgangspunt met een warmtepomp.
  2. Hoe wordt de woning geventileerd?
    Als je tocht in huis hebt door een niet goed werkende ventilatie-systeem, dan veroorzaakt dit temperatuurschommelingen waardoor de warmtepomp gaat pendelen (aan-uit). Dit komt niet ten goede van het rendement en de levensduur van de warmtepomp. Een goed ventilatiesysteem is dus belangrijk wanneer je een warmtepomp overweegt. Het zorgt voor een beter werkende warmtepomp en verbetert het comfort in huis.
  3. Hoe wordt je woning verwarmd?
    Ga je met een warmtepomp verwarmen dan behoud je in feite de installatie met cv-water. Het cv-water dat door het verwarmingssysteem loopt heeft dan wel een lagere watertemperatuur. In plaats van 70C tot 90C, heeft het cv-water dan een temperatuur van 30C tot 50C. Dat is alleen mogelijk als je woning goed is geïsoleerd, want dan kan je woning met minder verwarmingsvermogen verwarmd worden.Standaard radiatoren zijn hierbij niet geschikt om op een lage watertemperatuur te verwarmen. Je hebt dan een ander warmteafgifte systeem nodig. Vloerverwarming (en eventueel wandverwarming) of lage temperatuur convectoren zijn dan het beste alternatief. Lees hier meer over op deze pagina.

Let op, met bovenstaande 3 factoren ben je er nog niet. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en dus gaat je elektriciteitsrekening geheid omhoog. Hou dan ook de volgende 2 zaken in acht:

  • Mocht je naast je warmtepomp nog meer zwaardere elektrische apparaten in huis hebben of halen, denk bijvoorbeeld aan het laden op meer dan 11 kWh, dan kan het zijn dat jouw aansluiting in de meterkast niet 3 x 25 ampère is, maar 3 x 35 ampère (in het geval van 3-fasen aansluiting). De standaardkosten hiervoor zijn op jaarbasis aanmerkelijk hoger, zo’n 300 – 400 euro extra afhankelijk van de aanbieder. Informeer hierover bij je leveranciers zoals bijvoorbeeld Enexis.
  • Om een deel van de extra elektriciteitsvraag van de warmtepomp op te vangen is het heel verstandig zonnepanelen te laten installeren, dansel extra zonnepanelen erbij te zetten. Dit voorkomt verrassingen op de jaarafrekening, maar is tevens een echt duurzame oplossing in combinatie met de warmtepomp

JE WONING ISOLEREN ZONDER GOEDE VENTILATIE

Zoals je op deze pagina kunt lezen heeft vrijwel niemand het besef dat na het isoleren van je woning, goed geventileerde ruimtes bijdragen aan een duurzame leefomgeving. Ga maar na wat er met je gebeurt op het moment dat je noodgedwongen met de ramen dicht moet slapen vanwege storm of geluidsoverlast. Je slaapt meteen een stuk minder lekker en wordt niet fit wakker.

In je woning gebeurt er veel met de kwaliteit van de lucht. Wij ademen zuurstof in en Co2 uit, wij koken waardoor vocht en warmte ontstaat, we genereren stof en vocht en zorgen ook voor de nodige geurtjes. Er wordt geleefd en dus gebeurt dit! Door goed te ventileren zorgen we ervoor dat de ruimtes waarin wij leven gezond blijven. Onderstaande video is treffend wat dat betreft.

Ga je tevens investeren in een warmtepomp dan zul je met een goed ventilatiesysteem ook ervoor zorgen dat deze optimaal presteert!

En daarom hanteert Alles Verduurzamen de 5 stappen naar verduurzaming.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie