Nieuws

Recente posts

Druk op stroomnetwerk neemt toe

AMSTERDAM KAN DRUK OP STROOMNET NIET MEER ZELF OPLOSSEN

Overgenomen van Telegraaf.nl

Amsterdam roept de hulp in van het Rijk om de knelpunten op het elektriciteitsnet aan te pakken. In een brief aan de staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat schrijft het stadsbestuur dat netbeheerder Liander de afgelopen drie maanden tot vier keer toe ’congestie’ heeft moeten afkondigen voor een deel van het hoofdstedelijke stroomnet.

Congestie houdt in dat verbruikers niet de hoeveelheid stroom kunnen krijgen die ze willen en dat producenten niet de elektriciteit op het net kwijt kunnen die ze hebben opgewekt. Dit betreft vooral grootverbruikers (kantoren, fabrieken, etc.) en wind- of zonneparken.

“Donderdagochtend heeft Liander opnieuw congestie moeten aankondigen bij twee verdeelstations, omdat daar de maximale capaciteit is bereikt. Het ene station voorziet Amsterdam-Noord en delen van de gemeenten Oostzaan, Landsmeer en Waterland van elektriciteit. Het andere station levert stroom aan een deel van Amsterdam Centrum, Amsterdam West en een deel van het westelijk havengebied. Particulieren merken hier niets van, maar grootverbruikers wel.

Dat raakt niet alleen (toekomstige) klanten van Liander, het dreigt ook grote gevolgen te hebben voor de woningbouwopgave, de energietransitie en de economische ontwikkeling van Amsterdam”, aldus burgemeester Femke Halsema namens het college. Door de knelpunten op het stroomnet dreigt de bouw van duizenden broodnodige woningen vertraging op te lopen en kunnen grootverbruikers als scholen, winkels en zorginstellingen niet meer worden aangesloten. „Een wijk met mensen, maar zónder scholen, winkels, horeca of zorginstellingen is een slaapwijk en allesbehalve leefbaar.”

Het is waarschijnlijk niet de laatste keer dat Liander in Amsterdam congestie moet aan- of afkondigen. Daarom vraagt het college de staatssecretaris om meer werk te maken van het voorkómen van congestie, door netbeheerders meer vrijheid te geven om vraag en aanbod van energie te sturen, zegt het Amsterdamse stadsbestuur. Ook moet er meer worden gekeken of een piekvraag van een partij wel kan worden ingewilligd en hoe die piekvraag kan worden gereduceerd.”

Stroomnetwerk overbelast

Bovenstaande situatie is in de regio Amsterdam sneller zichtbaar dankzij de vele kantoren, industrien en sterk groeiende bevolking op een relatief klein oppervlakte. Tel daarbij op de vele daken die voorzien zijn van zonnepanelen, de vele laadpalen die geplaatst zijn en het is duidelijk dat het (relatief) oude netwerk tegen haar maximale capaciteit aanloopt.

Een van de oplossingen die Alles Verduurzamen bespreekt, is de installatie van thuisaccu’s of thuisbatterijen. Deze zorgen niet alleen voor elektriciteit in geval van nood (stroomuitval), maar kunnen ook voorzien in de stroombehoefte op het moment dat er geen zon is, of niet genoeg. Het terugleveren aan het stroomnetwerk wordt daardoor teruggedrongen. Zeker op het moment dat salderen geheel verdwenen is, zal dit een oplossing zijn die vele huishoudens gaan omarmen.

Bron: Telegraaf – Amsterdam kan druk op stroomnet niet meer zelf oplossen

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie