Nieuws

Recente posts

Home | Nieuws | Energielabel woning duurder dan verwacht

Energielabel woning duurder dan verwacht

GEMIDDELDE KOSTEN €275

Huiseigenaren die nu hun huis willen verkopen, zullen flink balen als zij niet in 2020 nog even snel online een energielabel hebben aangevraagd. Niet alleen kan het maanden duren voordat een energieadviseur er eentje kan opstellen, ze kosten ook gemiddeld €275.

Dat concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH) in een steekproef. Volgens de vereniging liggen de kosten hiermee zo’n €100 hoger dan vooraf was voorzien. Ook zouden er bedrijven zijn die niet transparant zijn over de prijs.

Tot en met 31 december 2020 kon je een energielabel online aanvragen, door wat vragen te beantwoorden en foto’s te uploaden. Voor een paar euro kreeg je dan een label, dat nog tien jaar geldig is. Het is verplicht om een energielabel te hebben als je een huis verkoopt.

Een maand na de invoering van het label komt demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren met maatregelen om de problemen het hoofd te bieden. Zo worden er meer energieadviseurs opgeleid.

Ook vervalt tijdelijk de verplichting om in een verkoop- of verhuuradvertentie aan te geven of een woning een energielabel heeft. Wel moet er bij de overdracht van de woning een definitief energielabel overhandigd worden.

Volgens de VEH heeft Ollongren de maatregel te snel ingevoerd en daarvan zijn huiseigenaren nu de dupe, met vertragingen in het verkoopproces tot gevolg. De vereniging gaf vorig jaar al aan dat het nieuwe label geen meerwaarde biedt voor huiseigenaren, maar huiseigenaren wel op hogere kosten jaagt.

Eerder adviseerde het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) het kabinet al om de invoering van de regel uit te stellen. Het ATR baseerde zich daarbij op onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).Volgens het adviesorgaan is de meerwaarde van het nieuwe ’expertlabel’ ten opzichte van het huidige eenvoudige energielabel niet aangetoond.

Bron: telegraaf.nl | ’Nieuw energielabel €100 duurder dan verwacht’

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie