Nieuws

Recente posts

FAQ over financiering verduurzaming woning

Wat zijn de meest gestelde vragen over het financieren van verduurzamingsprojecten

Alvast een waarschuwing vooraf: Hieronder vind je algemene vragen en de antwoorden kunnen per situatie verschillen. Het is dus altijd raadzaam dat je contact opneemt met een expert of instantie voor gepersonaliseerd advies, voor je eigen woning en portemonnee.

Naast de onderstaande 10 vragen zijn er vast nog veel meer vragen die je mogelijk kunt hebben over het financieren van verduurzamingsprojecten. De specifieke vragen hangen af van de individuele situatie en de verduurzamingsprojecten die je wilt uitvoeren.

Advertentie
Welke subsidies en financieringsmogelijkheden zijn er voor verduurzamingsprojecten van particuliere woningen?

Voor het verduurzamen van je woning zijn er diverse financieringsmogelijkheden. Even op een rijtje:

  • Je kunt subsidies aanvragen via het RVO, zie ook deze pagina op onze website – De bekendste subsidie en bijna enige is de ISDE 
  • Je kunt een groene lening afsluiten, die aftrekbaar is van je inkomstenbelasting mits besteed via de officiële kanalen (professionele installateurs);
  • Je kunt je verduurzamingsplannen meenemen in je hypotheek, tot een maximum van 106%;
  • Uiteraard kun je sparen voor je verduurzamingsplannen. Wellicht duurt het wat langer, maar de verstandigste keuze is dit sowieso;
  • Huren of leasen is ook een optie. Dit zijn vaak opties die door de installerende partij wordt aangeboden. Tevens heb je vaak gemeentes die hieraan meewerken;
  • Voor de langere termijn kun je overwegen om te gaan beleggen.
Hoeveel kost het om mijn woning te verduurzamen?

De totale kosten van je verduurzamingsplannen kunnen nogal uiteenlopen. Bedenk wat je doel is, in welke mate je woning geschikt is voor verduurzaming (denk aan isolatie en aanwezige radiatoren) en wat je budget is. Al met al kun je met € 5.000 al heel ver komen en kun je met € 30.000 vrijwel onafhankelijk zijn van energieleveranciers. OK, niet in de winter helaas.

Op deze site is al een paar keer geschreven hierover. Lees bijvoorbeeld dit artikel.

Welke verduurzamingsprojecten leveren het meeste rendement op?

Dat is moeilijk te zeggen zonder aanvullende informatie. Weet dat het isoleren van een woning altijd als eerste gedaan moet worden, om te voorkomen dat je warmte verliest wat je juist hebt opgewekt via bijvoorbeeld je warmtepomp. Dan heb je dus profijt van je investering en bespaar je ook nog veel op je stookkosten.

Het klopt dat dankzij de salderingsregeling de investering in zonnepanelen erg interessant is. Echter, zonnepanelen kies je om minder afhankelijk te zijn van je energieleverancier, zeker in combinatie met een thuisaccu en warmtepomp.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn investering in verduurzaming terugverdien?

Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden, aangezien de omstandigheden regelmatig veranderen dankzij de fluctuerende brandstofprijzen. Deze bepalen de kosten voor energie als in elektriciteit, gas, etc. Bovendien is de invloed van (dreigende) politieke beslissingen zeer groot op de kostprijs van je verduurzamingsplannen.

Advertentie
Is het mogelijk om mijn hypotheek te verhogen voor de financiering van verduurzamingsprojecten?

Ja, dat is zeker mogelijk. Op voorwaarde dat je alle werkzaamheden door een erkende installateur laat uitvoeren, kun je een extra bouwdepot krijgen tot een maximum van 106%. Meer informatie hierover vind je hier.

Kan ik een lening afsluiten om mijn woning te verduurzamen?

Dat kan zeker! En dat tegen gunstige voorwaarden, die ook belastingtechnisch interessant kunnen zijn. Dit worden ook wel groene leningen genoemd. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.

Zijn er speciale regelingen voor het financieren van verduurzamingsprojecten voor lage-inkomenshuishoudens?

Vaak worden dit soort initiatieven vanuit de gemeente gestart. Check dus met je eigen gemeente welke mogelijkheden er zijn.

Een andere optie is om je te melden bij het nationaal warmtefonds. Daar kun je lenen tegen 0% rente als je inkomen per jaar minder is dan € 60.000, gezamenlijk.

Welke instanties kunnen mij adviseren over het financieren van verduurzamingsprojecten?

Vaak zijn er vanuit de gemeente teams opgezet die op verzoek huishoudens kunnen voorzien van de juiste informatie. Uiteraard kun je ook terecht bij banken, het nationaal warmtefonds en bij het RVO.

Advertentie
Waar kan ik meer informatie vinden over het financieren van verduurzamingsprojecten?

Op deze site kun je hier terecht maar wat ook een aanrader is de site van Milieu Centraal.

Wat zijn de voor- en nadelen van verschillende financieringsmogelijkheden?

Check hiervoor de pagina´s die op deze website opgezet hiervoor. Bij elke financieringsvorm wordt ook uitgelegd wat de voor- en nadelen zijn.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie