?wi=358441&ws=

Veelgestelde vragen over het financieren van verduurzamingsplannen

Het verduurzamen van je woning levert al veel vragen op, maar de financiering ervan wellicht zelfs nog meer vragen! Veelgestelde vragen over de beste wijze waarop je de verduurzaming van je woning kunt financieren vind je zoveel mogelijk terug op deze pagina. Met de inzet van zonnepanelen, zonneboilers, thuisaccu’s en windmolens bespaar je veel geld en het milieu, maar hoe zorg je ervoor dat je de financiering van deze dure investeringen verstandig aanpakt?

Op allesverduurzamen.nl kun je nog meer veelgestelde vragen vinden over duurzame onderwerpen:

Heb je nog meer vragen over de financiering van de verduurzaming van je woning? Neem dan contact op! Ben je het niet eens met het antwoord op een van de vele vragen, laat het ons weten. Wij proberen altijd alle vragen zo goed mogelijk neer te zetten. Hetzelfde geldt voor vragen die je mist, wij willen deze vragen altijd toevoegen als ze geschikt zijn.

Veelgestelde vragen over subsidies

Hoeveel subsidiebudget is er beschikbaar?

Voor 2021 is er in totaal 124 miljoen beschikbaar voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Dat is volledig afhankelijk van de investering die je doet en welke maatregel hiervoor in aanmerking komt. Met de rekentool van de RVO weet je hoeveel subsidie je kunt verwachten.

Kan ik subsidies en andere financiering combineren?

Ja dat kan. Je kunt subsidies soms combineren met andere financieringsmogelijkheden. Bijvoorbeeld bij de installatie van een zonneboiler installeren of isolatie van het dak. Je kunt dan een subsidie combineren met een lening of hypotheek om de werkzaamheden te financieren. Bovendien profiteer je van het lage btw-tarief van 9% op de isolatiewerkzaamheden.

Het stapelen van subsidies van de gemeente en van het rijk voor dezelfde maatregel kan meestal niet. Je moet vaak op het aanvraagformulier invullen of je bij een andere instantie subsidie aanvraagt voor dezelfde energiebesparende maatregel.

Voor welke maatregelen geldt de ISDE?

De ISDE geldt voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, isolatiemaatregelen (dak-, spouw-, gevel-, zolder/vlieringvloer, vloer- en bodemisolatie of HR-glas), aansluiting warmtenet.

Wanneer kom ik in aanmerking voor de ISDE?

Je komt in aanmerking voor de ISDE als je eigenaar bent van de koopwoning en deze woning je hoofdverblijf is of direct na de verbouwing wordt. Het apparaat (zonneboiler of warmtepomp), aansluiting warmtenet en/of de isolatiemaatregelen zijn nieuw aangeschaft én je kunt dit aantonen met een betaalbewijs.

Welke voorwaarden gelden voor de ISDE?

De voorwaarden verschillen per maatregel. Kijk voor alle voorwaarden op deze pagina.

Waar vraag ik de ISDE aan?

De subsidie vraag je aan bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daar vindt je ook een stappenplan zodat je precies weet wat je nodig hebt om de aanvraag in te kunnen dienen.

Wanneer vraag ik de ISDE aan?

De subsidie kan aangevraagd worden binnen 12 maanden na installatie of uitvoering van de eerste maatregel. Het is mogelijk een aanvraag te doen voor ISDE als deze door andere voorwaarden in 2020 eerder niet in aanmerking is gekomen.

In het westen van Nederland is er gemiddeld een iets hoger aantal zonuren dan in het oosten, en ook zijn de zomers er wat koeler, wat gunstig is voor de opbrengst (panelen produceren minder stroom naarmate ze warmer zijn).

De verschillen binnen Nederland zijn echter vrij klein. Daarbij komt dat het ene jaar wel 20% meer opbrengst levert dan het andere jaar. 2014, 2015, 2016 en 2017 waren bijzonder zonnige jaren, 2018 was zelfs extreem zonnig. Uit de jaaroverzichten van het KNMI blijkt overigens dat sinds 2001 elk jaar landelijk gezien zonniger was dan het langjarig gemiddelde.

Advertentie

Veelgestelde vragen over sparen

Is spaargeld gebruiken voor verduurzaming de beste optie?

Ja, zolang de rente op spaargeld minimaal of zelfs negatief is, is spaargeld gebruiken voor de verduurzaming van je woning de beste optie. De energiebesparing levert meer op dan de rente op je spaargeld.

Welke spaarvormen zijn er om de investering in verduurzaming te behalen?

In principe zijn er 3 spaarvormen die interessant kunnen zijn:

  • Speciale spaarproducten
  • Termijndeposito
  • Groen sparen

Daarnaast is er mogelijk in de toekomst het zogenaamde bouwsperen.

Hoe krijg ik de hoogste rente op mijn spaargeld zolang ik het niet kan investeren in verduurzaming?

De hoogste rente verkrijg je over het algemeen op speciale spaarrekeningen, termijndeposito’s en nog beter: termijndeposito’s in het buitenland.

Wat is bouwsparen?

Bouwsparen kan een combinatie zijn van een geblokkeerde spaarrekening en een lening. Op de spaarrekening spaar je een vooraf zelf bepaald bedrag bij elkaar. Zodra dat is bereikt, ontvang je hetzelfde bedrag als lening uit de bouwspaarkas (via een speciale bank).

Kan ik ook op een duurzame wijze sparen?

Ja, dat kan met groen sparen. Het spaargeld wordt dan ingezet voor duurzame projecten en investeringen, goedgekeurd door de Nederlandse overheid. Helaas zijn nieuwe spaarders niet altijd welkom aangezien het aanbod minder kan zijn door de strengere eisen die gesteld worden aan de voordelen die groen sparen op kan leveren.

Advertentie

Hypotheek Advies Nederland

Veelgestelde vragen over hypotheek

Hoeveel mag ik lenen voor de verduurzaming van mijn huis?

Als je een woning koopt en van plan bent deze te verduurzamen, dan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen. Als je energiebesparende voorzieningen financiert, mag je tot 106 % (in plaats van 100 %) van de waarde van de woning lenen.

Wat is een groene hypotheek?

Steeds meer hypotheekverstrekkers bieden speciale groene hypotheken of duurzame hypotheken aan. Vaak krijg je rentekorting als je woning aan een aantal duurzame voorwaarde voldoet. Een hypotheekadviseur kan voor je in kaart brengen welke hypotheekverstrekkers zo’n hypotheek aanbieden en welke hypotheek het beste bij jouw situatie past.

Wat is het Energiebespaarbudget?

Met het Energiebespaarbudget is het mogelijk om tot 6% bovenop de woningwaarde te lenen onder de voorwaarden van NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Er zijn geldverstrekkers die het ook zonder NHG doen. Voorwaarde hierbij is dat dit extra bedrag volledig aan energiebesparende maatregelen besteed wordt.

Meer lenen betekent hogere maandlasten, maar meestal bespaar je dat direct op je energierekening.

Wat zijn erkende energiebesparende maatregelen?

Onderstaande maatregelen mogen worden meegenomen in het Energiebespaarbudget:

  • gevelisolatie, dakisolatie, leidingisolatie of vloerisolatie
  • hoog rendement beglazing (ten minste HR++)
  • energiezuinige deuren, kozijnen en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen in combinatie met hoog rendement beglazing (tenminste HR++)
  • energiezuinig ventilatiesysteem in combinatie met andere energiebesparende maatregelen
  • warmtepompen
  • douche-warmteterugwinningssysteem
  • zonnecellen
  • een combinatie van de hierboven genoemde maatregelen

Hoeven de maatregelen niet vermeld te worden in het taxatierapport?

Omdat vooraf nog niet bekend hoeft te zijn welke energiebesparende maatregelen je wilt nemen, kan de taxateur deze nog niet opnemen in het taxatierapport.

Gelden er ook ruimere hypotheekmogelijkheden bij aankoop van een energiezuinige woning?

Bij de aankoop van een energiezuinige woning mag een bedrag van € 9.000 buiten beschouwing gelaten worden. De definitie van een energiezuinige woning is een woning:

  • met energielabel A++ of hoger (afgegeven voor 1 januari 2015, of
  • met energielabel A+++ of hoger (afgegeven vanaf 1 januari 2021), of
  • met een Energie-index of Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,6 of lager, afgegeven voor januari 2021.

Voor energie-neutrale woningen, ook wel ‘Nul op de Meter’ woningen genoemd, geldt een verruiming op het inkomen van maximaal € 25.000, mits er een garantie is afgegeven door de bouwer.

Let op: Deze verruimingen gelden alleen bij een toetsinkomen van minimaal 33.000 euro!

Advertentie

Uw advertentie hier?

Bekijk en vraag naar de mogelijkheden op onze advertentie-pagina!

Veelgestelde vragen over groen lenen

Wanneer is lenen voor verduurzaming verstandig?

Lenen voor de verduurzaming van je woning is verstandig als je:

  • geen eigen geld hebt
  • liever niet al je eigen geld investeert in de verduurzaming van je woning
  • de kosten van aflossen en rente lager zijn dan of op zijn minst gelijk aan de besparing op de energielasten
  • je geen verruiming van een hypotheek als optie hebt

Welke leenproducten zijn gunstig voor het verduurzamen van mijn woning?

Voor het verduurzamen van je woning zijn de volgende leenproducten beschikbaar:

Wat zijn de voordelen van een lening t.b.v. de verduurzaming van mijn woning?

Over het algemeen zijn de voordelen vooral de lagere rente en gunstigere looptijden die van te voren vast staan, in combinatie met gunstige aflossingsvoorwaarden waardoor je niet gestraft wordt voor het vervroegd aflossen van de lening.

Bovendien zijn de looptijden ook korter dan een 2e hypotheek en is de lening nog steeds fiscaal aftrekbaar. Tot slot: je hoeft niet naar de notaris om de lening vast te leggen en af te sluiten.

Zijn de maatregelen waarvoor ik een groene lening afsluit overal hetzelfde?

Nee, de lijst met maatregelen waarvoor je de groene lening afsluit is niet overal hetzelfde. Kijk dus goed naar het overzicht per aanbieder om te bepalen of deze geschikt is voor jouw situatie.

Advertentie

Veelgestelde vragen over huren en leasen

Wat zijn de voordelen van huren of leasen?

De voordelen van het huren of leasen van duurzame maatregelen zijn:

  • Je hebt geen eigen geld nodig voor de aankoop van de installatie
  • De verhuurder regelt alles voor je
  • De verhuurder controleert of het systeem goed werkt. Als de installatie het niet goed doet, dan moet de verhuurder zorgen voor reparatie of vervanging

Wat zijn de nadelen van het huren of leasen van een duurzame Installatie?

  • Je gaat de huur aan voor een bepaalde termijn, bijvoorbeeld 10 jaar. Als je er voor die tijd mee wil stoppen, dan kan dat hoge kosten met zich meebrengen.
  • De salderingsregeling wordt vanaf 2023 afgebouwd. De besparing op je energierekening wordt daardoor stapsgewijs minder. Uiteindelijk zoveel minder dat de besparing lager uitvalt dan de huurkosten.
 • Als je geen eigen spaargeld kan of wil gebruiken, kun je ook gebruik maken van een energiebespaarlening. Het aflossen van zo’n lening kost minder dan het huren of leasen. Let op: je krijgt dan wel een BKR registratie, als je huurt krijg je die niet.

Kunnen gehuurde zonnepanelen ook op huurhuizen?

In principe kunnen alleen huiseigenaren duurzame installaties huren, op een aantal uitzonderingen na zoals het huren via de woningcorporatie waarvan je je woning huurt.

Stijgt de waarde van mijn woning als ik zonnepanelen huur of lease?

Nee, de waarde van je woning stijgt alleen bij de aankoop van duurzame installaties, niet bij het huren of leasen.

Kan ik huur of lease contracten onder gunstige voorwaarden beëindigen?

Nee, vaak treedt er bij het vervroegd beëindigen van een huur of lease contract een boeteclausule in werking, waardoor het veel minder aantrekkelijk wordt om het contract te eindigen.

Advertentie

Hypotheek Advies Nederland

Deel deze pagina

Advertenties

?c=31822&m=1834505&a=392969&r=&t=html
?wi=358441&ws=

Populair

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief ontvangen?