Nieuws

Recente posts

Home | Warmtepomp | Goed idee: hybride warmtepomp van de baas

Goed idee: hybride warmtepomp van de baas

EEN NIEUWE DUURZAME ‘SUBSIDIE’

HAAS, Heating as a Service, heet het concept en er doen al een flink aantal producten mee. Daikin, Vaillant, Remeha, ATAG, Itho Daalderop en Nefit nemen deel aan de mogelijkheid om onbelaste vergoedingen aan werknemers te geven onder de WKR-regeling. In feite dus vergelijkbaar met een fietsplan of pc privé project.

Waar het op neerkomt is dat een hybride warmtepomp aangeschaft kan worden met een flinke korting in de vorm van het inleveren van een stukje bruto loon of enkele vrije dagen per jaar. Zeker dit laatste is erg aantrekkelijk als de werknemer een flink aantal vrije dagen als secundaire arbeidsvoorwaarden heeft. Dit is namelijk niet direct voelbaar in de portemonnee. HAAS Heat BV biedt hierbij ook nog de mogelijkheid een energiespaarlening af te sluiten i.p.v. direct af te rekenen. Voor de koper een aantrekkelijk aanbod mocht de financiële ruimte niet groot zijn.

Al met al mag je ervan uitgaan dat de aanschafkosten voor een hybride warmtepomp dalen van bijvoorbeeld € 4.500 naar grofweg € 2.000 of lager. Voor veel particulieren is dit veel acceptabeler, aangezien hiermee de prijs in de buurt van een conventionele CV-ketel ligt. Let op, dit zijn geen actuele prijzen, daarvoor zul je uit moeten gaan van de prijzen op het moment dat de regeling bij je eigen werkgever aangekondigd wordt.

hybride warmtepomp remeha van de baasDe gehele fiscale constructie is al solide, aan het netwerk van installateurs wordt nog gewerkt, maar er is nu al sprake van een succesvolle lancering o.b.v. de ervaringen bij ABN en BDR Thermea/Remeha. Let wel op, de belastingvrijstelling (want dat is het) voor werkgevers gaat maar tot een bepaald percentage van de totale loon binnen de organisatie. Komt de vrijstelling daarbovenuit, dan zal gebruik gemaakt moeten worden van een vergoeding met verlofdagen.

Op het moment van schrijven (September 2021) zijn er ook al ideeën om hetzelfde concept in te zetten voor isolatie en zonnepanelen.

Alles Verduurzamen vraagt zich wel een aantal zaken af:

  • Wat er gebeurt met het recht op subsidie op de verschillende duurzame oplossingen die hier genoemd zijn. Zijn deze aan te vragen en zo ja, welke kosten liggen dan als grondslag? – Update: de subsidie op (hybride) warmtepompen is gebaseerd op merk en type en niet op basis van de investering. De kosten die genoemd worden zijn incl. de aftrek van de ISDE-susbidie en wordt aangevraagd en ontvangen via HAAS Heat;
  • Wordt alleen gekeken naar het verkopen van een hybride warmtepomp, zonder oog te hebben voor andere maatregelen die ervoor zorgen dat die hybride warmtepomp ook rendabel zijn werk doet? Met andere woorden, wat wordt er gedaan aan isolatie, vervanging van radiatoren, etc.? De aanschaf zal dus wel moeten worden voorzien van een gedegen advies.

Bron: Installatie.nl – Hybride warmtepomp van de baas

UPDATE NOVEMBER 2022

Inmiddels is het initiatief ongeveer 1,5 jaar verder en blijkt het aan te slaan in Nederland. De enige factor die de groei tegenhoudt, is de beschikbaarheid van de hybride warmtepompen en de beschikbaarheid van erkende installateurs om de installatie te plaatsen. Langzaam maar zeker wordt het netwerk uitgebreid, bovendien is een accountant betrokken bij de juiste toepassing van de regelingen voor de werkgevers.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie