Nieuws

Recente posts

Home | Isoleren, altijd stap 1! | Dakisolatie | Dakisolatie materiaal

Dakisolatie materiaal

Mineraal, kunststof of ecologisch - Alle voor- en nadelen op een rij

Bij het verwerken van dakisolatie kan met een grote verscheidenheid aan moderne en klassieke materialen gewerkt worden. Behalve de isolatiewaarden van de toegepaste materialen, is het ook van belang te weten of het materiaal toegepast kan worden in de omgeving waarin het verwerkt wordt. Denk bijvoorbeeld aan de directe blootstelling aan weersinvloeden, of de functie van de ruimte waarin het verwerkt wordt (een vochtige omgeving of niet).

Naast de gebruikte isolatiematerialen, wordt isoleren steeds makkelijker gemaakt door de basismaterialen te voorzien van een afwerkingslaag. Denk hierbij aan gipsplaten, underlayment, OSD of bijvoorbeeld Fermacell. Niet iedere isolatie kan hiermee verwerkt worden, maar de hardere soorten kennen hierdoor een veel bredere toepassing dan je in eerste instantie zou denken.

De toe te passen materialen zijn in te delen in 3 materiaalgroepen:

  • Minerale wol
  • Kunststof isolatie
  • Ecologische isolatie
Advertentie

DAKISOLATIE MET MINERALE WOL (ZACHTE ISOLATIE)

Minerale wol als isolatieMinerale wolsoorten zoals rotswol of glaswol zijn gemakkelijk te verwerken en isoleren thermisch gezien erg goed. Aangezien minerale wol relatief goedkoop is, biedt het over het algemeen de beste prijs-kwaliteitverhouding. Nadeel is wel dat ze standaard niet voorzien kunnen worden van een afwerkingslaag waardoor je nog een keer aan de slag moet met gipsplaten of underlayment als je de ruimte wilt afwerken. Minerale wol wordt toegepast als isolatie van hellende daken, zoldervloeren, voorzetwanden en spouwmuren. Ze nemen helaas wel iets meer ruimte in beslag dan isolatieplaten. Denk aan ongeveer 13 cm dikte als ze als dakisolatie ingezet worden.

GLASWOL DEKENS

Dit isolatiemateriaal is eenvoudig op maat te snijden en kan makkelijk tussen de kepers van het dak geplaatst worden. Daardoor is het erg geschikt als dakisolatie van hellende daken. Glaswol dekens zijn goedkoop, hebben een hoge brandwerendheid en een hoge isolatiewaarde. Let op! Bij het werken met glaswol moet je wel beschermende handschoenen dragen en een stofmasker want de vezels zijn klein en irritant voor huid en longen.

ROTSWOL DEKENS

Dit materiaal is net als glaswol een minerale wol met uitstekende isolerende eigenschappen. Het is uitermate geschikt voor isolatie van hellende daken, maar bijvoorbeeld ook voor de zoldervloer. Het heeft vrijwel dezelfde positieve eigenschappen als glaswol, maar isoleert het geluid iets beter. Rotswol is verkrijgbaar in dekens en zachte platen. Rockwool is iets minder irriterend voor de huid dan glaswol, maar toch is het, ook bij rotswol, aan te raden beschermende handschoenen en een stofmasker te gebruiken.

GESPOTEN GLASWOL

Dit is een minerale wol met een fijne wolachtige structuur. Het wordt steeds vaker gebruikt om hellende daken en plafonds mee te isoleren. Het kan makkelijk in bestaande holtes geblazen worden. Zijn er nog geen openingen of voormalige isolatieruimtes, dan wordt er eerst een kunststof dampscherm vastgemaakt waarin de wol geblazen kan worden. Door de optimale vulling van het dak kunnen koudebruggen vermeden worden, wat ten goede komt aan de energieprestatie van het dak.

VOORDELEN

  • Goede thermische isolatie
  • Goede brandwerendheid
  • Geluiddempend (geluiden van buitenaf en voorkomen echo)
  • Bescherming tegen ongedierte en schimmels
  • Veelzijdig toe te passen
  • Relatief goedkoop

NADELEN

  • Dikkere isolatie nodig dan bij kunststof dakisolatie om dezelfde isolatie prestaties te behalen
  • Bescherming voor ogen, huid en longen nodig bij plaatsing i.v.m. fijne vezels
  • Niet bestand tegen vocht, de ruimte waarin het materiaal zit, moet vrij van vocht zijn
Advertentie

DAKISOLATIE MET KUNSTSTOF ISOLATIE

Kunststof isolatieKunststof materialen als EPS, XPS, PUR, PF en PIR zijn allemaal chemische (hard)schuimen op basis van aardolie. Het zijn lichte materialen die goed isoleren en ongevoelig zijn voor vocht. Het is om deze reden dat vooral de kunststof isolatieplaten (zoals PIR isolatieplaten) erg geschikt zijn voor isolatie van hellende en platte daken of voor gebruik in vochtige ruimtes zoals gevels en kelders. Een van de voordelen van isolatieplaten is de relatief geringe dikte van deze platen waardoor ze minder ruimte in beslag zullen nemen. Voor XPS, EPS en PUR geldt over het algemeen een dikte van 13 cm, voor PIR zelfs maar 8 cm.

PUR DAKISOLATIE

Van alle kunststof dakisolatie is PUR het vaakst toegepast. Het is verkrijgbaar in de vorm van platen of gespoten schuim. PUR isoleert erg goed, is niet gevoelig voor vocht en is zeer duurzaam. Of je best schuim of platen kiest hangt af van de vrije ruimte en opbouw van het dak. PUR kan in allerlei diktes worden aangebracht. Het is niet het meest milieuvriendelijke of dampopen isolatiemateriaal maar, thermisch gezien, presteert het in de meeste gevallen het best.

PIR ISOLATIEPLATEN

PIR (polyisocyanuraat) isolatieplaten zijn erg geschikt voor het isoleren van daken. Ze zijn vochtbestendig, hebben een hoge isolatiewaarde en zijn drukvast.  PIR kan zowel gebruikt worden bij platte als bij hellende daken. PIR is brandwerend en makkelijk te verwerken. Naast dakisolatie is het ook geschikt als isolatie voor de zoldervloer dankzij zijn hoge druksterkte. Je kan isolatieplaten kopen in diverse diktes. PIR is niet verkrijgbaar in de vorm van spuitisolatie.

VOORDELEN

  • Hogere isolatiewaarde dan minerale wol
  • Makkelijk af te dichten als dampscherm

NADELEN

  • Minder geschikt als geluidsisolatie
  • Minder geschikt om tussen kepers te plaatsen
Advertentie

ECOLOGISCHE DAKISOLATIE (BIO / NATUURLIJKE MATERIALEN)

Ecologische isolatieVind je ecologisch bouwen belangrijk, dan kan je ook kiezen voor alternatieve soorten dakisolatie. Bio-ecologische dakisolatie bestaat uit natuurlijke en (bijna) onuitputbare grondstoffen. Denk hierbij aan plantaardige, dierlijke en minerale grondstoffen. Ecologische isolatie bevat geen of nauwelijks chemische toevoegstoffen en belasten het milieu of de gezondheid minimaal.

SCHAPENWOL

Schapenwol wordt veel toegepast als ecologische dakisolatie. Het heeft goede vochtregulerende eigenschappen, is niet irriterend bij verwerking en isoleert erg goed. Het heeft een hoge warmteopslagcapaciteit waardoor het binnenklimaat minder onderhevig is aan temperatuurschommelingen. Van schapenwol is bekend dat het schadelijke vluchtige stoffen in de lucht kan absorberen. Het is wel één van de duurste ecologische isolatiematerialen.

PAPIERVLOKKEN (CELLULOSE)

Papiervlokken worden gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. Hiermee is dakisolatie met papiervlokken een ecologische verantwoorde manier van isoleren. Papiervlokken hebben het voordeel dat ze een bepaalde hoeveelheid vocht kunnen opnemen om later weer vertraagd af te geven. Naast vochtregulerende eigenschappen heeft cellulose een hoge warmteopslagcapaciteit.

HOUTWOL

Net als de andere soorten milieuvriendelijke isolatiematerialen heeft ook houtwol goede vochtregulerende eigenschappen en een hoge warmteopslagcapaciteit. Houtwol dekens kunnen makkelijk op maat worden gemaakt en tussen de kepers worden bevestigd. Het materiaal is niet irriterend voor huid.

KURK

Kurk is een milieuvriendelijk isolatiemateriaal afkomstig van de kurkeik. Kurk is verkrijgbaar in de vorm van platen en dit in verschillende diktes. Kurk isoleert niet alleen thermisch goed maar ook akoestisch. Het is wel een van de duurste ecologische isolatiematerialen waardoor er minder vaak voor gekozen wordt bij het isoleren van daken.

HENNEP

De vezels van de hennepplant zijn erg sterk en, qua structuur erg geschikt voor het vervaardigen van zachte isolatie. Hennep dakisolatie is verkrijgbaar in de vorm van rollen en platen. Naast dakisolatie wordt hennep ook gebruikt voor het isoleren van muren en vloeren. Nadeel is wel dat hennep niet geschikt is voor gebruik in vochtige omstandigheden en ook brandbaar is.

VOORDELEN

  • Milieuvriendelijk
  • Brandveilig (meestal) en ook goed geschikt als geluidsisolatie

NADELEN

  • Weinig vakmannen in gespecialiseerd
  • Tot 50% duurder dan minerale / kunststof isolatie
  • Gevoeliger voor ongedierte
Advertenties
Meest gelezen
Advertentie