Nieuws

Recente posts

Schuindak isolatie

DE TECHNIEK VAN BUITEN EN BINNEN ISOLEREN VAN EEN SCHUINDAK

Bij het willen isoleren van de zolder, zal bedacht moeten worden of de dakisolatie van buitenaf of van binnenuit aangebracht moet worden. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen, zowel wat betreft de installatiewerkzaamheden, als de kosten, als het effect van de aangebrachte isolatie.

SCHUINDAK ISOLATIE – BUITENAF

Schuindak isolatie als onderdeel verduurzaming en isoleren woningBij het willen isoleren van de zolder, zal bedacht moeten worden of de dakisolatie van buitenaf of van binnenuit aangebracht moet worden. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Een schuindak dat van buitenaf is geïsoleerd, heet ook wel sarkingdak. Een sarkingdak verwijst naar de manier van isoleren. Traditioneel komt de dakisolatie tussen de spanten of kepers. Bij een sarkingdak zit de isolatie aan de bovenzijde van de draagconstructie. Dus op de kepers. De aannemer legt de isolatieplaten op de kepers. Op het isolatiemateriaal komt vaak een onderdak met tengellatten. Vervolgens komen de tengel- en panlatten en tot slot de dakpannen. Gezien de werkzaamheden die van buitenaf gedaan moeten worden, zal vrijwel altijd een aannemer of installateur ingeschakeld moeten worden, die alle werkzaamheden goed maar ook veilig gedaan krijgt. Mocht je handig zijn, dan zul je ervoor moeten zorgen dat er of een veilige steiger geplaatst wordt, of een hoogwerker en zul je ook de nodige veiligheidsmaatregelen in acht moeten nemen. Het mooie van deze isolatie methode, is dat de afwerking aan de binnenzijde van het dak intact blijft. Zeer interessant dus bij renovatie van het dak. Echter, houd er rekening mee dat de isolatieplaten die hierbij toegepast worden, niet bekend staan om hun geluidsisolerende werking. Mocht je dus een slaapkamer op zolder willen inrichten, en rustig willen slapen, dan zul je alsnog aan de slag moeten gaan met een isolerende laag aan de binnenzijde. Let op: als er dakisolatie langs de buitenzijde van het dak wordt geplaatst, neemt het volume van de woning toe. In veel gevallen kan een vergunning nodig zijn om dit te realiseren. Informeer dan ook bij je gemeente om te weten te komen of de door jou geplande isolatiewerken een vergunning vereisen.

VOORDELEN

  • De binnenzijde van de woning blijft intact. Bovendien verlies je geen ruimte binnen (wat al gauw 15 – 20 cm kan schelen)
  • Een Sarkingdak kan snel gerealiseerd worden. Bij isolatie van binnenuit is de binnenruimte langere tijd onleefbaar
  • De dakconstructie is goed beschermd tegen weersinvloeden (vocht, vorst, uitzetten en krimpen)
  • Interessant bij renovaties van de bestaande dakbedekking als deze sowieso vervangen moet worden
  • De isolatieschil is bij deze vorm van dakisolatie ononderbroken. Dit in tegenstelling tot isolatie langs de binnenzijde waarbij sneller koudebruggen kunnen ontstaan.

NADELEN

  • Een sarkingdak isoleren vergt de nodige expertise. Zo is een goede luchtdichtheid soms wat lastig te realiseren zonder de juiste kennis en ervaring
  • Het type isolatiemateriaal dat bij deze vorm van isoleren wordt gebruikt (veelal stijve isolatiepanelen) is minder geluidwerend dan de standaard isolatiematerialen zoals rotswol en glaswol
  • Vaak alleen te realiseren door een erkende aannemer of installateur
Advertentie

SCHUINDAK ISOLEREN – BINNENUIT

Schuindak isolatie van binnenuitEen schuin dak is eenvoudig te isoleren door aan de binnenzijde een houten of metalen raamwerk te plaatsen. Daartussen kan het isolatiemateriaal worden geklemd. De afwerking kan op diverse manieren plaatsvinden. Sommige isolatiematerialen zijn voorzien van een decoratieve afwerklaag (gipsplaat, underlayment, etc.), bij andere soorten moet je het dak zelf afwerken met gipsplaat of met houten of kunststof panelen. De meeste schuine daken hebben reeds een keper- of spantenstructuur. Dit zijn de houten balken die de dakconstructie ondersteunen. Het isolatiemateriaal wordt dan tussen deze houten balken aangebracht. Normaal gesproken wordt glaswol als isolatiemateriaal gebruikt (hoewel steeds vaker de kunststof varianten) omdat dit makkelijk op maat van de plaats tussen de kepers kan gesneden worden. Het kan nodig zijn om een extra houten raamwerk te monteren om de dakisolatie op zijn plaats te houden en voor de afwerkingslaag. Denk bij het laatste aan gipsplaten of kunststof panelen om de isolatielaag af te werken. Een dampscherm is altijd noodzakelijk. Deze wordt aan de warme zijde, juist onder de afwerking aangebracht. Sommige isolatiematerialen hebben een dampremmende laag, waardoor een apart dampscherm overbodig is.

VOORDELEN

  • Goedkoper dan isoleren van buitenaf
  • Keuze uit meer soorten isolatiemateriaal
  • Gelijktijdig geluidsisolatie toepassen mogelijk
  • Makkelijk zelf uit te voeren
  • Kant-en-klare oplossingen verkrijgbaar om zolder meteen af te werken

NADELEN

  • Neemt een deel van het volume van je zolder weg
  • Een dampscherm is nodig om vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen
  • Alleen een isolatielaag monteren volstaat niet, afwerking is nodig. Zeker als je je zolder wilt bewonen
  • Montage in de nok kan lastig zijn, een hoger ladder of steiger is nodig
Advertenties
Meest gelezen
Advertentie