?wi=358441&ws=

Advertentie

Vraag nu isolatie offertes aan!

Na aanvraag ontvang je maximaal 4 offertes om te vergelijken.

Veelgestelde vragen over isoleren

Veelgestelde vragen over het isoleren van daken, (spouw)muren, vloeren en ramen. De isolatie van daken, buiten- en binnenmuren en kruipruimtes lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. De meest gestelde vragen over isolatie zijn daarom niet meer dan logisch. Meer weten? Neem dan contact op. Op allesverduurzamen.nl kun je nog meer veelgestelde vragen vinden over duurzame onderwerpen:

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie

[accordion_father active=”0″ animation=”300″ titlemargin=”10″ iconsize=”16″ activetabbg=”rgba(193,193,193,0.6)” activetabclr=”#65cc5e” icon=”fa fa-chevron-right” activeicon=”fa fa-chevron-down”][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”WAT KOST SPOUWMUURISOLATIE?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]De prijs van spouwmuurisolatie hangt af van het type isolatiemateriaal dat gekozen wordt. Reken op een prijs per m2 van € 15,- tot € 20,- voor spouwmuurisolatie. Naast isolatiemateriaal zijn natuurlijk de oppervlakte en de breedte van de spouwmuur van belang bij het bepalen van de prijs. Bovendien zal het aanblik van de spouw bepalend zijn voor het isolatiemateriaal wat je kunt kiezen. Een spouwmuur met veel hindernissen (cementbaarden), zal minder makkelijk aangepakt kunnen worden, en dus mogelijk duurder uitvallen.[/accordion_son][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”IS SPOUWMUURISOLATIE MOGELIJK IN MIJN WONING?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]Spouwmuurisolatie is met name interessant bij woningen die tussen 1930 en 1988 zijn gebouwd. Bij deze woningen is wel een spouwmuur aanwezig, maar de spouwmuur is over het algemeen nog niet geïsoleerd. Woningen voor 1930 hebben vaak geen spouwmuur. Woningen die tussen 1975 en 1988 zijn gebouwd, hebben al wel spouwmuurisolatie, maar deze is vaak van slechte kwaliteit en kan dus een verbetering nodig hebben.

Mocht het om praktische of technische redenen niet mogelijk zijn om de spouwmuur te isoleren, dan zijn er nog altijd mogelijkheden om muren van binnenuit te isoleren of van buitenaf met isolatiepanelen. In het laatste geval wordt je woning meteen voorzien van een strakke nieuwe gevel.[/accordion_son][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”KAN IK GEBRUIK MAKEN VAN SUBSIDIES VOOR ISOLATIE?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]De overheid rekent een laag btw-tarief van 9% voor energiebesparende maatregelen, waardoor u ongeveer 15% goedkoper uit bent als u de spouwmuur laat isoleren. Daarnaast bieden diverse gemeenten aantrekkelijke subsidies voor isolatie en andere energiebesparende maatregelen. Bekijk op www.energiesubsidiewijzer.nl op welke subsidies u aanspraak kunt maken. Zeker nu het isoleren van je woning in combinatie met een andere duurzame investering valt onder de ISDE-regeling.[/accordion_son][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”HOELANG DUURT HET AANBRENGEN VAN SPOUWMUURISOLATIE?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]Spouwmuurisolatie is binnen enkele uren aangebracht. Vanaf de buitenkant van de woning wordt het isolatiemateriaal aangebracht via een aantal boorgaten in de muur, waardoor u nauwelijks overlast ervaart tijdens het plaatsen van spouwmuurisolatie.[/accordion_son][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”WANNEER HEB IK DE INVESTERING TERUGVERDIEND?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]De kosten die u maakt voor spouwmuurisolatie, heeft u vaak al binnen 3 jaar terugverdiend (ervan uitgaande dat als basis geen isolatie aanwezig was). Spouwmuurisolatie is een van de meest effectieve vormen van isolatie. Door de hoge isolatiewaarde van spouwmuurisolatie bespaart u jaarlijks tot wel € 800,- op uw energierekening.[/accordion_son][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”KAN IK TIJDENS HET ISOLEREN VAN DE WONING AANWEZIG BLIJVEN?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]Ja, dat kan. Spouwmuurisolatie wordt aan de buitenkant van uw huis aangebracht, waardoor u gewoon in de woning kunt blijven en geen overlast ervaart.

Ga je van binnenuit muren isoleren, dan zul je vaak consessies moeten doen wat betreft overlast en het verlies aan binnenruimte.[/accordion_son][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”HOE BREED MOET DE SPOUWMUUR ZIJN?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]Vaak hebben spouwmuren een tussenruimte van ongeveer 6 centimeter (minimaal 3cm). Deze afstand is voldoende voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie.[/accordion_son][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”HOE HERKEN IK EEN SPOUWMUUR?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]Een spouwmuur herken je aan een halfsteensverband, waarbij de lange zijde van de baksteen verticaal in de muur is geplaatst. Daarnaast zijn er een aantal ventilatie-openingen in te zien, ten goede van de vochtafvoer.[/accordion_son][/accordion_father]

Advertentie

Veelgestelde vragen over dakisolatie

[accordion_father active=”0″ animation=”300″ titlemargin=”10″ iconsize=”16″ activetabbg=”rgba(193,193,193,0.6)” activetabclr=”#65cc5e” icon=”fa fa-chevron-right” activeicon=”fa fa-chevron-down”][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”Hoe kun je het dak isoleren?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]

Het dak kun je op meerdere manieren isoleren:

 • Schuin dak isoleren
  Heb je een schuin dak, dan is de binnenzijde (laten) isoleren het makkelijkst. Hiervoor kun je spijkerflensdekens, kant-en-klare isolatieplaten en folie-isolatie gebruiken. Voor isolatie aan de buitenzijde van het dak zijn renovatieplaten, voorgevormde isolatiedelen, folie-isolatie en gespoten isolatie geschikt.
 • Plat dak isoleren
  Bij een plat dak is isolatie aan de binnenzijde het makkelijkst. Hiervoor kun je isolatieplaten of -rollen gebruiken. Deze bevestig je bij een houten dak tussen de dakbalken. De binnenzijde van een plat dak isoleren is af te raden bij vochtige ruimtes, zoals de badkamer. De buitenkant kun je isoleren met isolatieplaten van piepschuim.
 • Zoldervloer isoleren
  In plaats van het dak te isoleren, kun je ook kiezen voor isolatie van de zoldervloer. Dit heeft alleen zin als de zolder onverwarmd blijft en geen open verbinding heeft met de verdieping eronder. De onderzijde van een houten zoldervloer isoleren kan met isolatieplaten, isolatierollen of minerale wol tussen de zolderbalken. Voor isolatie aan de bovenzijde gebruik je isolatieplaten of vlieringvloerelementen, of je bevestigt balkjes op de bestaande vloer met daartussen isolatiemateriaal.

[/accordion_son][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”Wat kost dakisolatie?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]

De kosten van dakisolatie zijn afhankelijk van de isolatiemethode, het materiaal en de isolatiewaarde. De buitenzijde van een dak isoleren is duurder dan isolatie van de binnenzijde.

Heb je onvoldoende eigen geld om je dak te isoleren, dan kun je mogelijk subsidie krijgen of een lening afsluiten.[/accordion_son][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”Wat levert dakisolatie op?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal scheelt dakisolatie tussen de € 370 (schuin dak, onverwarmde zolder) en € 700 (schuin dak, verwarmde zolder) op de jaarlijkse energierekening. Isoleer je de zoldervloer, dan bespaar je daar op jaarbasis ongeveer € 400 mee (prijspeil 2020).[/accordion_son][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”Waar moet ik op letten bij dakisolatie?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]

Voordat je begint met de isolatiewerkzaamheden moet je het volgende in acht houden:

 • Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in huis. Controleer na isolatie of de ventilatie nog voldoende is aan de hand van de luchtvochtigheid. De ideale relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 55 %.
 • Controleer de te isoleren delen van je huis eerst op gebreken, zoals houtrot en vochtplekken. Isolatiemateriaal dat vochtig wordt, verliest zijn isolatiewaarde.

[/accordion_son][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”Waarom zou ik kiezen voor dakisolatie?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]

 • Dakisolatie geeft meer comfort
  Wanneer het dak niet geïsoleerd is, ontsnapt de warme lucht via de daken. In de zomer houdt de dakisolatie juist de warmte buiten, zodat het lekker koel blijft in huis. Dit zorgt voor meer wooncomfort.
 • Dakisolatie zorgt voor een lagere energierekening, zie een van de andere vragen
 • Dakisolatie is goed voor het milieu
  Gemiddeld verbruikt een huishouden 1600 kuub aardgas per jaar. Bij een goed geïsoleerde woning daalt dit verbruik tot wel 750 kuub. Hierdoor stoot je 1500 kilogram minder CO2 uit per jaar.

[/accordion_son][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”Is het mogelijk om zelfstandig mijn dak te isoleren?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]Het dak zelf isoleren is zeker mogelijk, al zal het sterk afhankelijk zijn van de methode die je gaat toepassen. Wil je aan de slag gaan met spuitisolatie, dan zul je meestal een expert moeten inschakelen. Dit geldt ook voor het isoleren van buitenaf, omdat er dan meer bij komt kijken dan alleen het plaatsen van het isolatiemateriaal.

Van binnenuit aan de slag gaan met isolatiewol of platen is goed tot zeer goed zelf uit te voeren.[/accordion_son][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”Welke isolatiematerialen zijn er op de markt?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]

Je kunt gebruiken maken van drie soorten dakisolatie:

 • Minerale wol, zoals glas en steenwol. Minerale isolatie is in verschillende vormen en afmetingen te krijgen. Hierbij kan je denken aan platen, vlokken en rollen. Minerale wol past goed bij binnenwanden, voorzetwanden en hellende daken.
 • Ecologische wol, zoals schapenwol, houtwol, hennep, papiervlokken en kurk. Deze kunnen hergebruikt zijn en hebben geen of weinig chemische eigenschappen.
 • Isolatie op basis van PIR of PUR

[/accordion_son][/accordion_father]

Advertentie

?c=32530&m=1880946&a=392969&r=&t=html

Veelgestelde vragen over vloerisolatie

[accordion_father active=”0″ animation=”300″ titlemargin=”10″ iconsize=”16″ activetabbg=”rgba(193,193,193,0.6)” activetabclr=”#65cc5e” icon=”fa fa-chevron-right” activeicon=”fa fa-chevron-down”][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”Is vloerisolatie duur?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]De investering in vloerisolatie is sterk afhankelijk van de materiaalkeuze. Over het algemeen heb je rekening te houden met een prijs die kan variëren van €8 tot wel €20 euro per vierkante meter en dan hebben we het uiteraard nog niet gehad over de werkuren die voor het isoleren in rekening worden gebracht.[/accordion_son][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”Kan ik vloerisolatie zelf uitvoeren?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]Vloerisolatie zelf doen is afhankelijk van het materiaal dat je gaat gebruiken en de wijze waarop de vloer is opgebouwd. Echter, over het algemeen is het goed zelf te doen. Zelfs als je geen kruipruimte hebt, kun je goed op de vloer zelf isolatie aanbrengen. Bij een houten vloer zul je de vloer zelf moeten weghalen wil je alsnog aan de onderzijde de isolatie aanbrengen.[/accordion_son][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”Kan ik subsidies aanvragen voor vloerisolatie?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]Jazeker, al zijn de mogelijkheden wat beperkter tegenwoordig. Kijk op de subsidie-pagina van deze site voor meer informatie.[/accordion_son][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”Wat is de terugverdientijd van vloerisolatie?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]De gemiddelde terugverdientijd ligt tussen de 5 en 8 jaar. Houd er rekening mee dat de hoogte van de subsidie die je ontvangt mede bepalend is voor het zo beperkt mogelijk houden van de terugverdientijd van je investering in vloerisolatie.[/accordion_son][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”Kan ik vloerisolatie combineren met vloerverwarming?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]Veel mensen denken dat het toepassen van vloerisolatie bij een systeem met vloerverwarming verloren geld is, maar dat is beslist niet het geval. Bij een niet geïsoleerde vloer zal er namelijk altijd een deel van de warmte die wordt opgewekt door de vloerverwarming verloren gaan. Het aanbrengen van passende vloerisolatie is dan ook zeer belangrijk.[/accordion_son][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”Wat zijn de voordelen van vloerisolatie?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]
 • Het huis voelt comfortabeler aan
 • De stookkosten worden lager
 • Geen koude vloer en voeten meer
 • Vloerisolatie brengt de temperatuur van de vloer voelbaar omhoog: tot wel 4 °C
 • Geen last meer van optrekkend vocht uit de kruipruimte
 • Geen last meer van tocht over de vloer
 • Betere verdeling van de temparatuur over de ruimte
 • Een droger huis is sneller warm.
 • Je huis blijft langer op temperatuur
 • In de zomer blijft je huis langer koel door vloerisolatie

[/accordion_son][/accordion_father]

Advertentie

Veelgestelde vragen over glasisolatie

[accordion_father active=”0″ animation=”300″ titlemargin=”10″ iconsize=”16″ activetabbg=”rgba(193,193,193,0.6)” activetabclr=”#65cc5e” icon=”fa fa-chevron-right” activeicon=”fa fa-chevron-down”][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”Welk glassoort is geschikt voor mijn woning?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]Het glassoort dat je kiest voor jouw klus is afhankelijk van de klus zelf en de situatie thuis. Vervang je het glas in één raampje, dan is een standaard glassoort dat overeenkomt met de rest van de woning voldoende. Wil je je woning beter isoleren door het oude glas te vernieuwen, dan is het belangrijk dat het glassoort een isolatiewaarde heeft dat aansluit bij de isolatiewaarde van de rest van je woning of bij de isolatiewaarde die je voor je woning wilt bereiken.[/accordion_son][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”Naar welke keurmerken moet ik kijken bij isolatieglas?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]Het KIWA-keurmerk is het belangrijkste keurmerk op het gebied van hoogrendementsglas. Glas met het KIWA-keurmerk krijgt ook automatisch het KOMO-keurmerk. Dit betekent dat het glas voldoet aan de voorwaarden die wettelijk zijn vastgelegd in het bouwbesluit. De CE-markering vertelt je dat een product voldoet aan de Europese richtlijnen. En dan is er nog FOSAG het keurmerk van de branchevereniging van schilders.[/accordion_son][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”Wat is de U-waarde?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in de U-waarde. Deze vind je op alle glassoorten terug. Deze waarde vertelt je hoeveel warmte het glas doorlaat en hoe lager deze is hoe beter het glas isoleert. En hoe beter het glas isoleert, hoe meer geld je kunt besparen op je energierekening nadat je het hebt geplaatst.[/accordion_son][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”Kan ik mijn glas zelf plaatsen?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]Het vervangen van glas in je kozijnen is een specialistische klus. Dat niet alleen, het is ook gevaarlijk en zwaar. Je hebt hier eigenlijk altijd twee man voor nodig en een goed bevoorraadde EHBO-doos. Maak je een foutje bij het plaatsen dan kan er een glaslek ontstaan. Dit heeft weer als gevolg dat de isolatiewaarde naar beneden gaat en dat er condensatie je glas binnentrekt.[/accordion_son][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”Hoe weet ik wat voor soort glas ik momenteel heb?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]Kijk naar de aanduiding in de afstandhouder tussen de glasplaten. Staat hier HR, HR+ of HR++? Super, dan hoef je niets meer te doen. Staat er niets dan gaat het om enkel glas, gewoon dubbelglas of HR glas van voor 1996. Een investering in isolatieglas is in dat geval vaak interessant.[/accordion_son][accordion_son size=”18″ gradientbg=”” title=”Wat is mijn rendement van isolatieglas?” clr=”#65cc5e” bgclr=”rgba(193,193,193,0.4)” titleradius=”15″]

Het rendement is uiteindelijk afhankelijk van welk isolatieglas je precies kiest. HR++ glas isoleert beter dan gewoon dubbelglas en daardoor is logischerwijs het rendement van HR++ isolatieglas hoger. Bovendien kom je met alleen glasisolatie niet ver, je zult ook de rest van de woning moeten isoleren om optimaal te profiteren van het isolerend effect.

[/accordion_son][/accordion_father]

?c=33049&m=1779410&a=392969&r=&t=html

Deel deze pagina

Advertenties

?c=32530&m=1735686&a=392969&r=&t=html
?c=33049&m=1779415&a=392969&r=&t=html

Populair

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief ontvangen?