Nieuws

Recente posts

Betonvloeren isoleren

WELK MATERIAAL IS HET BESTE OM EEN BETONVLOER TE ISOLEREN?

Een betonvloer zonder vloerisolatie is 5 graden kouder dan de temperatuur in de kamer. Daarbij komt ook nog eens dat de gevoelstemperatuur het gevoel van kou nog een tikje erger maken. Door het isoleren van een betonvloer wordt het wooncomfort verbeterd. Daarnaast gaan ook de energiekosten omlaag, want er hoeft minder gestookt te worden om een aangename temperatuur in huis te krijgen en te behouden. Vloerisolatie vanuit kruipruimte van een betonvloerHet isoleren van een betonvloer wordt meestal vanuit de kruipruimte gedaan. Isolatiematerialen die goed te combineren zijn met beton zijn hierbij EPS of PIR vanwege een hoge isolatiewaarde. De kosten van PIR liggen echter hoger per m2 dan van EPS. Het isolatiemateriaal EPS (ook wel piepschuim of tempex genoemd) is dus goedkoper dan PIR, maar er is wel meer van nodig om dezelfde isolatiewaarde te bereiken als met PIR. Wil je EPS gebruiken om een betonvloer te isoleren, dan is een dikkere laag isolatiemateriaal nodig dan wanneer dezelfde betonvloer met PIR geïsoleerd wordt. De keuze voor EPS of PIR is daarom afhankelijk van de ruimte die onder de betonvloer beschikbaar is. Het plaatsen van PIR en EPS gaat bijna hetzelfde. Beide materialen kunnen direct tegen de onderkant van de betonvloer gelijmd worden met lijm. De moeilijkheid van het plaatsen van deze isolatieplaten is het risico op een koudebrug. Dit ontstaat wanneer de platen niet goed op elkaar aansluiten, maar ook als de platen heel strak op elkaar drukken. Met het blote oog is niet in te schatten of de PIR of EPS luchtdicht geplaatst zijn. Daarom is het belangrijk om tussen de platen onderling (en tussen de platen en andere oppervlakken, zoals muren en wanden) een ril purschuim aan te brengen. Ben je bezig met het (ver)bouwen van een woning en wordt een beton vloer gestort? Dan is het verstandig om tegelijk met het storten ook de vloer isolatie mee te nemen. Wordt dit niet gedaan, dan moet bovenop de nieuwe beton vloer isolatie geplaatst worden en dat gaat ten koste van de ruimte en stahoogte in het vertrek. Bovendien is na-isoleren meestal moeilijker dan wanneer je direct bij het storten van de vloer isolatie aanbrengt. Vergeet niet om een dun laagje isolatie aan te brengen voor het geval vloerverwarming wordt aangelegd. Deze dunne laag zal ervoor zorgen dat er geen energie verloren gaat aan het opwarmen van de betonlaag, om vervolgens veel sneller af te koelen op het moment dat de vloerverwarming uit wordt gezet. Kortom, het zorgt voor een efficiënte werking van de vloerverwarming.
Advertentie

EPS ISOLATIE 

Als ruimte geen rol speelt dan kan EPS isolatie onder de betonvloer geplaatst worden. EPS is een afkorting voor geëxpandeerd polystyreen en is o.a. bekend onder namen als tempex, airpop of piepschuim. EPS is een goedkoop isolatiemateriaal. Is er genoeg ruimte onder de vloer en hoeft isolatiemateriaal daarom niet persé dun te zijn? Dan is EPS een goede en voordelige keuze.

VOORDELEN

 • Goedkoop
 • Makkelijk te verwerken en aan te brengen
 • Zeer gangbaar als isolatiemateriaal
 • Makkelijker verkrijgbaar

NADELEN

 • Heeft niet de beste isolatiewaarde
 • Om goed te isoleren is een dikkere laag nodig

XPS VLOERISOLATIE

xps vloerisolatieHeeft de vloer een hoge belasting en dient de vloerisolatie drukvast te zijn? Houd daar dan rekening mee bij de keuze voor het isolatiemateriaal onder de betonvloer. XPS is het isolatiemateriaal bij uitstek als drukvastheid belangrijk is. Naast een hoge drukvastheid kan ook vocht een rol spelen bij de keuze voor vloerisolatie. XPS is dan een prima keuze. Het is niet alleen heel drukvast, maar neemt bovendien geen water op. Voor het isoleren onder betonvloeren in bijvoorbeeld keldervloeren is XPS dus zeer geschikt. Echter, ook voor platte daken kan dit uitstekend aan de buitenzijde gelegd worden. Indien EPS- of XPS-bouwplaten onder een nieuw te storten betonvloer gebruikt gaat worden, is wel randisolatie nodig in de dekvloer. Hierdoor kan de dekvloer vrij bewegen ten opzichte van de muren en ontstaan er geen scheuren door krimp of uitzetting.

VOORDELEN

 • Makkelijk te verwerken en toe te passen
 • Uitstekende isolatiewaarde
 • In dunne lagen al zeer effectief
 • Drukvast
 • Bestand tegen vocht, zelfs overvloedige regen

NADELEN

 • Duurder dan EPS
 • Technisch minder makkelijke oplossing door gebruik van randisolatie als voorwaarde
Advertentie

MET PIR EEN BETONVLOER ISOLEREN

pir vloerisolatieWanneer drukvastheid geen issue is en het maximale rendement met een geringe dikte het uitgangspunt is, dan is PIR bij uitstek geschikt. Dankzij de aluminium toplaag hebben deze platen een hogere isolatiewaarde dan gewone EPS of XPS isolatieplaten. Met een relatief dunne plaat kan dus een hoge isolatiewaarde bereikt worden. PIR kan bovendien eenvoudig tegen de onderkant van een beton vloer gelijmd worden.

VOORDELEN

 • Beste isolatiewaarde van de 3 genoemde materialen
 • Volstaat met een relatief dunne laag

NADELEN

 • Duurste alternatief
 • Lastiger te verwerken door aluminium toplaag
Advertenties
Meest gelezen
Advertentie