?c=26369&m=1863202&a=392969&r=&t=html

Verduurzaming draait om details

De puntjes op de i om alles eruit te halen

Je hoeft geen milieu-activist te zijn om het positieve effect van de verduurzaming van je woning in te zien. Het leuke is, je kunt er zelfs plezier aan beleven door er een spel van te maken, met vrienden en familie scores te vergelijken of bijvoorbeeld te genieten van andere voordelen die verduurzaming met zich meebrengen.

Kortom, haal maar in huis die slimme, elektrische auto, zet hem maar neer die handige laadpaal met mogelijkheid om slim te laden of ga aan de slag met slimme domotica om alles goed in de gaten te houden en af te stemmen op bijvoorbeeld de weersomstandigheden. De technische ontwikkelingen onder aanvoering van Internet of Things (IoT) gaan razendsnel en daarom kun je verwachten dat dit in de toekomst alleen maar leuker wordt. Als je de lol ervan inziet althans!

Wil je er alles uit halen wat je geïnvesteerd hebt in je verduurzaming, dan zullen je moeten letten op de details en de puntjes op de i moeten zetten. Hoe je de details jezelf eigen maakt, is geheel aan jou. Alles Verduurzamen denkt graag met je mee om de puntjes op de i te zetten.

Laden met een laadpaal voor elektrische auto'sLaden

Met de stijgende populariteit van elektrische auto’s en e-bikes zorgt de aanschaf en installatie van een eigen laadpaal voor de puntjes op de i.

Bij lease-contracten ontkom je niet aan het accepteren van het standaard aanbod van de leasemaatschappij, maar bij eigen aanschaf is er volop keuze. Van standaard uitvoeringen tot aan slimme laadpalen, die zelfs de accu-capaciteit van je auto kunnen gebruiken voor het verlichten van je woning. Als je dan toch de puntjes op de i wilt zetten…

En niet onbelangrijk, openbare laadpalen kunnen tegenwoordig gratis aangevraagd worden bij gemeentes. Op Nederland Elektrisch vind je alvast een voorproefje van alle subsidiemogelijkheden voor laadpalen. Op de pagina Laden van Alles Verduurzamen kun je alle merken en modellen opzoeken die in Nederland verkrijgbaar zijn, incl. alle overige informatie die je nodig hebt voor de aanschaf en installatie van een laadpaal.

E-mobiliteit is meer dan alleen elektrische auto of fietsE-mobiliteit

Het verschil zit ‘m in de details, elektrisch rijden is zoveel anders dan rijden met een voertuig voorzien van fossiele brandstof. Wil je duurzaam leven, zet dan de puntjes op de i met e-mobiliteit.

Oftewel, ga voor een elektrische auto, elektrische fiets, of nog beter wees flexibel met het transport dat je nodig hebt en schaf een mobiliteit-abonnement aan. De mogelijkheden zijn legio en het aantal merken en modellen voorzien van volledig elektrische aandrijving groeit met de dag. Lees dus gauw de pagina e-mobiliteit van deze website en bepaal wat je volgende stappen zijn op weg naar verduurzaming in het verkeer.

Led-verlichting en led-lampen, duurzaam sfeerverlichtingLED verlichting

Wanneer je gaat verduurzamen hoef je qua sfeer en comfort niet achteruit te gaan in beleving. Als je de puntjes op de i zetten met LED-verlichting kun je zuinig en duurzaam mooie, sfeervolle stappen zetten.

Dankzij de technologische ontwikkelingen wat betreft draadloze communicatie en aansturing, en dus de ontwikkeling van IoT, Internet of Things, worden LED-lampen steeds slimmer. Philips begon ermee met HUE, maar inmiddels zijn er diverse concurrenten bijgekomen, waarbij de LED-lampen zijn voorzien van Wifi of Bluetooth connectie mogelijkheden.

Bediening vanuit je luie stoel of op basis van gebeurtenissen is daarmee een peulenschil geworden en draagt enorm bij aan het zuinig omgaan met elektriciteit. Dat is dan ook het centrale onderwerp op de pagina LED-verlichting, naast de verschillende soorten LED-verlichting die er zijn op de Nederlandse markt.

meten en regelen met domoticaMeten en regelen

Naast de ontwikkelingen van slimme LED-lampen zijn er inmiddels diverse sensoren ontwikkeld die ervoor zorgen dat je als consument makkelijk je eigen energieverbruik kunt meten en regelen.

Slimme stekkers, licht- en bewegingssensoren en ook slimme thermostaten dragen bij aan een effectief en efficiënt ingericht huis dat slim omgaat met de omstandigheden. Omstandigheden waar je niet meteen aan denkt, aanwezigheid, zon of regen, avond of dag, warm of koud, etc. Allemaal factoren die kunnen bijdragen aan een slim ingericht huis. Op de pagina Meten en Regelen wordt hier dieper op ingegaan.

Advertentie

?wi=358441&ws=

Puntjes op de i – Alle voor- en nadelen van laden, e-mobiliteit, LED-verlichting en domotica

De keuze voor bepaalde oplossingen lijkt heel makkelijk, maar zal enorm afhangen van de ligging van je woning. Zonnepanelen zijn meestal vrij makkelijk te (laten) plaatsen, maar het rendement is afhankelijk van de gebruikte productietechniek en de ligging ten opzichte van de zon.

Op platte daken zullen ze wat dat laatste betreft beter te richten zijn. De aftrekbaarheid van BTW op zonnepanelen maakt de investering hierin enorm aantrekkelijk. Het scheelt zomaar 21% van je investering.

Hetzelfde geldt voor zonneboilers, die met behulp van de zon warm water opwekken. Helaas kunnen deze niet tot hoge temperaturen reiken, waardoor je op z’n minst nog een (hybride-) warmtepomp nodig hebt. Kortom, ze zullen meer als ondersteuning ingezet worden dan als hoofdverwarmer.

De thuisaccu zal veel zorgen wegnemen bij diegene die op dit moment nog profiteren van de salderingsregeling van opgewekte elektriciteit door zonnepanelen of windturbines. Echter, woningen zullen wel de ruimte moeten hebben om dit soort installaties te kunnen plaatsen.

Hoe meer capaciteit gewenst is, des te meer ruimte de batterijen, want dat zijn het, nodig hebben. Uiteraard kan technologische ontwikkeling soelaas bieden.

Windmolens, of windturbines, hebben het nadeel dat ze naast elektriciteit ook lawaai produceren. Het opwekken van elektriciteit midden in een woonwijk met behulp van een windturbine zal daarom niet vanzelfsprekend zijn. Op boerderijen of bij vrijstaande huizen is dit natuurlijk een minder groter uitdaging. Meer hierover vind je op de betreffende pagina over windturbines.

Veelgestelde vragen over puntjes op de i

De meest gestelde vragen over duurzaam opwekken vind je op deze pagina. Mocht je nog meer willen weten, dan staat het vrij om vragen te stellen. Neem dan contact op via de contactpagina van deze site.

Deel deze pagina

Advertenties

?c=3159&m=1647645&a=392969&r=&t=html
?wi=358441&ws=

Populair

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief ontvangen?