creativeref:1100l40077

Welke fitting heb je nodig?

E27 Koopadvies_channel3_Lamp E27

De grootste en meest voorkomende ronde schroeffitting van lampen in en rond het huis. De E staat voor Edison.

E14Koopadvies_channel3_Lamp E14

Deze kleine ronde schroeffitting wordt gebruikt voor schemerlampen en spotjes.

GU10Koopadvies_channel3_Lamp GU10

Een fitting voor spots. De lampvoet heeft 2 dikke korte pinnen. Je steekt ze in het armatuur en draait de lamp een kwartslag.

GU5.3Koopadvies_channel3_Lamp 55.3

Deze fitting voor spots heeft 2 dunne pinnetjes die je in de gaten van het armatuur steekt.

Andere veelvoorkomende fittingen zijn:

 • R7s: voor lineaire/staaflampen
 • G9: capsulelamp
 • G4: laag voltage lamp. Lampvoet heeft 2 dunne pinnetjes
 • GY6.35: deze lijkt op G4, maar ze zijn niet uitwisselbaar

Spot of rondschijnende lamp?

Een gewoon peertje geeft aan alle kanten licht. Een spot (of reflectorlamp) schijnt alleen in een bepaalde hoek. Zo kun je dingen uitlichten of sfeer creëren. Let bij spots op de stralingshoek die op de verpakking staat. Hoe kleiner de hoek, hoe kleiner het gebied dat de lamp uitlicht.

Lumen en Watt

De lichthoeveelheid van oude gloeilampen werd uitgedrukt in watt (W). Om verschillende soorten lampen te kunnen vergelijken, drukken we de lichthoeveelheid tegenwoordig uit in lumen (lm). Meestal staat op de lampenverpakking ook nog een indicatie van een vergelijkbaar gloeilamp-wattage.

Het aantal lumen gedeeld door het aantal watt van een lamp bepaalt hoe energiezuinig de lamp is. De zuinigste lampen hebben energielabel A++ op de verpakking staan. Halogeenlampen hebben label D. Deze zijn niet energiezuinig. Ook niet als er ‘ecohalogeen’ op staat.

Let op: vanaf september 2021 verandert het energielabel voor lampen. De zuinigste categorie krijgt dan weer ‘gewoon’ A, zonder plusjes. Maar de eisen worden ook strenger. Een nieuw label A is beter dan een oud A+. Tijdelijk zullen het oude en nieuwe label tegelijk in winkels te zien zijn. Het nieuwe energielabel herken je aan de QR-code die erop staat.

Lichtkleur en kleurweergave

De lichtkleur bepaalt hoe prettig je het licht ervaart. Dit wordt uitgedrukt in kleurtemperatuur (Kelvin). Als het getal hoger is dan 2700K geeft de lamp ‘kouder’ licht. Hoe lager het getal, hoe meer sfeervol het licht.

De kleurweergave geeft aan hoe natuurgetrouw een kleur wordt weergegeven. Veel ledlampen zijn niet goed in het weergeven van rode kleuren. Die komen dan minder levendig over. Niet iedereen zal het verschil opmerken, maar voor bijvoorbeeld het uitlichten van schilderijen, huidskleuren of het smakelijk overkomen van aardbeien, tomaten en rood vlees is dit belangrijk.

Sommige ledlampen geven relatief veel blauw licht af. Dit kan invloed hebben op je biologische klok. Bij sommige ledlampen kun je met een afstandsbediening of via een app de lichtkleur kiezen.

Levensduur & dimmen

Levensduur

Ledlampen hebben de langste levensduur van alle lampen. Ze kunnen goed tegen het aan- en uitzetten van de lamp. Op de verpakking van een lamp staat de verwachte levensduur vermeld. Dit is een indicatie, er zit nog wel eens een minder goed exemplaar tussen. Daarom is het een goed idee de bon en verpakking te bewaren.

Volgens Europese wetgeving moet een ledlamp minimaal 6.000 uur (bij gemiddeld gebruik is dat 6 jaar) meegaan en moet hij na 6 jaar nog minimaal 80% van de oorspronkelijke lichtopbrengst hebben. Maar in de nieuwe eisen die vanaf september 2021 gelden is het minimum aantal branduren geschrapt.

Via de Europese consumentenbelangenorganisatie BEUC strijden wij ervoor dat deze wettelijke kwaliteitseisen niet afgezwakt, maar juist versterkt worden.

Ledlampen kunnen niet zo goed tegen warmte. Gebruik sterkere ledlampen daarom het liefst in een open armatuur. Dan kunnen ze hun eigen warmte goed kwijt.

Ledlamp dimmen

Dimbare ledlampen werken vaak niet met elke willekeurige dimmer. Inmiddels zijn er ook ledlampen te koop die je kunt dimmen met een ‘ouderwetse’ (fase-aansnijding) dimmer voor gloeilampen. Maar veel andere dimbare ledlampen doen het beter met een nieuwere (fase-afsnijding) dimmer, of een speciale dimmer voor ledlampen.

Oudere dimmers hebben soms een vrij hoog minimumvermogen (wattage) nodig. Dit halen veel zuinigere ledlampen niet. Daarom gaan ledlampen vaak knipperen als je ze op een dimmer aansluit waar eerst een halogeenlamp in zat.

In een armatuur met meerdere lampen kan de volgende truc werken. Vervang bijvoorbeeld 4 van de 5 halogeenlampen door een ledlamp en laat de laatste halogeenlamp zitten. Zo haal je het drempelvermogen van de dimmer en bespaar je toch veel energie.

Verschillende soorten lampen

Ledlamp

Ledlampen zijn inmiddels de standaard voor vrijwel alle soorten verlichting: ze zijn energiezuinig en gaan het langst mee. Ze geven direct vol en helder licht. Populair zijn ‘filament’ lampen, heldere ledlampen waarbij de ledjes als gloeidraden opgehangen zijn.

Spaarlamp

Spaarlampen worden nauwelijks nog verkocht. Ze hebben vooral nadelen ten opzichte van ledlampen. Ze moeten even opwarmen voor ze vol licht geven. Ook doen ze het niet goed als buitenlamp in de kou. Ze bevatten kwik, dus laat ze niet vallen en lever ze gescheiden in.

Halogeenlamp

Halogeenlampen zijn speciale gloeilampen. Ze zijn erg onzuinig en worden erg heet. 230V halogeenspots en rondschijnende halogeenlampen mogen inmiddels niet meer op de markt gebracht worden. Winkels mogen nog wel oude voorraden uitverkopen.

12V halogeenspots zijn nog niet uitgefaseerd. Maar er zijn wel goede led-alternatieven voor, zodat je ook daarop flink kunt besparen. Bij 12V lampen moet je dan meestal wel de transformator vervangen door eentje die voor led geschikt is. Het voordeel daarvan is dat nieuwe voedingen en dimmers op zichzelf al een stuk zuiniger zijn dan oude, die vaak een flink sluipverbruik hebben.

Ook voor armaturen met speciale fittingen zoals R7s worden nog nieuwe halogeenlampen gemaakt. Voor die fittingen zijn nog minder goede alternatieven in de vorm van ledlampen. Maar deze lampen verbruiken daardoor veel stroom.

TL-buis

TL-lampen zijn er in verschillende soorten en lengtes. Doordat ze veel licht geven vinden de meeste Nederlanders ze niet geschikt voor sfeerverlichting. Ze gaan heel lang mee en zijn geschikt om werk- of hobbyruimtes op een zuinige manier goed te verlichten. Inmiddels zijn er ook ledversies van TL-lampen.

Geld & energie besparen met ledlampen

Als je een gloeilamp of halogeenlamp vervangt door een ledlamp bespaar je ongeveer €10 per lamp, per jaar. Hoe vaker en langer de lamp aan is, hoe groter de besparing. Als je een rail met drie 35 watt halogeenlampjes vervangt, bespaar je makkelijk €20 per jaar. NJog meer besparen op energie?

Advertentie

Stap 1: pak je oude lamp

Het is goed om eerst te weten wat voor type lamp je vervangt. Gloei- en halogeenlampen worden heet (pas op met aanraken) en verbruiken onnodig veel energie. Je oude lamp met een peervorm kan zowel halogeen als gloei zijn. Oude spotjes en kleine lampjes met pinnetjes zijn vrijwel altijd halogeen.

Een spaarlamp wordt niet zo heet. Het duurt even voordat de spaarlamp op volledige sterkte is. De ledlamp is ook redelijk koel, maar schijnt wel meteen op volle sterkte. Je kunt ledlampen in bijna alle formaten kopen.

1 Vind De Juiste Ledlamp

Tip: Vervang lampen die vaak branden eerst

Energiegebruik is de grootste kostenpost van lampen. Je bespaart dus het meest op onzuinige lampen die veel gebruikt worden en je hoeft niet te wachten tot een oude lamp kapot gaat. In de huiskamer en keuken branden lampen gemiddeld het langst.

Stap 2: noteer de kleine lettertjes

Op het kunststof of glas van de oude lamp staat informatie die helpt bij de keuze van je nieuwe lamp. Het wattage (W) helpt om de lichtsterkte te kiezen. Het voltage (V) geeft aan of het lampje werkt op laagspanning (12V) of direct uit het stopcontact 230V. Op nieuwere lampen vind je ook Lumen (lm) en Kelvin (K) zoals uitgelegd bij stap 3.

Vaste codes voor fitting en formaat

Cijfer- en lettercombinaties zoals E27 en GU10 verwijzen naar de fitting en het formaat van de lamp. Je hebt dezelfde fitting nodig en je kunt het beste kiezen voor dezelfde vorm, die past zeker. Wil je toch een andere vorm of heb je geen oude lamp? Meet dan in de lamphouder hoeveel ruimte je hebt. Op de verpakking van ledlampen vind je de breedte en hoogte van de lamp in millimeters. Er zijn grofweg twee typen fittingen, de schroeffitting en fittingen met pinnetjes.

Schroeffitting

Een grote schroeffitting wordt E27 genoemd en een kleine E14.

Fitting met pinnetjes

Er zijn meerdere soorten fittingen met pinnetjes. De dikte, de afstand en de vorm van het uiteinde van van de pinnetjes kunnen verschillen. Veel voorkomende soorten zijn GU4 en GU10. Fittingen met pinnetjes hebben soms ook een code voor de lampvorm en grootte zoals: PAR20 of MR11. Neem eventueel de oude lamp mee naar de winkel, om zeker te zijn van de juiste maat.

Let op als je GU4-lampjes in inbouwspotjes, afzuigkappen of nachtkastjes vervangt. Kleine platte GU4-ledlampen passen prima, maar sommige cilindervormige GU4-ledlampen zijn te groot. Heb je een staande halogeen buislamp (R7-fitting) van 150W met dimmer? Als je niet het volle licht nodig hebt is een buisledlamp van 800 lumen veel zuiniger. Dan moet je de dimmer (laten) vervangen door een schakelaar.

2 Vind De Juiste Ledlamp

Tip: maak een foto met je telefoon

Op sommige lampen zijn de lettertjes lastig om te lezen. Maak een foto en gebruik de zoomfunctie om het makkelijker af te lezen. Ook handig: tijdens het winkelen heb je meteen de gegevens bij de hand.

Stap 3: kies het gewenste licht

Meer lumen = meer licht

De hoeveelheid licht van een ledlamp lees je af aan het aantal lumen (lm). Hoe meer lumen, hoe meer licht. Vergelijk in de tabel hoeveel lumen je nodig hebt, op basis van het Wattage (W) van je oude gloei- of halogeenlamp. Deze vergelijking staat vaak ook op de verpakking. Heb je geen oude lamp (meer)? Gebruik dan een andere lamp in huis om de gewenste lichtsterkte te bepalen.

Minder Kelvin = meer sfeer

De kleur van het licht is aangegeven in Kelvin. Lampen in de winkel hebben standaard 2700K, dit is vergelijkbaar met het sfeervolle licht van een gloeilamp. Wil je extra sfeer? Bij minder Kelvin kleurt het richting oranje. Ga je voor extra helder licht? Bij een hogere waarde in Kelvin wordt het licht helderder, iets blauwer, richting daglicht.

3 Vind De Juiste Ledlamp

Tip: probeer in de winkel uit of het licht naar wens is.

Indien mogelijk kun je in de winkel vragen of je de lamp daar mag testen of vergelijken. Soms mag je de lamp ook nog ruilen als deze uit de verpakking is geweest.

Stap 4: dimbaar? Controleer de schakelaar

Dimbare ledlampen zijn overal te koop, dat vind je terug op de verpakking. Of de lamp ook goed dimt hangt af van de combinatie met je dimmer (schakelaar). Dimmers ontworpen voor hoog vermogen (zoals een gloeilamp) werken niet goed met ledlampen. Een dimmer die kleiner is dan 25W (<25W) werkt meestal wel. Kom je er niet uit? Vraag dan iemand met verstand van elektra om hulp.

Niet geschikt voor led?

Als de lamp niet goed werkt kun je ook een ledgeschikte dimmer aansluiten, maar dat brengt extra kosten mee. Zijn er meerdere lampjes op de dimmer aangesloten? Dan kun je één oude lamp laten hangen en de rest vervangen voor ledlampen. De lampen verbruiken dan voldoende energie voor de dimmer om goed te functioneren. Verschillende lamptypen hebben wel altijd een klein kleurverschil.

Ledlampen geven door dimmen geen warmer (geler) licht, zoals een gedimde gloeilamp doet, maar alleen minder licht. Bij speciaal ontworpen ledlampen, wordt de hoeveelheid blauw licht verminderd. Zo krijgt het licht wel een warmere kleur en lijkt dan nog meer op gloeilamplicht.

4 Vind De Juiste Ledlamp

Tip: check of je de dimbare lamp mag testen of ruilen

Vraag in de (web)winkel of je de lamp mag ruilen of terugsturen als deze uit de verpakking is geweest. Dat kun je zonder schroevendraaier testen of de dimbare ledlamp werkt in combinatie met je dimmer.

Stap 5: ga naar de winkel of shop online

Noteer de kenmerken van je oude lamp en maak een lijstje voor je gaat winkelen. Als je de fitting, vorm, dimbaarheid en het gewenste licht in lumen en Kelvin weet, kun je op allerlei plekken je ledlamp kopen. Van supermarkt tot webwinkel. Hoewel voor vrijwel alle soorten lampen een ledvariant bestaat is het aanbod niet overal even ruim.

Koop geen halogeen

Je komt nog veel halogeenlampen in winkels tegen, maar dit is geen zuinige keuze. Een halogeenlamp gebruikt 75% meer energie dan een ledlamp. Niet voor niets geldt vanaf september 2018 een halogeenlampenverbod. Kun je in een winkel geen geschikte ledlamp vinden? Probeer het dan online of in een lampenspeciaalzaak. Wist je dat je vaak ook een online gekochte lamp kunt terugsturen of ruilen.

5 Vind De Juiste Ledlamp

Tip: vergelijk het aanbod, er is veel keuze

De kwaliteit en lichtopbrengst van ledlampen wordt alsmaar beter. Er bestaan wel kwaliteitsverschillen tussen de energiezuinige ledlampen die te koop zijn. Een hoge prijs is niet altijd garantie voor betere kwaliteit. Het verschil in kwaliteit uit zich vooral in lichtkleur en materiaal. Bij een slechte constructie kan de lamp zijn warmte niet goed kwijt. Dat beperkt de levensduur.

Voordelen

 • Hoger rendement per m2 (16% – 20%) dan polykristallijn zonnepanelen
 • Het vermogensbehoud is zeer hoog. Na 10 jaar is er nog steeds een vermogen van 92% en na 20 jaar is het vermogensbehoud nog 82%
 • Uitermate geschikt voor kleine dakoppervlaktes
 • Egaal zwart / donkerblauwe afwerking, waardoor ze een strakke afwerking hebben op een dak

Nadelen

 • Over het algemeen de duurste oplossing door langer durende productieproces (afkoelproces van tegen de 48 uur)
 • Door de wijze van afsnijden van de PV-cellen wordt minder efficiënt gebruik gemaakt van het beschikbare oppervlakte per paneel

Een slimme lamp is een zuinige ledlamp die je als vervanging kan gebruiken van traditionele E27, E14 of GU10 (spot) lampen. Slimme lampen sluit je aan op het internet en daardoor zijn deze met een app te bedienen en in te stellen. We bieden vele typen en merken slimme lampen aan op onze website, in zowel kleur, wit als warm wit. Ontdek ons brede assortiment of lees verder welke slimme lampen er zijn.

philips hue logo 1
innr logo 1
trust logo 1
osram logo 1
mr beams logo
mystrom logo
wiz logo
mipow logo
tp link logo
desk lamp 1

Slimme binnenlampen

Binnenshuis maak je doorgaans gebruik van vele typen verlichting en lampen: voor sfeer of als functioneel licht (in bijvoorbeeld de keuken). Slimme sfeerverlichting is er in vele soorten, maten en merken. Ieder heeft zo zijn eigen functionaliteiten en mogelijkheden. Dit maakt het soms lastig om te kiezen, afhankelijk van wat je wil. Daarom hebben we een keuzehulp gemaakt voor slimme binnenlampen, zodat je de juiste keuze kan maken.

wall sconce 1

Slimme buitenlampen

Zoals met alle verlichting, geldt ook met slimme lampen dat deze niet altijd zomaar buiten te gebruiken zijn. De laatste jaren is slimme buitenverlichting meer en meer in opkomst. Denk aan spotjes, lantaarns en padverlichting. Eveneens verkrijgbaar in kleur of gangbaar (warm) witte lichtkleur. Wil je weten welke slimme lampen je buiten kan gebruiken? Lees dan onze keuzehulp voor slimme buitenverlichting.

Slimme lampen

Aan en uit, meer konden lampen vroeger niet. Later kon je je verlichting dimmen en werd de gloeilamp vervangen voor halogeenlampen en ledlampen. Daar hield het eigenlijk wel mee op. Totdat de slimme ledlamp op de markt verscheen! De mogelijkheden van deze lampen zijn bijna eindeloos, waardoor verlichting meer is geworden dan zomaar een lamp die je aan en uit klikt.

Type slimme lampen

De markt voor slimme lampen is de laatste jaren flink gegroeid. Steeds meer merken mengen zich in slimme verlichting en brengen verschillende typen slimme lampen uit. Wij zetten de meest voorkomende lampen voor je op een rij:

E27 slimme ledlamp

Dit is de slimme variant van de standaard lamp met E27 fitting. Dit is één van de meest voorkomende typen lamp die je in huis tegenkomt voor zowel sfeer- als taakverlichting. Je kunt ze in vrijwel elke vloerlamp of plafondlamp draaien en zijn zowel in wit, warm wit als in kleur verkrijgbaar.

E14 slimme ledlamp (‘kaarsmodel’)

Een andere veel voorkomende lamp in huis met een kleine fitting, meestal gebruikt voor in schemerlampen, bureaulampen, tafellampen en leeslampen. Ook hiervan zijn slimme varianten verkrijgbaar in wit, warm wit en kleur.

Slimme GU10 spots

Spotjes die je gemakkelijk in een armatuur klikt en die je voor zowel sfeer kunt gebruiken als taakverlichting. De slimme variant van de GU10 spot is dimbaar en ook in wit, warm wit als kleur verkrijgbaar. Zo kun je met bijvoorbeeld je inbouwspotjes een unieke sfeer creëren in de keuken, woonkamer of slaapkamer.

Slimme lampen met geïntegreerde led

We noemen ze ook wel slimme sfeerlampen. Dit zijn lampen waar de ledverlichting in is geïntegreerd. Je kunt deze ledjes ook niet vervangen. Sommigen werken draadloos, anderen kun je hele programma’s laten afspelen en zo zijn er verschillende typen van verschillende merken. Deze lampen zet je bijvoorbeeld naast je bank of naast de tv-kast voor indirecte sfeerverlichting in soms wel 16 miljoen verschillende kleuren.

Waarom slimme lampen?

Comfort, gemak en sfeer. Dat is wat een slimme lamp te bieden heeft. Met slimme lampen kun je je verlichting zowel in als buitenshuis volledig aanpassen aan je wensen, het moment van de dag of je stemming. En dat allemaal via een app, waar je ook bent! Het mooie is dat je je bestaande verlichting gemakkelijk slim kan maken door eenvoudig een slimme lamp erin te draaien. Hoef je ook niet op zoek naar een nieuw armatuur!

Buiten het feit dat je kleuren/kleurtonen gemakkelijk kan instellen, kun je ook tijdschema’s instellen. Hier heb je geen stekker met tijdschema of slimme stekker voor nodig, dit doe je via de app. Schakel bijvoorbeeld automatisch je verlichting aan om 18.00u en uit om 23.00, als je naar bed gaat. Ook al ben je niet thuis, zo lijkt het in ieder geval alsof je thuis bent. En als je wel thuis bent hoef je niet naar je verlichting om te kijken!

Ook kun je scènes instellen. Dit zijn bepaalde lichtinstellingen per lamp, die je kan opslaan en met één druk op de knop kan aanpassen. Ga je aan tafel eten? Kies dan voor de scène met heldere verlichting. Heb je een borrel? Kies dan de scène met warme sfeerverlichting. Zo kun je eindeloos combineren voor elke gelegenheid en elke sfeer, met één druk op de knop.

Wil je je verlichting automatiseren? Gebruik dan bewegings- of contactsensoren die ervoor zorgen dat de verlichting automatisch aan- en uitgaat als je ergens binnenkomst of een deur opendoet. Zo bespaar je ook nog eens energie!

Ook kun je sommige slimme lampen gebruiken om je entertainment-ervaring te verhogen. Zo kun je Philips Hue koppelen aan muziek, films en aan games. Je verlichting kleurt dan mee met wat je op je scherm ziet voor een complete ervaring van licht.

Lees meer over ledstrips

Waar moet je op letten als je een slimme lamp wil kopen?

Communicatieprotocol

Dit is de ‘taal’ waarin de lampen met elkaar en andere smart home oplossingen communiceren. Je hebt hierin 3 mogelijkheden: ZigbeeZ-wave of Wifi. Zigbee wordt het meest gebruikt bij slimme lampen. Waar je rekening mee moet houden is dat je bij Zigbee of Z-wave een bridge/hub nodig hebt die je wifi-signaal vertaalt naar de taal van de lamp om deze met je app te kunnen bedienen. Wifi-lampen hebben het voordeel dat je deze in de armatuur draait en je deze direct via je wifi-signaal met de app kan bedienen.

Kleur of wit

Slimme lampen zijn verkrijgbaar in kleur, wit of warm wit. Witte lampen zijn te dimmen, maar niet in kleurtoon. Dit wil zeggen dat je de kleur wit niet kan aanpassen richting oranje of fel wit. Warm witte of white ambiance lampen zijn daarentegen wel dimbaar én aan te passen in kleurtoon. Kleurenlampen kunnen 16 miljoen kleuren aan, van fel tot gedimd. Dus ook wit en alle kleurtonen van wit.

Voordelen

 • Redelijk rendement van 14% tot 16%
 • Gunstig geprijsd ten opzichte van monokristallijn zonnepanelen
 • Geschikt voor grote dakoppervlaktes
 • Optimaal gebruik oppervlakte van zonnepanelen (rechte hoeken)

Nadelen

 • Lager rendement (14% – 16%) dan monokristallijn zonnepanelen
 • Esthetisch minder aantrekkelijk, de panelen zien er minder strak uit op een dak
 • Een hoger temperatuur coëfficient dan monokristallijne zonnecellen. Dit betekent meer rendementsverlies als gevolg van de warmte
 • Meer oppervlakte nodig om dezelfde opbrengst te behalen als monokristallijn panelen
 • Hogere installatiekosten i.v.m. aanleg hoger aantal panelen en te gebruiken bekabeling

Welke is kostentechnisch beter, poly- of monokristallijn paneel?

Op dit moment zijn dit de meest gebruikte zonnepanelen in Nederland. Wanneer je besluit PV-panelen aan te schaffen en te installeren zul je de rekenmachine erbij moeten nemen om een kosten / baten vergelijk te doen.

Het is vanzelfsprekend dat naast de kostprijs van de panelen, ook gekeken moet worden naar de installatiekosten, garanties, kwaliteit, rendement, enzovoort. Uiteraard kun je dit ook aan de installateur of adviseur overlaten, maar om je een beetje op weg te helpen vind je hieronder een eenvoudig overzicht van wat gangbaar is.

Zonnepaneel

Type

Prijs

Vermogen

Prijs/Wp

LG Neon2 320W

Monokristallijn

€ 279

320W

€ 0,88

Bisol  BMO-300

Monokristallijn

€ 219

300W

€ 0,73

SolarWatt 290WP

Monokristallijn

€ 335

290W

€ 1,15

SolarWatt 280WP

Polykristallijn

€ 240

280W

€ 0,85

BENQ AUO

Polykristallijn

€ 190

265W

€ 0,71

VIESSMANN 260WP

Polykristallijn

€ 200

260W

€ 0,76

De verschillen tussen de verschillende soorten PV-panelen mogen duidelijk zijn. Wat uiteindelijk in jouw voordeel zal werken is volledig afhankelijk van met name je budget, dakoppervlakte en verwachtingen (wat betreft opbrengst en terugverdientijd). Een gangbaar overzicht vind je verderop deze pagina.

Wat zijn glas-glas zonnepanelen?

glas-glas zonnepaneel nieuwste technologie

Een glas/glas paneel heeft dezelfde opbouw maar aan de onderkant is er in de plaats van een tedlar-folie een glazen plaat. Een goed uitgevoerd glas/glas paneel ten opzichte van een goed uitgevoerd glas/folie paneel heeft een grotere duurzaamheid en op termijn een grotere opbrengst. Op dit moment zijn deze PV-panelen nog erg kostbaar, waardoor ongeveer 95% van de panelen nog steeds glas/folie panelen zijn.

Dankzij de glazen onderkant zijn deze panelen wel erg geschikt voor toepassingen in een omgeving waar design-technisch geprofiteerd kan worden van deze panelen. Denk aan glazen daken of als extra laag op de muren van kantoorgebouwen.

Voordelen

 • Het is beter resistent tegen weersinvloeden (glas is ondoordringbaar)
 • Het is steviger dan folie
 • De kans dat cellen door buiging scheuren is kleiner
 • Breder toepasbaar voor glazen daken van veranda’s en gebouwen
 • Esthetisch zeer sterk, panelen zijn nauwelijks zichtbaar in een dak
 • Hoger rendement wanneer op de juiste wijze toegepast

Nadelen

 • Glas-glas panelen zijn duidelijk zwaarder dan glas-folie panelen, 24 kg vs. 18 kg
 • Flink duurder dan de klassieke zonnepanelen
 • Technologie is nog relatief nieuw

Wat zijn amorf zonnepanelen?

Amorf zonnepaneelHoewel deze PV-panelen niet veel gebruikt worden in woon- en/of werkomgevingen wil ik hem niet vergeten, de amorf PV-panelen. Dit is een zogenaamde dunne-film PV-paneel welke geproduceerd wordt met amorf silicium. Ze bevatten geen kristallen en zijn dus zeer buigzaam. Helaas geven ze het minste rendement van de vier op deze pagina genoemde zonnepanelen. Echter, de prijs ligt wel een stuk lager, maar ze zijn minder geschikt voor toepassing in zonnepanelen voor daken. Daarom zie je ze vaak terug op voer- en vaartuigen zoals bussen, zeilboten en jachten gebruikt.

Voordelen

 • Buigzaam en dus flexibel inzetbaar
 • Goedkoop vergeleken met andere zonnepanelen
 • Dun en relatief licht van gewicht
 • Uitstekend toepasbaar op boten, voertuigen, enzovoort

Nadelen

 • Laag rendement vergeleken met andere zonnepanelen
 • Minder geschikt voor daken door dunne en lichte constructie
 • Kortere levensduur dan andere zonnepanelen, maar makkelijker te vervangen door lage kostprijs en normaal gesproken ook makkelijkere toegang tot het dak

Welke andere productietechieken zijn er voor PV-panelen?

Ook de technische ontwikkeling van zonnepanelen staat niet stil. Inmiddels zijn er nieuwe technieken geïntroduceerd, al dan niet op basis van reeds bestaande, oudere toepassingen:

 • PERC panelen – Door de toevoeging van 2 extra lagen, Passivated Emitter laag (PE) en de Passivated Rear Contact (RC), ontstaat een hoger rendement met een betere warmte-afvoer. Daar tegenover staat een snellere degradatie van het rendement, vergeleken met de klassieke panelen
 • Een dubbelzijdig of bifacial type – Heeft aan beide kanten zonnecellen en wekt daardoor meer stroom op. Dit heeft dus vooral nut als er sprake is van weerkaatsing van het licht, bijvoorbeeld op het water, in de sneeuw of boven een witte ondergrond. Ook zie je veel toepassingen in doorzichtige geluidswallen
 • Waterstof zonnepaneel – Deze produceert waterstofgas van waterdamp uit de lucht. Waterstofgas is schoon en kan energie opslaan als een soort batterij. Men zegt dat 20 van dit soort zonnepanelen een gemiddeld gezin een jaar lang van stroom en warmte kunnen voorzien. Zonder CO2-uitstoot.

Welke soorten zonnepanelen zijn er? – Uitvoering

Naast het feit dat je kunt kiezen voor een productietechniek (rendement vs. prijs keuze), kun je ook nog kiezen voor verschillende uitvoeringen op het dak. Denk hierbij aan 3 uitvoeringen voor het schuine dag, te weten op het dak, in het dak en als dakpan. En niet te vergeten, de panelen voor op het platte dak.

Advertentie

creativeref:1100l40076

PV panelen op het dak

PV panelen voor gratis elektriciteit

In feite zijn dit de klassieke panelen zoals iedereen ze kent. Ze worden op het schuine dak gemonteerd. Het uiteindelijke rendement van het volledige systeem is afhankelijk van de plaatsing t.o.v. de zon, de hellingshoek van het dak, de geïnstalleerde omvormer en de hoeveelheid schaduw dat het dak op een dag te verwerken krijgt.

Het grootste voordeel van plaatsing op een schuin dak is het gebruik van een oppervlakte welke je anders nooit zou kunnen gebruiken. Heb je een dakraam of een dakkapel, dan zijn er gelukkig mooie oplossingen zoals te integreren dakramen van Velux. Nadeel is wel dat dit soort systemen veelal moeilijk zelf te plaatsen zijn in verband met de schuine helling.

Voordelen

 • Lenen tegen zeer aantrekkelijke rente, die gedurende de hele looptijd van de lening vaststaat
 • Het geleende bedrag wordt in een bouwdepot gestort, waardoor het aftrekbaar is van de belasting
 • De gehele lening of een gedeelte ervan kan altijd boetevrij afgelost worden
 • De Energiebespaarlening wordt onderhands verstrekt
 • Geen afsluitkosten

Nadelen

 • Het te lenen bedrag bepaalt de looptijd. Hoe hoger het bedrag, hoe langer de looptijd (7, 10, 15 of 20 jaar)
 • Het te lenen bedrag bepaalt het rentepercentage. Hoe hoger het bedrag, hoe hoger de rente (momenteel max. 2.2%)
 • Maximaal 75% van het te lenen bedrag mag besteed worden aan zonnepanelen. De rest moet geïnvesteerd worden in andere maatregelen, terug te vinden in de maatregelenlijst
 • De installatiewerkzaamheden moeten altijd door een aannemer of erkende installateur uitgevoerd worden

PV panelen geïntegreerd in het dak

zonnepanelen indak geintegreerd

De mooiste oplossing voor wie de traditionele zonnepanelen wil gebruiken op een schuin dak. Je kunt een deel of alle dakpannen vervangen door PV-panelen, waardoor je het gehele dak bedekt hebt. Esthetisch een zeer mooie oplossing en zeker bij nieuwbouw een oplossing die extra kosten kan voorkomen (want geen dakpannen nodig).

De techniek is relatief nieuw, waardoor waterdichtheid bijvoorbeeld mogelijk een probleem kan vormen. Daarnaast kan het vervangen van een defect paneel een uitdaging zijn, zeker als deze midden op het dak ligt. Echter, voor de liefhebber van strak afgewerkte daken is dit een topper!

Voordelen

 • Lenen tegen zeer aantrekkelijke rente, die gedurende de hele looptijd van de lening vaststaat
 • Het geleende bedrag wordt in een bouwdepot gestort, waardoor het aftrekbaar is van de belasting
 • De gehele lening of een gedeelte ervan kan altijd boetevrij afgelost worden
 • De Energiebespaarlening wordt onderhands verstrekt
 • Geen afsluitkosten

Nadelen

 • Het te lenen bedrag bepaalt de looptijd. Hoe hoger het bedrag, hoe langer de looptijd (7, 10, 15 of 20 jaar)
 • Het te lenen bedrag bepaalt het rentepercentage. Hoe hoger het bedrag, hoe hoger de rente (momenteel max. 2.2%)
 • Maximaal 75% van het te lenen bedrag mag besteed worden aan zonnepanelen. De rest moet geïnvesteerd worden in andere maatregelen, terug te vinden in de maatregelenlijst
 • De installatiewerkzaamheden moeten altijd door een aannemer of erkende installateur uitgevoerd worden

Zonnepannen – PV panelen als dakpannen

Zonnepannen

Voor wie geen afscheid kan nemen van de traditionele dakpannen zijn er tegenwoordig zogenaamde zonnepannen. Deze zijn beschikbaar in diverse vormen en maten, maar over het algemeen kun je stellen dat ze de dakpannen vervangen, terwijl ze toch elektriciteit opwekken.

De installatie van deze mini-panelen duurt 2 tot 3 keer langer dan bij normale PV-panelen. Bovendien is het rendement van de zonnepannen beduidend lager dan de gangbare panelen. Hoewel het een mooie ontwikkeling is, is deze nieuwe techniek nog niet uitontwikkeld, waardoor het wellicht verstandig is om nog even te wachten om hiermee aan de slag te gaan.

Voordelen

 • Lenen tegen zeer aantrekkelijke rente, die gedurende de hele looptijd van de lening vaststaat
 • Het geleende bedrag wordt in een bouwdepot gestort, waardoor het aftrekbaar is van de belasting
 • De gehele lening of een gedeelte ervan kan altijd boetevrij afgelost worden
 • De Energiebespaarlening wordt onderhands verstrekt
 • Geen afsluitkosten

Nadelen

 • Het te lenen bedrag bepaalt de looptijd. Hoe hoger het bedrag, hoe langer de looptijd (7, 10, 15 of 20 jaar)
 • Het te lenen bedrag bepaalt het rentepercentage. Hoe hoger het bedrag, hoe hoger de rente (momenteel max. 2.2%)
 • Maximaal 75% van het te lenen bedrag mag besteed worden aan zonnepanelen. De rest moet geïnvesteerd worden in andere maatregelen, terug te vinden in de maatregelenlijst
 • De installatiewerkzaamheden moeten altijd door een aannemer of erkende installateur uitgevoerd worden

Wat kosten zonnepanelen en wat brengen ze op?

Heb je plannen om zonnepanelen te (laten) installeren op je dak, maar je weet nog niet of je genoeg budget hebt hiervoor en hoeveel panelen je nodig hebt? Onderstaand eenvoudige overzicht geeft je in ieder geval een leidraad. Uiteraard zijn aanschafprijs en installatie volledig afhankelijk van de leverancier / installateur, het merk panelen en de hoeveelheid zonnepanelen die je afneemt. Om je alvast op weg te helpen kun je om advies vragen en direct een offerte aanvragen bij Coolblue of offertes aanvragen bij Zonnepanelencentra.nl.

Aantal zonnepanelen

Stroom opbrengst

Prijs

Na BTW teruggave

Jaarlijkse opbrengst

Terugverdientijd

6

1.700 kWh

€ 3.400

€ 2.800

€ 300

7 jaar, 8 maanden

10

2.900 kWh

€ 5.000

€ 4.200

€ 440

7 jaar, 6 maanden

18

5.200 kWh

€ 7.900

€ 6.700

€ 580

9 jaar, 8 maanden

Welke merken zonnepanelen zijn er?

In Nederland zijn er inmiddels rond de 1.000 (!) merken PV-panelen. Dat maakt de juiste keuze voor een zonnepaneel lastig, tenzij je natuurlijk vertrouwt op het advies van de installateur. Om een beetje orde te scheppen volgt hieronder de top merken volgens onderzoek.

yinglisolar logo
firstsolar logo
suntech logo
trina logo
canadiansolar logo
sharp logo
logo jinko
ja solar
sunpower logo
hanwha
logo panasonic logo
et solar logo
logo eurener1
rec logo
kyocera logo

Advertentie

Vraag Offerte aan

Wat zijn omvormers?

Om uiteindelijk ervoor te zorgen dat de opgewekte elektriciteit van gelijkstroom omgezet wordt naar wisselstroom is een omvormer nodig. Ook hierbij kan gekozen worden uit 3 verschillende technieken:

 • String omvormers – Dit zijn de meest gangbare omvormers. Deze centrale omvormers vind je meestal terug op de zolder van een huis. Centrale omvormers zijn relatief eenvoudig en goedkoop in aanschaf. Ze zijn bij uitstek geschikt voor een compact zonnestroomsysteem waarin alle zonnepanelen onder dezelfde condities verkeren en in serie geschakeld zijn
 • Micro omvormers – Dit zijn omvormers op paneelniveau. Het zijn kleine, geraffineerde omvormers in de vorm van kleine kastjes die parallel onder ieder zonnepaneel worden geplaatst. Hier zetten ze de gelijkstroom meteen om in wisselstroom en sturen dit door naar de meterkast. Data wordt nauwkeurig geregistreerd (op paneelniveau) en het rendement is een stuk hoger dan bij een centrale omvormer
 • Power optimizers – Om de nadelen van een string omvormer te minimaliseren kunnen power optimizers geïnstalleerd worden. Dit zijn kleine slimme kastjes die onder ieder zonnepaneel geplaatst worden. Deze optimaliseren de werking van de zonnepanelen, maar laten het omvormen van de stroom over aan een centrale omvormer binnenshuis

Welke merken omvormers zijn er?

Het aantal merken omvormers is ook hier weer talrijk. In principe zijn er 2 belangrijke leveranciers, te weten SolarEdge en Enphase. Maar ook andere merken begin steeds meer voet aan wal te krijgen in Nederland. Hieronder een overzicht van de belangrijkste merken.

yinglisolar logo
firstsolar logo
suntech logo
trina logo
canadiansolar logo
sharp logo

Deel deze pagina

Advertenties

Vraag Offerte aan

Populair

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de duurzame nieuwsbrief!