Recente posts
Verduurzamen: Zelf doen of laten doen?
DE VOOR- EN NADELEN VAN ZELF VERDUURZAMEN
De vraag of je het verduurzamen van je woning zelf kunt en wilt doen of dat je het liever uitbesteedt, is afhankelijk van een aantal factoren. Factoren ook die voor de een belangrijker zijn dan voor de ander en daardoor de keuze makkelijker of juist moeilijker maken. Gemakshalve kunnen deze factoren ingedeeld worden in 3 categorieën, te weten financieel, operationeel en technisch.
ZELF KLUSSEN EN VERDUURZAMEN IS FINANCIEEL AANTREKKELIJKER
Het mag duidelijk zijn dat het zelf uitvoeren van de werkzaamheden om je huis te verduurzamen een stuk goedkoper is dan uitbesteden. Zelfs al betaal je 9% BTW over de arbeidsuren en krijg je subsidie op de uitvoering van de werkzaamheden. Alles wat je zelf kunt doen, hoef je niet te laten doen en blijft in je portemonnee zitten. Op uurbasis kan het bruto zomaar €50 tot €75 per uur schelen, afhankelijk van de aard van de werkzaamheden. Maar let op, ook het recht op subsidie op het materiaal (isolatie, warmtepomp, etc.) komt te vervallen als je dit niet laat uitvoeren door een bouwinstallatiebedrijf.
Wel is het zo dat als je de werkzaamheden uitbesteedt, je ervan uit mag gaan dat je ook verzekerd bent tegen gebreken die ontstaan tijdens de werkzaamheden zelf of die achteraf naar boven komen. De meeste installateurs en bouwondernemingen zijn namelijk aangesloten bij een branche vereniging, waarbij ze moeten voldoen aan voorwaarden die de kwaliteit van de werkzaamheden garanderen. Zodra je dit zelf doet, of het zwart laat uitvoeren, vervalt het recht op garantie, vaak ook op de apparatuur of middelen die gebruikt zijn. Ook verzekeraars kunnen moeilijk doen als zonnepanelen ondeugdelijk geïnstalleerd zijn, isolatie niet lucht- of waterdicht aangebracht zijn, etc.
Kortom, op de korte termijn kan het heel interessant en aantrekkelijk zijn om de verduurzaming zelf uit te voeren (zeker de eenvoudige klussen!), op de lange termijn kan het wat betreft garantie en verzekering minder interessant zijn.
ZELF KLUSSEN EN VERDUURZAMEN KOST MEER EIGEN TIJD
Uiteraard ben je bij het zelf klussen veel meer tijd kwijt aan de werkzaamheden. Om niet te spreken over de rotzooi en het afval die je in of om het huis hebt op het moment dat je bezig bent. En dat blijft vaker langer liggen dan eigenlijk wenselijk is, want zelf klussen neemt over het algemeen meer tijd in beslag dan in het geval van uitbesteden aan een professionele aannemer of installateur.
Heb je wel tijd over, om wat voor reden dan ook, en vind je klussen leuk, bijna hobby-matig leuk, dan is het zelf klussen en verduurzamen een leuke manier om je dag door te brengen. Dan doe je het ook op je gemak, omdat je de tijd wilt en kunt nemen. Heb je haast en wil je niet al te lang in de troep zitten, dan is het aan te raden om een professionele aannemer of installateur in te schakelen.
ZELF KLUSSEN EN VERDUURZAMEN KAN NIET BIJ GECERTIFICEERDE INSTALLATIES
Wat heel veel mensen niet beseffen, is dat sommige werkzaamheden alleen uitgevoerd mogen worden door STEK-gecertificeerde installateurs (de aansluiting van de warmtepomp bijvoorbeeld, zeker bij een split-unit) of op z’n minst in bedrijf gesteld moet worden door een gecertificeerde installateur. Ga maar na, de hoeveelheid spanning wat door een verzameling zonnepanelen opgebracht wordt, is behoorlijk hoog en brandgevaar loert om de hoek als het niet deugdelijk geinstalleerd is.
Naast het feit dat het technisch dan wel verzekeringstechnisch niet kan en mag, kan het ook dankzij de subsidie voorwaarden aantrekkelijker zijn om de werkzaamheden uit te besteden aan een professionele aannemer of installateur. Immers, subsidies die vallen onder de ISDE-regeling worden alleen toegekend als de werkzaamheden uitgevoerd zijn door een professionele bouwinstallatiebedrijf. Check dus goed wat de financiele gevolgen zijn van het zelf uitvoeren van de duurzame werkzaamheden.
CONCLUSIE
Op basis van bovenstaande feiten kun je stellen dat het niet meteen een doorslaggevend voordeel heeft om zelf te klussen en te verduurzamen. Het recht op ISDE-subsidies komt te vervallen (maar bij zonnepanelen krijg je altijd de BTW terug op de aanschaf), maar bovendien ben je over het algemeen veel tijd kwijt aan het zelf uitvoeren van de werkzaamheden. Kortom, zet alles goed op een rijtje voordat je aan de slag gaat.