Hoe hoog mag mijn hypotheek zijn voor verduurzaming?

Meer ruimte in hypotheek t.b.v. verduurzaming

Als je een woning koopt en van plan bent deze te verduurzamen, dan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen. Als je energiebesparende voorzieningen financiert, mag je tot 106 % (in plaats van 100 %) van de waarde van de woning lenen.

Het extra hypotheekbedrag zet de bank in een apart depot (zoals een bouwdepot) en controleert of je het daadwerkelijk besteedt aan energiebesparende maatregelen via bijvoorbeeld de aankoopnota’s. Datgene wat je financiert met het depot mag je vervolgens ook nog extra ondersteunen met een subsidie via de ISDE-regeling.

Hypotheek verduurzaming 6% extra

De genoemde 106% is wel gebonden aan een aantal regels. De extra ruimte komt bovenop de maximale hypotheek die gebaseerd is op jouw inkomen. Het is daarmee vrij van toetsing aan je inkomen. Je kunt ook kiezen voor een extra bedrag in plaats van de 106%-regeling. Maar het is altijd of het een of het ander. De mogelijkheden op een rij naast de 106% regel:

  • Voor investeringen in verduurzamingsmaatregelen die nog moeten plaatsvinden, kun je maximaal € 9.000 extra lenen
  • Voor een woning met minimaal een energielabel A++ of een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van maximaal 0,6 kun je maximaal € 9.000 extra lenen
  • Gaat het om een nul-op-de-meterwoning of een woning met een EPC0 of lager? Is er bovendien een zogeheten energieprestatiegarantie afgegeven voor minimaal tien jaar? Dan kun je € 25.000 extra lenen. Heb je deze energieprestatiegarantie niet, dan is het mogelijk om maximaal € 15.000 extra te lenen.

Meer informatie over hypotheken en vormen van groene hypotheken vind je op deze pagina.

Advertentie

Deel deze pagina

Advertenties

Populair

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief ontvangen?