Hoeveel subsidiebudget is er beschikbaar?

De ISDE-subsidiebudgetten voor 2022 en 2023

Voor 2022 is het totale subsidiebudget vastgesteld op 228 miljoen Euro. Eind augustus was hiervan nog 68,6 miljoen euro beschikbaar. Jaarlijks komt er een nieuw ISDE-budget beschikbaar tot 2030. Voor 2023 is dit naar verwachting hoger, zo’n 288 miljoen Euro, dus 60 miljoen Euro extra.

Subsidiebudget voor verduurzaming, isoleren, zonneboilers, warmtepompenDe subsidies zijn beschikbaar voor zowel particulieren als bedrijfseigenaren. Voor particulieren richt men zich voornamelijk op maatregelen zoals zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen (van bedrijfseigenaren en VVE’s) is er in 2022, in ieder geval 30 miljoen budget beschikbaar.

AllesVerduurzamen houdt de vinger aan de pols als het om de laatste ontwikkelingen gaat. Op de subsidie-pagina en onder Duurzaam Nieuws wordt je regelmatig hierover bijgepraat.

Net als in eerdere jaren zijn subsidie-aanvragen voor isolatie veruit het populairst. 61 procent van het door consumenten geclaimde subsidiebudget ging in 2022 al naar isolatiemaatregelen. Dat is goed voor 79,4 miljoen euro aan subsidies. De belangstelling voor warmtepompen stijgt gestaag, maar gezien de forse investering ten opzichte van isolatie, is het vrij logisch dat deze achterblijven bij de aanvragen voor isolatie-oplossingen.

Overigens is hier niet in meegenomen de budgetten die lokaal, via de gemeente, beschikbaar zijn en de BTW-teruggave voor zonnepanelen. Deze laatste krijg je van rechtswege terug aangezien je als producent van elektriciteit (dankzij je zonnepanelen) gezien wordt als onderneming (tijdelijk) en daardoor recht hebt op teruggave van je BTW.

Update 2022

Vanwege de enorme belangstelling voor warmtepompen is extra subsidie vrijgemaakt voor de aanschaf en installatie ervan. Voor 2022 is in totaal € 62,5 miljoen extra beschikbaar ter ondersteuning van de aanschaf en installatie van warmtepompen.

Advertentie

Deel deze pagina

Advertenties

Populair

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief ontvangen?