Financiering van verduurzaming

Kan ik subsidies combineren met andere financieringsvormen?

Kort gezegd: Ja, dat kan. Je kunt subsidies soms combineren met andere financieringsvormen. Je kunt dan een subsidie combineren met een verduurzamingslening of hypotheek om de werkzaamheden te financieren. Bovendien profiteer je van het lage btw-tarief van 9% op de isolatiewerkzaamheden.

Het Nationaal Warmtefonds geeft een zogenaamde Energiebespaarlening uit. De Energiebespaarlening is er voor woningeigenaren en VvE’s. De voordelen zijn divers:

  • Je moet eigenaar en bewoner zijn van een bestaande woning;
  • Je kunt minimaal € 1.000 en maximaal € 65.000 lenen;
  • De lening is op basis van een maandannuïteitenlening;
  • Aanvragen zijn ook mogelijk voor 75+’ers.

Hypotheek besteden aan verduurzaming, financiering, warmtepomp, isolatie, isoleren, combinerenDeze lening is dus uitstekend te combineren met een subsidie-aanvraag voor een van de maatregelen (warmtepompen, zonneboilers, isoleren). Overigens ook met een bancaire lening of hypotheek waarmee je het doel hebt om je huis te verduurzamen. Het uitgangspunt is daarbij om de energiekosten omlaag te brengen en die ruimte wordt gebruikt om de lening of hypotheek in te vullen. Vaak zijn deze financieel gunstiger dan standaard leningen of hypotheken.

Het stapelen van subsidies van de gemeente en van het rijk voor dezelfde maatregel is echter meestal niet mogelijk. Je moet daarbij vaak op het aanvraagformulier invullen of je bij een andere instantie subsidie aanvraagt voor dezelfde energiebesparende maatregel, waardoor je bij voorbaat al weet dat de subsidie niet toegekend wordt als blijkt dat je bij beide instanties in aanmerking zou komen.

Advertentie

Deel deze pagina

Advertenties

Populair

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief ontvangen?