Nieuws

Recente posts

WELKE SLIMME APPARATEN HEB IK NODIG BIJ VERDUURZAMING?

CONTROLE OVER JE VERBRUIK IS MAKKELIJKER DAN JE DENKT

Het slim verduurzamen van je huis kan dus enorm veel besparingen opleveren, zowel op korte termijn als op lange. Bovendien maak je hiermee mooie stappen voor de toekomst van de generaties na ons. Je kunt het genoeg vinden om zonnepanelen te laten plaatsen of nog een stap verder gaan met WTW of warmtepompen, de ultieme controle over je verbruik en gebruik in huis bereik je met slim gebruik van domotica.

Hoe domotica werkt is reeds uitgelegd. Op deze pagina gaan we dieper in op de vele producten en oplossingen die zoal verkrijgbaar zijn om daadwerkelijk aan de slag te kunnen gaan. Onder de noemer smart of slim kun je veel in huis halen, maar ze daadwerkelijk met elkaar laten samenwerken om duurzaam de toekomst in te gaan is de ware uitdaging!

Alle merken en productlinks op deze pagina verwijzen naar affiliatepartner Coolblue.

Advertentie

SLIMME THERMOSTATEN

De manier om controle te krijgen over je verbruik is de installatie en het juiste gebruik, vertrouwen ook, van een slimme thermostaat. Je kunt al starten met echte basis uitvoeringen van Honeywell, die geen uitgebreide instellingen kennen maar wel connected zijn met je mobiel en slim de CV moduleren. Met Tado kun je je hele woning voorzien van slimme thermostaatkranen op iedere radiator, zodat iedere ruimte apart en energiezuinig te bedienen zijn. Zo gaan je inspanningen voor comfort niet verloren.

Advertentie

SLIMME VERLICHTING EN LED-LAMPEN

Met led-lampen zijn al flinke stappen gezet in het elektriciteitsverbruik in de Nederlandse huishoudens en bedrijfspanden. Met slimme led-lampen ga je nog een stap verder, aangezien je dan de controle kunt hebben over het gebruik. Denk maar aan de mogelijkheden om verlichting alleen aan te laten gaan als iemand aanwezig is in een bepaalde ruimte, of alleen aan te laten gaan als het te donker is. Bovendien kun je hiermee voorkomen dat verlichting per ongeluk aan blijft staan, terwijl niemand aanwezig is.

SLIMME SCHAKELAARS

Heb je geen zin om slimme ledlampen aan te schaffen, wil je flexibel blijven in de keuze voor verlichting en armaturen? Dan is de aanschaf van slimme schakelaars een uitkomst! Deze zijn in te bouwen achter de reeds aanwezige tuimelschakelaars, waardoor ze en handmatig en op afstand bediend kunnen worden. Dit kan bij  slimme ledverlichting niet (alleen op afstand), wat de aaschaf van slimme schakelaars extra aantrekkelijk maakt. Een wandschakelaar kan ook nog eens met een kleine aanpassing als dimmer gebruikt worden bij sommige merken (Fibaro).

Advertentie

BEWEGINGSMELDERS & MAGNEETCONTACTEN

Met bewegingsmelders, raam- en deurcontacten kun je je verlichting, ventilatie of verwarming aansturen op de voor jou gewenste momenten. Staat het raam of een deur open? Zorg er dan voor dat de verwarming niet aan gaat, terwijl de temperatuur toch ietwat lager is dan gewenst. En de ventilatie kun je ook uit laten, genoeg ventilatie via het raam of de open deur.

De bewegingsmelders kunnen ervoor zorgen dat verlichting niet onnodig aan blijft staan, zoals bijvoorbeeld in een garage, schuur of de WC. Nog zo’n leuke toepassing, de verlichting in een ruimte gaat alleen aan als het te donker is. Sommige bewegingsmelders hebben namelijk ook een lichtmeter, of zelfs een temperatuurmeter. En ook daarmee zijn diverse ‘domme’ apparaten slim te maken. Denk bijvoorbeeld aan een zonnescherm dat daardoor automatisch in en uit gaat, ondanks het feit dat het bestuurd werd door een analoge schakelaar.

SLIMME STEKKERS

Een ‘dom’ apparaat betrekken bij je domotica? Dan is een slimme stekker de manier om dit te realiseren! Dankzij het feit dat ze op afstand aan te sturen zijn, sommige kunnen zelfs dimmen, en het energieverbruik kunnen meten, kun je diverse combinaties bedenken waarmee je ‘domme’ apparaten toch kan laten communiceren.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een oude wasmachine dat dankzij de meting van het energieverbruik slim gemaakt wordt? Zodra het verbruik gedurende een aantal minuten onder een minimum waarde uit komt, laat jouw hub je weten dat de wasmachine klaar is.

Onderstaande merken zijn bij Coolblue verkrijgbaar. Klik en bekijk de opties! Of neem contact op om meer te weten te komen over de mogelijkheden van slimme stekkers.

Advertentie

SMART HUBS

Om het beste uit alle slime stekker, schakelaars, thermostaten en led-verlichting te halen, zal een smart hub deze moeten aansturen. Vooral een die meerdere protocollen en merken met elkaar kan laten communiceren, zodat je niet afhankelijk bent van 1 merk of 1 netwerk protocol.

Een programmeur hoef je tegenwoordig niet te zijn dankzij de plug & play opzet van een aantal van de onderstaande hubs. Andere hubs vragen om iets meer handigheid, of in ieder geval inzicht om met blokken flows te maken. Op deze wijze kun je complete scenes opbouwen en kun je daarmee zorgen voor een extra duurzame woning dankzij inzicht in verbruik en gebruik van alle apparaten in huis.

SLIMME VIDEO DEURBELLEN & SLOTEN

Ben je eenmaal begonnen aan domotica om je verduurzaming verder door te pakken, dan kun je ook overwegen om de deurbel en diverse sloten te voorzien van een digitale, draadloze verbinding. Hiermee creëer je een omgeving die veilig is, maar toch vriendelijk voor bewoners en bezoekers. Immers, je hebt altijd zicht op wie aanbelt of de oprit op loopt. Daarnaast kun je met digitale sloten altijd zeker weten dat je voor- en achterdeur op slot zit, of juist niet. In feite heb je zelfs geen sleutels nodig!

Vaak wordt in eerste instantie een video deurbel geïnstalleerd en komt pas later een slim slot aan bod. Deze combinatie maakt de toegang tot je woning op relatief eenvoudige wijze een sterk geheel.

Advertentie

SLIMME ROOKMELDERS

Je huis nog veiliger maken? Overweeg dan de aanschaf en installatie van slimme rookmelders. Deze kunnen met elkaar verbonden worden, maar via een smart hub ook met de rest van de apparaten in je woning zodat bijvoorbeeld deuren automatisch van het slot gaan, verlichting aan gaat of zelfs op rood wordt gezet om het gevaar aan te geven. Rood licht is overigens ook de beste kleur bij sterke (witte, grijze of zwarte) rookontwikkeling. 

Het voordeel van slimme rookmelders is tevens dat je met de waarschuwingen over de diverse gekoppelde systemen of telefoons verder kan gaan dan alleen hetgeen zich in je huis bevindt. Denk bijvoorbeeld aan je buren. Let wel, test dit goed en maak goede afspraken voordat er voor niets paniek uitbreekt.

SLIMME IP-CAMERA’S

Nog een extra stukje veiligheid in en om je woning: slimme IP-camera’s. Ze houden de omgeving goed in de gaten en melden het als er geluid, beweging of personen waargenomen worden. Met gezichtsherkenning is het zelfs mogelijk om onderscheid te maken tussen de bewoners van het pand en (ongewenste) bezoekers, zodat je niet continue gealarmeerd wordt. En, alle beelden worden keurig opgeslagen in de cloud, zodat je ze altijd kunt terugkijken, als het nodig is.

Een interessante optie is de koppeling van de camera’s met bijvoorbeeld je tuinverlichting om zo ongewenste bezoekers weg te jagen. Wat dat betreft zijn de opties tegenwoordig zeer uitgebreid.

SLIMME ALARMSYSTEMEN

Je kunt ervoor kiezen alle losse elementen om je huis veilig te maken, zelf te verzamelen en te installeren. Zeker als je het leuk en interessant vindt om de mogelijkheden tot in detail te onderzoeken, is dit een leuk traject om te volgen.

Je kunt er ook voor kiezen om een compleet alarmsysteem ineens aan te schaffen. Ze zijn voorzien van bijvoorbeeld een hub, geluidsbron (speaker), magneetcontacten, bewegingsmelders en een code-pad waarmee het alarm aan of uit gezet kan worden. In een aantal gevallen kun je ook een abonnement afsluiten dat jouw systeem verbindt met een centrale die zorgt voor opvolging bij onraad.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie