Nieuws

Recente posts

GLASISOLATIE MET HR+, HR++ EN HR+++ GLAS

ZOMER OF WINTER, ALTIJD PROFIJT VAN GOED ISOLATIEGLAS!

Wellicht heb je het ooit weleens gezien, de ijsbloemen op de ramen als het ‘s winters weer eens gevroren had. Een typisch verschijnsel bij huizen of ruimtes met ramen voorzien van enkele beglazing. En een duidelijk signaal dat deze ramen vervangen moeten worden door minstens dubbele beglazing. Zeker als je aan de slag gaat met het isoleren van je woning, is glasisolatie uitermate belangrijk om profijt te hebben van je investeringen en inspanningen.

Kortom, glasisolatie houdt kou buiten / warmte binnen in de winter. Ook in de zomer, en steeds vaker al in de lente, heeft glasisolatie positief effect op het wooncomfort. Zeker HR glas heeft, dankzij het aanbrengen van een coating op het glas, een warmte-werende functie waardoor een woning relatief koel blijft op de warme dagen. Met nadruk op ‘relatief koel’, want het is geen wondermiddel waarmee je je woning vrij kan houden van opwarming op de zomerse dagen.

Advertentie

HOE WERKT GLASISOLATIE MET DUBBEL, HR GLAS OF ZELFS DRIEDUBBEL GLAS?

Glasisolatie met dubbel glas bestaat uit twee glasplaten die door een afstandhouder (bijv. een metalen strip) aan de rand van het glas zijn afgesloten door een speciale kit zodat een gesloten eenheid ontstaat. Deze ruimte is dus luchtdicht, waardoor geen lucht erbij kan of gas kan ontsnappen. De ruimte tussen het glas (de spouw), is bij normaal isolerend dubbel glas gevuld met droge lucht.

Bij modern HR glas als glasisolatie is de ruimte gevuld met gas (vaak argongas). Dit gas zorgt samen met een coating voor een nog betere isolatie. De HR coating bestaat uit een dun metaallaagje op het glas en houdt de stralingswarmte tegen. Bij HR+++ is zelfs nog een extra glasplaat ertussen gezet, waardoor je dus driedubbel glas krijgt.

Isolerend dubbelglas isoleert tot twee maal beter dan enkele beglazing. HR glas zelfs tot vijf maal beter!

WELKE SOORTEN GLASISOLATIE ZIJN ER?

Er zijn meerdere soorten glasisolatie voor je huis mogelijk. Vroeger waren de ramen in huizen gemaakt van enkel glas. Door het dunne glas ging veel warmte verloren, of kon in de zomer de warmte niet lang genoeg buiten gehouden worden.

Tegenwoordig is dubbel glas of zelfs HR++ glas de standaard. Het glas houdt warmte binnen en ook de vochthuishouding rond je ramen en kozijnen is veel beter. De energiebesparing die je realiseert met dubbelglas of HR glas is hoog. Het vervangen van ramen en kozijnen met dubbel glas is in veel gevallen zelfs al interessant als ze nog niet versleten zijn.

Soms wordt op een eenvoudige manier dubbel glas gemaakt. Met voorzetramen op de bestaande kozijnen is er ook sprake van dubbel glas met een isolerende werking. Alleen niet zo sterk als volwaardige dubbele of HR beglazing.

Al met al zijn de volgende soorten glasisolatie beschikbaar:

  1. Dubbel glas
  2. HR glas
  3. Voorzetramen
  4. Monumentenglas
Advertentie

GLASISOLATIE MET DUBBEL GLAS

Bij dubbelglas staan 2 glasplaten op een afstand van elkaar. De ruimte tussen de glasplaten is luchtdicht gemaakt, waardoor deze isoleert. Dubbel glas helpt zo de warmte binnen te houden en werkt tegelijkertijd ook geluidsabsorberend.

GLASISOLATIE MET HR GLAS

In het moderne HR glas zit tussen de beide glasplaten een dun laagje metaal. Het laat licht vrijwel helemaal door, je ziet geen verschil tenzij je het glas naast normaal glas houdt. Door het metaallaagje wordt warmte die in huis wordt opgewekt binnen gehouden. Tussen beide glasplaten zit een zogenaamde spouw met argon gas. De afstand tussen de beide glasplaten bepaalt de isolatiewaarde van het HR glas, die wordt aangeduid door HR, HR+ of HR++. Hoe groter de afstand (de dikte dus), hoe beter de isolatiewaarde van het venster.

HR+

Het kenmerkende van HR+ glas is dat het dubbel glas is met daarin een coating en argon vulling. De spouwdikte van deze argon vulling is tussen de 9mm en 12 mm. Het voordeel van HR+ is dat het goedkoper is dan HR++ en HR+++. Daarentegen is de isolerende werking weer minder.

HR++

HR++ is eigenlijk de standaard tegenwoordig en wordt dus het meest gebruikt in Nederland. Het kenmerkende van HR++ is dat het dubbel glas is met daarin wederom een coating en een argon vulling. De spouwdikte van deze argon vulling is 15 mm. Dat is dus fors meer dan bij HR+ ramen.

HR++ glas is dus een ideale oplossing; het kost iets meer geld dan HR+ maar u krijgt ook een betere isolerende werking.

HR+++ (DRIEDUBBEL GLAS)

HR+++ is de koploper wat betreft het toepassen van dubbel glas. HR+++ is zelfs driedubbel glas, er is een extra glasplaat aan toegevoegd. Het voordeel hiervan is een nog betere isolerende werking. Voor HR+++ glazen moet flink in de buidel getast worden, maar de beste isolerende werking is gegarandeerd.

GLAS ISOLEREN DOOR GEBRUIK VAN VOORZETRAMEN

Voor bestaande kozijnen wordt in sommige gevallen gebruik gemaakt van voorzetramen. Vaak is dit het geval bij glas-in-lood vensters of bijvoorbeeld ramen voorzien van een houten framewerk, zoals je vaak ziet in de oudere woningen. Deze voorzetramen worden binnen of buiten tegen de kozijnen geplaatst waardoor een isolerende luchtspouw ontstaat. Met een warmtereflecterende coating op het glas reflecteert de warmte zelfs terug naar binnen (of buiten) en bespaar je nog meer energie.

VENSTERS ISOLEREN DOOR MIDDEL VAN MONUMENTENGLAS

Voor monumenten kun je vaak geen dubbelglas of HR++ glas gebruiken. Daarom is er monumentenglas of monumentaal glas op de markt. Dit is dun isolatieglas, dat past in oude kozijnen. Dit glas isoleert uitstekend, maar is veel dunner dan dubbel glas of HR++ glas en daarom behoorlijk prijzig. Het glas heeft echter wel een hoogte isolatiewaarde, waardoor monumentale panden aantrekkelijker zijn om aangepakt te worden wat betreft verduurzaming.

Kortom, er zijn veel verschillende soorten glas. Op Wikipedia vind je nog meer informatie over verschillende soorten glas.

Advertentie

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN GLASISOLATIE MET DUBBEL OF HR GLAS?

Onderstaande foto laat overduidelijk zien wat de voordelen zijn van glasisolatie. Op deze thermische foto (gemaakt in de zomer) kun je zien dat dubbelglas warmte buiten de woning houdt. Op de eerste verdieping linksboven is enkelglas aanwezig en komt er veel warmte de woning binnen. De buren op de 2e en 3e verdieping hebben minder last van de hitte. Zij hebben dubbel of HR glas laten installeren. Voordelen van glasisolatie in de zomer met dubbel of hr glas In de winter werkt het andersom en zal de warmte minder snel het huis verlaten dankzij isolatieglas.

VOORDELEN

  • Dankzij dubbel glas bespaar je veel energie doordat er minder warmte verloren gaat uit je woning
  • Met dubbel of HR glas kun je een hoger wooncomfort bereiken
  • Er ontstaat minder tocht door een constantere klimaat in de woonruimte

NADELEN

  • Hoe hoger de isolatiewaarde van een venster, des te hoger de investering en des te langer de terugverdientijd
  • Grotere vensters zijn alleen door specialisten met goede gereedschappen te installeren. Vergis je niet in het gewicht van glas!
  • Aan de buitenzijde komt condensvorming in een beperkt aantal situaties voor, maar het is helaas niet te voorkomen

WAT KOST GLASISOLATIE MET DUBBEL OF HR GLAS EN WAT IS HUN TERUGVERDIENTIJD?

Milieucentraal heeft een mooie pagina hieraan gewijd. Hierop geven ze het volgende weer:

Wat bespaar je als je alle ramen (21,5 m2) in een gemiddelde hoekwoning vervangt door HR++ glas? Stel, je had overal enkel glas, dan scheelt dat zo’n €390 per jaar aan energiekosten. Als je overal dubbel glas had, dan bespaar je €160 per jaar.

Hieronder vind je een overzicht van de kosten en besparingen als je HR++ glas in het hele huis plaatst (in bestaande kozijnen). De besparing is vergeleken met enkel en met dubbel glas.

Soort woningEenmalige kostenEenmalige subsidieJaarlijkse besparing energiekosten (enkel/dubbel glas)Jaarlijkse CO2-besparing  (enkel/dubbel glas)
Tussenwoning€ 3.100€ 650€ 310 / € 130700 kilo / 300 kilo
Hoekwoning€ 3.900€ 850€ 390 / € 160900 kilo / 350 kilo
2-onder-1-kap€ 4.400€ 950€ 450 / € 1801.000 kilo / 400 kilo
Vrijstaandhuis€ 4.700€ 1.000€ 450 / € 1901.050 kilo / 450 kilo
 

WAT KOST GLASISOLATIE MET DRIEDUBBEL (HR+++) GLAS EN WAT IS HUN TERUGVERDIENTIJD?

Ben je van plan om ook je kozijnen te vervangen? Kijk dan naar triple glas. Voor een hele hoekwoning kosten nieuwe kozijnen met HR++ glas € 8.100. Ga je voor isolerende kozijnen met triple glas, dan ben je ongeveer 20 procent duurder uit. Voor een hoekwoning komt dat neer op zo’n € 1.500 extra. Maar daarmee bespaar je ook meer: € 90 per jaar extra. En voor heel wat jaren, want kozijnen en glas gaan lang mee.

Onderstaande overzicht laat goed de investeringen en besparingen zien van driedubbel (HR+++) glas zien, vergeleken met enkel en met dubbel glas.

Soort woningEenmalige kostenEenmalige subsidieJaarlijkse besparing energiekosten (enkel/dubbel glas)Jaarlijkse besparing CO2 (enkel/dubbel glas)
Tussenwoning€ 8.400€ 1.900€ 480 / € 260900 kilo / 500 kilo
Hoekwoning€ 10.800€ 2.400€ 600 / € 3201.100 kilo / 600 kilo
2-onder-1-kap€ 12.000€ 2.700€ 670 / € 3601.300 kilo / 700 kilo
Vrijstaand huis€ 13.000€ 2.900€ 700 / € 3801.300 kilo / 700 kilo
Advertentie

KAN IK SUBSIDIE KRIJGEN OP ISOLATIEGLAS?

Een van de belangrijkste vragen bij het investeren in HR+, HR++ of zelfs HR+++ (driedubbel) glas: kan de investering verzacht worden met subsidies? Uiteraard kan dat!

Isolatiemaatregelen worden sinds 4 januari 2021 ook gesubsidieerd met de ISDE-subsidie. Om in aanmerking te komen voor subsidie voor isolatiemaatregelen moet je wel binnen één jaar 2 delen van je huis isoleren: dak, vloer, buitenmuren of ramen. Of je combineert één isolatiemaatregel met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.

Meer informatie over de voorwaarden wat betreft subsidie-aanvragen vind je op de Subsidie-pagina van deze site.

Daarnaast kun je glasisolatie ook onderbrengen in je hypotheek. Als je een hypotheek gaat afsluiten, kun je extra lenen voor energiebesparende maatregelen: tot 6 procent van de waarde van je woning, met een maximum van € 9.000. Meer weten? Kijk op: Extra hypotheekruimte voor energiebesparing

Voor maatregelen waarmee je energie bespaart, kun je ook vaak een voordelige lening krijgen, zoals een Energiebespaarlening. En sommige gemeenten geven extra subsidie. Het complete overzicht van alle subsidies staat op deze pagina.

WAT ZIJN DE BEKENDSTE MERKEN GLASISOLATIE?

Dankzij het feit dat het isoleren van woningen sinds de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw veel meer aandacht kreeg in Nederland, is het aantal merken isolatieglas (glasisolatie) langzaam maar zeker gegroeid. Gelukkig blijft de markt nog steeds overzichtelijk, met name vanwege de complexe technologie die erbij komt kijken. In onderstaand overzicht vind je een groot deel van de glasisolatie merken die in Nederland verkrijgbaar zijn.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie