Nieuws

Recente posts

VLOERISOLATIE voor het eerste comfort

DE BESTE ISOLATIE TIPS MET EN ZONDER KRUIPRUIMTE

Vloerisolatie wordt toegepast om vocht en kou vanuit de kruipruimte tegen te houden. Hiermee wordt het woonklimaat verbeterd en worden stookkosten verlaagd. Een niet geïsoleerde houten of betonvloer kan al snel oncomfortabel aanvoelen door de koude lucht en vocht dat vanuit de kruipruimte naar boven trekt. Daarom zijn betonvloer isolatie en houten vloer isolatie belangrijk, want die houden de kou en vocht tegen.

Vloerisolatie kan ook worden toegepast tussen verdiepingen, bijvoorbeeld als de vloer van de zolder geïsoleerd wordt. Hiermee worden loopgeluiden verminderd en de akoestiek in de woning verbeterd.

WAAR MOET IK OP LETTEN BIJ HET ISOLEREN VAN VLOEREN?

Het gebruik van de juiste materialen bij het isoleren van houten of betonvloeren is belangrijk voor de uiteindelijke isolatiewaarde (het resultaat) en de levensduur van je investering. Sommige isolatiematerialen lenen zich beter in combinatie met een bepaald soort vloer dan andere. Het zou bijvoorbeeld onverstandig zijn om glaswol in een vochtige kruipruimte te gebruiken. Wordt glaswol nat, dan verliest het namelijk zijn isolatiewaarde. Dat is dus vragen om problemen en totaal onnodig, want er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal op de markt die heel goed met vocht om kunnen gaan. XPS is bijvoorbeeld 100% waterbestendig en ook isolatiechips hebben goede vochtwerende eigenschappen.

1. GA JE EEN HOUTEN VLOER OF BETONVLOER ISOLEREN?

Bij vloer isolatie is het daarom aan te raden om eerst te bekijken wat voor vloer uw woning heeft. Bij betonvloer isolatie wordt meestal voor EPS of PIR platen gekozen vanwege het makkelijk aanbrengen van deze platen op of onder de betonvloer. Bij het isoleren van houten vloeren wordt meestal gebruik gemaakt van glaswol, steenwol, houtvezel of minerale wol. Met name vanwege het feit dat deze makkelijker tussen de balken van de vloer ingeklemd kunnen worden. En tot slot is er nog bodemisolatie. Hierbij wordt meestal gekozen voor isolatiechips, HR++ parels of isolatieparels die de (veelal) zanderige bodem afdekken met een isolerende laag.

Wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden bij het isoleren van vloeren, hout of beton, lees dan verder op de betreffende pagina’s. Zie de opties hieronder.

Isoleren van betonvloeren

Betonvloeren isoleren kan op vele manieren. Check hier hoe!

Isoleren van houten vloeren

Ook houten vloeren kun je goed isoleren. Check hier hoe!
Advertentie

2. IS JE VLOER VOORZIEN VAN EEN KRUIPRUIMTE?

Dat er onder uw (houten of beton)vloer een kruipruimte aanwezig is, maakt in de praktijk veel verschil. Een toegankelijke kruipruimte maakt het namelijk een stuk makkelijker om vloerisolatie toe te passen. Bij het isoleren van een betonvloer betekent het bijvoorbeeld dat er direct tegen de onderkant van de betonvloer isolatieplaten (EPS of PIR) gelijmd kan worden. Of, bij een houten vloer kan vanuit de kruipruimte tussen de houten balken glaswol, steenwol of minerale wol aangebracht worden.

Dat het zelf aanbrengen van vloerisolatie in de kruipruimte een relatief makkelijke klus is, laat onderstaand filmpje goed zien.

Soms is de situatie niet ideaal om vloerisolatie toe te passen. Er is bijvoorbeeld geen kruipruimte onder uw vloer. Misschien is de vloer direct op zand gelegd of is de kruipruimte zo ondiep dat er niet in gekropen kan worden. Afhankelijk van de specifieke situatie zijn er enkele opties om alsnog vloerisolatie toe te passen. Denk aan HR++ parels, via gaten in de vloer of via een luik worden parels onder de vloer geblazen.

Bij een houten vloer is het mogelijk om de topvloer die op de balken ligt eraf te halen, zodat van bovenaf tussen de balken geïsoleerd kan worden. Last bus not least, het is ook mogelijk om bovenop de bestaande vloer isolatie aan te leggen. Meestal wordt in dat geval voor PIR isolatie gekozen, omdat daarmee dun geïsoleerd kan worden en zo min mogelijk ruimte verloren gaat.

Overigens, mocht de financiële ruimte beschikbaar zijn, overweeg dan ook om bodemisolatie toe te passen, zodat optrekkende kou vanuit de grond niet doorgegeven kan worden aan de vloer. Een dubbele benadering kan erg effectief zijn hierdoor.

Let op bij een (zeer) vochtige kruipruimte. Dit hoeft voor vloerisolatie geen probleem te zijn. Er zijn verschillende isolatiematerialen op de markt die heel goed met vochtige kruipruimtes kunnen omgaan en die bovendien voorkomen dat er vocht in uw vloer trekt. Voorbeelden van vochtbestendige isolatiematerialen zijn isolatiechips, isolatieparels, EPS en XPS eventueel gecombineerd met isolatiefolie (vochtregulerende folie, net als bij muurisolatie).

Advertentie

3. HEB JE GEEN KRUIPRUIMTE? BOVENVLOERSE ISOLATIE!

Vrijblijvende offerte voor isolatie werkzaamhedenSoms is het niet mogelijk om vanuit de kruipruimte isolatie aan te brengen, bijvoorbeeld als de fundering van de woning direct op zand is gelegd of als deze vol water staat door een hoog grondwaterpeil. In dat geval is het isoleren van de bovenkant van de vloer de enige optie. Er wordt dan een geïsoleerde vloer bovenop de bestaande vloer gelegd. Hierdoor wordt de vloer opgehoogd, wat een aantal nadelen heeft:
 • het plafond lijkt lager
 • de opstap naar de begane grond is hoger, bij de voordeur ontstaat een flinke drempel
 • deuren moeten waarschijnlijk afgekort worden

4. LAST VAN (BOVENMATIGE) VOCHT UIT DE KRUIPRUIMTE? BODEMISOLATIE!

vloerisolatie eps parelsOptrekkend vocht voelt onprettig, het kan een vieze geur met zich meebrengen en het is bovendien ongezond voor uw woonklimaat. Vocht kan niet alleen je wooncomfort schaden, maar mogelijk zelfs de constructie van jouw huis. Het is daarom verstandig om je vloer te isoleren tegen vocht door middel van bodemisolatie, zoals isolatiechips of EPS-parels. Deze isolatiematerialen worden op de bodem van de kruipruimte geplaatst. Een laag van ca. 20 centimeter hoog kan al een hele verbetering opleveren. De werking is als volgt: De koude lucht uit de kruipruimte condenseert zodra deze in aanraking komt met de warmere lucht van binnen (die zich vlak onder de vloer bevindt). Heb je geen bodemisolatie, dan zal de waterdamp in jouw constructie trekken. Bodemisolatie zorgt ervoor dat de condensatiedruppels de onderkant van jouw vloer niet bereiken, maar al eerder naar beneden vallen; terug jouw kruipruimte in. Zorg bij het plaatsen van bodemisolatie ook voor voldoende ventilatie en het (eventueel) aanbrengen van een dampscherm (folie). Overigens, ook deze klus is relatief makkelijk zelf uit te voeren.
Advertentie

WELKE DIKTE ISOLATIEMATERIAAL MOET IK TOEPASSEN BIJ MIJN VLOEREN?

Hoe dik moet het isolatiemateriaal zijn voor een Rc-waarde van 3,5?

IsolatiemateriaalDikte nodig voor RC-waarde 3,5
Glaswol11 cm
Steenwol12 cm
Vlasplaten13 cm
Thermokussens3 kamers
Isolatiefolie met luchtkussens10 cm
EPS-platen13 cm
Resol- en polyurethaan schuimplaten7-8 cm
Geëxpandeerde kurkplaten13 cm
Houtvezelplaten13 cm
Gespoten PUR-schuim zonder HFK’s9 cm

WAT ZIJN DE KOSTEN EN OPBRENGSTEN VAN VLOERISOLATIE?

Het is inmiddels duidelijk dat vloerisolatie bijdraagt aan jouw woongenot. De koude en vochtige lucht onder de vloer blijft in de kruipruimte waardoor jouw woning warmer aanvoelt. Dat vinden niet alleen jouw (warme) voeten fijn, maar ook de cv-ketel of warmtepomp. Die hoeven namelijk minder hard te stoken om je woning warm te krijgen.

Omdat vloerisolatie voor besparing op je energierekening zorgt, is het ook nog eens een goede investering. Ben je een beetje handig of kan iemand je helpen die twee rechterhanden heeft, dan bespaar je ook nog op installatiekosten. Omdat jouw investering in dat geval lager is dan wanneer je de vloerisolatie laat plaatsen, zul je sneller rendement behalen.

WAT ZIJN DE KOSTEN VAN VLOERISOLATIE?

Het doel van vloerisolatie in dit voorbeeld is een Rc-waarde van 3,5. We gaan uit van isolatie door middel van EPS via de kruipruimte. Onderstaande bedragen zijn voorbeelden en aan deze prijzen kunnen geen rechten worden ontleend.

TussenwoningHoekwoning2-onder-1-kapVrijstaande woning
 • Door bedrijf laten plaatsen: € 1400
 • Eenmalige subsidie € 310
 • Zelf plaatsen (geen subsidie): € 550
 • Besparen per jaar:  € 200
 • Door bedrijf laten plaatsen: € 1500
 • Eenmalige subsidie € 320
 • Zelf plaatsen (geen subsidie): € 650
 • Besparen per jaar: € 210
 • Door bedrijf laten plaatsen: € 1600
 • Eenmalige subsidie € 400
 • Zelf plaatsen (geen subsidie): € 800
 • Besparen per jaar: € 270
 • Door bedrijf laten plaatsen: € 2800
 • Eenmalige subsidie € 600
 • Zelf plaatsen (geen subsidie): € 1200
 • Besparen per jaar: € 400
Advertentie

WELKE SUBSIDIES EN LENINGEN ZIJN ER VOOR VLOERISOLATIE?

De subsidie Energiebesparing Eigen Huis is een landelijke subsidie voor isolatie. Je kan daarmee zo’n 20 procent van de kosten terugkrijgen, maar dan moet je wel 2 maatregelen nemen. Je isoleert bijvoorbeeld je vloer én een ander deel van je huis, zoals je dak, gevel of ramen. Je mag ook één isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting.
Check de voorwaarden op: Subsidie voor isolatie of kijk even op deze pagina.

Ben je toch al van plan om een hypotheek af te sluiten? Dan kan je ook extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Daar zit wel een grens aan: maximaal € 9.000, tot 6 procent van de waarde van je woning. Meer informatie op: Extra hypotheekruimte voor energiebesparing

Een andere mogelijkheid is een voordelige lening, speciaal voor maatregelen waarmee je energie bespaart, zoals een Energiebespaarlening. Sommige gemeenten geven ook extra subsidie. Een compleet overzicht vind je op: Energiesubsidiewijzer

NIET VERGETEN: NA ISOLEREN GOED VENTILEREN!

Ventilatie in de kruipruimte is heel belangrijk bij vloerisolatie. Zonder ventilatie kan radongas ophopen in de kruipruimte en kunnen vochtproblemen ontstaan, zowel bij een betonnen als bij een houten vloer. Als je je vloer gaat isoleren, let dus op (of bespreek met het isolatiebedrijf) dat het isolatiemateriaal de ventilatiegaten niet blokkeert.

HOEVEEL VENTILATIE HEB JE NODIG BIJ ISOLATIE VAN HOUTEN VLOEREN EN BETONVLOEREN?

 • Onder een houten vloer: Per vierkante meter houten vloer moet er 4 cm2 aan ventilatieopeningen (roosters) zijn in de buitenmuren. Let erop dat ze verdeeld zijn over 2 buitenmuren die tegenover elkaar liggen.
 • Onder een betonnen vloer: zorg voor 1 cm2 ventilatieopening per m2 vloeroppervlak. Verdeel de ventilatieopeningen over 2 buitenmuren die tegenover elkaar liggen. Heb je in de kruipruimte een gasleiding zonder mantelbuis? Houd dan 4 cm2 per vierkante meter vloer aan.

MERKEN VLOERISOLATIE

Er zijn in Nederland diverse merken en aanbieder van vloerisolatie. Veel hiervan kun je zelf in de bouwmarkten aanschaffen en toepassen, maar er zijn natuurlijk ook vloerisolatie oplossingen die door een professionele installateur aangebracht moet worden.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie