Laatste nieuws
Advertentie
Vloerisolatie voor houten vloeren of betonvloeren
De beste isolatie tips met en zonder kruipruimte
Vloerisolatie wordt toegepast om vocht en kou vanuit de kruipruimte tegen te houden. Hiermee wordt het woonklimaat verbeterd en worden stookkosten verlaagd. Een niet geïsoleerde houten of betonvloer kan al snel oncomfortabel aanvoelen door de koude lucht en vocht dat vanuit de kruipruimte naar boven trekt. Daarom zijn betonvloer isolatie en houten vloer isolatie belangrijk, want die houden de kou en vocht tegen.
Vloerisolatie kan ook worden toegepast tussen verdiepingen, bijvoorbeeld als de vloer van de zolder geïsoleerd wordt. Hiermee worden loopgeluiden verminderd en de akoestiek in de woning verbeterd.
Waar moet ik op letten bij het isoleren van vloeren?
Het gebruik van de juiste materialen bij het isoleren van houten of betonvloeren is belangrijk voor de uiteindelijke isolatiewaarde (het resultaat) en de levensduur van je investering. Sommige isolatiematerialen lenen zich beter in combinatie met een bepaald soort vloer dan andere. Het zou bijvoorbeeld onverstandig zijn om glaswol in een vochtige kruipruimte te gebruiken. Wordt glaswol nat, dan verliest het namelijk zijn isolatiewaarde. Dat is dus vragen om problemen en totaal onnodig, want er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal op de markt die heel goed met vocht om kunnen gaan. XPS is bijvoorbeeld 100% waterbestendig en ook isolatiechips hebben goede vochtwerende eigenschappen.
Ga je een houten vloer of betonvloer isoleren?
Bij vloer isolatie is het daarom aan te raden om eerst te bekijken wat voor vloer uw woning heeft. Bij betonvloer isolatie wordt meestal voor EPS of PIR platen gekozen vanwege het makkelijk aanbrengen van deze platen op of onder de betonvloer. Bij het isoleren van houten vloeren wordt meestal gebruik gemaakt van glaswol, steenwol, houtvezel of minerale wol. Met name vanwege het feit dat deze makkelijker tussen de balken van de vloer ingeklemd kunnen worden. En tot slot is er nog bodemisolatie. Hierbij wordt meestal gekozen voor isolatiechips, HR++ parels of isolatieparels die de (veelal) zanderige bodem afdekken met een isolerende laag.
Is je vloer voorzien van een kruipruimte?
Dat er onder uw (houten of beton)vloer een kruipruimte aanwezig is, maakt in de praktijk veel verschil. Een toegankelijke kruipruimte maakt het namelijk een stuk makkelijker om vloerisolatie toe te passen. Bij het isoleren van een betonvloer betekent het bijvoorbeeld dat er direct tegen de onderkant van de betonvloer isolatieplaten (EPS of PIR) gelijmd kan worden. Of, bij een houten vloer kan vanuit de kruipruimte tussen de houten balken glaswol, steenwol of minerale wol aangebracht worden.
Dat het zelf aanbrengen van vloerisolatie in de kruipruimte een relatief makkelijke klus is, laat onderstaand filmpje goed zien.
Soms is de situatie niet ideaal om vloerisolatie toe te passen. Er is bijvoorbeeld geen kruipruimte onder uw vloer. Misschien is de vloer direct op zand gelegd of is de kruipruimte zo ondiep dat er niet in gekropen kan worden. Afhankelijk van de specifieke situatie zijn er enkele opties om alsnog vloerisolatie toe te passen. Denk aan HR++ parels, via gaten in de vloer of via een luik worden parels onder de vloer geblazen.
Bij een houten vloer is het mogelijk om de topvloer die op de balken ligt eraf te halen, zodat van bovenaf tussen de balken geïsoleerd kan worden. Last bus not least, het is ook mogelijk om bovenop de bestaande vloer isolatie aan te leggen. Meestal wordt in dat geval voor PIR isolatie gekozen, omdat daarmee dun geïsoleerd kan worden en zo min mogelijk ruimte verloren gaat.
Overigens, mocht de financiële ruimte beschikbaar zijn, overweeg dan ook om bodemisolatie toe te passen, zodat optrekkende kou vanuit de grond niet doorgegeven kan worden aan de vloer. Een dubbele benadering kan erg effectief zijn hierdoor.
Let op bij een (zeer) vochtige kruipruimte. Dit hoeft voor vloerisolatie geen probleem te zijn. Er zijn verschillende isolatiematerialen op de markt die heel goed met vochtige kruipruimtes kunnen omgaan en die bovendien voorkomen dat er vocht in uw vloer trekt. Voorbeelden van vochtbestendige isolatiematerialen zijn isolatiechips, isolatieparels, EPS en XPS eventueel gecombineerd met isolatiefolie (vochtregulerende folie, net als bij muurisolatie).
Advertentie
Welk materiaal is het beste om een betonvloer te isoleren?
Een betonvloer zonder vloerisolatie is 5 graden kouder dan de temperatuur in de kamer. Daarbij komt ook nog eens dat de gevoelstemperatuur het gevoel van kou nog een tikje erger maken. Door het isoleren van een betonvloer wordt het wooncomfort verbeterd. Daarnaast gaan ook de energiekosten omlaag, want er hoeft minder gestookt te worden om een aangename temperatuur in huis te krijgen en te behouden.
Het isoleren van een betonvloer wordt meestal vanuit de kruipruimte gedaan. Isolatiematerialen die goed te combineren zijn met beton zijn hierbij EPS of PIR vanwege een hoge isolatiewaarde. De kosten van PIR liggen echter hoger per m2 dan van EPS.
Het isolatiemateriaal EPS (ook wel piepschuim of tempex genoemd) is dus goedkoper dan PIR, maar er is wel meer van nodig om dezelfde isolatiewaarde te bereiken als met PIR. Wil je EPS gebruiken om een betonvloer te isoleren, dan is een dikkere laag isolatiemateriaal nodig dan wanneer dezelfde betonvloer met PIR geïsoleerd wordt. De keuze voor EPS of PIR is daarom afhankelijk van de ruimte die onder de betonvloer beschikbaar is.
Het plaatsen van PIR en EPS gaat bijna hetzelfde. Beide materialen kunnen direct tegen de onderkant van de betonvloer gelijmd worden met lijm. De moeilijkheid van het plaatsen van deze isolatieplaten is het risico op een koudebrug. Dit ontstaat wanneer de platen niet goed op elkaar aansluiten, maar ook als de platen heel strak op elkaar drukken.
Met het blote oog is niet in te schatten of de PIR of EPS luchtdicht geplaatst zijn. Daarom is het belangrijk om tussen de platen onderling (en tussen de platen en andere oppervlakken, zoals muren en wanden) een ril purschuim aan te brengen.
Ben je bezig met het (ver)bouwen van een woning en wordt een beton vloer gestort? Dan is het verstandig om tegelijk met het storten ook de vloer isolatie mee te nemen. Wordt dit niet gedaan, dan moet bovenop de nieuwe beton vloer isolatie geplaatst worden en dat gaat ten koste van de ruimte en stahoogte in het vertrek. Bovendien is na-isoleren meestal moeilijker dan wanneer je direct bij het storten van de vloer isolatie aanbrengt.
Vergeet niet om een dun laagje isolatie aan te brengen voor het geval vloerverwarming wordt aangelegd. Deze dunne laag zal ervoor zorgen dat er geen energie verloren gaat aan het opwarmen van de betonlaag, om vervolgens veel sneller af te koelen op het moment dat de vloerverwarming uit wordt gezet. Kortom, het zorgt voor een efficiënte werking van de vloerverwarming.
Advertentie
EPS isolatie voor betonvloeren
Als ruimte geen rol speelt dan kan EPS isolatie onder de betonvloer geplaatst worden. EPS is een afkorting voor geëxpandeerd polystyreen en is o.a. bekend onder namen als tempex, airpop of piepschuim. EPS is een goedkoop isolatiemateriaal. Is er genoeg ruimte onder de vloer en hoeft isolatiemateriaal daarom niet persé dun te zijn? Dan is EPS een goede en voordelige keuze.
Voordelen
- Goedkoop
- Makkelijk te verwerken en aan te brengen
- Zeer gangbaar als isolatiemateriaal
- Makkelijker verkrijgbaar
Nadelen
- Heeft niet de beste isolatiewaarde
- Om goed te isoleren is een dikkere laag nodig
Betonvloer isoleren met XPS vloerisolatie
Heeft de vloer een hoge belasting en dient de vloerisolatie drukvast te zijn? Houd daar dan rekening mee bij de keuze voor het isolatiemateriaal onder de betonvloer. XPS is het isolatiemateriaal bij uitstek als drukvastheid belangrijk is.
Naast een hoge drukvastheid kan ook vocht een rol spelen bij de keuze voor vloerisolatie. XPS is dan een prima keuze. Het is niet alleen heel drukvast, maar neemt bovendien geen water op. Voor het isoleren onder betonvloeren in bijvoorbeeld keldervloeren is XPS dus zeer geschikt. Echter, ook voor platte daken kan dit uitstekend aan de buitenzijde gelegd worden.
Indien EPS- of XPS-bouwplaten onder een nieuw te storten betonvloer gebruikt gaat worden, is wel randisolatie nodig in de dekvloer. Hierdoor kan de dekvloer vrij bewegen ten opzichte van de muren en ontstaan er geen scheuren door krimp of uitzetting.
Voordelen
- Makkelijk te verwerken en toe te passen
- Uitstekende isolatiewaarde
- In dunne lagen al zeer effectief
- Drukvast
- Bestand tegen vocht, zelfs overvloedige regen
Nadelen
- Duurder dan EPS
- Technisch minder makkelijke oplossing door gebruik van randisolatie als voorwaarde
Met PIR een betonvloer isoleren
Wanneer drukvastheid geen issue is en het maximale rendement met een geringe dikte het uitgangspunt is, dan is PIR bij uitstek geschikt. Dankzij de aluminium toplaag hebben deze platen een hogere isolatiewaarde dan gewone EPS of XPS isolatieplaten.
Met een relatief dunne plaat kan dus een hoge isolatiewaarde bereikt worden. PIR kan bovendien eenvoudig tegen de onderkant van een beton vloer gelijmd worden.
Voordelen
- Beste isolatiewaarde van de 3 genoemde materialen
- Volstaat met een relatief dunne laag
Nadelen
- Duurste alternatief
- Lastiger te verwerken door aluminium toplaag
Advertentie
Vloerisolatie voor een houtenvloer
Er kleven 2 belangrijke nadelen aan een niet geïsoleerde houten vloer: geluidsoverlast en warmteverlies. Beiden zijn met isolatiemateriaal eenvoudig op te lossen. Voorzie de houten vloer van warmte-isolatie en geluidsisolatie. In veel gevallen kan dit in een keer. Vloerisolatie zoals minerale wol, glaswol of steenwol zijn goede keuzes voor het isoleren van een houten vloer. Steenwol en minerale wol zijn daarbij ook nog een goede oplossing voor geluidsisolatie.
Ook de isolatiewaarde van steenwol en minerale wol is dus bijzonder goed. Vloerisolatie zoals PIR of EPS is minder geschikt in combinatie met hout. Het hout kan dan niet ademen en hierdoor ontstaat mogelijk vochtproblemen, zoals schimmel. Toch PIR of EPS gebruiken om houten vloer te isoleren? Pas dit dan toe in combinatie met een (vochtwerende) folie als je aan de slag gaat met vloerisolatie.
Extra uitdaging bij isoleren houten vloer: Hout ‘leeft’
Warme voeten en optimaal wooncomfort: ook bij een houten vloer wordt dit verwacht. De charme van een houten vloer is uiteraard het natuurlijke karakter ervan. Maar, hout werkt: het krimpt en zet uit. Gevolg: kieren en gaten waardoor kou gemakkelijk z’n weg naar de leefomgeving in de woning vindt. Of andersom, warmte kan ontsnappen aan de ruimte via deze kieren en er kan tocht ontstaan.
Een houten vloer voorzien van vloerisolatie heeft 2 voordelen:
- De houten vloer blijft mooi en gaat lang mee
- Voorzien van een goede isolatie heeft de vloer weinig onderhoud nodig.
Belangrijk om te achterhalen bij het isoleren van een houten vloer: met welke situatie je te maken hebt. Wat voor constructie zit er onder jouw houten vloer? Zijn het (houten) balken of is het beton? In oudere huizen is het meestal de eerste optie. Als je de houten vloer verwijdert, wat zit er dan onder? Het plafond van de onderburen, een kruipruimte of iets anders?
Bij houten balken is het mogelijk om isolatiemateriaal tussen de balken te plaatsen. Hiervoor is steenwol of glaswol prima geschikt. Zorg er dan wel voor dat er voldoende ventilatie is in de ruimte eronder, om condensvorming te voorkomen. Vocht is funest voor glaswol, want het zorgt er namelijk voor dat het glaswol z’n isolatiewaarde verliest. En onderschat het effect van schimmelvorming niet.
Een houten vloer isoleren met steenwol
Isolatieplaten van steenwol (bijvoorbeeld Rockwool) zijn heel geschikt voor de isolatie van een houten vloer. Deze worden aan de onderkant van de vloer geplaatst. Extra voordeel, deze beperken geluidsoverlast. De platen steenwol zijn bovendien onbrandbaar.
Voordelen
- Zowel geschikt voor warmte-isolatie als voor geluidsisolatie
- Makkelijk aan te brengen, zeker als platen tussen de balken passen
- Brandwerend
- Beter bestand tegen vocht dan traditionele glaswol
Nadelen
- Indien niet passend tussen balken vraagt installatie om extra werk
Advertentie
Een houten vloer isoleren met glaswol
Naast steenwol is ook glaswol geschikt als isolatie van een houten vloer. Glaswol is op rol verkrijgbaar maar ook in platen zoals bijvoorbeeld de Acoustifit glaswolplaten van Knauf. Zeker deze laatste is gebruiksvriendelijker dan de traditionele glaswol rollen, bovendien veroorzaken ze minder stof door een speciaal bindmiddel.
Voordelen
- Prima isolatiewaarde
- Met nieuwste technologie bijna stofvrij en vrij van glassplinters te verwerken
Nadelen
- Heeft extra bescherming nodig tegen vocht & schimmel (incl. ventilatie)
- Glaswol rollen verwerken dient voorzichtig te gebeuren i.v.m. hele fijne glassplinters
Een houten vloer isoleren met minerale wol
Minerale wol is bijzonder geschikt voor vloerisolatie van een houten vloer. Minerale wol (bijv. Knauf Naturoll) is op de markt gebracht als alternatief voor de traditionele steenwol. Minerale Wol is een duurzaam alternatief met sterke minerale vezels. Het voordeel van minerale wol is dat het product de positieve eigenschappen van zowel steenwol als glaswol combineert, tegen een lagere prijs per m2.
De geluidsisolerende eigenschappen zijn gelijk aan steenwol, maar met de goede thermische isolatie van glaswol. Dat maakt het product enorm interessant voor allerlei toepassingen.
Voordelen
- Zeer sterke isolatie van geluid en warmte
- Zeer schappelijk geprijsd
- Perfecte combi tussen glas- en steenwol
Nadelen
- Zijn die er wel?
Advertentie
Andere isolatie oplossingen voor vloeren
Heb je geen kruipruimte? Bovenvloerse isolatie!
Soms is het niet mogelijk om vanuit de kruipruimte isolatie aan te brengen, bijvoorbeeld als de fundering van de woning direct op zand is gelegd of als deze vol water staat door een hoog grondwaterpeil. In dat geval is het isoleren van de bovenkant van de vloer de enige optie. Er wordt dan een geïsoleerde vloer bovenop de bestaande vloer gelegd.
Hierdoor wordt de vloer opgehoogd, wat een aantal nadelen heeft:
- het plafond lijkt lager
- de opstap naar de begane grond is hoger, bij de voordeur ontstaat een flinke drempel
- deuren moeten waarschijnlijk afgekort worden
Last van (bovenmatige) vocht uit de kruipruimte? Bodemisolatie!
Optrekkend vocht voelt onprettig, het kan een vieze geur met zich meebrengen en het is bovendien ongezond voor uw woonklimaat. Vocht kan niet alleen je wooncomfort schaden, maar mogelijk zelfs de constructie van jouw huis.
Het is daarom verstandig om je vloer te isoleren tegen vocht door middel van bodemisolatie, zoals isolatiechips of EPS-parels. Deze isolatiematerialen worden op de bodem van de kruipruimte geplaatst. Een laag van ca. 20 centimeter hoog kan al een hele verbetering opleveren.
De werking is als volgt: De koude lucht uit de kruipruimte condenseert zodra deze in aanraking komt met de warmere lucht van binnen (die zich vlak onder de vloer bevindt). Heb je geen bodemisolatie, dan zal de waterdamp in jouw constructie trekken. Bodemisolatie zorgt ervoor dat de condensatiedruppels de onderkant van jouw vloer niet bereiken, maar al eerder naar beneden vallen; terug jouw kruipruimte in.
Zorg bij het plaatsen van bodemisolatie ook voor voldoende ventilatie en het (eventueel) aanbrengen van een dampscherm (folie).
Overigens, ook deze klus is relatief makkelijk zelf uit te voeren.
Welke dikte isolatiemateriaal moet ik toepassen bij mijn vloeren?
Hoe dik moet het isolatiemateriaal zijn voor een Rc-waarde van 3,5?
Isolatiemateriaal | Dikte nodig voor RC-waarde 3,5 |
---|---|
Glaswol | 11 cm |
Steenwol | 12 cm |
Vlasplaten | 13 cm |
Thermokussens | 3 kamers |
Isolatiefolie met luchtkussens | 10 cm |
EPS-platen | 13 cm |
Resol- en polyurethaan schuimplaten | 7-8 cm |
Geëxpandeerde kurkplaten | 13 cm |
Houtvezelplaten | 13 cm |
Gespoten PUR-schuim zonder HFK’s | 9 cm |
Wat zijn de kosten en opbrengsten van vloerisolatie?
Het is inmiddels duidelijk dat vloerisolatie bijdraagt aan jouw woongenot. De koude en vochtige lucht onder de vloer blijft in de kruipruimte waardoor jouw woning warmer aanvoelt. Dat vinden niet alleen jouw (warme) voeten fijn, maar ook de cv-ketel of warmtepomp. Die hoeven namelijk minder hard te stoken om je woning warm te krijgen.
Omdat vloerisolatie voor besparing op je energierekening zorgt, is het ook nog eens een goede investering. Ben je een beetje handig of kan iemand je helpen die twee rechterhanden heeft, dan bespaar je ook nog op installatiekosten. Omdat jouw investering in dat geval lager is dan wanneer je de vloerisolatie laat plaatsen, zul je sneller rendement behalen.
Wat zijn de kosten van vloerisolatie?
Het doel van vloerisolatie in dit voorbeeld is een Rc-waarde van 3,5. We gaan uit van isolatie door middel van EPS via de kruipruimte. Onderstaande bedragen zijn voorbeelden en aan deze prijzen kunnen geen rechten worden ontleend.
Tussenwoning | Hoekwoning | 2-onder-1-kap | Vrijstaande woning |
Door bedrijf laten plaatsen: € 1400 Eenmalige subsidie € 310 Zelf plaatsen (geen subsidie): € 550 Besparen per jaar: € 200 |
Door bedrijf laten plaatsen: € 1500 Eenmalige subsidie € 320 Zelf plaatsen (geen subsidie): € 650 Besparen per jaar: € 210 |
Door bedrijf laten plaatsen: € 1600 Eenmalige subsidie € 400 Zelf plaatsen (geen subsidie): € 800 Besparen per jaar: € 270 |
Door bedrijf laten plaatsen: € 2800 Eenmalige subsidie € 600 Zelf plaatsen (geen subsidie): € 1200 Besparen per jaar: € 400 |
Advertentie
Welke subsidies en leningen zijn er voor vloerisolatie?
De subsidie Energiebesparing Eigen Huis is een landelijke subsidie voor isolatie. Je kan daarmee zo’n 20 procent van de kosten terugkrijgen, maar dan moet je wel 2 maatregelen nemen. Je isoleert bijvoorbeeld je vloer én een ander deel van je huis, zoals je dak, gevel of ramen. Je mag ook één isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting.
Check de voorwaarden op: Subsidie voor isolatie of kijk even op deze pagina.
Ben je toch al van plan om een hypotheek af te sluiten? Dan kan je ook extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Daar zit wel een grens aan: maximaal € 9.000, tot 6 procent van de waarde van je woning. Meer informatie op: Extra hypotheekruimte voor energiebesparing
Een andere mogelijkheid is een voordelige lening, speciaal voor maatregelen waarmee je energie bespaart, zoals een Energiebespaarlening. Sommige gemeenten geven ook extra subsidie. Een compleet overzicht vind je op: Energiesubsidiewijzer
Niet vergeten: na isoleren goed ventileren!
Ventilatie in de kruipruimte is heel belangrijk bij vloerisolatie. Zonder ventilatie kan radongas ophopen in de kruipruimte en kunnen vochtproblemen ontstaan, zowel bij een betonnen als bij een houten vloer. Als je je vloer gaat isoleren, let dus op (of bespreek met het isolatiebedrijf) dat het isolatiemateriaal de ventilatiegaten niet blokkeert.
Hoeveel ventilatie heb je nodig bij isolatie van houten vloeren en betonvloeren?
- Onder een houten vloer: Per vierkante meter houten vloer moet er 4 cm2 aan ventilatieopeningen (roosters) zijn in de buitenmuren. Let erop dat ze verdeeld zijn over 2 buitenmuren die tegenover elkaar liggen.
- Onder een betonnen vloer: zorg voor 1 cm2 ventilatieopening per m2 vloeroppervlak. Verdeel de ventilatieopeningen over 2 buitenmuren die tegenover elkaar liggen. Heb je in de kruipruimte een gasleiding zonder mantelbuis? Houd dan 4 cm2 per vierkante meter vloer aan.
Merken vloerisolatie
Er zijn in Nederland diverse merken en aanbieder van vloerisolatie. Veel hiervan kun je zelf in de bouwmarkten aanschaffen en toepassen, maar er zijn natuurlijk ook vloerisolatie oplossingen die door een professionele installateur aangebracht moet worden.