Nieuws

Recente posts

Pelletkachel

DE GEDROOMDE OPVOLGER VAN DE (GAS)HAARD EN HOUTKACHEL?

De pelletkachel, you love it or hate it. De vlammen zijn niet sfeervol, maar branden wel efficiënt. De kachel werkt met zogenaamde houtpellets en elektriciteit en kunnen dus ingesteld worden met een thermostaat voor een aangenaam comfort. De designs, laten we zeggen dat er voor iedere smaak een model beschikbaar is. Maar ‘helaas’, je zult het moeten doen met metalen uitvoeringen. Pelletkachels zijn vooral ook functioneel. Zie bieden comfort op een efficiënte wijze. Hoe ze werken en wat de mogelijkheden, voordelen en nadelen zijn van deze warmtebron komt uitgebreid aan bod op deze pagina.

WAT IS EEN PELLETKACHEL?

pelletkachelEen pelletsysteem is de moderne opvolger van de houtkachel. Pelletkachels verbranden houtpellets in plaats van houtblokken. ‘Pellet’ betekent letterlijk ‘korrel’. Deze bestaan uit resthout en zaagsel dat met behulp van een pelletmolen is samengeperst tot harde korrels. Qua uiterlijk lijkt een pelletsysteem erg op een houtkachel. Zo kun je door het glas van de kachel de vlammen zien branden. De werking is echter heel anders, aangezien een pelletkachel uitgerust is met moderne techniek en op stroom werkt. Hierdoor kan volautomatisch de gewenste temperatuur behaald en behouden worden.
Advertentie

HOE WERKT EEN PELLETSYSTEEM?

werking pelletsysteemIn principe bestaat een pelletkachel uit een aantal basiskenmerken:
 • Voorraadkamer – Deze zit aan de bovenkant voor een kleine voorraad houtpellets;
 • Branderbak – Hierin vallen en branden de houtpellets;
 • Wormschroef – Deze zorgt voor het geleidelijk vallen van de houtpellets. Hoeveel en hoe snel pellets in het bakje vallen, is afhankelijk van de ingestelde temperatuur;
 • Ontstekingspatroon – Dit zorgt ervoor dat de houtpellets gaan branden. Zuurstof wordt uit de kamer of van buiten gehaald;
 • Ventilator – Met behulp van een ventilator wordt de genereerde warmte de ruimte in geblazen;
 • Rookgasafvoer en sensor – Uitlaatgassen worden via een rookgasafvoer naar buiten geleid. De rookgassensor regelt en beveiligt de afvoer;
 • Display – Hiermee wordt de gewenste temperatuur ingesteld;
 • Warmtesensor – Regelt de juiste registratie van de temperatuur.

IS EEN PELLETKACHEL DUURZAAM?

houtpellet, pelletkorrelEen pelletkachel is de duurzaamste kachel op hout. Alhtans, in vergelijking met bijvoorbeeld een allesbranden, openhaard of houtkachel. Maar helemaal duurzaam, dat is hij niet. Tijdens de verbranding komt namelijk wel fijnstof en Co2 vrij.

PELLETKACHEL EN FIJNSTOF

Dat fijnstof niet gezond is en de oorzaak is van vele problemen met onze luchtwegen dat is algemeen bekend. Bij de verbranding van houtpellets komt gelukkig zo’n 80% minder fijnstof vrij dan bij een normale houtkachel die houtblokken verbrandt. Dit komt door de samenstelling van de houtpellets in combinatie met de volautomatische verbranding van het systeem.

Uiteraard stoot een pelletsysteem meer fijnstof uit dan een normale verwarming gebruikmaken van andere energiebronnen. Een warmtepomp stoot zelfs helemaal geen fijnstof uit.

Hoeveel fijnstof een pelletkachel daadwerkelijk uitstoot, is afhankelijk van het type kachel en of het systeem goed is onderhouden (net als bij andere warmtebronnen). Hoe lager het minimale vermogen van de pelletsysteem is, hoe minder fijnstof er wordt uitgestoten. Bij een laag minimaal vermogen kan de kachel namelijk op een lage temperatuur blijven branden, zonder dat deze onnodig uit- en aanslaat. Het uit- en aanslaan zorgt namelijk voor veel fijnstof.

Gemiddeld genomen hebben de diverse warmtebronnen de volgende uitstoot van fijnstof.

Warmtebron

Uitstoot fijnstof

Open haard

840 g/GJ

Houtkachel voor 2000 geinstalleerd

760 g/GJ

Oude kolenkachel

450 g/GJ

Houtkachel tussen 2000 en 2014 geinstalleerd

380 g/GJ

Moderne kolenkachel

240 g/GJ

Houtkachel na 2014 geinstalleerd

95 g/GJ

Accumulatiekachel

95 g/GJ

Pelletkachel

60 g/GJ

Verwarming op stookolie

1,9 g/GJ

Verwarming op aardgas

1,2 g/GJ

Hoewel pelletkachels geen subsidies meer ontvangen, was een van vereisten een minimale uitstoot van fijnstof. Een indicatie van een duurzame energiebron.

Advertentie

CO2-UITSTOOT PELLETKACHEL

Het feit dat houtpellets worden gemaakt van resthout en zaagsel, dus restafval, zorgt ervoor dat ze gezien worden als een hernieuwbare brandstof. Voor het maken van houtpellets hoeven dan ook geen bomen gekapt te worden.

Doordat houtpellets als brandstof gebruikt worden, ontstaat er minder CO2-uitstoot dan bij een verwarming op aardgas. Bovendien is er ook minder Co2 uitstoot over de gehele productlevenscyclus, als je kijkt naar de logistiek en productie (in de meest gunstige omstandigheden).

Een pelletsysteem is dus Co2-neutraal, werkt automatisch, is gemakkelijker in gebruik dan een houtkachel en minder vervuilend door zijn geringere fijnstofuitstoot. Bovendien kan het op meerdere manieren in een woning toegepast worden. Een warmtebron dus met vele voor- en nadelen.

VOORDELEN

 • De gezellige sfeer van een houtkachel of open haard, maar duurzamer
 • Ideaal als bijverwarming in het tussenseizoen
 • Hoog rendement van gemiddeld 90% (houthaard 45-50%, CV-ketel tot 80%)
 • Gemakkelijk te installeren, geen schoorsteen nodig
 • Werkt volledig automatisch
 • Stabiele kostprijs houtpellets
 • Bediening via een display of afstandsbediening
 • Automatisch dagprogramma instellen mogelijk, sommige via mobiel aan- en uitzetten
 • De CO2-uitstoot is ongeveer tien keer minder dan bij een CV
 • Niet afhankelijk van prijsschommelingen in de gastarieven

NADELEN

 • Dagelijks onderhoud nodig
 • Duur in aanschaf
 • Heeft stroom nodig (maar minder dan een cv-ketel)
 • De ventilator maakt geluid.
 • De vlam is kleiner en onnatuurlijker dan bij een houtkachel, is wellicht minder gezellig
 • Opslagruimte nodig voor de houtpellets
 • Zakken met pellets zijn 15 kg zwaar, 10 kg is beschikbaar maar niet overal

WELKE PELLETKACHEL ZOU IK MOETEN KIEZEN?

Bij de keuze voor een pelletkachel zijn er diverse opties waarmee je je keuze moet bepalen. De belangrijkste is vermogen, maar vlak daarna de vraag of je een CV-versie wilt of een gewone, en of je de pelletkachel in laat bouwen of een losstaande wilt.

WELK VERMOGEN KIEZEN?

We gaan ervan uit dat er 1 kW verwarmingsvermogen nodig is voor een ruimte van 20 m³, hetzij een vloeroppervlakte van om en bij 8 m² bij een normale plafondhoogte.

Toestellen die dienen om één enkele ruimte te verwarmen hebben een maximumvermogen van 8 à 10 kW. Dat is het vermogen nodig om op te starten en snel een koude kamer te verwarmen. Het toestel werkt nadien op een lager vermogen.

Het vermogen van toestellen die meerdere kamers met hete lucht of radiatoren verwarmen, bedraagt 10 tot 20 kW.

PELLETKACHEL-CV OF GEWONE PELLETKACHEL

Er zijn twee soorten pelletkachels; pelletkachels voor één ruimte en pelletkachel-cv’s, voor meerdere ruimtes. Dit kan op verschillende manieren. Bij sommige pelletkachel-cv’s wordt er via buizen warme lucht naar andere ruimtes geblazen. Er zijn ook pelletkachel-cv’s waar je een cv-ketel, radiatoren en vloerverwarming op kunt aansluiten voor warm water.

PELLETKACHEL-INBOUW OF LOSSTAANDE PELLETKACHEL

Je kunt kiezen voor een losstaande pelletkachel of een inbouw-pelletkachel. Losstaande pelletkachels worden het meest verkocht (vaak wat klassieker van aard overigens), maar ook de pelletkachel-inbouw wordt steeds populairder (modern en strak vormgegeven). Geen van de twee varianten is beter, het hangt maar net van je smaak af.

OVERIGE UITVOERINGEN

Naast de bovenstaande voornaamste uitvoeringen, zijn er in de markt diverse modellen die zich onderscheiden door technische verschillen:

 • Om één of meerdere kamers te verwarmen
  Eenvoudige modellen verwarmen enkel de ruimte waar de kachel staat. Andere kunnen hete lucht in een nabije kamer blazen
 • Kachels met schouwinsteek, ophangmodellen, flinterdunne versies
  Verschillende looks met de uiterst dunne modellen tot minimaal 25 cm
 • Met of zonder warmteaccumulator
  Sommige modellen zijn voorzien van een stenen of keramische warmteaccumulator die zorgt voor een langere, passieve verwarming
 • Voor pellets en houtblokken
  Zogenaamde hybridemodellen: ze werken zowel op pellets als op houtblokken
 • Voorzien van natuurlijke convectie
  Deze zijn niet voorzien van een luchtstroomblazer, waardoor de vlam natuurlijker oogt. Ze zijn zeer stil en ze verbruiken minder elektriciteit.
Advertentie

WAT ZIJN DE KOSTEN EN SUBSIDIES VOOR EEN PELLETKACHEL?

Het nut, de voor- en nadelen van een pelletkachel zijn wel duidelijk. Of hiermee al een besluit genomen kan worden, is een tweede. De kosten van aanschaf, onderhoud en installatie zullen toch vaak van doorslaggevend belang zijn. Afhankelijk van de wensen en eisen kun je met een relatief beperkt budget al ver komen. Evengoed, is het goed om goed te informeren naar het totale kostenplaatje.

WAT KOSTEN PELLETKACHELS?

Voor een pelletkachel die één ruimte verwarmt, ben je meestal minstens € 2.000,- kwijt bij de aanschaf. Daarbij komen nog de kosten voor het rookgaskanaal, ook zo’n € 2.000,-. Dat komt dus neer op een totaalbedrag van ongeveer € 4.000,-.

Kies je voor een pelletkachel-cv die meerdere ruimtes verwarmt, dan betaal je minstens € 3.000,- aan aanschafkosten. Ook tel € 2.000,- neer voor het rookgaskanaal en zo’n € 500,- voor een boiler of buffervat. Voor de aansluiting op de cv-installatie betaal je rond de € 350,. Hierdoor komen de totale kosten al snel op een kleine € 6.000,-. Exclusief een eventuele subsidie.

WELKE SUBSIDIES ZIJN BESCHIKBAAR VOOR EEN PELLETKACHEL?

De subsidie voor pelletkachels is per 1 januari 2020 vervallen. Tot 2020 kon je een subsidie krijgen voor de aanschaf van een pelletkachel. Een pelletkachel viel namelijk onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De hoogte van de subsidie was gebaseerd op het vermogen van de pelletkachel. Om in aanmerking te komen voor een subsidie, moest je pelletkachel wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Aangezien deze niet meer van kracht zijn, komen ze op deze pagina te vervallen.

Wil je weten welke andere subsidie mogelijkheden er zijn voor de verduurzaming van je woning, kijk dan op deze pagina voor alle informatie.

OVERIGE AANDACHTSPUNTEN PELLETKACHELS

Tot slot nog een aantal details die meespelen in de keuze voor een pelletsysteem.

 • Verbruik van een pelletkachel
  Dit is afhankelijk van factoren als vermogen, temperatuur en hoe je woning is geisoleerd. Hoe hoger het vermogen en de temperatuur, hoe meer er wordt verbrand. Aan de andere kant, hoe beter jouw woning geïsoleerd is, hoe minder warme lucht er ontsnapt.
 • Beste rookgasafvoer
  Dit kan via het dak, een gevelaansluiting of via een bestaande schoorsteenkanaal. Wat voor jou het beste is, is afhankelijk van het type pelletkachel en de plek waarop de pelletkachel staat. Laat je ook goed voorlichten door een gekwalificeerd installateur over de verschillende mogelijkheden. Fabrikanten kunnen voor garantie hier ook eisen aan stellen.
 • Onderhoud pelletkachel
  Voor een optimale verbranding van de houtpellets en voor de levensduur van de pelletkachel is frequent onderhoud nodig. Dagelijks moet de aslade en de branderbak geleegd worden en het ruitje schoongemaakt worden.Daarnaast is er een keer per jaar groot onderhoud nodig. Deze onderhoudsbeurt wordt vaak uitgevoerd door een specialist aangezien veel pelletkachelfabrikanten hun garantievoorwaarde hierop afstemmen. Voor het reguliere onderhoud mag je uitgaan van het volgende schema:
  • Om de 2 dagen: de brander met een borstel schoonvegen
  • Tussen 2 dagen en 2 weken: de asbak leegmaken
  • Om de 2 weken: de warmtewisselaar reinigen
 • Geluidsniveau ventilator
  Een goed ‘stil’ toestel produceert minder dan 32 dB (beter of gelijk aan een koelkast). Goedkopere kachels produceren al gauw 49 dB en dat is niet draaglijk in een woonkamer. Voor de beleving en ter invulling van de technische specificaties bij een pelletkachel:
  • 32 – 36 dB – Zeer stil (kachels met ventilatie en een laag vermogen, op kruissnelheid, en kachels met natuurlijke convectie)
  • 40 – 42 dB – Aanvaardbaar
  • 44 – 46 dB – Draaglijk gedurende één uur
  • 46 – 49 dB – Draaglijk gedurende minder dan één uur
  • Meer dan 49 dB – Draaglijk voor een zeer korte tijd

WELKE MERKEN PELLETKACHELS ZIJN ER?

Van origine komen pelletkachels uit Italië. Daarom zul je vooral Italiaanse merken tegenkomen. Hieronder vind je de top 10 in de Nederlandse markt. Voor een compleet overzicht, is deze website een aanrader.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie