creativeref:1100l40077

Cv-ketel op waterstof

Is waterstof een goed alternatief voor aardgas?

In 2050 neemt ons land afscheid van aardgas als brandstof om onze woningen en water te verwarmen. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven voorhanden, maar deze zijn niet altijd geschikt voor iedere woning. Waterstof is een veel genoemd alternatief. Is waterstof ook geschikt om een cv-ketel mee te stoken en kunnen we ons bestaande gasnet hiervoor gebruiken?

 

Wat is waterstof eigenlijk?

Waterstof is een interessant alternatief voor fossiele brandstoffen zoals aardgas. Het kan zowel uit aardgas als uit water worden gehaald. Het winnen van waterstof uit aardgas is een relatief eenvoudig proces. Maar er komt wel CO2 bij vrij en dat willen we juist niet. Om die reden is het winnen van waterstof uit water een meer gewenste oplossing. Waterstof ontstaat hierbij door middel van elektrolyse (een systeem waarbij stroom door water loopt). Het nadeel van deze methode is het rendementsverlies tijdens de omzetting: er blijft zo’n 75% rendement over.

 

Wanneer we waterstof samenvoegen met zuurstof ontstaat een brandbaar product. Bij die verbranding komt veel warmte en puur schoon water vrij. Daardoor is het een geschikte vervanger voor aardgas. Waterstof kan dan ook gebruikt worden als (schoon) gas voor cv-ketels en als brandstof voor auto’s.

 

Zonne-energie omzetten in waterstof en opslaan

Momenteel produceren we veel elektriciteit uit wind en met zonnepanelen. Dat zorgt voor extra druk op het elektriciteitsnet. Bovendien hebben we nog geen goede manier gevonden om grote hoeveelheden electriciteit slim op te slaan voor later gebruik. Er wordt daarom geexperimenteerd met het omzetten van zonne-energie in waterstof. Waterstof kunnen we namelijk wél makkelijk opslaan en transporteren. Dat kan vervolgens weer gebruikt worden voor het verwarmen van woningen in combinatie met een cv-ketel.

 

Bestaande infrastructuur gebruiken

In de afgelopen tientallen jaren hebben we in Nederland aardgas ingezet voor warmte. Om het aardgas te kunnen transporteren is een uitgebreide infrastructuur aangelegd. Met enkele kleine aanpassingen kan dit netwerk gebruikt worden voor de transport van waterstof. De overgang naar waterstof zal overigens wel stap voor stap moeten gaan. Het is niet van de een op de andere dag te realiseren.

 

Om waterstof te kunnen gebruiken als brandstof voor de cv-ketel moet er ook in huis nog het een en ander gebeuren. Zo volstaat het huidige type cv-ketel niet, dus deze moet vervangen of aangepast worden. Daarnaast zijn er (kleine) aanpassingen nodig aan bestaande gasleidingen en radiatoren.

 

Tests met waterstof

Momenteel loopt er een aantal interessante pilots met waterstof. De stad Leeds in Engeland bijvoorbeeld wil in 2026 geheel overgestapt zijn op waterstof. In ons eigen land, in Rozenburg (Rotterdam), start binnekort een pilot met cv-ketels op waterstof. Een aantal woningen in Rozenburg wordt dan met waterstof verwarmd en voorzien van warm water. Dit is de eerste pilot in Nederland.

 

Naast de huidige verwarmingsbronnen als warmtepompen is waterstof dan ook een mooi alternatief voor aardgas. Al met al is het een interessante ontwikkeling om. De overgang van aardgas naar waterstofgas brengt overigens voor ons land wel een behoorlijke investering met zich mee. Bovendien is het niet van de ene op de andere dag gerealiseerd. De totale ontwikkeling heeft dus tijd nodig.

Advertentie

Wat zijn monokristallijn zonnepanelen?

Monokristallijn zonnepanelen

De zonnecellen in monokristallijn zonnepanelen bestaan uit één kristal. De oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart/donker blauw. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Deze zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan bijvoorbeeld polykristallijne. De panelen zijn echter wel duurder, maar hebben een hoger rendement per m2. Wie niet veel dakoppervlakte heeft, maar toch een bepaalde minimale opbrengst nastreeft, zal kiezen voor monokristallijn zonnepanelen.

Voordelen

 • Hoger rendement per m2 (16% – 20%) dan polykristallijn zonnepanelen
 • Het vermogensbehoud is zeer hoog. Na 10 jaar is er nog steeds een vermogen van 92% en na 20 jaar is het vermogensbehoud nog 82%
 • Uitermate geschikt voor kleine dakoppervlaktes
 • Egaal zwart / donkerblauwe afwerking, waardoor ze een strakke afwerking hebben op een dak

Nadelen

 • Over het algemeen de duurste oplossing door langer durende productieproces (afkoelproces van tegen de 48 uur)
 • Door de wijze van afsnijden van de PV-cellen wordt minder efficiënt gebruik gemaakt van het beschikbare oppervlakte per paneel

Wat zijn polykristallijn zonnepanelen?

Polykristallijn zonnepanelen zijn goedkoper en hebben een rendement van 14% tot 16%

In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, maar minder dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer ruimte op het dak geen rol speelt is de polykristallijne zonnepaneel de beste keuze omwille van de kostprijs.

Voordelen

 • Redelijk rendement van 14% tot 16%
 • Gunstig geprijsd ten opzichte van monokristallijn zonnepanelen
 • Geschikt voor grote dakoppervlaktes
 • Optimaal gebruik oppervlakte van zonnepanelen (rechte hoeken)

Nadelen

 • Lager rendement (14% – 16%) dan monokristallijn zonnepanelen
 • Esthetisch minder aantrekkelijk, de panelen zien er minder strak uit op een dak
 • Een hoger temperatuur coëfficient dan monokristallijne zonnecellen. Dit betekent meer rendementsverlies als gevolg van de warmte
 • Meer oppervlakte nodig om dezelfde opbrengst te behalen als monokristallijn panelen
 • Hogere installatiekosten i.v.m. aanleg hoger aantal panelen en te gebruiken bekabeling

Welke is kostentechnisch beter, poly- of monokristallijn paneel?

Op dit moment zijn dit de meest gebruikte zonnepanelen in Nederland. Wanneer je besluit PV-panelen aan te schaffen en te installeren zul je de rekenmachine erbij moeten nemen om een kosten / baten vergelijk te doen.

Het is vanzelfsprekend dat naast de kostprijs van de panelen, ook gekeken moet worden naar de installatiekosten, garanties, kwaliteit, rendement, enzovoort. Uiteraard kun je dit ook aan de installateur of adviseur overlaten, maar om je een beetje op weg te helpen vind je hieronder een eenvoudig overzicht van wat gangbaar is.

Zonnepaneel

Type

Prijs

Vermogen

Prijs/Wp

LG Neon2 320W

Monokristallijn

€ 279

320W

€ 0,88

Bisol  BMO-300

Monokristallijn

€ 219

300W

€ 0,73

SolarWatt 290WP

Monokristallijn

€ 335

290W

€ 1,15

SolarWatt 280WP

Polykristallijn

€ 240

280W

€ 0,85

BENQ AUO

Polykristallijn

€ 190

265W

€ 0,71

VIESSMANN 260WP

Polykristallijn

€ 200

260W

€ 0,76

De verschillen tussen de verschillende soorten PV-panelen mogen duidelijk zijn. Wat uiteindelijk in jouw voordeel zal werken is volledig afhankelijk van met name je budget, dakoppervlakte en verwachtingen (wat betreft opbrengst en terugverdientijd). Een gangbaar overzicht vind je verderop deze pagina.

Wat zijn glas-glas zonnepanelen?

glas-glas zonnepaneel nieuwste technologie

Een glas/glas paneel heeft dezelfde opbouw maar aan de onderkant is er in de plaats van een tedlar-folie een glazen plaat. Een goed uitgevoerd glas/glas paneel ten opzichte van een goed uitgevoerd glas/folie paneel heeft een grotere duurzaamheid en op termijn een grotere opbrengst. Op dit moment zijn deze PV-panelen nog erg kostbaar, waardoor ongeveer 95% van de panelen nog steeds glas/folie panelen zijn.

Dankzij de glazen onderkant zijn deze panelen wel erg geschikt voor toepassingen in een omgeving waar design-technisch geprofiteerd kan worden van deze panelen. Denk aan glazen daken of als extra laag op de muren van kantoorgebouwen.

Voordelen

 • Het is beter resistent tegen weersinvloeden (glas is ondoordringbaar)
 • Het is steviger dan folie
 • De kans dat cellen door buiging scheuren is kleiner
 • Breder toepasbaar voor glazen daken van veranda’s en gebouwen
 • Esthetisch zeer sterk, panelen zijn nauwelijks zichtbaar in een dak
 • Hoger rendement wanneer op de juiste wijze toegepast

Nadelen

 • Glas-glas panelen zijn duidelijk zwaarder dan glas-folie panelen, 24 kg vs. 18 kg
 • Flink duurder dan de klassieke zonnepanelen
 • Technologie is nog relatief nieuw

Wat zijn amorf zonnepanelen?

Amorf zonnepaneelHoewel deze PV-panelen niet veel gebruikt worden in woon- en/of werkomgevingen wil ik hem niet vergeten, de amorf PV-panelen. Dit is een zogenaamde dunne-film PV-paneel welke geproduceerd wordt met amorf silicium. Ze bevatten geen kristallen en zijn dus zeer buigzaam. Helaas geven ze het minste rendement van de vier op deze pagina genoemde zonnepanelen. Echter, de prijs ligt wel een stuk lager, maar ze zijn minder geschikt voor toepassing in zonnepanelen voor daken. Daarom zie je ze vaak terug op voer- en vaartuigen zoals bussen, zeilboten en jachten gebruikt.

Voordelen

 • Buigzaam en dus flexibel inzetbaar
 • Goedkoop vergeleken met andere zonnepanelen
 • Dun en relatief licht van gewicht
 • Uitstekend toepasbaar op boten, voertuigen, enzovoort

Nadelen

 • Laag rendement vergeleken met andere zonnepanelen
 • Minder geschikt voor daken door dunne en lichte constructie
 • Kortere levensduur dan andere zonnepanelen, maar makkelijker te vervangen door lage kostprijs en normaal gesproken ook makkelijkere toegang tot het dak

Welke andere productietechieken zijn er voor PV-panelen?

Ook de technische ontwikkeling van zonnepanelen staat niet stil. Inmiddels zijn er nieuwe technieken geïntroduceerd, al dan niet op basis van reeds bestaande, oudere toepassingen:

 • PERC panelen – Door de toevoeging van 2 extra lagen, Passivated Emitter laag (PE) en de Passivated Rear Contact (RC), ontstaat een hoger rendement met een betere warmte-afvoer. Daar tegenover staat een snellere degradatie van het rendement, vergeleken met de klassieke panelen
 • Een dubbelzijdig of bifacial type – Heeft aan beide kanten zonnecellen en wekt daardoor meer stroom op. Dit heeft dus vooral nut als er sprake is van weerkaatsing van het licht, bijvoorbeeld op het water, in de sneeuw of boven een witte ondergrond. Ook zie je veel toepassingen in doorzichtige geluidswallen
 • Waterstof zonnepaneel – Deze produceert waterstofgas van waterdamp uit de lucht. Waterstofgas is schoon en kan energie opslaan als een soort batterij. Men zegt dat 20 van dit soort zonnepanelen een gemiddeld gezin een jaar lang van stroom en warmte kunnen voorzien. Zonder CO2-uitstoot.

Welke soorten zonnepanelen zijn er? – Uitvoering

Naast het feit dat je kunt kiezen voor een productietechniek (rendement vs. prijs keuze), kun je ook nog kiezen voor verschillende uitvoeringen op het dak. Denk hierbij aan 3 uitvoeringen voor het schuine dag, te weten op het dak, in het dak en als dakpan. En niet te vergeten, de panelen voor op het platte dak.

Advertentie

creativeref:1100l40076

PV panelen op het dak

PV panelen voor gratis elektriciteit

In feite zijn dit de klassieke panelen zoals iedereen ze kent. Ze worden op het schuine dak gemonteerd. Het uiteindelijke rendement van het volledige systeem is afhankelijk van de plaatsing t.o.v. de zon, de hellingshoek van het dak, de geïnstalleerde omvormer en de hoeveelheid schaduw dat het dak op een dag te verwerken krijgt.

Het grootste voordeel van plaatsing op een schuin dak is het gebruik van een oppervlakte welke je anders nooit zou kunnen gebruiken. Heb je een dakraam of een dakkapel, dan zijn er gelukkig mooie oplossingen zoals te integreren dakramen van Velux. Nadeel is wel dat dit soort systemen veelal moeilijk zelf te plaatsen zijn in verband met de schuine helling.

Voordelen

 • Lenen tegen zeer aantrekkelijke rente, die gedurende de hele looptijd van de lening vaststaat
 • Het geleende bedrag wordt in een bouwdepot gestort, waardoor het aftrekbaar is van de belasting
 • De gehele lening of een gedeelte ervan kan altijd boetevrij afgelost worden
 • De Energiebespaarlening wordt onderhands verstrekt
 • Geen afsluitkosten

Nadelen

 • Het te lenen bedrag bepaalt de looptijd. Hoe hoger het bedrag, hoe langer de looptijd (7, 10, 15 of 20 jaar)
 • Het te lenen bedrag bepaalt het rentepercentage. Hoe hoger het bedrag, hoe hoger de rente (momenteel max. 2.2%)
 • Maximaal 75% van het te lenen bedrag mag besteed worden aan zonnepanelen. De rest moet geïnvesteerd worden in andere maatregelen, terug te vinden in de maatregelenlijst
 • De installatiewerkzaamheden moeten altijd door een aannemer of erkende installateur uitgevoerd worden

PV panelen geïntegreerd in het dak

zonnepanelen indak geintegreerd

De mooiste oplossing voor wie de traditionele zonnepanelen wil gebruiken op een schuin dak. Je kunt een deel of alle dakpannen vervangen door PV-panelen, waardoor je het gehele dak bedekt hebt. Esthetisch een zeer mooie oplossing en zeker bij nieuwbouw een oplossing die extra kosten kan voorkomen (want geen dakpannen nodig).

De techniek is relatief nieuw, waardoor waterdichtheid bijvoorbeeld mogelijk een probleem kan vormen. Daarnaast kan het vervangen van een defect paneel een uitdaging zijn, zeker als deze midden op het dak ligt. Echter, voor de liefhebber van strak afgewerkte daken is dit een topper!

Voordelen

 • Lenen tegen zeer aantrekkelijke rente, die gedurende de hele looptijd van de lening vaststaat
 • Het geleende bedrag wordt in een bouwdepot gestort, waardoor het aftrekbaar is van de belasting
 • De gehele lening of een gedeelte ervan kan altijd boetevrij afgelost worden
 • De Energiebespaarlening wordt onderhands verstrekt
 • Geen afsluitkosten

Nadelen

 • Het te lenen bedrag bepaalt de looptijd. Hoe hoger het bedrag, hoe langer de looptijd (7, 10, 15 of 20 jaar)
 • Het te lenen bedrag bepaalt het rentepercentage. Hoe hoger het bedrag, hoe hoger de rente (momenteel max. 2.2%)
 • Maximaal 75% van het te lenen bedrag mag besteed worden aan zonnepanelen. De rest moet geïnvesteerd worden in andere maatregelen, terug te vinden in de maatregelenlijst
 • De installatiewerkzaamheden moeten altijd door een aannemer of erkende installateur uitgevoerd worden

Welke merken zonnepanelen zijn er?

In Nederland zijn er inmiddels rond de 1.000 (!) merken PV-panelen. Dat maakt de juiste keuze voor een zonnepaneel lastig, tenzij je natuurlijk vertrouwt op het advies van de installateur. Om een beetje orde te scheppen volgt hieronder de top merken volgens onderzoek.

yinglisolar logo
firstsolar logo
suntech logo
trina logo
canadiansolar logo
sharp logo
logo jinko
ja solar
sunpower logo
hanwha
logo panasonic logo
et solar logo
logo eurener1
rec logo
kyocera logo

Advertentie

Vraag Offerte aan

Wat zijn omvormers?

Om uiteindelijk ervoor te zorgen dat de opgewekte elektriciteit van gelijkstroom omgezet wordt naar wisselstroom is een omvormer nodig. Ook hierbij kan gekozen worden uit 3 verschillende technieken:

 • String omvormers – Dit zijn de meest gangbare omvormers. Deze centrale omvormers vind je meestal terug op de zolder van een huis. Centrale omvormers zijn relatief eenvoudig en goedkoop in aanschaf. Ze zijn bij uitstek geschikt voor een compact zonnestroomsysteem waarin alle zonnepanelen onder dezelfde condities verkeren en in serie geschakeld zijn
 • Micro omvormers – Dit zijn omvormers op paneelniveau. Het zijn kleine, geraffineerde omvormers in de vorm van kleine kastjes die parallel onder ieder zonnepaneel worden geplaatst. Hier zetten ze de gelijkstroom meteen om in wisselstroom en sturen dit door naar de meterkast. Data wordt nauwkeurig geregistreerd (op paneelniveau) en het rendement is een stuk hoger dan bij een centrale omvormer
 • Power optimizers – Om de nadelen van een string omvormer te minimaliseren kunnen power optimizers geïnstalleerd worden. Dit zijn kleine slimme kastjes die onder ieder zonnepaneel geplaatst worden. Deze optimaliseren de werking van de zonnepanelen, maar laten het omvormen van de stroom over aan een centrale omvormer binnenshuis

Welke merken omvormers zijn er?

Het aantal merken omvormers is ook hier weer talrijk. In principe zijn er 2 belangrijke leveranciers, te weten SolarEdge en Enphase. Maar ook andere merken begin steeds meer voet aan wal te krijgen in Nederland. Hieronder een overzicht van de belangrijkste merken.

yinglisolar logo
firstsolar logo
suntech logo
trina logo
canadiansolar logo
sharp logo

Deel deze pagina

Advertenties

Vraag Offerte aan

Populair

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de duurzame nieuwsbrief!