Nieuws

Recente posts

ZIJN PVT-PANELEN DÉ OPLOSSING VOOR WIE VOLLEDIG GASLOOS GAAT?

TWEE ENERGIEBRONNEN IN 1 PANEEL: PHOTO VOLTAÏSCH & THERMISCH

Kort samengevat: PV staat dus voor Photo Voltaïsch en komt dus overeen met de traditionele zonnepanelen. Thermisch heeft betrekking op warmte, gegenereerd door een zogenaamde zonneboiler. Een PVT paneel wekt dus zowel zonnewarmte als zonnestroom op. Synoniemen voor dit systeem zijn: warmtepomppaneel, combi-panelen, hybride panelen of thermische zonnepanelen. Maar overal geldt hetzelfde: Het PVT paneel bestaat uit een zonnepaneel met daarachter een collector.

De genoemde collectoren werken met een mengsel van water en glycol om zo warmte te onttrekken uit de buitenlucht en zonnepaneel. Dit lijkt op een warmtewisselaar met een grondgebonden pomp. Deze warmte dient dan weer als bron voor de voor de boiler en/of warmtepomp (afhankelijk van het soort PVT-paneel die je hebt, zie verderop deze pagina).

Kortom, met dezelfde hoeveelheid dakoppervlakte kun je dan zowel duurzame elektriciteit als warmte opwekken. Er is nog altijd een warmtepomp nodig om gebruik te maken van de geproduceerde warmte als verwarming van je huis of woning. Deze warmtepomp verwarmt de woning en slaat deze warmte ook op in het boilervat. Dit heeft dus dezelfde werking van een zonneboiler. Deze warmte is te gebruiken voor bijvoorbeeld de douche, maar ook voor de verwarming. Het voordeel is wel: Omdat de warmtepomp in dit geval geen buitenunit nodig heeft, de energie komt vanuit het PVT paneel, is dit een stil systeem.

Advertentie

WAT ZIJN PVT-PANELEN PRECIES?

pvt paneelVan hierboven heb je al kunnen concluderen dat met een klein dakoppervlakte je behoorlijk kunt profiteren van PVT-panelen: tegelijkertijd warmte en elektriciteit opwekken. Het zonnepaneel zorgt voor de elektriciteit en de zonnecollector zorgt voor de warmte. Een flinke ruimtebesparing op het dak en dus een zeer voordelige energieopbrengst per m2 op het beschikbare dakoppervlak. De totale efficiëntie van een PVT systeem ligt zo’n 40% hoger dan een zonnepaneel. Serieus hoger! Bovendien haal je uit de PV-laag een 15% hoger rendement dankzij de passieve koeling van de thermische laag. Metingen en onderzoek tonen aan dat je 50 tot 70 kuub gas bespaart met een volwaardig systeem. Zeker met de recente hoge gasprijzen zijn PVT-panelen steeds interessanter aan het worden. Financieel gezien, in aanschafprijs, is een PVT paneel op dit moment minder aantrekkelijk dan de twee los staande installaties (zonnepanelen en een zonneboiler). Dit komt doordat de prijs van een PVT paneel nog erg hoog ligt vanwege de nieuwe techniek die hierbij toegepast is. Het is een vrij nieuwe techniek die nog volop in ontwikkeling is, maar de prijzen zullen de aankomende jaren zeker verder zakken. Maar zoals gezegd, de hoge gasprijzen maken dat de terugverdientijd van deze panelen steeds korter worden. Heb je voldoende ruimte op het dak van je huis dan kun je de systemen nu misschien beter los van elkaar aanschaffen. Heb je weinig (zonnig) dakoppervlak? Dan kan een PVT systeem erg interessant zijn.

VOORDELEN

  • Het beste van 2 werelden in 1, elektriciteit en warmteproductie m.b.v. de zon
  • Esthetisch erg aantrekkelijk voor op dak, strak uiterlijk
  • Uitstekend rendement door de combinatie (totaal rendement is 40% beter dan bij 2 losse systemen)
  • Het rendement van de PV-panelen verbetert door passieve koeling vanuit de thermische laag
  • Prima geschikt voor kleine dakoppervlaktes

NADELEN

  • Nog erg kostbaar vanwege nieuwe techniek. Over een paar jaar zullen de aanschafprijzen een stuk interessanter zijn
  • Installatie is complex door combinatie van elektriciteitskabels en buizen. Een goede planning is onontbeerlijk
  • Onderhoud en vervanging is kostbaar vanwege verschillende componenten in 1 paneel

HOE WERKT EEN PVT-PANEEL?

Werking pvt-panelen met warmtepomp en boilerEr zijn in principe 2 soorten PVT-panelen op de markt, de standaard PVT-paneel met zonnecellen aan de voorzijde van het paneel en aan de achterkant van het paneel zonnecollectoren. Deze PVT-panelen zijn aangesloten op een omvormer (om gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom) en een boilervat (voor warm water).

Daarnaast zijn er warmtepomp PVT-panelen: 1 systeem voor het opwekken van stroom, het verwarmen van sanitair water en het verwarmen van je woning. Dit zijn dus PVT-panelen die aangesloten zijn op een warmtepomp, waardoor ze ook je woning kunnen verwarmen.

HOE WERKT EEN STANDAARD PVT-PANEEL?

Duidelijk is dat PVT-panelen zorgen voor 2 soorten energiebronnen: elektriciteit en warmte. Het principe van stroom opwekken werkt hetzelfde als bij PV-panelen. Zonlicht wordt door het paneel omgezet in gelijkstroom, de omvormer zet deze gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom en stuurt deze stroom naar de meterkast.

Vervolgens zit er aan de achterkant van het zonnepaneel een zonnecollector. Door deze collector stroomt koelvloeistof (glycol zoals ook bij een zonneboiler). De collector vangt de zonnewarmte op en de koelvloeistof warmt langzaam op. Deze opgewarmde vloeistof wordt naar een boilervat gepompt, waar vervolgens een warmtewisselaar de warmte afstaat aan het (tap)water.

Deze standaard PVT-panelen zijn aan de achterzijde vaak voorzien van isolatie. Dit om te voorkomen dat met name in de winter de vloeistof weer niet teveel afkoelt na net opgewarmd te zijn door de zon. Deze panelen werken dus puur op door de zon gegenereerde warmte en onttrekken geen warmte van de omgeving. Daar zijn warmtepomp panelen voor bestemd.

Advertentie

HOE WERKT EEN WARMTEPOMP PVT-PANEEL?

Een warmtepomp PVT-paneel gaat een stapje verder door de aansluiting van een warmtepomp die ervoor zorgt dat het opgewarmde water verder opgewarmd wordt tot de gewenste temperatuur voor de douche of de verwarming. Bovendien is de achterkant van de PVT-panelen niet geïsoleerd. Hierdoor kan er zoveel mogelijk warmte worden onttrokken aan de omgeving, ook als de zon niet schijnt, ook in de winter. Een warmtepomp paneel haalt zijn warmte uit de buitenlucht of het paneel zelf.

Omdat het paneel niet alleen afhankelijk is van de zonnewarmte, kan er ook op momenten dat het kouder is of geen zon schijnt, dus ‘s nachts en op grijze dagen, warmte onttrokken worden aan de omgeving. Warmtepomp panelen zijn hierdoor ook rendabel in de winter. Het paneel onttrekt warmte uit de buitenlucht tot wel -7 graden.

Een bijkomend voordeel is dat de PV laag nog efficiënter werkt. Doordat je overdag energie onttrekt, koel je buiten de panelen af wat ook weer een gunstiger rendement voor de PV panelen betekent.

WAT KOSTEN PVT-ZONNEPANELEN?

Eerder op deze pagina is al duidelijk geworden dat PVT-zonnepanelen een nieuwe techniek is, welke nog niet uitontwikkeld is. Dit moet terugverdiend worden, wat te merken is aan de kosten van deze panelen. Standaard PVT-panelen hebben gemiddelde prijzen van € 8.000 – 16.000 per systeem.

Wil je gebruik maken van een warmtepomp PVT-systeem, dan zul je rekening moeten houden met een investering van € 15.000 – 25.000 voor een volledig systeem, dus inclusief PVT-panelen, boiler, warmtepomp, installatie, etc. Dit is wel exclusief ISDE-subsidie.

De PVT-panelen gaan wel ongeveer 30 jaar mee, waardoor je voldoende tijd hebt om de investering terug te verdienen. Het is dus echt een langetermijn investering en geen installatie, zoals met zonnepanelen, die je even installeert om zo goedkoper uit te zijn in je energiekosten.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie