Nieuws

Recente posts

Home | Duurzaam optimaliseren | Meten en regelen – Domotica

Meten en regelen – Domotica

OPTIMAAL VERDUURZAMEN DANKZIJ SLIMME GADGETS

Het spreekt voor zich dat alle duurzame maatregelen waarin je hebt geïnvesteerd ook echt werken. Maar in welke mate, daar heb je niet direct zicht op. Sterker nog, het kan zomaar een jaar duren voordat je daadwerkelijk aan de jaarafrekening ziet wat je bespaard hebt aan energiekosten. Dat kan sneller en beter met behulp van domotica. Op deze pagina maak je kennis met alle opties en mogelijkheden.

METEEN AAN DE SLAG MET DOMOTICA?

Check het complete domotica overzicht die jou helpen nog meer energie te besparen!
Advertentie

WAT IS DOMOTICA?

Het deel ‘domo’ komt van het Latijnse woord domus, wat huis of woning betekent. Het deel ‘tica’ is een aanvulling, die ook bij veel andere wetenschappelijke woorden wordt gebruikt. Het betekent zo goed als ‘toegepaste wetenschap’ of ‘technologie’. Denk aan hierbij aan informatica of robotica. Letterlijk betekent ‘domotica’ dus woningtechnologie. Slim meten en regelen met domotica Domotica staat dus voor technologie met als doel het (op afstand) automatiseren van een paar of zelfs vele processen en handelingen in huis. De aansturing of inregeling kan vanaf je smartphone of met een display of tablet dat aan de muur is gemonteerd. Op die manier kun je vrijwel alles in huis instellen en automatiseren. Vrijwel alles kun je automatiseren of op afstand aansturen, zolang je een centraal systeem (bridge) hebt, die in feite de connectiebrug vormt tussen de verschillende devices die aangestuurd moeten worden, en een management systeem, dus een mobiele telefoon, tablet of pc. De apparaten, lichten, gordijnen, etc. hoeven van zichzelf niet slim te zijn. Tegenwoordig kunnen deze met smart plugs of adapters slim gemaakt worden. Hierdoor kun je aan de slag met scenario’s zoals:
  • Lekker wakker worden – Het bad dat zich op een door jou gekozen moment rond half 8 volloopt met warm water, de gordijnen gaan op of de verlichting in de badkamer staan gedimd aan en jouw favoriete muziek wordt afgespeeld.
  • Thuis komen – De verwarming is al aan gezet doordat het systeem ziet dat je richting huis rijdt en op 50 km afstand bent. Zodra je de straat in komt rijden, wordt de verlichting aan gezet en een muziekje. Of, als het zo laat is, de TV wordt aangezet met je favoriete zender
  • Tot rust komen – De zon gaat onder en de verlichting gaat automatisch aan. Omdat je TV aan staat, wordt de verlichting automatisch gedimd.
  • Bescherming van je woning – Je verlaat je woning en het systeem merkt dit doordat het geen contact heeft met je mobiele telefoon via de Wifi. Het alarmsysteem wordt hierdoor automatisch aan gezet
  • Weerwaarschuwing – Het gaat bijna (hard) regenen en de ramen staan nog aan. Ze kunnen automatisch dicht, of als je dat niet hebt, je Sonos systeem waarschuwt dat deze nog open staan met hulp van sensoren die ook gebruikt worden voor het waarschuwen tegen ongeoorloofd openen.
Domotica is ontwikkeld om ons leven uiteindelijk gemakkelijker te maken en wordt daar steeds beter in. Van de temperatuur tot de verlichting en van de ramen tot het slot van de deur, je kunt bijna alles aansturen met domotica oplossingen. Het is allang geen speelgoed voor nerds meer. Zeker niet nadat Philips met Hue stappen maakte (en nog steeds maakt) en grote jongens als Amazon, Apple en Google zich mengen in de mogelijkheden die domotica met zich meebrengen.
Advertentie

FABELS EN MYTHEN RONDOM DOMOTICA

Door de oorsprong van domotica is er een beeld ontstaan die niet (meer) klopt. De techniek die gebruikt wordt is in principe alles bepalend. Die techniek zorgt er ook voor dat consumenten nog afwachtend zijn tegenover domotica. Maar dat hoeft niet, getuige de onderstaande uitleg.

FABEL 1 – EEN DOMOTICA SYSTEEM MOET IK IN EEN KEER AANSCHAFFEN

Dit is om 2 redenen niet waar, techniek en de flexibiliteit van de huidige moderne systemen. Om met dat laatste te beginnen, consumenten begrijpen dat domotica geen must is, maar op het moment dat ze eraan beginnen, hebben ze het idee dat ze meteen alles moeten aanpakken. Dit is pertinent niet waar. Je kunt met een paar lampen beginnen, een paar slimme stekkers erbij en dan heb je al een mooie start gemaakt.

Het hoeft dus niet meteen overal in huis toegepast te worden om van nut te zijn. Het punt dat daarbij wordt overgeslagen is dus dat je ook kunt kiezen voor slechts een paar oplossingen voor de zaken waar jij de meeste waarde aan hecht. Dan haal je de, voor jou, belangrijkste voordelen in huis en hoef je geen compleet systeem aan te schaffen.

Bij de keuze voor een bepaalde techniek, of protocol zoals dat heet, hoef je ook niet bang te zijn dat je alles in een keer moet aanschaffen. Het protocol is de wijze waarop de apparaten met elkaar communiceren. Dat kan bedraad (KNX), via Wifi of bijvoorbeeld Zigbee of Zwave. Tegenwoordig kun je dankzij Google Home, Apple Home en bijvoorbeeld Homey apparaten met diverse protocollen met elkaar laten communiceren, al is het via een omweg. Dit zorgt ervoor dat je flexibel bent in je keuzes en je dus niet in keer veel hebt aan te schaffen wil je het systeem werkend krijgen.

FABEL 2 – EEN DOMOTICA SYSTEEM IS ERG DUUR

Ja en Nee. Ja, een compleet domotica systeem ineens verwerken in een huis zodat je vrijwel alles meteen kunt aansturen kan vrij prijzig zijn. Toch hoeft domotica totaal niet duur te zijn, want het is ook mogelijk om klein te beginnen, zoals hierboven beschreven, en het systeem langzaam verder uit te breiden. Zo blijven de kosten in eerste instantie laag en overzichtelijk.

Daarnaast is het grotendeels afhankelijk van het protocol, systeem of merk dat je kiest, en of je het zelf kunt installeren of niet. Zo staat KNX erom bekend dat het en relatief duur is in aanschaf en tevens alleen geïnstalleerd mag worden door een erkende installateur. Daartegenover staat wel een robuust systeem dat altijd werkt. Min of meer hetzelfde geldt voor Busch Free@Home en Niko.

Systemen die afkomstig zijn van bijvoorbeeld Ikea of gekoppeld kunnen worden aan die van Google zijn relatief goedkoop. Hierbij kun je bij wijze van spreken met een paar honderd Euro je hele huis automatiseren. Zo robuust als die van KNX zijn ze echter niet, iets wat je in acht moet houden bij je keuzes.

FABEL 3 – DOMOTICA IS HEEL INGEWIKKELD

Je kunt het jezelf zo moeilijk of makkelijk maken als je wilt. Zeker met het instappen van grote jongens als Google (Nest), (Philips) Hue, Ikea Trådfri, etc. is domotica toegankelijker dan ooit en niet langer speelgoed voor de nerds! Het is letterlijk plug & play voor vele apparaten en je moet een echte digibeet zijn, wil iets niet gekoppeld raken.

Ook het echte programmeren is steeds toegankelijker geworden dankzij de mogelijkheden om met commando elementen of boxen te slepen en te koppelen net zolang tot je een juiste flow hebt die de apparaten op het juiste moment en op de juiste manier laat reageren.

Kortom, domotica is bereikbaar, betaalbaar en makkelijker toepasbaar dan menigeen denkt! Verderop deze pagina worden meer details over de verschillende systemen gedeeld, waardoor de opties en keuzes inzichtelijker zijn.

Advertentie

PROTOCOLLEN EN COMMUNICATIE – BEDRAAD OF DRAADLOOS?

Het is op deze pagina al eerder genoemd, de keuze voor een systeem of merk bepaalt ook of je bedraad dan wel draadloos het geheel aanstuurt. Een van de bekendste bedrade systemen is bijvoorbeeld KNX. Of Niko. Beide werken via een eigen netwerk, een bussysteem. Deze installeer je apart naast de bestaande elektra en UTP-netwerk(en). Hierbij hoef je niet na te denken over welk communicatieprotocol gebruikt wordt, het geheel wordt volledig werkend opgeleverd. Op het moment dat je iets niet nieuws wilt toevoegen waarvoor nog geen aansluiting is, dan zul je een installateur moeten vragen je te helpen, omdat dan een extra fysieke connectie aangemaakt moet worden.

Bij draadloos opgebouwde systemen zul je toch echt op moeten letten wat voor lampen, stopcontacten of apparaten je aanschaft. Juist omdat je het zelf kunt doen, is een fout relatief snel gemaakt, omdat veel protocollen op elkaar lijken. De meest gangbare zijn:

  • WiFi Alliance
  • Zwave
  • Bluetooth
  • Zigbee
Zwave AllianceSamengevat: Zwave en Zigbee lijken allebei op elkaar in de zin dat ze allebei een draadloos meshnetwerk opbouwen, weinig energie gebruiken en dus ook werken voor kleine apparaten die op batterijen werken. De verbinding kan via een centrale hub opgebouwd worden, van de fabrikant zelf zoals bij Hue en Ikea, of via een hub van een externe partij zoals de Homey of SmartThings (Samsung). Zeker in het laatste geval, de niet-gebonden hub, zijn de mogelijkheden om apparaten van verschillende fabrikanten met elkaar te laten communiceren eindeloos. Wifi AllianceWifi is vooral geschikt voor apparaten die altijd aan staan. Denk aan ovens, wasmachines, etc. Ze verbruiken relatief veel energie en zijn daardoor minder geschikt voor apparaten die op batterijen werken. Nadeel is wel dat je Wifi netwerk thuis goed moet zijn op alle verdiepingen, omdat deze apparaten geen mesh-netwerk aanmaken. Gelukkig zijn er tegenwoordig zogenaamde Wifi mesh-netwerken, waardoor de connectie tussen apparaten niet noodzakelijk is. Bovendien zijn met nieuwe Wifi protocollen en batterij-technologieën ook draadloze Wifi devices te gebruiken. BluetoothBluetooth werkt alleen over een korte afstand en is vrij traag. Om die redenen wordt het beperkt gebruikt in domotica oplossingen en dus wordt dit protocol hier niet besproken. Tevens zijn er nog andere protocollen die vanwege het beperkte gebruik niet verder besproken worden (denk aan Thread bijvoorbeeld).
Advertentie

WAT KAN IK DOEN MET ZWAVE?

Zwave AllianceZ-wave is een door Sigma Systems (chipfabrikant) zelfontwikkelde standaard. Bedrijven die producten met Z-wave willen uitrusten moeten lid zijn van de Z-wave Alliance, een organisatie die in het leven is geroepen om het smarthomeprotocol te promoten als standaard communicatie tussen apparaten.

Door gebruik te maken van Z-wave, kun je apparaten aan elkaar koppelen die niet van dezelfde fabrikant afkomen. Ze hoeven daarbij niet eens dezelfde functie uit te kunnen voeren, maar kunnen wel commando’s doorgeven via het mesh-netwerk wat opgebouwd is. Zo kun je een lichtschakelaar van fabrikant X combineren met de slimme lampen van fabrikant Y en alles zou moeten werken; omdat het één systeem is.

Z-wave is dus in feite een zelfstandig mesh-netwerk. Het signaal van dit netwerk wordt versterkt door andere Z-wave apparaten in huis, waardoor er geen verbindingsproblemen zouden moeten bestaan. Let wel, deze functie is alleen aanwezig op apparaten met een stekker en zonder batterij. De batterij houdende apparaten zijn dus in feite een doodlopende straat in het netwerk en kunnen geen signalen doorgeven, alleen ontvangen.

Het protocol kan tot 100 kbps aan data versturen. Dat klinkt misschien niet veel (hoewel, heel veel thuis netwerken zijn ook zo begonnen), maar via Zwave hoeven alleen simpele commando’s verstuurd te worden (aan / uit / dimmen / harder / zachter), waardoor meer niet nodig is.

VOORDELEN

  • Draait op 900 MHz-spectrum
  • Kan signaal tot veertig meter verspreiden (met de nieuwste chips)
  • Signaal kan springen tussen vier nodes
  • Ondersteuning tot 232 apparaten in huis
  • Ondersteunt ook de staat van het apparaat: je kunt dus zien of iets aan of uit is

NADELEN

  • Kleinere bandbreedte dan Zigbee, maar grotere reikwijdte
  • Opbouw netwerk is afhankelijk van gestekkerde apparaten

HOE WERKT ZIGBEE?

Zigbee Alliance Net als bij Zwave heeft ook Zigbee een eigen samenwerkingsorganisatie, genaamd de Zigbee Alliance. Bedrijven kunnen gebruikmaken van verschillende profielen die ervoor zorgen dat apparaten compatible zijn met het smarthome protocol.

Met Zigbee ben je er echter niet zeker van dat alle apparaten met de standaard aan boord kunnen communiceren. De lampen van Philips Hue werken bijvoorbeeld met Zigbee, maar werken ze niet zonder de hub van het bedrijf. Je bent dus veroordeeld tot alleen Hue-lampen in huis, of je moet gebruik maken van een hub als Homey. De standaard werkt op de 2,4 GHz-band, terwijl er ook gebruik gemaakt wordt van 866 MHz.

Ook de apparaten met Zigbee aan boord kunnen dienst doen als zogenaamde repeaters: apparaten met een stekker kunnen het signaal van het zelf opgezette mesh-netwerk versterken met een maximaal bereik van twintig meter. Duidelijk korter dus dan die van Zwave. Ook hier geldt dat apparaten met alleen een accu deze functie niet hebben, om energie te besparen. De data wordt over een snelheid van 250 kbps verstuurd, sneller dus dan bij Zwave. Verder is het mogelijk tot 65.000 apparaten in één Zigbee-netwerk te gebruiken, terwijl dat bij Zwave veel lager is (232).

VOORDELEN

  • aansturing van 65.000 apparaten
  • snel (250 kbps)

NADELEN

  • Opbouwen van een stabiele netwerk lukt alleen met ‘powered’ apparaten (niet werkend op batterijen)
  • Bereik is vrij beperkt (20 meter, zonder muren)
Advertentie

HOE STUUR IK APPARATEN AAN MET WIFI?

Wifi AllianceWifi is wellicht de meest bekende communicatieprotocol van alle smarthome standaarden. Deze standaard wordt immers al gebruikt op je smartphone, televisie, computer, spelcomputer, oven, wasmachine en nog veel meer. Ook voor deze standaard is een organisatie opgericht, de Wifi Alliance.

Daardoor is het niet vreemd dat er fabrikanten zijn die wifi gebruiken voor onderlinge communicatie, zoals bijvoorbeeld de slimme lampen van Lifx of de schakelaars van Tasmota. Meestal heeft wifi een bereik van veertig meter, maar spelen verschillende factoren, zoals muren, een rol in de bruikbaarheid van dat signaal.

Daarnaast kun je met Wifi tot slechts honderd apparaten in huis kunt koppelen. Honderd is het maximale, maar voordat je dat aantal bereikt hebt, heb je al problemen met de connectie en snelheid. Ophogen naar 254 kan, maar ook daar zijn weer issues mee. Een ander nadeel van Wifi is het feit dat dit door zoveel apparaten en huishoudens gebruikt wordt, dat je last hebt van het netwerk van je buren. Wil je toch een goed signaal in huis, denk dan aan het installeren van een wifi mesh-systeem van bijvoorbeeld Google, TP-link of Ubiquiti.

VOORDELEN

  • aansturing van 65.000 apparaten
  • snel (250 kbps)

NADELEN

  • Opbouwen van een stabiele netwerk lukt alleen met ‘powered’ apparaten (niet werkend op batterijen)
  • Bereik is vrij beperkt (20 meter, zonder muren)

HOE KRIJG IK CONTROLE OVER MIJN VERBRUIK IN HUIS?

De grote vraag van deze pagina: hoe krijg ik inzicht in het verbruik en zorg ik ervoor dat ik er controle over heb? Je zult de juiste hubs en devices moeten kiezen, schakelaars, sensoren, lampen, slimme stekkers, etc. en wel zodanig dat ze terugkoppeling kunnen geven over het verbruik van de apparaten zelf, de opbrengsten van bijvoorbeeld zonnepanelen of de ingeschatte stookkosten van je CV-ketel of warmtepomp. Want dat is mogelijk tegenwoordig, dat in ieder geval.

Kortom, een overzicht van systemen, apparaten, sensoren, etc. is een goede stap op weg naar een weloverwogen inrichting van je domotica systeem dat alles doet wat je wilt, op gezette tijden, getriggerd door sensoren of door eigen handelen. Die tevens inzicht geven in je energieverbruik, ongeacht de bron.

De diverse basissystemen en hubs vind je hieronder. De overige componenten, zoals slimme LED-lampen, sensoren, schakelaars, etc. vind je op de pagina Slimme Apparaten. Bekijk daar wat je zoal kunt doen met de verschillende slimme apparaten. Om je op weg te helpen, hier een overzicht:

  • Bewegingssensoren – Heb je een ruimte wat regelmatig gebruikt wordt, maar niet continue waardoor het licht vaak vergeten wordt? Overweeg het gebruik van een bewegingssensor om het licht automatisch aan en uit te laten gaan. De wc of garage is een prima ruimte hiervoor, maar de verlichting op overloop ‘s nachts even zachtjes laten branden, zodra een van je kinderen naar de WC moet, is een idee. En wat dacht je van je tuinverlichting op het moment dat iemand deze ‘s nachts betreedt?
  • Contactsensoren – Staat het raam open terwijl de verwarming ook aan gaat? Geef een waarschuwing door dat dit niet gaat helpen om de ruimte te verwarmen!
  • Slimme stekkers en stopcontacten – Wil je de power volledig van je apparaten af hebben? Gebruik een slim stopcontact! Wil je een waarschuwing als je al wat oudere wasmachine klaar is? Krijg een melding!
  • Slimme thermostaten – Echt efficient en modulair verwarmen doe je met een slimme thermostaat. Ze leren, moduleren, communiceren en rapporteren. En de aansluiting is vaak verrassend makkelijk!
  • Display hubs – Wil je niet de hele tijd je telefoon bij de hand hebben om alles aan of uit te zetten? Een display helpt je uit de brand! Bovendien kun je hiermee ook je muziek afluisteren en commando’s met spraak geven.
  • Inbouwschakelaars – Wil je je schakelaars behouden en toch je lampen op afstand bedienen? De inbouwschakelaars van bijvoorbeeld Fibaro, KlikaanKlikuit of Hue kunnen je daarmee helpen. Ze zitten achter je gewone lichtschakelaars en zijn daardoor zeer flexibel in de bediening.
  • Smart hubs – De manier om alle verschillende systemen, die je in de loop van de tijd hebt verzameld, met elkaar te laten communiceren. Bovendien geven de betere systemen volledig toegang tot en inzicht in ver- en gebruiksstatistieken, zodat je weet waar je je verduurzaming nog verder kan verbeteren.
Advertentie

ALLROUND CONSUMENTENSYSTEMEN

 

PHILIPS HUE

Philips Hue domoticaPhilips Hue is het bekendste en meest gebruikte systeem voor slimme lampen. Met Philips Hue kun je het gehele huis en tuin, ja ook de tuin, voorzien van slimme lampen, bewegingssensoren en stekkers. De wijze waarop de app werkt in combinatie met een bridge is heel toegankelijk, wat ook meteen het succes verklaart naast het uitgebreide assortiment aan lichtbronnen, schakelaars en armaturen. Een groot deel van het assortiment vind je hier.

VOORDELEN

  • Makkelijk te installeren & programmeren via standaard scenes of aangepast, waardoor je zuiniger omgaat met je verlichting
  • Uitgebreid assortiment binnen- en buitenverlichting, armaturen, sensoren en schakelaars
  • Aan te sturen via de stem m.b.v. integratie met Siri, Google, Alexa, etc.
  • Zowel via Zigbee als via Bluetooth te bedienen
  • Integratie met TV mogelijk voor grotere Ambi-ervaring

NADELEN

  • Lampen moeten altijd ‘aan’ staan (er moet altijd stroom op zitten)
  • Beperkt bereik, zorg dus voor genoeg tussenstappen om een goede mesh op te bouwen
  • Relatief dure verlichting
  • Beperkt assortiment, bijvoorbeeld geen beveiliging, camera’s, thermostaten, etc., waardoor je minder goed in staat bent om volledig controle te hebben over je verbruik
  • Kan in principe alleen met een bridge goed werken, al zijn er smart hubs die hiermee weten om te gaan

IKEA TRÅDFRI

Ikea Tradfri DomoticaNa een aarzelend begin haal je met het smart home systeem van IKEA een voordelig systeem in huis met producten die ook qua design mooi zijn. Bovendien is de verkrijgbaarheid zeer goed, hoewel beperkt tot de Ikea-winkels, en wordt het assortiment in rap tempo uitgebreid.

VOORDELEN

  • Eenvoudige installatie, al zijn er soms trucjes nodig om e.e.a. werkend te krijgen
  • Zeer uitgebreid assortiment van verlichting, sensoren, speakers, schakelaars, rolgordijnen, stekkers, etc.
  • Redelijk makkelijk op te nemen in andere systemen
  • Relatief goedkoop

NADELEN

  • Lampen moeten altijd ‘aan’ staan (er moet altijd stroom op zitten)
  • Resetten e.d. is lastig, of vraagt om trucjes
  • Niet altijd even stabiel
  • Assortiment beperkt zich tot verlichting, stekkers, speakers en rolgordijnen. Het geeft geen volledige controle over je verbruik e.d.

FIBARO

fibaro domoticaFIBARO heeft veel eigen slimme apparaten, maar het systeem werkt ook met andere merken samen dankzij het Zwave protocol als basis. Dat maakt het een beetje een vreemde eend in dit rijtje. Een bijzonder veilig en intelligent systeem. De van oorsprong Poolse fabrikant heeft een zeer goede reputatie opgebouwd, maar de gebruiker zal wel moeten weten wat hij doet als hij besluit dit systeem te installeren.

VOORDELEN

  • Andere merken kunnen relatief makkelijk opgenomen worden in dit systeem
  • Dankzij integratie in bestaande lichtschakelaars e.d. makkelijk op te nemen in een bestaand huis
  • Modules hoeven niet de gehele tijd ‘aan’ te staan door installatie achter de schakelaar
  • Zowel fysiek als via touch screens e.d. te bedienen
  • Zeer uitgebreide programmeer mogelijkheden
  • Volledige controle en inzichten in verbruik mogelijk, ook door koppeling met bijvoorbeeld een slimme thermostaat

NADELEN

  • Duur in aanschaf
  • Geen verlichting of camera’s, wel schakelaars en sensoren
  • Programmeren vraagt om kennis en geduld, pittige kost
  • Installatie van modules vraagt om kennis van elektronica
Advertentie

KLIKAANKLIKUIT

klikaanklikuit domoticaMet KlikAanKlikUit kies je voor een zeer eenvoudige installatie zonder dat daar een monteur bij komt kijken. Bovendien is het zeer betaalbaar en verkrijgbaar in menig bouwmarkt. De producten zelf, maar ook de uitbreidingsmogelijkheden. Voorheen had het geen goede reputatie op het gebied van kwaliteit en stabileit, tegenwoordig is op dat vlak een flink slag geslagen!

VOORDELEN

  • Het goedkoopste systeem op de markt. Voor 30 euro koop je bijvoorbeeld al een starters-set
  • Volledig draadloos
  • Je hebt geen home center nodig. Een zender en ontvanger is voldoende. Let op, er is wel een hub nodig voor besturing op afstand
  • Het assortiment aan modules is zeer groot

NADELEN

  • Communicatie is eenrichtingsverkeer. Dit betekent dat je wel een signaal kunt versturen maar de ontvanger kan geen signaal terugsturen, waardoor je niet weet wat de status van het apparaat is
  • Geen batterijindicatie
  • De ontvangers zijn geen repeaters, waardoor een goed netwerk opbouwen een uitdaging kan zijn
  • Zeer beperkte controle over verbruik, ook bij verlichting door eenrichtingscommunicatie

LEDVANCE

ledvance smart ledDe opvolger van Osram en onder die naam nog verkrijgbaar in een aantal landen (Noord-Amerika met name). Tevens beschikbaar als Sylvania. Voor de consument zijn vooral de lampen interessant, want gebasseerd op Zigbee. De aansturingsproducten (DALI) zijn namelijk van professioneel niveau en dus alleen door een erkende installateur te installeren.

VOORDELEN

  • Goed te integreren met andere Zigbee systemen, zoals Hue en Ikea
  • Ruime assortiment van moderne en klassieke lichtbronnen
  • Verkrijgbaar in de betere verlichtingswinkels en online
  • Gemiddeld prijsniveau

NADELEN

  • Voor de consument is alleen verlichting verkrijgbaar, de rest is professioneel
  • Betreft alleen verlichting, geen hub e.d., waardoor je geen controle en inzicht hebt in verbruik
  • Je moet gericht zoeken naar deze verlichting, het zal niet zomaar op je pad komen

NETATMO

netatmo domotica slimSmartproducten van fabrikant Legrand, welke zijn samengebracht onder het merk Netatmo. Het merk focust zich op slim comfort en kwaliteit van het binnenklimaat. Er zijn dus geen lampen of schakelaars beschikbaar, alleen thermostaten, camera’s en klimaatsensoren (CO2 en zuurstof).

VOORDELEN

  • Autoriteit op het gebied van luchtkwaliteit en comfort
  • Kan prima geïntegreerd worden in andere systemen
  • Mooi design
  • Geeft controle en inzicht in verbruik via de thermostaat en thermostaatkranen

NADELEN

  • Hoog prijsniveau
  • Beperkt assortiment gericht op comfort en luchtkwaliteit
  • Geen volledige controle over verbruik door gemis aan verlichting e.d.
Advertentie

PROFESSIONELE SYSTEMEN

BUSCHFREE@HOME

Busch-Jaeger free@homeEén van de populairdere domotica systemen op de huidige markt is de Busch-free@home oplossing van Busch-Jaeger. ABB Busch Jaeger is een zeer bekende fabrikant van elektronica, wat in vrijwel iedere woning en bedrijfspand terug te vinden is. Het grote voordeel van dit systeem is dat het zeer compleet is en gemakkelijk in gebruik. Tot op zekere hoogte is het zelf te installeren. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een paneel te laten plaatsen, waardoor het systeem zowel bestuurd kan worden vanuit huis als vanaf een tablet of smartphone.

Een belangrijk voordeel van BuschFree@Home is het inzicht in en de controle over het verbruik in je woning, dankzij de naadloze koppeling met thermostaten, CV’s, etc.

NIKO HOME CONTROL

niko domoticaHet neusje van de zalm op het vlak van huisautomatisering, zonder meer. Prettige bediening, energieverbruik volgen, veiliger wonen, mooie & strakke wandschakelaars en gemakkelijk je verlichting aansturen. Alles wat je kunt wensen op domotica-vlak. Je kunt het niet zelf installeren, betaalt er iets meer voor, maar dan heb je ook wat in huis. Nadeel is wel dat de schaalbaarheid daardoor minder is, aangezien je voor iedere uitbreiding een installateur nodig hebt.

KNX

knx domoticaDe meest in het oog springende factor van het KNX systeem is dat het een wereldwijd erkende standaard is voor woning- en gebouwenautomatisering. Inderdaad, dus ook voor kantoorgebouwen. Het werkt daarom voor zeer uiteenlopende toepassingen, van witgoed tot audio en video maar natuurlijk ook beveiliging, verwarming en ventilatie. Alle bij KNX aangesloten fabrikanten maken producten die met het systeem kunnen communiceren. Daardoor is het toekomstbestendig, flexibel en veelzijdig. Bovendien verkrijg je hierdoor volledig inzicht in en controle over verbruik.

HAGER COVIVA

Coviva Hager domoticaDe oplossingen van Hager Coviva zijn anders dan de meeste domotica systemen. Het kan namelijk altijd zonder hak- of breekwerk worden geïnstalleerd, net als Fibaro. Dit maakt Coviva de ideale oplossing voor woningen en bedrijfspanden die verbouwd, vernieuwd of nieuw gebouwd moeten wordenm. Afhankelijk van de grootte van het project kan een professional het systeem in een paar uur plaatsen.

Advertentie

SMART HUBS

 

ATHOM’S HOMEY

homey domoticaHomey is een smart home controller, niet meer niet minder. Middels de controller kun je apparaten met elkaar verbinden en nog belangrijker: op een centrale plek bedienen via schakelaars, telefoon of tablets. Homey biedt hiervoor een speciale applicatie aan voor zowel iOS als Android en heeft zelfs een eigen appstore. Zowel Athom, het Nederlandse bedrijf achter Homey, als gebruikers maken apps aan om eenvoudig apparaten en merken met elkaar te kunnen verbinden. Het is dus deels open-source, al heeft Athom het recht om apps te weren uit de App-store.

VOORDELEN

  • Relatief goedkoop als basis, daarna kun je het zo duur maken als je wilt door uitbreiding met duurdere of goedkopere merken en producten
  • Ondersteunt enorm veel protocollen, die ook nog eens met elkaar communiceren via de controller
  • Oneindige lijst met merken en apparaten die gekoppeld kunnen worden
  • Programmeren kan makkelijk m.b.v. het slepen van voorwaarden. Hierdoor kun je complete scenes maken
  • Kan in principe alles aansturen wat je in huis hebt, zelfs de ‘domme’ apparaten via bijv. slimme stekkers
  • Te bedienen via spraak en te koppelen aan Google. Siri en Alexa
  • Setup & installatie is eenvoudig
  • Geweldige community die iedereen verder op weg kan helpen
  • De goedkoopste oplossing om volledige controle over en inzicht in verbruik te verkrijgen

NADELEN

  • Voor de echt slimme toepassingen heb je wel wat meer programmeer kennis of inzicht nodig
  • Homey Pro is aardig wat duurder geworden
  • Kan soms wat kuren vertonen, maar verbeteringen worden continue doorgevoerd

GOOGLE’S NEST

google nest domoticaWat ooit begon als een slimme thermostaat is nu een uitgebreid systeem geworden met jouw mobiele telefoon als centrale hub. Installeer Google Home en Assistant en je wordt vanzelf op weg geholpen. Zo kun je het koppelen met bestaande installaties zoals HomeKit en Homey, kun je nog steeds een thermostaat installeren maar ook camera’s en rookmelders. En vergeet de speakers en displays (hubs) niet, waardoor je extra bedieningsgemak hebt via spraak of touch.

VOORDELEN

  • Producten zijn scherp geprijsd, maar kunnen ook via een abonnement extra functies krijgen
  • Compleet pakket van veiligheids en comfort producten
  • Routines zijn makkelijk aan te maken
  • Installatie is bijna plug & play
  • Mogelijkheid tot casten van beeld & geluid naar hubs, speakers en dongle of tv’s

NADELEN

  • Routines zijn niet heel erg flexibel in te richten.
  • Spraaksturing is soms lastig
  • Een goede plek vinden voor je displays is soms een uitdaging
  • Je hebt een Google account nodig, privacy kan een dingetje zijn als je daar bezorgd om bent. Goed opletten bij de installatie dus!
  • Geen inzichten in verbruik, beperkte controle hierover

APPLE’S HOMEKIT

homekit domoticaApple’s Homekit is in feite een app op je Iphone of Ipad, niet meer. Via deze app kun je alle apparaten bedienen die door Apple geaccrediteerd zijn. Let dus goed op bij aankoop van nieuwe producten. In feite is de Homekit an sich niet ‘slim’ maar zorgt het ervoor dat je alles op 1 plek kunt bedienen, ook al maak je gebruik van verschillende soort verlichting, bijvoorbeeld.

VOORDELEN

  • Gratis bij je iPhone en iPad
  • Alles bedienen op 1 plek
  • Stembediening via Siri

NADELEN

  • In feite een ‘domme’ afstandsbediening, die de controle over verschillende slimme devices combineert
  • Mac only
  • Geen inzichten in en controle over verbruik in huis

SAMSUNG’S SMARTTHINGS

samsung smartthings domoticaDe SAMSUNG Smartthings Hub is een hub die wordt gebruikt om je huis of kantoor te automatiseren en draadloos te bedienen via Z-Wave (Plus), ZigBee en/of WiFi. Koppel schakelaars of sensoren aan de hub, en alle toepassingen zijn beschikbaar via de Smartthings App voor automatisering of draadloze bediening, van waar ook ter wereld.

Het grote voordeel van de Smartthings Hub is dat het net zoals Homey diverse slimme producten van verschillende fabrikanten gemakkelijk kunnen worden toegevoegd, er vervolgens eenvoudig scènes (scenario’s) mee kunnen worden gemaakt voor je automatisering. Echter, de ontwikkeling van apps om andere merken toe te voegen is geheel in handen van Samsung en dus geen open-source.

VOORDELEN

  • Centrale hub voor verschillende devices met verschillende communicatie protocollen
  • Eenvoudig scenes programmeren
  • Merk onafhankelijk wat betreft bediening via app

NADELEN

  • Geen open source, dus app ontwikkeling is in handen van Samsung zelf
  • Onbekend maakt onbemind

AMAZON’S ALEXA

amazon Alexa domoticaAlexa is de virtuele assistent van de Amazon echo. De Amazon echo is een soort van speaker die je in huis haalt waar de virtuele assistent dus in zit, vergelijkbaar met de Google home. Via Alexa kun je van alles vragen en opdrachten geven. Tevens kun je Alexa / Echo verbinden met een aantal slimme apparaten. Nog niet veel, maar thermostaten, slimme lampen en speakers volstaat voor nu.

VOORDELEN

  • Je kunt vragen stellen en opdrachten geven a la Siri en Google
  • Te verbinden met thermostaten, slimme lampen en speakers
  • Relatief goedkoop, vergelijkbaar met Google Home / Nest

NADELEN

  • Op dit moment nog alleen beschikbaar in het Engels
  • Bestel en bezorgservice (via Amazon) werkt nog niet
  • Privacy instellingen moeten goed in de gaten gehouden worden
  • Geen inzichten in en controle over verbruik in huis
Advertenties
Meest gelezen
Advertentie