Nieuws

Recente posts

20% ENERGIEBESPARING MET MUURISOLATIE

WAT ZIJN DE BESTE ISOLATIEMETHODES EN WAT KOST HET?

De meeste warmte verdwijnt door het dak, ongeveer 30% als het niet geïsoleerd is. Daar moet je dus eigenlijk altijd mee beginnen. Een andere grote boosdoener zijn de buitenmuren, bij een vrijstaande woning bedraagt dit ongeveer 20%. Muurisolatie kan je dus veel geld besparen en is relatief makkelijk uit (te laten) voeren.

WELKE SOORTEN MUURISOLATIE ZIJN ER?

Er zijn dus drie gangbare manieren om je muren te laten isoleren. Elke methode is effectief en kan je helpen zeker 25% tot 30% van de warmte die je stookt, binnen te houden. Dit levert uiteraard een flinke besparing op. De methode die je kiest is over het algemeen afhankelijk van het soort muur waarmee je aan de slag gaat:

 • Spouwmuurisolatie
  Is jouw woning gebouwd tussen 1920 en 1975 en zijn je muren breder dan 24 centimeter, dan is er een grote kans dat deze een spouw bevatten. Dit is de goedkoopste manier om je muren te laten isoleren, is de meest voor de hand liggend en levert je dus de kortste terugverdientijd op. De materialen die hierbij gebruikt worden zijn glas- of steenwol, EPS-parels of PUR-schuim en dit kan gedaan worden binnen een dag.
 • Isoleren van de gevel
  Is er geen spouwmuur? Dan is het isoleren van de (buiten)gevel de methode met de minste overlast en in een paar dagen klaar. Je hebt hier echter wel vaak een vergunning voor nodig (want de buitenzijde), dus het is verstandig dat je dit navraagt bij je gemeente. Tegen de buitengevel worden isolatieplaten geplaatst en deze worden afgewerkt met bijvoorbeeld een pleister, bakstenen of houten planken. Het resultaat is dat je een geïsoleerde gevel realiseert die daarnaast volledig is gerenoveerd en er weer als nieuw uitziet.
 • Muurisolatie van binnenuit, binnenmuren isoleren
  Heeft jouw woning geen spouw en kun je geen vergunning krijgen voor buitenmuurisolatie (of je hebt geen zin in de gehele procedure)? Dan is de enige optie die je hebt het isoleren van de muren via de binnenkant. Er wordt dan een isolatiemateriaal tegen de muren geplaatst en deze wordt afgewerkt met gipsplaten of pleister. Dit kost binnenruimte en de werkzaamheden veroorzaken wat overlast. Bovendien zul je stopcontacten en dergelijke moeten omleiden of opnieuw moeten installeren.

Het isoleren van je woning doe je natuurlijk ook omdat je deze investering uiteindelijk terug zal verdienen. Pas als je door je besparingen de investering hebt afbetaald, zul je echt kunnen gaan genieten van een lagere energierekening. Onderstaande tabel is gebaseerd op een gevel van 110 m2 en een gasprijs van €0,63 per kubieke meter. Uiteraard spelen feitelijk verbruik en het gebruikte isolatiemateriaal ook een grote rol in de totale kosten van de isolatiewerkzaamheden.

WAT KOST HET ISOLEREN VAN MUREN?

Muurisolatie kan goedkoop zijn, maar kan ook zomaar eindigen in één van de duurste isolatiemethoden voor je duurzame woning. Maar, ook bij het aanbrengen of vervangen van muurisolatie kun je profiteren van de huidige subsidiemaatregelen. Deze site bespreekt de diverse mogelijkheden op deze pagina. Uiteraard kun je ook terecht bij sites als RVO.nl

Overigens kun je muurisolatie natuurlijk ook financieren door je hypotheek te verhogen, een lening aan te vragen of een deel van je spaargeld te gebruiken.

Er zijn meerdere manieren waarop je je muren kunt isoleren en deze bepalen over het algemeen de kostprijs van de isolatie.

 • De methode
  Spouwmuurisolatie is de goedkoopste optie die je hebt en tevens de snelste methode met de minste overlast. De lege ruimte tussen je buiten- en je binnenmuur (de spouw) wordt tijdens de werkzaamheden via gaten van het isolatiemateriaal voorzien. Zonder spouw, betaal je al snel tientallen euro’s per m2 meer voor je muurisolatie.
 • Het isolatiemateriaal
  Er zijn een groot aantal verschillende soorten isolatiematerialen in de markt en de keuze die je maakt, bepaalt voornamelijk de uiteindelijke isolatiewaarde en de kostprijs. Daarnaast zijn er aanvullende materiaaleigenschappen, zoals geluidsisolerend, brandwerend of vochtafstotend.
 • Het isolatiebedrijf
  Voor kwaliteit betaal je vaak meer, dus kies een erkende specialist. Deze is lid van een vakvereniging waarvoor aan een groot aantal strenge eisen voldaan moet worden. Bovendien heb je dan een garantie over het opgeleverde werk en kan makkelijker een vervanger aangeboden worden bij het wegvallen van het bedrijf dat je hebt ingehuurd. Uiteraard kun je het ook zelf doen, als je handig bent.

Daarnaast betaal je uiteraard meer als je meer muren hebt te isoleren, zijn er grote verschillen in prijs tussen de verschillende isolatiematerialen en zullen de prijzen voor de werkzaamheden per bedrijf verschillen. Hieronder een grove indicatie van de kostprijs, inclusief btw, arbeidsloon en materialen.

Soort muurisolatie

Prijs

Jaarlijkse gasbesparing per m2 geïsoleerde gevel

Jaarlijkse besparing in euro

Terugverdientijd

Spouw

€ 2.475

8 – 10 m3

€623,70

4 jaar

Buitenmuur

€ 10.450

10 – 12 m3

€762,00

14 jaar

Binnenmuur

€ 4.950

8 – 10 m3

€623,70

8 jaar

PRIJS SPOUWMUURISOLATIE

Reken bij spouwmuurisolatie op een kostprijs van gemiddeld € 15 – € 30 per per m², incl. btw. Dat komt neer op € 1.500 tot € 3.000 voor een rijwoning , € 1.600 tot € 3.200 voor een halfopen bebouwing (2-onder-1 kap) en € 2.100 tot € 4.200 voor een open bebouwing (vrijstaand). De terugverdientijd komt daarmee op gemiddeld 3 tot 5 jaar.

PRIJS MUURISOLATIE BUITENOM

Reken bij muurisolatie buitenom op een kostprijs van gemiddeld € 90 – € 100 per per m², incl. btw. Dat komt neer op € 9.000 tot € 18.000 voor een rijwoning , € 9.600 tot € 19.200 voor een halfopen bebouwing (2-onder-1 kap) en € 12.600 tot € 25.200 voor een open bebouwing (vrijstaand). De terugverdientijd komt daarmee op gemiddeld 13 – 15 jaar.

Je hebt dan wel een volledig gerenoveerde buitengevel met eventueel een compleet andere look & feel. 

PRIJS MUURISOLATIE VAN BINNEN UIT

Reken bij binnenmuurisolatie op een kostprijs van gemiddeld € 40 – € 50 per per m², incl. btw. Dat komt neer op € 4.500 tot € 9.000 voor een rijwoning , € 4.800 tot € 9.600 voor een halfopen bebouwing (2-onder-1 kap) en € 6.300 tot € 12.500 voor een open bebouwing (vrijstaand). De terugverdientijd wordt hiermee geschat op 7 tot 10 jaar.

Advertentie

Over de diverse methodes om buitenmuren te isoleren lees je meer via de getoonde opties. Alle aspecten over techniek, materiaalkeuzes en de voor- en nadelen die erbij komen kijken, worden besproken.

Weet je al genoeg, maar ben je op zoek naar een erkende installateur? Vraag dan vrijblijvend offertes aan voor een goed vergelijk.

WELKE MERKEN MUURISOLATIE ZIJN ER?

In Nederland zijn er inmiddels heel veel leveranciers en fabrikanten van isolatiemateriaal. Vele van deze fabrikanten leveren dan niet alleen muurisolatie maar ook dakisolatie of vloerisolatie. De bekendste zijn wel Rockwool en Kingspan. Maar er zijn er nog meer! Vraag naar de opties bij je leverancier en vraag vooral naar de voor- en nadelen van de diverse merken die zij in het assortiment hebben.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie