creativeref:1100l40077

Advertentie

Vraag nu isolatie offertes aan!

Na aanvraag ontvang je maximaal 4 offertes om te vergelijken.

20% energiebesparing met muurisolatie

Wat zijn de beste isolatiemethodes en wat kost het?

De meeste warmte verdwijnt door het dak, ongeveer 30% als het niet geïsoleerd is. Daar moet je dus eigenlijk altijd mee beginnen. Een andere grote boosdoener zijn de buitenmuren, bij een vrijstaande woning bedraagt dit ongeveer 20%. Muurisolatie kan je dus veel geld besparen en is relatief makkelijk uit (te laten) voeren.

Welke soorten muurisolatie zijn er?

Er zijn dus drie gangbare manieren om je muren te laten isoleren. Elke methode is effectief en kan je helpen zeker 25% tot 30% van de warmte die je stookt, binnen te houden. Dit levert uiteraard een flinke besparing op. De methode die je kiest is over het algemeen afhankelijk van het soort muur waarmee je aan de slag gaat:

 • Spouwmuurisolatie
  Is jouw woning gebouwd tussen 1920 en 1975 en zijn je muren breder dan 24 centimeter, dan is er een grote kans dat deze een spouw bevatten. Dit is de goedkoopste manier om je muren te laten isoleren, is de meest voor de hand liggend en levert je dus de kortste terugverdientijd op. De materialen die hierbij gebruikt worden zijn glas- of steenwol, EPS-parels of PUR-schuim en dit kan gedaan worden binnen een dag.
 • Isoleren van de gevel
  Is er geen spouwmuur? Dan is het isoleren van de (buiten)gevel de methode met de minste overlast en in een paar dagen klaar. Je hebt hier echter wel vaak een vergunning voor nodig (want de buitenzijde), dus het is verstandig dat je dit navraagt bij je gemeente. Tegen de buitengevel worden isolatieplaten geplaatst en deze worden afgewerkt met bijvoorbeeld een pleister, bakstenen of houten planken. Het resultaat is dat je een geïsoleerde gevel realiseert die daarnaast volledig is gerenoveerd en er weer als nieuw uitziet.
 • Muurisolatie van binnenuit, binnenmuren isoleren
  Heeft jouw woning geen spouw en kun je geen vergunning krijgen voor buitenmuurisolatie (of je hebt geen zin in de gehele procedure)? Dan is de enige optie die je hebt het isoleren van de muren via de binnenkant. Er wordt dan een isolatiemateriaal tegen de muren geplaatst en deze wordt afgewerkt met gipsplaten of pleister. Dit kost binnenruimte en de werkzaamheden veroorzaken wat overlast. Bovendien zul je stopcontacten en dergelijke moeten omleiden of opnieuw moeten installeren.

Het isoleren van je woning doe je natuurlijk ook omdat je deze investering uiteindelijk terug zal verdienen. Pas als je door je besparingen de investering hebt afbetaald, zul je echt kunnen gaan genieten van een lagere energierekening. Onderstaande tabel is gebaseerd op een gevel van 110 m2 en een gasprijs van €0,63 per kubieke meter. Uiteraard spelen feitelijk verbruik en het gebruikte isolatiemateriaal ook een grote rol in de totale kosten van de isolatiewerkzaamheden.

Soort muurisolatie

Prijs

Jaarlijkse gasbesparing per m2 geïsoleerde gevel

Jaarlijkse besparing in euro

Terugverdientijd

Spouw

€ 2.475

8 - 10 m3

€623,70

4 jaar

Buitenmuur

€ 10.450

10 - 12 m3

€762,00

14 jaar

Binnenmuur

€ 4.950

8 - 10 m3

€623,70

8 jaar

Advertentie

?c=30778&m=1585310&a=392969&r=&t=html

Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (de spouw) opgevuld met isolatie. Isolatie in de spouw voorkomt dat warmte uit huis verloren gaat, met meer warmtecomfort en een lagere energieverbruik als resultaat.

Hoe herken ik een spouwmuur?

Om de spouw te kunnen isoleren, moet er natuurlijk een spouwmuur aanwezig zijn. Maar hoe kan je een spouwmuur herkennen? Dit zijn over het algemeen de kenmerken:

 • Bouwplannen
  Heb je de bouwplannen van je woning? Zie je hierop ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, dan heb je waarschijnlijk een spouwmuur.
 • Bouwjaar van de woning
  Woningen die gebouwd zijn vóór 1920 hebben normaal gesproken geen spouwmuur. Woningen die tussen 1920 en 1975 gebouw zijn, hebben hoogstwaarschijnlijk wel een spouwmuur, maar de kans is klein dat ze geïsoleerd zijn of de isolatiewaarde is minimaal. Heb je een woning die gebouwd werd na 1975, dan is de kans groot dat je een spouwmuur hebt én dat deze geïsoleerd is.
 • Dikte van de muren
  Ga eens bij de voor- of achterdeur meten wat de afstand is tussen de buiten- en binnenmuur. Is de afstand 24 cm of meer, dan is de kans groot dat je een spouwmuur hebt.
 • Verluchtingsroosters en open stootvoegen
  Zie je ventilatieroosters in de muur of open stootvoegen (al dan niet voorzien van bijenklemmen)? Dan betekent dat dat er een luchtruimte (spouwmuur) achter de buitenmuur aanwezig is.
 • Type gevelstenen
  Bij woningen met een steense muur is de kans klein dat er een spouw aanwezig is. Een steense muur herken je aan het metselpatroon waarbij volledige stenen afgewisseld worden met dwars gemetselde stenen (kopse stenen).

Kan ik mijn spouw isoleren?

Dat je huis een spouwmuur heeft, betekent niet meteen dat je hem ook kan isoleren. De gevel en spouw moeten daarvoor nog aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • De spouw is dik genoeg
  Spouwmuurisolatie wordt aangeraden bij een spouwbreedte vanaf minimum 5 cm. Voldoende dikte is belangrijk om genoeg warmteweerstand te hebben. Bovendien, om aanspraak te kunnen maken op een premie / subsidie, moet de breedte van de spouw minimaal 5 cm zijn. Heb je een dunnere spouw dan 5 cm? Kies dan voor isolatiemateriaal met een hoog isolerend vermogen voor een beter rendement.
 • De spouw is niet vervuild
  Om een goede verspreiding van het isolatiemateriaal te garanderen bij spouwmuurisolatie en vochtproblemen te vermijden, mag de spouw niet te vervuild zijn door cementresten of cementbaarden.
 • De gevelbekleding is dampopen
  Spouwmuurisolatie werkt optimaal in droge omstandigheden. Daarom is het belangrijk dat vocht in de muren makkelijk afgevoerd kan worden. Zo voorkom je dat het bij de spouwmuurisolatie komt en het isolatiemateriaal aantast. Om dezelfde reden is het aangeraden om spouwmuurisolatie te combineren met dampopen gevelbekleding.
 • De gevel is in goede staat
  Als je de spouw isoleert, mag de muur geen barsten, scheuren of andere schade vertonen veroorzaakt door verzakkingen of bijvoorbeeld aardbevingen. Door deze beschadigingen kan vocht makkelijker in de gevel dringen en de isolatielaag aantasten. Is je gevel beschadigd? Dan kun je beter eerst de spouw laten isoleren alvorens je de gevel laat herstellen en herbekleden.
 • Gevels blootgesteld aan slagregens zijn beschermd
  Sommige gevels staan door hun ligging meer bloot aan slagregens. Zeker als de gevelbekleding een open structuur heeft nemen ze veel vocht op en drogen ze trager uit. Het is aangeraden om deze gevels eerst te impregneren voordat je de spouw isoleert.

Het kan dus zomaar gebeuren dat je wel spouwmuren hebt, maar deze niet kunt isoleren of in ieder geval extra werk hebt aan de isolatie ervan. Het kan ook gebeuren dat de spouwmuren al voorzien zijn van spouwmuurisolatie.

Vooral bij oudere woningen verliezen de bestaande spouwmuurisolatie soms hun isolerende werking. De isolatiematerialen die vroeger gebruikt werden zijn vaak minder isolerend. Tevens kan het voorkomen dat het materiaal inzakt. Soms volstaat het dan om dit plaatselijk te herstellen of aan te vullen.

Of dat echt een volwaardige oplossing is, hangt vooral af van het soort isolatiemateriaal. De oude spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen door nieuwe is vaak echter de beste oplossing om energieverlies en vochtproblemen te voorkomen.

Advertentie

Welke soorten spouwmuurisolatie zijn er?

Spouwmuurisolatie kan met verschillende isolatiematerialen. EPS-parels, glaswol (Knauf Supafil) en PUR spuitisolatie worden het vaakst gebruikt.

Spouwmuurisolatie met EPS-parels

EPS-parels zijn kleine isomobolletjes die via gaten in de voegen van de gevel in de spouwmuur geblazen worden. Ze brengen geen schade toe aan het milieu of de gezondheid. In vergelijking met de 2 andere materialen zijn EPS-parels het meest vochtbestendig.

Qua geluidsisolatie en brandveiligiheid scoren ze iets minder goed dan glaswol. Je mag uitgaan van een goede prijs-kwaliteitverhouding, waarbij een goede isolatiewaarde gecombineerd wordt met een relatief lage prijs.

Gemiddelde prijs: € 20 – 25 per m² (incl. btw)

Voordelen

 • Duurzaam
 • Vochtwerend
 • 100% recylcebaar
 • Onschadelijk voor gezondheid
 • Geschikt voor smalle spouwmuren (vanaf 3 cm dikte)

Nadelen

 • Geluidsisolatie iets minder dan glaswol
 • Brandveiligheid is iets minder dan glaswol
 • Uitvoering dient door specialist gedaan te worden met speciale gereedschappen

Muurisolatie met glaswol (bijv. Knauf Supafil)

Knauf supafil is een type glaswol dat speciaal ontwikkeld werd voor de na-isolatie van bestaande spouwmuren. Het wordt, net zoals EPS-parels, in de spouw geblazen. Dit isolatiemateriaal is vochtbestendig en onschadelijk voor het milieu en de gezondheid.

In vergelijking met de 2 andere materialen is Supafil het goedkoopst. Het presteert ook het best op vlak van geluidsisolatie en brandveiligheid. Glaswol zoals Knauf Supafil vereist wel een minimale spouwmuurbreedte van 5 cm.

Gemiddelde prijs: € 15 – 20 per m² (incl. btw)

Voordelen

 • Goedkoopst
 • Hoogste isolatiewaarde van alle minerale wollen
 • Zowel thermische als akoestische isolatie
 • Duurzaam
 • Vochtwerend
 • Brandwerend & onbrandbaar
 • Onschadelijk voor milieu en gezondheid

Nadelen

 • Vereist minimale spouwmuurdikte van 5 cm
 • Uitvoering dient door specialist gedaan te worden met speciale gereedschappen

Muurisolatie met PUR

PUR spuitisolatie wordt als vloeistof in de spouw gespoten, waarna het uitzet en uithardt. Het vormt zo een naadloze afdichting die alle hoeken goed opvult. PUR presteert het minst op geluidsisolatie en is ook minder milieuvriendelijk, want niet recyclebaar.

PUR spuitisolatie blijft wel lang goed isoleren, is vochtbestendig en krimpvrij. Het is bovendien het meest aangeraden in geval van een vervuilde of smalle spouwmuur. In vergelijking met de 2 andere materialen is PUR het duurst maar wel het best thermisch isolerend.

Gemiddelde prijs: € 25 – 30 per m² (incl. btw)

Voordelen

 • Beste isolatiewaarde in vergelijking met concurrerende materialen
 • Krimpvrij
 • Winddicht
 • Vochtwerend
 • Brandwerend
 • Geschikt voor smalle spouwmuren (vanaf 3 cm dikte)

Nadelen

 • Duurste spouwisolatie oplossing
 • Vraagt om inzet specialist voor uitvoering
 • Niet recyclebaar
 • Minste geluidsisolatie

Welk isolatiemateriaal kies ik voor een spouw?

Bij het kiezen van het meest geschikte isolatiemateriaal voor jouw spouw spelen naast de prijs en je persoonlijke voorkeur nog andere factoren mee:

 • Dikte van de spouw: in een smalle spouw kan je minder isolatiemateriaal aanbrengen. Je kiest in dat geval voor isolatiemateriaal met een hoog isolerend vermogen tegen een minder dikke toepassing.  EPS-parels en PUR zijn geschikt voor smalle spouwen van 3 cm. Supafil vereist een spouwbreedte van minimaal 5 cm.
 • Grootte van de voegen: om het isolatiemateriaal in de spouw te kunnen blazen moeten er gaten in de gevel geboord worden. In een standaard voeg kan je gaten boren met een gemiddelde diameter tot 23 mm. Bij afwijkende voegen kan de diameter beperkt zijn tot 16mm. EPS-parels vragen om een boordiameter van 16 mm, glaswol van 14 mm en PUR om 12 mm.
 • Doel van de isolatie: spouwmuurisolatie wordt hoofdzakelijk geplaatst om thermisch te isoleren. Wil je ook zoveel mogelijk geluid buiten houden? Kies dan voor isolatiemateriaal dat naast thermisch ook akoestisch goed isoleert. Minerale wol (steenwol en glaswol) isoleert akoestisch het best in vergelijking met EPS-parels en PUR.

Welke opties heb ik als ik mijn spouw niet kan isoleren?

Heb je geen spouwmuur of voldoet hij niet aan de voorwaarden, overweeg dan een van deze twee alternatieve manieren van muurisolatie:

 • Muren isoleren langs buiten: van de twee alternatieven wordt deze methode het meest aangeraden. Het grote voordeel is dat je hiermee binnen in huis geen ruimte verliest. Doordat de isolatie op de bestaande buitenmuur wordt aangebracht, moet je wel nieuwe gevelbekleding plaatsen.
 • Muren isoleren langs binnen: isoleer je de muren langs binnen, dan verlies je wel plaats binnen. Het grote voordeel aan deze methode is dat je geen nieuwe gevelbekleding moet plaatsen en dus geen vergunning nodig hebt van de gemeente.

Advertentie

Hoe isoleer ik bestaande muren van buitenaf?

Het isoleren van buitenmuren van buitenaf levert altijd een win/win situatie op. Enerzijds bespaar je op je energiekosten en anderzijds kun je je woning weer van een nieuwe gevel voorzien. Zeker wanneer je de ramen ook wilt vervangen door beter isolerende varianten of grondig gaat renoveren, valt gevelisolatie zeker te overwegen.

Je gevel isoleren en afwerken kan op verschillende manieren gebeuren. Aangezien de methode van isoleren vaak hetzelfde is, zal voornamelijk de afwerkingsmethode de kostprijs bepalen.

Crepi of gevelbepleistering

crepi of pleisterafwerking bij isolatie van buitenafBij heel veel renovatie projecten zie je dat de buitenmuren bekleed wordt met isolatie en crepi. Deze methode is niet alleen snel te plaatsen maar biedt ook heel veel voordelen. Zo hoeft er geen verbrede fundering gemaakt te worden en mogen de ramen ook reeds geplaatst zijn. Bovendien is het in een paar dagen geplaatst, zowel de isolatie als het pleisterwerk. Dit is ook de goedkoopste oplossing wanneer je het werk niet zelf gaat uitvoeren.

Met gevelbepleistering zorg je ook voor een hele strakke afwerking, want zeker bijdraagt aan de moderne en toch tijdloze uitstraling.

Prijs: Vanaf €110 per m2, met isolatie en afwerking

Voordelen

 • Licht in gewicht
 • Bijzonder strakke afwerking en uitstraling
 • Snel geplaatst
 • Ruimtebesparend
 • Bijna goedkoopste oplossing
 • Ramen hoeven niet vervangen of verplaatst te worden
 • Geen verbrede fundering nodig

Nadelen

 • Pleisterwerk kan scheuren en verkleuren na verloop van tijd als geen gebruik gemaakt wordt van siliconenpleister
 • Ontstaan van zwarte strepen onder de vensterbanken indien geen aluminium profielen geplaatst zijn
 • Zeker bij lichtere kleuren zullen de muren relatief snel vervuild zijn. Het is dus iets meer aan onderhoud onderhevig

Gevelisolatie met steenstrips

steenstrips gevelbekleding isolatie buitenafHet plaatsen van een nieuwe buitenmuur (gemetseld) is niet altijd vanzelfsprekend. Je verliest ruimte, waar je op de erfgrens last van kunt hebben. Bovendien kan het zijn dat er een verbrede fundering geplaatst moet worden, wat extra kosten met zich meebrengt. Om dit euvel op te lossen hebben enkele steen- en isolatiefabrikanten een systeem uitgewerkt dat een look & feel heeft van bakstenen met de voordelen van de gevelbepleistering of crepi.

Het aanbrengen van steenstrips kan zowel steen voor steen als met hele strips of tapijten van steen. Beide vormen hebben hun voor- en nadelen als het gaat om de snelheid van verwerken en het omgaan met hoeken e.d.

Prijs: Vanaf €150 per m2, met isolatie en afwerking

Voordelen

 • Snel geplaatst
 • Look & feel van bakstenen
 • Geen extra fundering nodig
 • Neemt minder ruimte in beslag t.o.v. volwaardige bakstenen

Nadelen

 • Niet de goedkoopste oplossing
 • Producten die in grote oppervlaktes geplaatst worden, kunnen niet zelf aangebracht worden

Houten gevelbekleding op buitenmuren

houten muurbekleding bij isolatie van buitenafOm je huis een natuurlijke uitstraling te geven kan je ook werken met diverse houtsoorten die geschikt zijn voor buitengebruik. Na plaatsing van de isolatenplaten kunnen de verticale houten latten op de nieuwe gevel geplaatst worden. De luchtspouw tussen de gevelisolatie en de houten gevelbekleding zal vochtproblemen voorkomen.

Naast de natuurlijk uitstraling heeft hout een warme en toch moderne uitstraling als bijvoorbeeld gewerkt wordt met horizontale of verticale latten. Zeker de combinatie met andere afwerkingen als bepleistering of bakstenen / steenstrips, kan het een zeer positieve uitstraling opleveren.

Prijs: Vanaf €100 per m2, afgewerkt

Voordelen

 • Makkelijk zelf te plaatsen
 • Makkelijk te bewerken
 • Goedkoopste oplossing
 • Bijzonder fraaie afwerking

Nadelen

 • Hout kan na verloop van tijd verkleuren, moet onderhouden worden
 • Zacht materiaal, dus schoonmaken kan niet met een hogedrukspuit

Een nieuwe buitenmuur plaatsen in bakstenen

Houd je van de look & feel van bakstenen, dan kan je er ook voor kiezen om een nieuwe buitengevel te metsen. Aangezien er eerst isolatie geplaatst wordt, moet er een extra fundering rondom het huis geplaatst worden om het gewicht te dragen en de muur stabiel te houden.

Om plaats te winnen en koude bruggen te vermijden kan de oude buitengevel ook beter afgebroken worden. Deze methode wordt alleen toegepast bij grondige renovaties.

Prijs: Vanaf €150 per m2, afgewerkt

Voordelen

 • Schoon metselwerk is tijdloos
 • Meest grondige methode
 • Duurzaam, want gaat zeer lang mee zonder extra aandacht wat betreft onderhoud

Nadelen

 • Duurste optie
 • Arbeidsintensiever
 • Ramen kunnen beter later geplaatst worden
 • Neem flink ruimte in beslag
 • Heeft extra fundering nodig

Sidings, aluminium gevelpanelen en volkern kunststofplaten

sidings en aluminium gevelbekledingWil je graag een strak huis dan kan je ook werken met aluminium gevelplaten, sidings of harde kunststof platen zoals Trespa. Deze worden op dezelfde manier geplaatst als hout en zijn verkrijgbaar in oneindig veel kleuren, formaten en vormen. Zeker bij rechthoekige huizen en woningen met inloopruimtes komen deze gevelpanelen bijzonder tot hun recht.

Er zijn fabrikanten die deze panelen aanleveren met de isolatiepanelen erin verwerkt. Dit maakt het verwerken makkelijker, zeker als het als een kant & klaar maatwerk product wordt aangeleverd.

Prijs: Vanaf €110 per m2, afgewerkt

Voordelen

 • Zelf te plaatsen
 • Strakke afwerking, zeer geschikt voor rechthoekige huizen met platte daken
 • Makkelijk te bewerken
 • Onderhoudsvriendelijk

Nadelen

 • Panelen kunnen gevoelig zijn voor intens zonlicht (temperatuur)
 • Schuine zijdes en moeilijke hoeken vragen om nauwkeurig verwerken

Hoe isoleer ik muren van binnenuit?

Voor het isoleren van een gevel zijn er verschillende opties. Spouwmuurisolatie en gevelisolatie aan de buitenzijde zijn daarbij de meest gangbare oplossingen, zie hierboven. Het kan zijn dat dit niet mogelijk is en je dan van binnenuit moet isoleren.

Het isoleren van de binnenmuur wordt vaak pas gedaan als andere opties, zoals spouwmuurisolatie of gevelisolatie, technisch niet te realiseren zijn. Dit kan liggen aan de hoge kostprijs, een (historisch) beschermde gevel of beperkingen door aanpalende gebouwen of erfgrenzen. Of de doe-het-zelver wil het zelf doen en heeft het meeste vertrouwen in het isoleren van binnenuit.

De prijs om binnenmuren te isoleren hangt sterk af van de gewenste isolatiewaarde en afwerking. Voor een volledig afgewerkte wand mag men al snel rekenen op een prijs vanaf €50 euro per m2. Deze investering wordt gelukkig al snel terugverdiend door het lagere verbruik.

Een binnenmuur isoleren maakt vaak onderdeel uit van een renovatie waarbij het herinrichten of renoveren van de woning op het programma staat. Immers, de ruimte moet leeg zijn wil men fatsoenlijk kunnen werken. Voor buitengevels die onaangetast moeten blijven in verband met bijvoorbeeld de historische waarde of gemeentelijke vergunningen, is binnenmuurisolatie een goed alternatie.

Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten bij het isoleren van de binnenmuur:

 • De buitenmuur moet zo damp-open mogelijk zijn (dat wil zeggen, voorzien zijn van ventilatieroosters of open voegen)
 • De woning moet beschikken over een een goed functionerende ventilatie en klimaatregeling
 • Er moet aandacht besteed worden aan koudebruggen tussen de verdiepen
 • De isolatie moet goed aansluiten op de bestaande gevel
 • De regenbelasting van de gevel moet zeer beperkt zijn, of de muur moet eerst geïmpregneerd zijn
 • Vochtproblemen en scheuren in de gevel moeten eerst aangepakt worden.

Advertentie

creativeref:1100l40076

Welke isolatie methodes voor binnenmuren zijn er?

Bij het isoleren van een binnenmuur kun je verschillende methodes toepassen. De keuzes zullen hierbij vooral afhankelijk zijn van de hoeveelheid ruimte die je ter beschikking hebt, de kostprijs en de isolatiewaarde die je wilt behalen. Over het algemeen geldt: hoe beter de isolatiewaarde je wilt bereiken, des te dikker de wand zal worden en des te hoger de investering.

Hoe kan ik isoleren met voorzetwanden?

Binnenmuurisolatie wordt meestal toegepast door gebruik te maken van een metal stud voorzetwand. Ook een houten rasterwerk is mogelijk, maar minder makkelijk en minder systematisch te installeren. Het rasterwerk wordt verankerd met de draagmuur. De ruimte tussen de voorzetwand en de muur wordt vervolgens met een geschikt isolatiemateriaal opgevuld. Tot slot wordt de gehele muur afgewerkt met een gips- of spaanplaat. De wand kan vervolgens naar keuze geschilderd of behangen worden.

Er zijn ook gips- of spaanplaten met isolatie verkrijgbaar die rechtstreeks op de muren gelijmd kunnen worden. Dit zijn kant-en-klare oplossingen die het verwerken zeer makkelijk maken en het geheel in een keer strak uit laten zien.

Let op bij het isoleren van de binnenmuur. Er moet altijd een vochtregulerend dampscherm (folie) aangebracht worden tussen het isolatiemateriaal en de afwerkingslaag als gebruik wordt gemaakt van zachte isolatiematerialen. Bij het gebruik van hardere isolatieplaten zal de wand voorzien moeten zijn van ventilatieroosters, zodat vocht weg kan en geen schimmels gaat vormen op de de platen. Dit is erg belangrijk om de condensatie van vocht tegen de koude kant van de muur tegen te gaan.

Wat is de nieuwste techniek voor muurisolatie van binnenuit?

Een binnenmuur isoleren kan ook met isolatieplaten zoals Multipor van de fabrikant Xella, beter bekend van de Ytong cellenbeton blokken. Deze isolatieplaten hebben een warmtegeleidingscoëfficiënt van 0,045 W/mK. Dat is vergelijkbaar met de meeste isolatiematerialen. Door de poreuze structuur is het product damp-open, waardoor je een natuurlijke vochtregulatie krijgt. Het materiaal kan bijna op elke ondergrond verlijmd worden. Beschadigde muren moeten wel eerst uitgevlakt worden met een kalkcementmortel.

Voordelen

 • Er gaat geen warmte verloren in de gevel
 • Kan onder alle weersomstandigheden geplaatst worden. Buitengevelisolatie niet.
 • De gevel blijft zijn oorspronkelijk karakter houden, zeker voor historische panden van groot belang
 • Er kan in fases gewerkt worden, ruimte voor ruimte

Nadelen

 • Plaatsing dient te gebeuren met de nodige vakkennis om vochtproblemen en koudebruggen te voorkomen
 • De werkzaamheden verstoren het leven binnen de muren
 • De muren moeten opnieuw afgewerkt worden (maar dat moet buiten ook)
 • De ruimte zal ook kleiner worden door het aanbrengen van de isolatielaag
 • Radiatoren & elektra zullen verplaatst moeten worden
 • ’s Zomers warmt het binnen ook sneller op en koelt het langzamer af. Het voordeel dat je in de winter hebt, wordt dus een nadeel in de zomer

Advertentie

?c=27723&m=1338312&a=392969&r=&t=html

Wat kost het isoleren van muren?

Muurisolatie kan goedkoop zijn, maar kan ook zomaar eindigen in één van de duurste isolatiemethoden voor je duurzame woning. Er zijn meerdere manieren waarop je je muren kunt isoleren en deze bepalen over het algemeen de kostprijs van de isolatie.

 • De methode
  Spouwmuurisolatie is de goedkoopste optie die je hebt en tevens de snelste methode met de minste overlast. De lege ruimte tussen je buiten- en je binnenmuur (de spouw) wordt tijdens de werkzaamheden via gaten van het isolatiemateriaal voorzien. Zonder spouw, betaal je al snel tientallen euro’s per m2 meer voor je muurisolatie.
 • Het isolatiemateriaal
  Er zijn een groot aantal verschillende soorten isolatiematerialen in de markt en de keuze die je maakt, bepaalt voornamelijk de uiteindelijke isolatiewaarde en de kostprijs. Daarnaast zijn er aanvullende materiaaleigenschappen, zoals geluidsisolerend, brandwerend of vochtafstotend.
 • Het isolatiebedrijf
  Voor kwaliteit betaal je vaak meer, dus kies een erkende specialist. Deze is lid van een vakvereniging waarvoor aan een groot aantal strenge eisen voldaan moet worden. Bovendien heb je dan een garantie over het opgeleverde werk en kan makkelijker een vervanger aangeboden worden bij het wegvallen van het bedrijf dat je hebt ingehuurd. Uiteraard kun je het ook zelf doen, als je handig bent.

Daarnaast betaal je uiteraard meer als je meer muren hebt te isoleren, zijn er grote verschillen in prijs tussen de verschillende isolatiematerialen en zullen de prijzen voor de werkzaamheden per bedrijf verschillen. Hieronder een grove indicatie van de kostprijs, inclusief btw, arbeidsloon en materialen.

Soort muurisolatie

Gemiddelde prijs per m2

Terugverdientijd

Spouwmuur

€15 - €30

3 - 5 jaar

Buitenmuur/gevel

€90 - €100

13 – 15 jaar

Binnenmuur

€40 - €50

7 - 10 jaar

Prijs spouwmuurisolatie

Reken bij spouwmuurisolatie op een kostprijs van gemiddeld € 15 – € 30 per per m², incl. btw. Dat komt neer op € 1.500 tot € 3.000 voor een rijwoning , € 1.600 tot € 3.200 voor een halfopen bebouwing (2-onder-1 kap) en € 2.100 tot € 4.200 voor een open bebouwing (vrijstaand).

Prijs muurisolatie buitenom

Reken bij muurisolatie buitenom op een kostprijs van gemiddeld € 90 – € 100 per per m², incl. btw. Dat komt neer op € 9.000 tot € 18.000 voor een rijwoning , € 9.600 tot € 19.200 voor een halfopen bebouwing (2-onder-1 kap) en € 12.600 tot € 25.200 voor een open bebouwing (vrijstaand).

Je hebt dan wel een volledig gerenoveerde buitengevel met eventueel een compleet andere look & feel.

Prijs muurisolatie van binnen uit

Reken bij binnenmuurisolatie op een kostprijs van gemiddeld € 40 – € 50 per per m², incl. btw. Dat komt neer op € 4.500 tot € 9.000 voor een rijwoning , € 4.800 tot € 9.600 voor een halfopen bebouwing (2-onder-1 kap) en € 6.300 tot € 12.500 voor een open bebouwing (vrijstaand).

Welke subsidies kan ik aanvragen voor muurisolatie?

Ook bij het aanbrengen of vervangen van muurisolatie kun je profiteren van de huidige subsidiemaatregelen. Deze site bespreekt de diverse mogelijkheden op deze pagina. Uiteraard kun je ook terecht bij sites als RVO.nl

Overigens kun je muurisolatie natuurlijk ook financieren door je hypotheek te verhogen, een lening aan te vragen of een deel van je spaargeld te gebruiken.

Wat is de terugverdientijd van mijn isolatiemaatregelen?

Door de besparing op energiekosten verdien je jouw investering in muurisolatie na een tijdje vanzelf weer terug. De terugverdientijd van spouwmuurisolatie schommelt tussen de 2 en 7 jaar en is afhankelijk van zaken als je energieverbruik, het type woning, de dikte van het isolatiemateriaal en waarmee je verwarmt (elektrisch verwarmen is duurder dan gas en dus zo terugverdiend).

Muurisolatie is dus zeer interessant, maar vergeet niet dit te combineren met alle andere duurzame maatregelen als zonnepanelen installeren, een warmtepomp of WTW-installatie installeren, of bijvoorbeeld alle radiatoren vervangen door vloerverwarming of infrarood radiatoren.

Welke merken muurisolatie zijn er?

In Nederland zijn er inmiddels heel veel leveranciers en fabrikanten van isolatiemateriaal. Vele van deze fabrikanten leveren dan niet alleen muurisolatie maar ook dakisolatie of vloerisolatie. De bekendste zijn wel Rockwool en Kingspan. Maar er zijn er nog meer! Vraag naar de opties bij je leverancier en vraag vooral naar de voor- en nadelen van de diverse merken die zij in het assortiment hebben.

Rockwool muurisolatie en dakisolatie
xtratherm muurisolatie en dakisolatie
Unilin muurisolatie en dakisolatie
Dow muurisolatie en dakisolatie
tesa muurisolatie en dakisolatie
Knauf muurisolatie en dakisolatie
Kingspan muurisolatie en dakisolatie
Isover muurisolatie en dakisolatie
Recticel muurisolatie en dakisolatie
Climasnap muurisolatie en dakisolatie
Iko Enertherm muurisolatie en dakisolatie
Ursa muurisolatie en dakisolatie
Confortex muurisolatie en dakisolatie

Advertentie

Vraag Offerte aan

Deel deze pagina

Advertenties

Vraag Offerte aan
Radiatoren
?c=33049&m=1779415&a=392969&r=&t=html

Populair

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief ontvangen?