Recente posts
Zonnepanelen, warmtepompen en thuisaccu: de ideale combinatie?
EEN HELPENDE HAND IS ALTIJD WELKOM
Zonnepanelen, een warmtepomp en een thuisaccu: normaal gesproken vormen deze apparaten een investering die jouw energierekening drastisch kunnen verlagen en jouw woning toekomstbestendig kunnen maken. Maar is deze complete set-up voor iedereen geschikt? En wat zijn de alternatieven? We nemen de opties en combinaties graag met je door.
Zonnepanelen
Het nut van zonnepanelen installeren is zonneklaar. Echter, met de recente politieke en maatschappelijke ontwikkelingen zijn consumenten, en het bedrijfsleven, huiverig om hierin bij voorbaat te investeren. Omwille van de terugverdientijd denkt men langer na, ondanks de lagere verkoopprijzen die sinds eind 2022 gelden.
Zonnestroom is dus goedkoper, maar daarnaast kun je ook profiteren van speciale regelingen (subsidies) en lenen onder gunstige voorwaarden.
- Voordelen: Lagere stroomkosten, minder CO2-uitstoot, profiteren van salderingsregeling (tot 2027), lange levensduur (tot wel 25 jaar), waarde verhogende investering voor uw woning.
- Nadelen: Aanschafkosten, minder opbrengst bij bewolking, terugverdientijd (circa 6-8 jaar, oplopend met het einde van de salderingsregeling in zicht en het betalen voor teveel terugleverende elektriciteit op hele zonnige dagen).
Dit alles betekent dat het beter is om je zelfverbruik te maximaliseren. Dat kan door een warmtepomp te laten installeren, je gasfornuis te vervangen door een inductie kookplaat en bijvoorbeeld vaker je elektrische auto te laden als de zonnepanelen flink aan het produceren zijn.
Wat ook een oplossing kan zijn, via een beetje handig plannen, zeker in combinatie met slimme huisautomatisering, zijn ook veel energie-intensieve taken te verschuiven naar momenten waarop de opbrengst van de zonnepanelen het hoogst is. In het bedrijfsleven en de industrie zijn er ook altijd wel mogelijkheden.
Warmtepomp
Minder gasverbruik en meer zelf opgewekte elektriciteit verbruiken kan natuurlijk met een warmtepomp. Vanaf 2026 is het zelfs een verplichting om bij vervanging van je CV-ketel minimaal een hybride-installatie in huis te halen.
Door de flink hogere elektriciteitsverbruik ligt de aanschaf van een warmtepomp uiteraard voor de hand. Ideaal daarbij is dat een woning in de zomermaanden vaak ook gekoeld kan worden door dezelfde installatie. De voordelen in de winter zijn evident, zelfs als er niemand aanwezig is overdag en de temperatuur in huis slechts op peil gehouden hoeft te worden.
- Voordelen: Lagere stookkosten, besparen op gas of zelfs volledig teruggaan naar 0, comfortabele koeling in de zomer, milieuvriendelijker, verplicht vanaf 2026 bij nieuwbouw of renovatie.
- Nadelen: Aanschafkosten, hogere stroomkosten (als geen zonnepanelen), minder efficiënt bij lage temperaturen.
Thuisaccu
Wil je echt verder kijken dan alleen actueel gebruik dan is de aanschaf van een thuisaccu een serieuze optie. Er zit wel een grote uitdaging hierbij, de aanschafprijs is erg hoog en vooralsnog zijn er geen subsidies voor thuisbatterijen. De drempel is dus een stuk hoger dan bij zonnepanelen en warmtepompen. Evengoed zijn er wel argumenten om deze alsnog aan te schaffen:
- Voordelen: Zelfvoorzienend in energie, opslag van overtollige zonne-energie, stroom bij stroomuitval, besparen op netstroomkosten (bij slim gebruik en gebruikmakend van contracten op minuutbasis).
- Nadelen: Hoge aanschafkosten (subsidie nog niet mogelijk), complexere installatie, minder rendabel zonder zonnepanelen.
Je kunt overwegen om 2 vliegen in 1 klap te vangen bij de aanschaf van een EV: als deze voorzien is van een V2G of V2H (Vehicle to Grid of Vehicle to Home) oplossing. Dan kun je je auto gebruiken als thuisbatterij. Met een slimme laadpaal kun je zelf bepalen wat de minimale laadcapaciteit is van je auto en hoeveel deze je huis mag voorzien van elektriciteit. Bovendien kun je op ideale momenten laten laden.
De beste keuze
Samengevat komen we tot de volgende conclusies:
- De combinatie van zonnepanelen en een warmtepomp is de slimste keuze. Zo bespaar je op zowel stroom- als stookkosten en maximaliseer je jouw zelfvoorziening.
- Een thuisaccu voegt extra voordelen toe, maar de aanschafkosten zijn hoog. Overweeg deze optie als je optimaal wilt profiteren van jouw zonnepanelen en onafhankelijk wilt zijn van het energienet.
- Alleen een thuisaccu is de minst rendabele optie. De besparingen op netstroomkosten wegen niet op tegen de investering.
Kortom, zonnepanelen, een warmtepomp en een thuisaccu bieden elk unieke voordelen. De beste keuze voor jou hangt af van je budget, je energieverbruik en wat je belangrijk vindt. Laat je adviseren door een specialist om de perfecte combinatie voor jouw woning te vinden. Via onderstaande optie is dit al snel te regelen.