Nieuws

Recente posts

VOORKOM VERLIES VAN WARMTE DAT JE EERDER BESPAARD HEBT

DAKISOLATIE OP JE WONING BESPAART TOT WEL 30%

Bij het isoleren van je woning volstaat het alleen aanpakken van je muren en kruipruimte niet. Heel eenvoudig, bespaar je daar warmte, dan ontsnapt deze alsnog via je zolder en dak als je daar geen isolatie hebt aangebracht. Een wintermuts werkt volgens hetzelfde principe, wel een warme jas en sjaal, maar geen muts? Accepteer dan dat je het alsnog koud kan krijgen. Het voorbeeld van dit artikel spreekt boekdelen.

Gelukkig zijn er diverse eenvoudige en minder eenvoudige oplossingen om je zolder te voorzien van dakisolatie. Ook platte daken kunnen op meerdere manier geïsoleerd worden. En vergeet eventueel de zoldervloer niet, als deze nog van hout is bijvoorbeeld.

Naast de technische mogelijkheden worden op deze pagina ook de verschillende materialen besproken en de voorwaarden voor het aanvragen van subsidies als je eenmaal klaar bent met de klus. Hierover is in ieder geval op deze pagina van de RVO meer te vinden.

Schuindak isoleren

Lees meer over techniek, voor- en nadelen van het isoleren van schuine daken

Platdak isoleren

Lees meer over techniek, voor- en nadelen van het isoleren van platte daken
Advertentie

ALTIJD CHECKEN: WAT ZIT ER IN JE DAK?

Ongeveer 20% van alle woningen heeft op dit moment nog geen dakisolatie. Isoleren is dan altijd een goed idee. De overige 80% heeft wel een isolatielaag, maar dat is vaak een dunne laag met een matige isolatiewaarde. Veel mensen denken ‘mijn dak is al geïsoleerd, dus ik hoef niks meer te doen’, maar het tegendeel is vaak waar. Afhankelijk van het bouwjaar van je woning, kan het dak niet, een beetje of prima geïsoleerd zijn.

Check dus altijd eerst je dak! Kijk of er al isolatiemateriaal aanwezig is of niet, en hoe dik de laag is. En beslis dan pas over de beste aanpak voor jouw dak.

WETEN OF JOUW DAK GEÏSOLEERD IS? CHECK HET BOUWJAAR!

 • Is jouw huis vóór 1975 gebouwd? Bij de bouw is dan geen isolatie aangebracht. Misschien heeft één van de vorige bewoners het dak daarna geïsoleerd, maar dan hooguit met een dunne laag van 3 tot 5 centimeter die matige isolatie geeft
 • Is jouw huis tussen 1975 en 1992 gebouwd? Dan heeft het bij de bouw waarschijnlijk een matige isolatielaag van 3 tot 5 centimeter meegekregen. Misschien heeft een bewoner het daarna verbeterd
 • Is jouw woning gebouwd in 1992 of later? Dan heeft het bij de bouw goede tot zeer goede isolatie meegekregen (8 tot 10 centimeter of meer). Hier hoef je niks aan te doen, tenzij het dak van je woning wordt gerenoveerd.

VOORDELEN DAK ISOLEREN

Voordat we ingaan op zaken als techniek, materialen en subsidies zijn de voordelen van dakisolatie evenzo belangrijk.

De meest belangrijke reden om een schuin of plat dak te isoleren is de energiebesparing die je ermee kan bereiken. Deze besparing kan nogal wat schelen in de jaarrekening dankzij een besparing die kan oplopen tot wel 30%. Maar dakisolatie heeft nog meer voordelen:

 • De verduurzaamde woning wordt meer waard: een woning die goed is geïsoleerd krijgt een betere score bij het vastleggen van het energieprestatiecertificaat. Deze is sinds kort verplicht bij de verkoop van een woning, bovendien geldt dat een hogere score de verkoopwaarde van de woning doet stijgen
 • Comfortabel wonen: in de zomer blijft het binnen langer koel dankzij het feit dat de warmte door de dakisolatie buiten wordt gehouden. In de winter blijft het juist langer warm.
 • Vochtproblemen worden voorkomen: na het isoleren van een schuin of plat dak zal de temperatuur aan de binnenzijde van het dak, als gevolg van de zon, minder hoog zijn. Hierdoor zal er bijna geen condensvorming in de dakconstructie optreden. Met een damp-remmende laag wordt ook nog eens voorkomen dat er schimmel ontstaat
 • Lagere uitstoot van CO2: door de dakisolatie zal minder energie verbruikt worden. Dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid CO2 die wereldwijd wordt uitgestoten een beetje teruggedrongen wordt.
Advertentie

KOSTEN EN SUBSIDIES DAKISOLATIE

De kosten van het aanbrengen van dakisolatie kun je relateren aan 2 factoren: waar wordt het toegepast en welke materialen worden gebruikt? Uiteraard is het zelf uitvoeren van de isolatie goedkoper dan het laten doen door een specialist.

Onderstaande tabellen geven een globaal beeld van de kosten van een dakisolatie. Er is onderscheid gemaakt in toegepaste techniek en materiaalkeuze. Bij toegepaste techniek is voor het gemak uitgegaan van het gebruik van een erkende dakdekker, bij materiaalkeuze wordt uitgegaan van installatie door jezelf.

Wat isoleren

Isolatiewijze

Prijs per m2

Schuin dak

Van binnenuit

€ 20 – 50

Schuin dak

Buiten langs

€ 40 – 60

Plat dak

Van binnenuit

€ 30 – 40

Plat dak

Buiten langs

€ 70 – 115

Zoldervloer

PUR op massieve vloer

€ 25 – 35

Isolatiemateriaal

Gewenste dikte

Prijs per m2

Glaswol

16 – 21 cm

€ 10 – 20

Rotswol

16 – 21 cm

€ 20 – 35

PUR schuim

12 – 14 cm

€ 15 – 30

EPS platen

12 – 14 cm

€ 10 – 20

PUR platen

12 – 14 cm

€ 20 – 25

PIR platen

12 – 14 cm

€ 25 – 30

Geïsoleerde platen

12 – 14 cm

€ 50 – 200

Papiervlokken

16 – 21 cm

€ 20 – 35

Cellulose

16 – 21 cm

€ 20 – 30

Houtwol

16 – 21 cm

€ 20 – 25

Om de investeringen in dakisolatie nog enigszins aantrekkelijk te maken en de kosten te drukken, zijn er een aantal mogelijkheden:

 • Er is een landelijke subsidie voor isolatie. Deze isolatiesubsidie voor particuliere woningeigenaren staat vanaf 1 januari 2021 in de ISDE-regeling. Voor VvE’s is er een aparte isolatieregeling. Je kunt de subsidie aanvragen op de website van Rijksdienst voor ondernemend Nederlandl (RVO). Je kunt daarmee ongeveer 20 procent van de kosten terugkrijgen. Je moet dan wel ook nog een ander deel van je huis isoleren, bijvoorbeeld de vloer, spouwmuur, buitenmuren (binnen of buiten) of ramen. Je mag ook één isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting. Maar je moet dus 2 maatregelen nemen om de subsidie te krijgen. Bekijk de voorwaarden op: Subsidie voor isolatie
 • Bij het afsluiten van je hypotheek mag je extra lenen voor energiebesparende maatregelen: tot 6 procent van de waarde van je woning, met een maximum van € 9.000. Meer weten? Check deze pagina over hypotheekoplossingen.
 • Ook kun je vaak een voordelige lening krijgen voor maatregelen waarmee je energie bespaart, bijvoorbeeld een Energiebespaarlening. En sommige gemeenten geven extra subsidie.
 • Verlaagd btw-tarief dakisolatie van 21% naar 9%. Is je woning ouder dan 2 jaar en laat je het dak isoleren? Dan kom je in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief van 9% in plaats van 21%. Het verlaagd 9% btw-tarief is enkel van toepassing op de arbeidskosten van een erkende vakman voor het plaatsen van dakisolatie.
Advertenties
Meest gelezen
Advertentie