Laatste nieuws
Advertentie
Voorkom verlies van warmte dat je eerder bespaard hebt
Dakisolatie als warme muts op je woning bespaart tot wel 30%
Bij het isoleren van je woning volstaat het alleen aanpakken van je muren en kruipruimte niet. Heel eenvoudig, bespaar je daar warmte, dan ontsnapt deze alsnog via je zolder en dak als je daar geen isolatie hebt aangebracht. Een wintermuts werkt volgens hetzelfde principe, wel een warme jas en sjaal, maar geen muts? Accepteer dan dat je het alsnog koud kan krijgen. Het voorbeeld van dit artikel spreekt boekdelen.
Gelukkig zijn er diverse eenvoudige en minder eenvoudige oplossingen om je zolder te voorzien van dakisolatie. Ook platte daken kunnen op meerdere manier geïsoleerd worden. En vergeet eventueel de zoldervloer niet, als deze nog van hout is bijvoorbeeld.
Naast de technische mogelijkheden worden op deze pagina ook de verschillende materialen besproken en de voorwaarden voor het aanvragen van subsidies als je eenmaal klaar bent met de klus. Hierover is in ieder geval op deze pagina van de RVO meer te vinden.
Altijd checken: wat zit er in je dak?
Ongeveer 20% van alle woningen heeft op dit moment nog geen dakisolatie. Isoleren is dan altijd een goed idee. De overige 80% heeft wel een isolatielaag, maar dat is vaak een dunne laag met een matige isolatiewaarde. Veel mensen denken ‘mijn dak is al geïsoleerd, dus ik hoef niks meer te doen’, maar het tegendeel is vaak waar. Afhankelijk van het bouwjaar van je woning, kan het dak niet, een beetje of prima geïsoleerd zijn.
Check dus altijd eerst je dak! Kijk of er al isolatiemateriaal aanwezig is of niet, en hoe dik de laag is. En beslis dan pas over de beste aanpak voor jouw dak.
Weten of jouw dak geïsoleerd is? Check het bouwjaar!
- Is jouw huis vóór 1975 gebouwd? Bij de bouw is dan geen isolatie aangebracht. Misschien heeft één van de vorige bewoners het dak daarna geïsoleerd, maar dan hooguit met een dunne laag van 3 tot 5 centimeter die matige isolatie geeft
- Is jouw huis tussen 1975 en 1992 gebouwd? Dan heeft het bij de bouw waarschijnlijk een matige isolatielaag van 3 tot 5 centimeter meegekregen. Misschien heeft een bewoner het daarna verbeterd
- Is jouw woning gebouwd in 1992 of later? Dan heeft het bij de bouw goede tot zeer goede isolatie meegekregen (8 tot 10 centimeter of meer). Hier hoef je niks aan te doen, tenzij het dak van je woning wordt gerenoveerd.
Voordelen dak isoleren
Voordat we ingaan op zaken als techniek, materialen en subsidies zijn de voordelen van dakisolatie evenzo belangrijk.
De meest belangrijke reden om een schuin of plat dak te isoleren is de energiebesparing die je ermee kan bereiken. Deze besparing kan nogal wat schelen in de jaarrekening dankzij een besparing die kan oplopen tot wel 30%. Maar dakisolatie heeft nog meer voordelen:
- De verduurzaamde woning wordt meer waard: een woning die goed is geïsoleerd krijgt een betere score bij het vastleggen van het energieprestatiecertificaat. Deze is sinds kort verplicht bij de verkoop van een woning, bovendien geldt dat een hogere score de verkoopwaarde van de woning doet stijgen
- Comfortabel wonen: in de zomer blijft het binnen langer koel dankzij het feit dat de warmte door de dakisolatie buiten wordt gehouden. In de winter blijft het juist langer warm.
- Vochtproblemen worden voorkomen: na het isoleren van een schuin of plat dak zal de temperatuur aan de binnenzijde van het dak, als gevolg van de zon, minder hoog zijn. Hierdoor zal er bijna geen condensvorming in de dakconstructie optreden. Met een dampremmende laag wordt ook nog eens voorkomen dat er schimmel ontstaat
- Lagere uitstoot van CO2: door de dakisolatie zal minder energie verbruikt worden. Dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid CO2 die wereldwijd wordt uitgestoten een beetje teruggedrongen wordt.
Schuindak isolatie – techniek
Bij het willen isoleren van de zolder, zal bedacht moeten worden of de dakisolatie van buitenaf of van binnenuit aangebracht moet worden. Beide optie hebben zo hun voor- en nadelen.
Schuindak isolatie – buitenaf
Bij het willen isoleren van de zolder, zal bedacht moeten worden of de dakisolatie van buitenaf of van binnenuit aangebracht moet worden. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen.
Een schuin dak dat van buitenaf is geïsoleerd, heet ook wel sarkingdak. Een sarkingdak verwijst naar de manier van isoleren. Traditioneel komt de dakisolatie tussen de spanten of kepers. Bij een sarkingdak zit de isolatie aan de bovenzijde van de draagconstructie. Dus op de kepers. De aannemer legt de isolatieplaten op de kepers. Op het isolatiemateriaal komt vaak een onderdak met tengellatten. Vervolgens komen de tengel- en panlatten en tot slot de dakpannen.
Gezien de werkzaamheden die van buitenaf gedaan moeten worden, zal vrijwel altijd een aannemer of installateur ingeschakeld moeten worden, die alle werkzaamheden goed maar ook veilig gedaan krijgt. Mocht je handig zijn, dan zul je ervoor moeten zorgen dat er of een veilige steiger geplaatst wordt, of een hoogwerker en zul je ook de nodige veiligheidsmaatregelen in acht moeten nemen.
Het mooie van deze isolatie methode, is dat de afwerking aan de binnenzijde van het dak intact blijft. Zeer interessant dus bij renovatie van het dak. Echter, houd er rekening mee dat de isolatieplaten die hierbij toegepast worden, niet bekend staan om hun geluidsisolerende werking. Mocht je dus een slaapkamer op zolder willen inrichten, en rustig willen slapen, dan zul je alsnog aan de slag moeten gaan met een isolerende laag aan de binnenzijde.
Let op: als er dakisolatie langs de buitenzijde van het dak wordt geplaatst, neemt het volume van de woning toe. In veel gevallen kan een vergunning nodig zijn om dit te realiseren. Informereer dan ook bij je gemeente om te weten te komen of de door jou geplande isolatiewerken een vergunning vereisen.
Voordelen
- De binnenzijde van de woning blijft intact. Bovendien verlies je geen ruimte binnen (wat al gauw 15 – 20 cm kan schelen)
- Een Sarkingdak kan snel gerealiseerd worden. Bij isolatie van binnenuit is de binnenruimte langere tijd onleefbaar
- De dakconstructie is goed beschermd tegen weersinvloeden (vocht, vorst, uitzetten en krimpen)
- Interessant bij renovaties van de bestaande dakbedekking als deze sowieso vervangen moet worden
- De isolatieschil is bij deze vorm van dakisolatie ononderbroken. Dit in tegenstelling tot isolatie langs de binnenzijde waarbij sneller koudebruggen kunnen ontstaan.
Nadelen
- Een Sarkingdak isoleren vergt de nodige expertise. Zo is een goede luchtdichtheid soms wat lastig te realiseren zonder de juiste kennis en ervaring
- Het type isolatiemateriaal dat bij deze vorm van isoleren wordt gebruikt (veelal stijve isolatiepanelen) is minder geluidwerend dan de standaard isolatiematerialen zoals rotswol en glaswol
- Vaak alleen te realiseren door een erkende aannemer of installateur
Schuin dak isoleren – binnenuit
Een schuin dak is eenvoudig te isoleren door aan de binnenzijde een houten of metalen raamwerk te plaatsen. Daartussen kan het isolatiemateriaal worden geklemd. De afwerking kan op diverse manieren plaatsvinden. Sommige isolatiematerialen zijn voorzien van een decoratieve afwerklaag (gipsplaat, underlayment, etc.), bij andere soorten moet je het dak zelf afwerken met gipsplaat of met houten of kunststof panelen.
De meeste schuine daken hebben reeds een keper- of spantenstructuur. Dit zijn de houten balken die de dakconstructie ondersteunen. Het isolatiemateriaal wordt dan tussen deze houten balken aangebracht. Normaal gesproken wordt glaswol als isolatiemateriaal gebruikt (hoewel steeds vaker de kunststof varianten) omdat dit makkelijk op maat van de plaats tussen de kepers kan gesneden worden.
Het kan nodig zijn om een extra houten raamwerk te monteren om de dakisolatie op zijn plaats te houden en voor de afwerkingslaag. Denk bij het laatste aan gipsplaten of kunststof panelen om de isolatielaag af te werken.
Een dampscherm is altijd noodzakelijk. Deze wordt aan de warme zijde, juist onder de afwerking aangebracht. Sommige isolatiematerialen hebben een dampremmende laag, waardoor een apart dampscherm overbodig is.
Voordelen
- Goedkoper dan isoleren van buitenaf
- Keuze uit meer soorten isolatiemateriaal
- Gelijktijdig geluidsisolatie toepassen mogelijk
- Makkelijk zelf uit te voeren
- Kant-en-klare oplossingen verkrijgbaar om zolder meteen af te werken
Nadelen
- Neemt een deel van het volume van je zolder weg
- Een dampscherm is nodig om vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen
- Alleen een isolatielaag monteren volstaat niet, afwerking is nodig. Zeker als je je zolder wilt bewonen
- Montage in de nok kan lastig zijn, een hoger ladder of steiger is nodig
Plat dak isolatie – techniek
Bij dakisolatie denken mensen 9 van de 10 keer meteen aan een schuin dak. Echter, ook platte daken kunnen geïsoleerd worden, waardoor bijvoorbeeld schuurtjes, garages en bergingen comfortabeler gebruikt kunnen worden in de winter én zomer. En wellicht biedt de dakisolatie van het platte dak kansen om de functie van een berging of garage uit te breiden, waardoor je deze meer bij je woning kunt betrekken.
Ook bij de isolatie van een plat dak kan onderscheid gemaakt worden tussen isoleren van binnenuit en van buitenaf. Beiden hebben hun voor- en nadelen, maar in beide gevallen is het kluswerk prima zelf te doen.
Plat dak isolatie – binnenuit
Dakisolatie van binnenuit heet ook wel koud dak isolatie. Bij deze methode wordt de draagconstructie met de waterwerende laag, dus de houten of betonnen balken, platen en afdichting van EPDM, niet opgewarmd door de warmte van je woning. Deze methode wordt voornamelijk toegepast bij bestaande platte daken en aanbouwen die om technische redenen maar een beperkte hoogte kunnen hebben.
Een koud dak wordt afgeraden omdat de constructie te maken zal krijgen met grotere temperatuurschommelingen en verschillen. De dakafwerking zal dan meer uitzetten en krimpen, wat scheuren kan veroorzaken. Een ander nadeel is het vocht uit de ruimte dat door de isolatie geabsorbeerd kan worden. Naast slechtere isolatiewaarden leidt dit ook tot vochtproblemen. Dit vocht kan op lange termijn ook de dakconstructie aantasten.
Het is dan ook heel belangrijk een dampdicht scherm te plaatsen over de isolatielaag. Probeer te werken met opbouwverlichting zodat je het dampscherm niet moet onderbreken wat wel het geval is bij inbouwspots. Bij het aanbrengen van een koud-dak isolatielaag wordt veelal gebruik gemaakt van glaswol, rotswol of isolatieplaten. Meer hierover in dit gedeelte van deze pagina.
Voordelen
- Het geleende bedrag hoeft niet in een bouwdepot gezet te worden, maar dit kan wel van invloed zijn op de belastingaftrek
- Looptijd en leenbedragen zijn flexibeler en niet gebonden aan vaste periodes
- Besteding van het bedrag is tot op zekere hoogte niet gebonden aan bijvoorbeeld de verhouding tussen het bedrag voor zonnepanelen en de rest. Wel is een offerte nodig om de lening te verkrijgen
- Geen notaris nodig voor verstrekking van de lening
Nadelen
- Het rente percentage, momenteel 4,2%, is vrij hoog.
- Het te lenen bedrag wordt alleen verstrekt aan de hand van een offerte, die goedgekeurd moet zijn door Greenloans
- De aanvraag verloopt altijd via een financieel adviseur, wat mogelijk kosten met zich meebrengt
- De lening kan niet vervroegd afgelost worden zonder boeterente
- Belastingaftrek is geen zekerheid
- Lening is alleen voor huiseigenaren en wordt niet kwijtgescholden bij overlijden of verhuizing
Platdak isolatie – buitenaf
Dakisolatie van buitenaf heb je op 2 manieren, warm plat dak en omgekeerd plat dak. In beide gevallen zal de isolatiemethode de draagconstructie WEL isoleren. De dakisolatie wordt langs de buitenzijde van de dakconstructie aangebracht zodat de constructiematerialen mee in de isolatieschil zitten. In het geval van warm plat dak methode wordt bovenop de isolatie een afdekking of waterwerende laag aangebracht zoals epdm, rubber of roofing.
Bij omgekeerd plat dak wordt nog een stapje verder gegaan dan het traditioneel warm plat dak. De dakisolatie wordt hierbij op de waterkerende laag gelegd zodat ook deze beschermd zit binnen de isolatieschil. Een ballastlaag van grind, hout of tegels zal de isolatie beschermen.
Omgekeerd plat dak isolatie wordt vaak toegepast bij dakterrassen, balkons en platte daken die frequent belopen worden. Het spreekt dan ook voor zich dat de gekozen dakisolatie drukvast en weersbestendig moet zijn. Bijna altijd wordt dan ook harde geëxtrudeerde polystyreenplaten (XPS-platen) toegepast.
Het voordeel van beide dakisolaties voor platte daken is dat de dakconstructie veel minder zal uitzetten en krimpen waardoor er minder kans is op barsten en scheuren. De dakconstructie zal nu ook fungeren als warmtebuffer: overdag slaat de constructie de warmte op en wanneer het ’s avonds afkoelt zal de warmte geleidelijk worden afgegeven.
Voordelen
- Makkelijk zelf te realiseren, al is het aanbrengen van een beschermende laag bij de warm dak variant een specialist nodig
- Geen kluswerk aan de binnenzijde van de ruimte, waardoor je ongehinderd aan de slag kan
- De binnenruimte kan vrijer ingericht worden, incl. de keuze voor inbouwspots in plaats van opbouw
- Dakconstructie zal veel minder last hebben van werking als gevolgd van temperatuurschommelingen
- Vochtbeschermende maatregelen aan de binnenzijde zijn niet nodig
Nadelen
- Aanbrengen van dakbedekking (epdm e.d.) vraagt om een dakbedekker
- Dakconstructie moet sterk genoeg zijn om extra gewicht van grind of tegels aankunnen, welke nodig zijn om de platen voor een omgekeerd plat dak op hun plaats te houden
- Hemelwaterafvoer dient goed ingericht te zijn om te voorkomen dat vocht blijft staan
Soort dakisolatie – Materiaal
Bij het verwerken van dakisolatie kan met een grote verscheidenheid aan moderne en klassieke materialen gewerkt worden. Behalve de isolatiewaarden van de toegepaste materialen, is het ook van belang te weten of het materiaal toegepast kan worden in de omgeving waarin het verwerkt wordt. Denk bijvoorbeeld aan de directe blootstelling aan weersinvloeden, of de functie van de ruimte waarin het verwerkt wordt (een vochtige omgeving of niet).
Naast de gebruikte isolatiematerialen, wordt isoleren steeds makkelijker gemaakt door de basismaterialen te voorzien van een afwerkingslaag. Denk hierbij aan gipsplaten, underlayment, OSD of bijvoorbeeld Fermacell. Niet iedere isolatie kan hiermee verwerkt worden, maar de hardere soorten kennen hierdoor een veel bredere toepassing dan je in eerste instantie zou denken.
De toe te passen materialen zijn in te delen in 3 materiaalgroepen:
- Minerale wol
- Kunststof isolatie
- Ecologische isolatie
Dakisolatie met minerale wol (zachte isolatie)
Minerale wolsoorten zoals rotswol of glaswol zijn gemakkelijk te verwerken en isoleren thermisch gezien erg goed. Aangezien minerale wol relatief goedkoop is, biedt het over het algemeen de beste prijs-kwaliteitverhouding. Nadeel is wel dat ze standaard niet voorzien kunnen worden van een afwerkingslaag waardoor je nog een keer aan de slag moet met gipsplaten of underlayment als je de ruimte wilt afwerken.
Minerale wol wordt toegepast als isolatie van hellende daken, zoldervloeren, voorzetwanden en spouwmuren. Ze nemen helaas wel iets meer ruimte in beslag dan isolatieplaten. Denk aan ongeveer 13 cm dikte als ze als dakisolatie ingezet worden.
Glaswol dekens
Dit isolatiemateriaal is eenvoudig op maat te snijden en kan makkelijk tussen de kepers van het dak geplaatst worden. Daardoor is het erg geschikt als dakisolatie van hellende daken. Glaswol dekens zijn goedkoop, hebben een hoge brandwerendheid en een hoge isolatiewaarde.
Let op! Bij het werken met glaswol moet je wel beschermende handschoenen dragen en een stofmasker want de vezels zijn klein en irritant voor huid en longen.
Rotswol dekens
Dit materiaal is net als glaswol een minerale wol met uitstekende isolerende eigenschappen. Het is uitermate geschikt voor isolatie van hellende daken, maar bijvoorbeeld ook voor de zoldervloer. Het heeft vrijwel dezelfde positieve eigenschappen als glaswol, maar isoleert het geluid iets beter.
Rotswol is verkrijgbaar in dekens en zachte platen. Rockwool is iets minder irriterend voor de huid dan glaswol, maar toch is het, ook bij rotswol, aan te raden beschermende handschoenen en een stofmasker te gebruiken.
Gespoten glaswol
Dit is een minerale wol met een fijne wolachtige structuur. Het wordt steeds vaker gebruikt om hellende daken en plafonds mee te isoleren. Het kan makkelijk in bestaande holtes geblazen worden. Zijn er nog geen openingen of voormalige isolatieruimtes, dan wordt er eerst een kunststof dampscherm vastgemaakt waarin de wol geblazen kan worden.
Door de optimale vulling van het dak kunnen koudebruggen vermeden worden, wat ten goede komt aan de energieprestatie van het dak.
Voordelen
- Goede thermische isolatie
- Goede brandwerendheid
- Geluiddempend (geluiden van buitenaf en voorkomen echo)
- Bescherming tegen ongedierte en schimmels
- Veelzijdig toe te passen
- Relatief goedkoop
Nadelen
- Dikkere isolatie nodig dan bij kunststof dakisolatie om dezelfde isolatie prestaties te behalen
- Bescherming voor ogen, huid en longen nodig bij plaatsing i.v.m. fijne vezels
- Niet bestand tegen vocht, de ruimte waarin het materiaal zit moet vrij van vocht zijn
Dakisolatie met kunststof isolatie
Kunststof materialen als EPS, XPS, PUR, PF en PIR zijn allemaal chemische (hard)schuimen op basis van aardolie. Het zijn lichte materialen die goed isoleren en ongevoelig zijn voor vocht. Het is om deze reden dat vooral de kunststof isolatieplaten (zoals PIR isolatieplaten) erg geschikt zijn voor isolatie van hellende en platte daken of voor gebruik in vochtige ruimtes zoals gevels en kelders.
Een van de voordelen van isolatieplaten is de relatief geringe dikte van deze platen waardoor ze minder ruimte in beslag zullen nemen. Voor XPS, EPS en PUR geldt over het algemeen een dikte van 13 cm, voor PIR zelfs maar 8 cm.
PUR dakisolatie
Van alle kunststof dakisolatie is PUR het vaakst toegepast. Het is verkrijgbaar in de vorm van platen of gespoten schuim. PUR isoleert erg goed, is niet gevoelig voor vocht en is zeer duurzaam. Of je best schuim of platen kiest hangt af van de vrije ruimte en opbouw van het dak.
PUR kan in allerlei diktes worden aangebracht. Het is niet het meest milieuvriendelijke of dampopen isolatiemateriaal maar, thermisch gezien, presteert het in de meeste gevallen het best.
PIR isolatieplaten
PIR (polyisocyanuraat) isolatieplaten zijn erg geschikt voor het isoleren van daken. Ze zijn vochtbestendig, hebben een hoge isolatiewaarde en zijn drukvast. PIR kan zowel gebruikt worden bij platte als bij hellende daken.
PIR is brandwerend en makkelijk te verwerken. Naast dakisolatie is het ook geschikt als isolatie voor de zoldervloer dankzij zijn hoge druksterkte. Je kan isolatieplaten kopen in diverse diktes. PIR is niet verkrijgbaar in de vorm van spuitisolatie.
Voordelen
- Hogere isolatiewaarde dan minerale wol
- Makkelijk af te dichten als dampscherm
Nadelen
- Minder geschikt als geluidsisolatie
- Minder geschikt om tussen kepers te plaatsen
Ecologische dakisolatie (bio / natuurlijke materialen)
Vind je ecologisch bouwen belangrijk, dan kan je ook kiezen voor alternatieve soorten dakisolatie. Bio-ecologische dakisolatie bestaat uit natuurlijke en (bijna) onuitputbare grondstoffen. Denk hierbij aan plantaardige, dierlijke en minerale grondstoffen. Ecologische isolatie bevat geen of nauwelijks chemische toevoegstoffen en belasten het milieu of de gezondheid minimaal.
Schapenwol
Schapenwol wordt veel toegepast als ecologische dakisolatie. Het heeft goede vochtregulerende eigenschappen, is niet irriterend bij verwerking en isoleert erg goed. Het heeft een hoge warmteopslagcapaciteit waardoor het binnenklimaat minder onderhevig is aan temperatuurschommelingen.
Van schapenwol is bekend dat het schadelijke vluchtige stoffen in de lucht kan absorberen. Het is wel één van de duurste ecologische isolatiematerialen.
Papiervlokken (cellulose)
Papiervlokken worden gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. Hiermee is dakisolatie met papiervlokken een ecologische verantwoorde manier van isoleren. Papiervlokken hebben het voordeel dat ze een bepaalde hoeveelheid vocht kunnen opnemen om later weer vertraagd af te geven. Naast vochtregulerende eigenschappen heeft cellulose een hoge warmteopslagcapaciteit.
Houtwol
Net als de andere soorten milieuvriendelijke isolatiematerialen heeft ook houtwol goede vochtregulerende eigenschappen en een hoge warmteopslagcapaciteit. Houtwol dekens kunnen makkelijk op maat worden gemaakt en tussen de kepers worden bevestigd. Het materiaal is niet irriterend voor huid.
Kurk
Kurk is een milieuvriendelijk isolatiemateriaal afkomstig van de kurkeik. Kurk is verkrijgbaar in de vorm van platen en dit in verschillende diktes. Kurk isoleert niet alleen thermisch goed maar ook akoestisch. Het is wel een van de duurste ecologische isolatiematerialen waardoor er minder vaak voor gekozen wordt bij het isoleren van daken.
Hennep
De vezels van de hennepplant zijn erg sterk en, qua structuur erg geschikt voor het vervaardigen van zachte isolatie. Hennep dakisolatie is verkrijgbaar in de vorm van rollen en platen. Naast dakisolatie wordt hennep ook gebruikt voor het isoleren van muren en vloeren. Nadeel is wel dat hennep niet geschikt is voor gebruik in vochtige omstandigheden en ook brandbaar is.
Voordelen
- Milieuvriendelijk
- Brandveilig (meestal) en goed geschikt als geluidsisolatie
Nadelen
- Weinig vakmannen in gespecialiseerd
- Tot 50% duurder dan minerale / kunststof isolatie
- Gevoeliger voor ongedierte
Kosten en subsidies dakisolatie
De kosten van het aanbrengen van dakisolatie kun je relateren aan 2 factoren: waar wordt het toegepast en welke materialen worden gebruikt? Uiteraard is het zelf uitvoeren van de isolatie goedkoper dan het laten doen door een specialist.
Onderstaande tabellen geven een globaal beeld van de kosten van een dakisolatie. Er is onderscheid gemaakt in toegepaste techniek en materiaalkeuze. Bij toegepaste techniek is voor het gemak uitgegaan van het gebruik van een erkende dakdekker, bij materiaalkeuze wordt uitgegaan van installatie door jezelf.
Wat isoleren | Isolatiewijze | Prijs per m2 |
Schuin dak | Van binnenuit | € 20 - 50 |
Schuin dak | Buiten langs | € 40 - 60 |
Plat dak | Van binnenuit | € 30 - 40 |
Plat dak | Buiten langs | € 70 - 115 |
Zoldervloer | PUR op massieve vloer | € 25 - 35 |
Isolatiemateriaal | Gewenste dikte | Prijs per m2 |
Glaswol | 16 - 21 cm | € 10 - 20 |
Rotswol | 16 - 21 cm | € 20 - 35 |
PUR schuim | 12 - 14 cm | € 15 - 30 |
EPS platen | 12 - 14 cm | € 10 - 20 |
PUR platen | 12 - 14 cm | € 20 - 25 |
PIR platen | 12 - 14 cm | € 25 - 30 |
Geïsoleerde platen | 12 - 14 cm | € 50 - 200 |
Papiervlokken | 16 - 21 cm | € 20 - 35 |
Cellulose | 16 - 21 cm | € 20 - 30 |
Houtwol | 16 - 21 cm | € 20 - 25 |
Om de investeringen in dakisolatie nog enigszins aantrekkelijk te maken en de kosten te drukken, zijn er een aantal mogelijkheden:
- Er is een landelijke subsidie voor isolatie. Deze isolatiesubsidie voor particuliere woningeigenaren staat vanaf 1 januari 2021 in de ISDE-regeling. Voor VvE’s is er een aparte isolatieregeling. Je kunt de subsidie aanvragen op de website van Rijksdienst voor ondernemend Nederlandl (RVO). Je kunt daarmee ongeveer 20 procent van de kosten terugkrijgen. Je moet dan wel ook nog een ander deel van je huis isoleren, bijvoorbeeld de vloer, spouwmuur, buitenmuren (binnen of buiten) of ramen. Je mag ook één isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting. Maar je moet dus 2 maatregelen nemen om de subsidie te krijgen. Bekijk de voorwaarden op: Subsidie voor isolatie
- Bij het afsluiten van je hypotheek mag je extra lenen voor energiebesparende maatregelen: tot 6 procent van de waarde van je woning, met een maximum van € 9.000. Meer weten? Check deze pagina over hypotheekoplossingen.
- Ook kun je vaak een voordelige lening krijgen voor maatregelen waarmee je energie bespaart, bijvoorbeeld een Energiebespaarlening. En sommige gemeenten geven extra subsidie.
- Verlaagd btw-tarief dakisolatie van 21% naar 9%. Is je woning ouder dan 2 jaar en laat je het dak isoleren? Dan kom je in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief van 9% in plaats van 21%. Het verlaagd 9% btw-tarief is enkel van toepassing op de arbeidskosten van een erkende vakman voor het plaatsen van dakisolatie.