Nieuws

Recente posts

Hybrides

HYBRIDE CV-KETEL EN WARMTEPOMP ALS TUSSENSTAP NAAR GASLOOS

Wel duurzaam willen verwarmen en minder gas willen verbruiken, maar je woning is nog niet volledig geschikt om volledige op gasloos over te stappen? De warmtepomp laten samenwerken met je nieuwe of bestaande CV-ketel is dé manier om het gasverbruik van je woning te verminderen en de eerste stappen te maken naar echt gasloos verwarmen!

Hoewel het een compromis is tussen een HR-ketel en een volledig elektrische warmtepomp, biedt het wel een aantal voordelen van beide systemen. Op deze pagina wordt hier verder op ingegaan en wordt snel duidelijk wat een hybride systeem is, hoe het werkt, welke voor- en nadelen eraan gebonden zijn en wat de investeringen en terugverdientijden zijn.

Echter, voordat je ermee aan de slag gaat, is het alvast handig om te weten of je woning geschikt is voor de installatie van een cv-ketel en warmtepomp tegelijk:

 1. Je dak, gevel (buitenmuur) én vloeren zijn geïsoleerd. Voor een hybride cv-ketel of warmtepomp is matige isolatie (aangebracht vóór 1992) voldoende
 2. In alle ramen zit dubbel glas (hoeft niet HR++ of triple glas te zijn)
 3. Er is in de buurt van de hr-ketel ruimte voor een extra apparaat (30 x 30, 60 cm hoog) en er is buiten ruimte voor de buitenunit (lijkt op de buitenunit van een airco)

De installatie van een hybride-systeem kan dus al snel interessant zijn, zelfs met conventionele radiatoren. Overigens is het wel raadzaam om goed uit te zoeken of met de installatie van een warmtepomp met cv-ketel de stoppenkast voldoende capaciteit aanwezig is.

Normaal gesproken volstaat 25 Ampère voor een standaard woning, maar deze nieuwe combinatie kan zomaar een verhoging naar 35 Ampère nodig hebben, waardoor je maandelijks hogere vaste lasten hebt op de energienota. Zie bijvoorbeeld de tarieven van Stedin als de aansluiting, door de installatie van een warmtepomp, verhoogd wordt van 1 of 3 x 25 Ampère naar 1 of 3 x 35 Ampère. Dat scheelt zomaar €500 op jaarbasis!

Gelukkig wordt op dit moment de berekening van deze tarieven (bepaald door de overheid) onder de loep genomen. Wellicht zijn deze tarieven binnenkort dus niet meer zo hoog.

Advertentie

WAT IS EEN HYBRIDE INSTALLATIE?

De hybride installatie bestaat uit een cv ketel en een warmtepomp. De warmtepomp neemt de functie van de cv ketel voor 80-95% over en werkt volledig op elektricieit. De cv ketel verwarmt nog wel het tapwater in de badkamer en keuken. Alleen wanneer het buiten rond het vriespunt of lager wordt, verwarmt de cv ketel de ruimtes in de woning.

Door de uitgekiende installatie is het voordeliger om op dat moment met gas je woning te verwarmen. Met deze installatie bespaar je dus op je gasgebruik, ook als je nog niet volledig kunt overstappen op gasloos wonen.

Een warmtepomp beschikt over een binnen- en een buitenunit. De binnen-unit is een kast dat naast de cv-ketel komt te hangen. De buitenunit van de warmtepomp staat in de buitenlucht. Deze lijkt op de buitenunit van een airco en onttrekt energie aan de buitenlucht. Het binnendeel van de warmtepomp brengt deze energie naar een hoger temperatuurniveau, zodat de warmte gebruikt kan worden in de CV-installatie.

De hybride warmtepomp is dus een ideale duurzame keuze als je je cv ketel nog niet wilt vervangen. Dus als deze nog goed werkt kun je deze blijven gebruiken en toch aardgas besparen.

Let wel, een warmtepomp verwarmt het water in je radiatoren tot 45 à 55 graden, een cv-ketel staat meestal afgesteld op 60 tot 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur. De vraag is of je het huis dan warm krijgt met de radiatoren die je nu in huis hebt. In oudere huizen die zijn na-geïsoleerd lukt dat vaak wel: daar kunnen de radiatoren veel warmte afgeven omdat ze zijn afgestemd op een huis zonder isolatie. Maar soms zijn de radiatoren toch ‘te klein’.

Een veel gebruikte methode om te testen of je huis bij een lagere temperatuur genoeg comfort levert, is het tijdelijk naar beneden bijstellen van de temperatuur van je huidige CV-ketel. Is dit goed genoeg, dan kun je aan slag met het combineren van een warmtepomp met een HR-ketel.

HOE WERKT EEN HYBRIDE CV-KETEL OF WARMTEPOMP?

Het is goed om te weten dat er drie verschillende soorten warmtepompen bestaan, te weten een hybride systeem met een buiten- of een binnen-unit (ook wel bekend als ventilatiewarmtepomp) en een all-electric systeem. Deze laatste werkt niet samen met een CV-ketel en is dus volledig afhankelijk van elektriciteit.

Op kemkens.nl staat onderstaand duidelijke overzicht van de 3 verschillende uitvoeringen.

HYBRIDE BUITEN

Hybride warmtepomp met buitenunit

 • Haalt energie uit de buitenlucht
 • Cv-ketel komt in op piekmomenten
 • Kan aangesloten worden op bestaande of nieuwe ketel

1. Buitenunit die lucht van buiten aanzuigt
2. Warmtepomp
3. Cv-ketel
4. Warm water
5. Verwarming

 

HYBRIDE BINNEN

Hybride warmtepomp of cv-ketel met WTW

 • Haalt energie uit de binnenlucht
 • Cv-ketel komt in op piekmomenten
 • Kan aangesloten worden op bestaande of nieuwe ketel

1. Ventilatielucht van binnen
2. Warmtepomp
3. Cv-ketel
4. Warm water
5. Verwarming

 

ALL ELECTRIC (STAND-ALONE)

Volledige warmtepomp oplossing, all-electric

 • Verwarmt volledig huis en tapwater
 • Werkt volledig op elektriciteit
 • Geen gas (cv-ketel) nodig

1. Buitenunit die lucht van buiten aanzuigt
2. Warmtepomp
4. Warm water
5. Verwarming

Al met al levert een combinatie van een warmtepomp en cv-ketel, eventueel gecombineerd met een WTW, voordelen op, maar zeker ook nadelen. Welke toepassing voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van budget en de woonsituatie (denk aan isolatie, ruimte, etc.).

VOORDELEN

 • Huidige CV-ketel hoeft niet vervangen te worden als deze nog voldoet
 • Goed rendement mogelijk ook al is je woning nog niet optimaal geisoleerd
 • Bestaand leidingwerk, installaties en radiatoren hoeven niet vervangen te worden
 • Lagere investering nodig dan volledig elektrisch, ook wat betreft de unit zelf
 • Bespaart op gas en CO2 verbruik, lagere energienota
 • Makkelijk te plaatsen

NADELEN

 • Voor het elektriciteitsverbruik is het raadzaam zonnepanelen te hebben
 • Thermostaatkraan nodig in iedere kamer, behalve de woonkamer, volgens nieuw Bouwbesluit
 • Neemt extra ruimte in beslag bij de CV-ketel en buiten (i.v.m. buitenunit)
 • Mogelijke geluidsproductie buitenunit, zeker als deze niet afgeschermd is of op een ongunstige plek staat
 • Duurder dan een normale CV-ketel, uiteraard
 • Momenteel nog relatief weinig erkende installateurs
Advertentie

WAT KOST EEN HYBRIDE INSTALLATIE EN WELKE SUBSIDIE KAN IK HIERVOOR AANVRAGEN?

De kosten voor de installatie van een hybride systeem vallen relatief mee. Zeker ten opzichte van een volledige warmtepomp-installatie.

Hybride warmtepomp

Prijs

Subsidie

Zonder CV-ketel

€ 3.600 – € 4.600

€ 1.500 – € 1.800

Met nieuwe CV-ketel

€ 4.700 – € 6.700

€ 1.500 – € 1.800

Prijs en subsidie voor een hybride warmtepomp van 5 kW. De prijs is inclusief btw en het plaatsen. In de meeste woningen is capaciteit van 5 kW voldoende.

Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht met een vermogen van 5 kW krijg je € 1.500 tot € 1.800 subsidie. Dat is ongeveer 40% van de aankoopprijs (de warmtepomp kost zo’n € 4.000). Deze subsidie is aan te vragen onder de ISDE-regeling. Combineer je dit met een investering in verdere isolatie, dan kun je hier ook nog subsidie op aanvragen. Dan hoef je niet 2 isolatiemaatregelen te nemen, maar 1 in combinatie met een warmtepomp.

WAT BESPAAR JE MET EEN HYBRIDE WARMTEPOMP OF KETEL?

Met een hybride warmtepomp bespaar je in een gemiddelde hoekwoning ongeveer € 270 per jaar op je energierekening. We zetten het verbruik van een hr-ketel en een ketel + warmtepomp naast elkaar.

Energieverbruik voor verwarming en warm water per jaar 

Energiekosten per jaar

Jaarlijkse besparing

Jaarlijkse besparing CO2 uitstoot

Hr-ketel

1.700 m3 gas

€ 1.350

 3.250 kilo

Warmtepomp 5 kW met hr-ketel

1.900 kWh + 900 m3 gas

€ 1.110

€ 240

2.600 kilo

Een gemiddelde eengezinswoning verbruikt zo’n € 1.350 per jaar aan gas voor verwarming en warm water (1.700 m3). Met een hybride warmtepomp breng je dit terug naar zo’n € 1.110 per jaar (900 m3 voor gas en 1.900 kWh voor extra stroomverbruik). Je voordeel is dus zo’n € 240 per jaar.

Advertentie

WELKE MERKEN HYBRIDE WARMTEPOMPEN OF CV-KETELS ZIJN ER?

In principe mag je ervan uitgaan dat de ‘traditionele’ fabrikanten van CV-ketels en/of warmtepompen deze systemen ook in gecombineerde opstellingen kunnen aanbieden. Daarom is onderstaand overzicht exact hetzelfde als het overzicht op de pagina met warmtepompen.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie