Nieuws

Recente posts

Home | Nieuws | Elektrisch rijden: Wat is V2G en V2H?

Elektrisch rijden: Wat is V2G en V2H?

LAAD JE AUTO OP EN LEVER TERUG AAN JE WONING OF HET NET

Steeds meer mensen stappen over op een elektrische auto, al stagneert het op dit moment door een veranderde koers vanuit de politiek. Denk bijvoorbeeld aan de wegenbelasting op EV’s vanaf 2025. Maar, wist je dat 67% van de EV-rijders hun auto thuis oplaadt? En dat steeds meer mensen geïnteresseerd raken in de mogelijkheden van slim laden?

In dit blogartikel ga ik in op twee baanbrekende technologieën die de manier waarop we met elektriciteit en elektrische auto’s omgaan compleet kan gaan veranderen: Vehicle-to-Grid (V2G) en Vehicle-to-Home (V2H).

V2G en V2H afgebeeld in 1 overzicht, overdag laden met behulp van zonnepanelen, 's avonds de batterij gebruiken voor je eigen verbruik en 's nachts laden vanaf het net

Wat is V2G?

V2G staat voor Vehicle to Grid, oftewel van electrische auto naar het elektriciteitsnetwerk. Dit betekent dat je elektrische auto niet alleen stroom van het net kan opladen, maar ook stroom kan terugleveren. Dit kan handig zijn wanneer de accu van een elektrische auto groot is en veel energie kan opslaan.

Met V2G kan je auto deze energie gebruiken om pieken in de vraag naar elektriciteit op te vangen. Een elektrische auto staat namelijk gemiddeld 96% van de tijd stil. Linksom, rechtsom, dat is zonde. Met V2G kan je die stille tijd nuttig besteden en kun je zelfs geld verdienen, als je het juiste energiecontract hebt.

Waarom is V2G belangrijk?

Met deze technologie, die nog niet wijdverbreid bekend is, zijn een aantal belangrijke voordelen op te noemen:

  • Minder druk op het net –  De laadvraag van elektrische auto’s en productie van zonnepanelen worden steeds groter. Dit leidt tot een hogere belasting van het elektriciteitsnet op het moment van laden en produceren. V2G helpt die druk te verlichten door energie terug te leveren op het moment dat de druk op het netwerk minder is.
  • Goedkoper stroom – Door stroom af te nemen tijdens daluren en terug te leveren tijdens piekmomenten, bespaar je geld op je energierekening.
  • Duurzamer – V2G helpt om de schommelingen in opwekking van groene stroom op te vangen, waardoor we minder fossiele brandstoffen nodig hebben.

Is V2G al beschikbaar?

De technologie is nog in ontwikkeling, maar er zijn al een paar pilotprojecten in Nederland en de rest van de wereld. Zo is het project in Utrecht in samenwerking met Hyundai een goed voorbeeld. Naar verwachting zal V2G binnen de komende paar jaar op grote schaal beschikbaar zijn.

Wat is V2H?

Met V2H gebruik je de accu van je elektrische auto om je huis van stroom te voorzien. Zo ben je minder afhankelijk van je energieleverancier en bespaar je geld op je energierekening. Bovendien, in combinatie met je zonnepanelen kun je ervoor zorgen dat je minder terugleverkosten gaat betalen bij je energieleverancier en je dus iets meer profiteert van de salderingsregeling. 

Hoe werkt V2H?

De technologie vrijwel vergelijkbaar met V2G, maar de impact is minder groot. Evengoed heb je hier dus ook een aantal mooie voordelen:

  1. Overdag – Je zonnepanelen wekken stroom op en laden je elektrische auto op.
  2. ‘s Avonds – Je gebruikt de stroom uit de accu van je auto om je huis van stroom te voorzien.
  3. ‘s Nachts – Je laadt je auto op met goedkope stroom van het net.

Is V2H al beschikbaar?

Net als bij V2G is de technologie nog in ontwikkeling, maar komen er steeds meer merken met deze optie op de markt. Hyundai en KIA hebben dit reeds geintroduceerd en BMW bijvoorbeeld heeft het aangekondigd voor haar nieuwe modellenreeks vanaf 2025.

V2G en V2H: de toekomst van elektrisch rijden

V2G en V2H zijn dus twee revolutionaire technologieën die de manier waarop we met elektriciteit en elektrische auto’s omgaan compleet gaan veranderen. Ze maken elektrisch rijden nóg aantrekkelijker, duurzamer en goedkoper. Echter, er is nog een lange weg te gaan.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie