Laatste nieuws
Advertentie
Verwarmen en koelen voor comfort
Duurzaam comfortabel wonen is zeker mogelijk!
Bij verduurzamen denken heel veel mensen dat ze consessies moeten doen wat betreft het comfort in huis. Vaker een trui aan, pantoffels zijn onmisbaar en een lage luchtvochtigheid zijn veel gehoorde opmerkingen als er discussies zijn over de verduurzaming van een woning.
Gelukkig kan met de nieuwste technische ontwikkelingen veel meer bereikt worden dan voorheen en is het goed mogelijk om comfortabel te verwarmen en koelen in je woning. Daar zitten wel voorwaarden aan verbonden. Zo is het bijvoorbeeld niet raadzaam een warmtepomp te installeren, als je nog geen goede isolatie hebt, of bijvoorbeeld vloerverwarming en/of lage temperatuur radiatoren.
Onder het kopje ‘Duurzaam verwarmen en koelen’ worden de meest bekende en bereikbare systemen besproken, die op dit moment op de Nederlandse markt beschikbaar zijn. Uiteraard worden de nieuwste technologische ontwikkelingen op de voet gevolgd. Zo heeft waterstof zijn intrede gedaan en zullen in de toekomst vast nog meer technieken om te verwarmen of te koelen toegevoegd worden aan het lijstje.
Warmtepompen
Warmtepompen vormen een steeds belangrijker onderdeel van de energietransitie in Nederland. In de nieuwbouw wordt deze volop geïnstalleerd, maar ook in de vervangingsmarkt komt de warmtepomp steeds vaker in de plaats van de CV-ketel.
Er zijn wel installatie en gebruiksvoorwaarden gebonden aan het verwarmen met dit soort systemen. Bovendien zijn er verschillende technieken waaruit je kunt kiezen. Alle voor- en nadelen hiervan worden uitgebreid besproken, zodat de beste keuze voor iedere situatie bepaald kan worden. En wil je aan de slag gaan? Dan kun je meteen offertes aanvragen. Alle informatie over warmtepompen vind je hier.
Hybride-systemen
Om de stap van CV-ketel naar warmtepomp niet te groot te maken, hebben fabrikanten de zogenaamde hybride systemen geïntroduceerd. Kort gezegd doet de warmtepomp in dit systeem het grootste gedeelte van het werk, maar zal de CV-ketel bijspringen als het te koud wordt en het lastig is om de woning te verwarmen (of van genoeg warm water te voorzien).
Kortom, je gaat duurzaam verwarmen en verbruikt minder gas. Zeker als je huis nog niet volledig voldoet aan de eisen om echt te profiteren van een warmtepomp, kan dit een uitkomst zijn. Meer weten? Lees hier meer over hybride systemen.
Lage temperatuur verwarming
Een van de belangrijkste voorwaarden van het juiste gebruik van warmtepompen voor het verwarmen van je woning, is het installeren van een lagetemperatuurverwarming (LTV) of vloerverwarming. Dit zijn afgiftesystemen die efficient op lage termperatuur kunnen verwarmen in plaats van de hoge temperaturen die een CV-ketel produceert.
We hebben het hier over radiatoren die al effectief zijn op 55 graden Celcius ten opzichte van conventionele radiatoren die pas bij de 80 graden effectief zijn. De besparing die je hiermee kunt halen is duidelijk. Meer hierover lees je op deze pagina over lage temperatuur verwarming.
Infrarood warmtepanelen
Naast de traditionele watergebonden warmtesystemen, want dat is LTV ook, is er steeds meer belangstelling voor een oude techniek in een nieuw jasje, de infraroodpanelen. Deze elektrische verwarmingspanelen kunnen zeer mooi in de muren en plafonds van de leefruimtes geïntegreerd worden en ondertussen op discrete wijze de ruimtes direct verwarmen.
Een van de mooiste voordelen van infrarood warmtepanelen is het feit dat ze geen luchtverplaatsing (tocht) veroorzaken, maar ook uitstekend geschikt zijn voor mensen die gevoelig zijn voor stof. Bovendien voel je meteen het effect van de afgegeven warmte op het moment dat je een paneel aanzet. Meer hierover lees je op deze pagina over infrarood warmtepanelen.
Pelletkachels
Het gebruik van pelletkachels voor het verwarmen van woningen is onderhevig aan menig discussie. Dankzij het gebruik van pellets (houtkorrels) brandt een pelletkachel zeer efficient, tot wel 95% beter dan een gewone houtkachel.
Aan de andere kant wordt aangeraden om deze kachel niet te vaak te gebruiken in verband met de uitstoot van fijnstof (nooit fijn, zeker niet als je de pelletkachel iedere dag aan hebt staan) en CO2. Dat laatste is discutabel vanwege de opvatting dat CO2 wordt gebruikt door planten en bomen om te groeien. Of dat zo werkt, is dus voer voor discussie. Alle voors en tegens van deze systemen vind je op deze pagina.
Warmtenet
Hoewel warmtenetten niet overal in Nederland beschikbaar zijn, zeg maar gerust op maar een aantal plekken, is het wel een mooi onderdeel van de energietransitie in Nederland. Wat is er immers duurzamer dan het hergebruiken van warmte afkomstig van de Nederlandse industrie en energiecentrales voor het verwarmen van woningen?
Op deze pagina zal vooral ingezoomd worden op de aanbieders van warmtenetten en hun geografische spreiding. Uiteraard wordt daarbij ook een stukje techniek meegenomen en de voor- en nadelen die gekoppeld zijn aan dit systeem. Meer over deze oplossing vind je hier.
Waterstofketels
Een van de nieuwste technieken op het gebied van met name verwarmen is het gebruik van waterstofgas. Waterstofketels verwarmen hiermee water en verwarming, waarbij hogere temperaturen bereikt kunnen worden dan bij warmtepompen.
Het voordeel van waterstofgas is dat de uitstoot bestaat uit water. Echter, de productie, transport en opslag van waterstof(gas) is wel een stuk gecompliceerder. De proeven op het gebruik van waterstofketels zijn echter veelbelovend. Meer over deze nieuwe ontwikkeling vind je hier.
Advertentie
Duurzaam verwarmen en koelen – Alle voor- en nadelen op een rij
De keuze voor bepaalde oplossingen lijkt heel makkelijk, maar zal ook afhangen de infrastructuur rondom je woonplaats en de mate waarin je woning voldoet aan minimale voorwaarden voor een goede werking van een van de systemen. Zo ben je bij het gebruik van een warmtenet aangewezen op de lokale infrastructuur, net als de installatie van een waterstofketel, welke aangesloten moet zijn op een leverancier van waterstofgas.
In dat opzicht is het installeren van een hybride systeem de makkelijkste oplossing, in ieder geval wat betreft de combinatie duurzaam en minder gas verbruik. Uiteraard is de installatie van een warmtepomp de ultieme investering in verduurzaming van je woning, maar dan zul je ook de juiste afgiftesystemen in huis moeten hebben om de ruimtes op een lagere temperatuur te kunnen verwarmen. De woning moet dan ook nog voorzien zijn van een uitstekende isolatie.
Veel van deze oplossingen worden ondersteund door subsidies. Met name de ISDE-subsidie biedt hierbij ruimte om te investeren in verduurzaming van je woning.
Veelgestelde vragen over duurzaam opwekken
De meest gestelde vragen over duurzaam verwarmen en koelen vind je op deze pagina. Mocht je nog meer willen weten, dan staat het vrij om vragen te stellen. Neem dan contact op via de contactpagina van deze site.