Nieuws

Recente posts

Home | Verwarmen en koelen | Infrarood warmtepanelen

Infrarood warmtepanelen

SLIMMER, DUURZAMER EN MOOIER VERWARMEN DAN JE DENKT

Welnu infraroodverwarmingOnderstaande informatie over infraroodverwarming is mede tot stand gekomen dankzij de kennis en inspanningen van Welnu.org

VERWARMEN MET INFRAROOD PANELEN

Infrarood verwarming wordt vaak genoemd als alternatief op de warmtepomp met LTV om een woning aardgasvrij te maken. Normaal gesproken een prima alternatief waarvoor de investeringskosten laag zijn en de woning niet supergoed geïsoleerd en geventileerd hoeft te worden.

De verkoop van infrarood warmtepanelen neemt op dit moment een enorme vlucht. De eerste projecten die volledig zijn uitgevoerd met infrarood warmtepanelen zijn opgeleverd en de populariteit van infrarood warmtepanelen, net als elektrische vloerverwarming, stijgt enorm.

Maar wat is infrarood verwarming nu eigenlijk en wat zijn de voordelen van infrarood verwarming wat het zo interessant maakt?

WAT IS INFRAROOD VERWARMING?

Infrarood verwarming verwarmt op dezelfde manier als de zon. Het geeft infrarood straling af waarmee objecten (en personen) direct worden verwarmd. De straling verwarmt niet de omringende lucht zoals dat wel met radiatoren gebeurt. Het heeft dus een direct effect, je voelt de warmte direct op de huid en meubels.

Vloeren en wanden worden ook op die manier langzaam opgewarmd. Die geven op hun beurt de warmte weer af aan de lucht in de ruimte. Let wel, dit geldt voor infrarood verwarming in het hogere segment, met een groot warmtebereik van 5 meter en een hoge capaciteit van 180° C en een hoge efficientie.

Infrarood straling is onzichtbaar voor het menselijk oog, maar door de huid waarneembaar omdat het warmte overbrengt. Objecten, mensen en dieren stralen infrarood uit, maar natuurlijk ook de zon, waar de straling voor 40% uit infrarood bestaat.

Er zijn 3 typen infrarood straling, te weten IR-A, -B en -C, waarvan type C de belangrijkste is in dit geval. IR-C is lange golf infrarood. Deze is niet schadelijk voor de gezondheid en is een vorm van infrarood straling die in de natuur voorkomt. Moderne infrarood panelen werken dan ook met IR-C.

HOE WERKT EEN INFRAROOD PANEEL?

Een infrarood paneel is een vierkant of rechthoekig paneel die warmte uitstraalt door middel van infrarood straling. Dit gebeurt door elektriciteit om te zetten in warmte. Via de afgifteplaat aan de voorkant wordt vervolgens de straling verspreid over de ruimte en verwarmt het objecten en personen.

Het warmtebereik van infrarood panelen varieert van 2 tot 5 meter. Over het algemeen geldt hoe duurder het paneel, hoe groter het warmtebereik. De prijs zegt meer over het warmtebereik dan het vermogen, het wattage. Afhankelijk van de grootte en de isolatiewaarde van de ruimte die verwarmd moet worden heb je één of meer panelen nodig.

De panelen worden aangesloten op de bestaande elektriciteitsvoorziening in het gebouw. Een installateur kan checken of het vermogen van de panelen passen in de bestaande meterkast.

Advertentie

Een infrarood paneel is een vierkant of rechthoekig paneel die warmte uitstraalt door middel van infrarood straling. Dit gebeurt door elektriciteit om te zetten in warmte. Via de afgifteplaat aan de voorkant wordt vervolgens de straling verspreid over de ruimte en verwarmt het objecten en personen.

Het warmtebereik van infrarood panelen varieert van 2 tot 5 meter. Over het algemeen geldt hoe duurder het paneel, hoe groter het warmtebereik. De prijs zegt meer over het warmtebereik dan het vermogen, het wattage. Afhankelijk van de grootte en de isolatiewaarde van de ruimte die verwarmd moet worden heb je één of meer panelen nodig.

De panelen worden aangesloten op de bestaande elektriciteitsvoorziening in het gebouw. Een installateur kan checken of het vermogen van de panelen passen in de bestaande meterkast.

Infrarood warmtepaneel plafond

Een infrarood paneel bestaat uit verschillende onderdelen die samen zorgen voor een goede warmteafgifte. Er zijn daarom veel variaties mogelijk in de gebruikte materialen en de werking van een infrarood paneel. Dit is van invloed op de efficiëntie en effectiviteit van een infrarood paneel. Een infrarood paneel bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Warmteafgifteplaat: De warmteafgifteplaat zit aan de voorkant van het infrarood paneel en bestaat uit aluminium, veiligheidsglas of keramisch materiaal zoals marmer. De afgifteplaat zorgt voor de verspreiding van de warmte in de ruimte.

2. Verwarmingstechniek: Achter de afgifteplaat zit de verwarmingstechniek die elektriciteit omzet naar infraroodstraling en warmte. De elektriciteit wordt omgezet naar warmte door een folie of een mat. Een mat is een kunststof deken waarin een elektrische verwarmingskabel is verwerkt.

3. Isolatiemateriaal: Aan de achterkant van een infrarood paneel zit isolatiemateriaal zodat de stralingsenergie de juiste richting op gaat: de kamer in. Een goed geïsoleerd paneel voelt na 10 minuten, aan de achterkant lauwwarm aan.

4. Afdekplaat: de achterkant en zijkanten van een infraroodpaneel zijn vaak afgedekt met een stalen of plastic plaat.

5. Thermostaat (optioneel): Een thermostaat zorgt ervoor dat de infrarood verwarming in een ruimte niet continu op maximaal vermogen infrarood straalt, maar dit op basis van de gewenste temperatuur doet.

6. Bewegingssensor (optioneel): Heeft u een infrarood paneel en wilt u die alleen aan zetten wanneer er personen in een bepaalde ruimte zijn? Dan is een bewegingssensor een slimme oplossing. Zo gaat u efficiënt met uw energie om.

Een praktische optie van een infrarood paneel is dat de afgifteplaat ook in spiegelvariant of zelfgemaakt design (foto of schilderij) gemaakt kan worden.

Advertentie

HOE WERKT ELEKTRISCHE VLOERVERWARMING?

Inmiddels is iedereen bekend met vloerverwarming en het comfort wat daarbij hoort. Simpel uitgelegd: het zorgt voor een warme vloer en voorkomt koude voeten. Normaal gesproken wordt vloerverwarming aangelegd door buizen gevuld met water in de vloer te leggen.

Elektrische vloerverwarming heeft dezelfde werking maar zonder water en cv-ketel. De vloer wordt warm middels elektriciteit en straalt vervolgens infraroodstraling uit.

ELEKTRISCHE VLOERVERWARMING AANLEGGEN

Infrarood verwarming is zowel “droog” als “nat” aan te leggen. Een droog systeem betekent dat u een mat of folie boven op de vloer en onder de vloerbedekking legt. Een nat systeem is een vloerverwarmingssysteem dat in de vloer wordt geplaatst en waar een afdeklaag van cement of beton overheen wordt geplaatst.

OPBOUW ELEKTRISCHE VLOERVERWARMING

De opbouw van een elektrische vloerverwarming ziet er als volgt uit:

1. Ondervloer: de ondervloer of de constructievloer kan van hout of beton zijn. Een goede laag isolatie onder de constructievloer verhoogt de effectiviteit aanzienlijk aangezien er dan geen warmte ontsnapt naar de kruipruimte.

2. Isolatielaag: In het geval van een “droog” systeem wordt er een isolerende laag boven op de ondervloer aangebracht. Dit zorgt voor meer gerichte verspreiding van de warmte naar de ruimte die verwarmd moet worden.

3. Elektrische vloerverwarming: Onder of in de vloer ligt de elektrische vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming komt in twee vormen voor. In de vorm van 1 millimeter dik folie of 5-10 millimeter draden. De matten of folie worden aangesloten op een thermostaat of regelaar.

4. Vochtwerende laag: Dit is een folie die vocht uit de woning tegen houdt. Vocht in de infrarood verwarming kan leiden tot kortsluiting in het systeem. Wanneer de vloerverwarming in een cementvloer gegoten wordt, is een vochtwerende laag niet nodig.

5. Vloerbedekking: Boven op de vloer kunt u alle soorten vloerbedekking toepassen die u wenst. Om gebruik te maken van infrarood vloerverwarming maakt het niet uit of u parket, laminaat, tegels of een betonvloer hebt. U kunt in alle gevallen gebruik maken van infrarood verwarming.

Veel mensen starten met infrarood verwarming in ruimtes die niet de hele dag, of die niet alle dagen warm hoeven te zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de badkamer, de hobbykamer of de slaapkamer gedurende een half uurtje in de ochtend of bij het slapen gaan. Maar infrarood verwarming is ook een goede manier om van het gas af te gaan en dus als hoofdverwarming te gebruiken.

Tip: Wil je dit als hoofdverwarming gebruiken, overweeg dan de installatie van bewegingssensoren die ervoor zorgen dat de warmtepanelen of elektrische vloerverwarming niet de gehele dag aan staan, maar alleen op de momenten dat er daadwerkelijk van dat vertrek gebruik wordt gemaakt. Programmeer deze dan ook zo dat de verwarming niet meteen aan gaat bij een kort bezoekje aan dat vertrek, maar wel voor comfort zorgt bij een wat langer gebruik van die ruimte.

VOORDELEN

  • Infraroodstraling verwarmt personen en objecten, niet de lucht. Hierdoor ontstaat er geen luchtstroming
  • Snel opgewarmd, al na enkele minuten is het effect voelbaar
  • Comfortabel, het voelt als de zon in huis. Omdat het stralingswarmte is, kan de temperatuur vaak 3 graden lager ingesteld worden
  • Op maat, daar waar je een paneel ophangt wordt het warm. Elk paneel kan vaak apart bediend worden, apart ingesteld worden op een gewenste temperatuur
  • Luchtvochtigheid is stabieler doordat infrarood de lucht niet direct verwarmt
  • Neemt weinig ruimte in beslag en verkrijgbaar in verschillende kleuren en designs
  • De opgewekte stroom van zonnepanelen kan benut worden voor het verbruik van de infrarood verwarming
  • Weinig tot geen onderhoud en storingen
  • Een infrarood paneel is mobiel, je kunt het meenemen als je gaat verhuizen, of je kunt het ergens anders ophangen als het niet meer nodig is op de plek waarvoor het aangekocht was.

NADELEN

  • Kwaliteitsverschil in panelen, zoek dus goed uit wat je nodig hebt en wat je wilt investeren
  • Hogere elektroverbruik doordat het alleen op elektriciteit werkt. Het is aan te raden zonnepanelen te installeren om het verhoogde verbruik te compenseren. Ter vergelijking:
    • Infrarood/elektrische verwarming: € 0,22 per 1 kWh warmte
    • Cv-ketel met radiatoren of vloerverwarming: € 0,08 per 1 kWh warmte
    • Elektrische warmtepomp: € 0,05 per 1 kWh warmte
  • Duurder dan een radiator (€500 – €600 vs. €400), maar goedkoper dan een complete warmtepomp installatie
  • Kortere levensduur dan een radiator (10-15 jaar vs. 25 jaar)
  • Straling kan niet het hoekje om of heeft een beperkt bereik, het is echt directe verwarming
Advertentie

ZONNEPANELEN, THUISACCU & INFRAROOD PANELEN – DOEN?

Het klinkt natuurlijk als het ideale plaatje in de winter: je produceert elektriciteit met je zonnepanelen op een zonnige najaars- of winterdag, verwarmt je werkkamer, studeerkamer of gehele woning met infrarood panelen en datgene wat je niet gebruikt sla je op in je thuisaccu. Op deze wijze heb je nog minder capaciteit nodig van je warmwatervoorzieningen zoals een CV-ketel of warmtepomp.

In theorie klopt dit plaatje wel, maar is het niet zo dat een zonnige dag, ook al is het hartje winter, je woning sowieso opwarmt? Zeker, maar er zijn nog altijd vertrekken die niet aan de zonnige zijde van je woning liggen en dus profiteren van een oplossing als infraroodpanelen. Bovendien, datgene wat je overdag niet verbruikt, kun je in ieder geval ‘s avonds gebruiken dankzij de opslag in de thuisaccu.

Het kan dus nuttig zijn om slim om te gaan met de plaatsing van je warmtepanelen. De niet-zonnige zijde is al een optie, maar ook ruimtes die je niet vaak gebruikt, zoals de studeer- en/of werkkamer, de schuur of garage zijn typisch ruimtes waar je niet altijd de gehele dag of avond verblijft. Dan is het des te fijner dat je op die momenten dat je het wel nodig hebt, vrijwel meteen voorzien bent van de warmte die je nodig hebt. Het feit dat de benodigde stroom dan vanuit je thuisaccu wordt aangeleverd, maakt het des te interessanter. Comfort dus, tegen minder kosten dan je in eerste instantie zou verwachten.

WARMTEPANELEN & DESIGN

Design infrarood paneel ringen LEDBij infrarood panelen of elektrische vloerverwarming denk je niet meteen aan design. Toch zijn de technische ontwikkeling zodanig dat je de meest fantastische designs tegenkomt. Steeds vaker zie je schitterende LED-armaturen met een geïntegreerde infraroodpaneel. Sommige zijn heel zakelijk, en dus heel geschikt voor aan het plafond van je studeer- of werkkamer, maar er zijn ook designs in de markt die ware kunstwerken zijn. Bijgaande voorbeeld van Heatfun is er zo een.

Kortom, er is vrijwel geen reden meer om niet te kiezen voor een elektrische warmtepaneel. Design, gemak en comfort gaan ook hier uitstekend samen.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie