Nieuws

Recente posts

DE NR. 1 DUURZAME OPLOSSING IN NEDERLAND!

ZONNEPANELEN LEIDEN DE ENERGIETRANSITIE

Zonnepanelen mogen gezien worden als de grote aanjager van de energietransitie in Nederland. Met een beperkt budget kun je ze al laten installeren, maar bovendien dragen ze meteen al bij aan de verduurzaming van je woning en het beperkt houden van je energierekening. Ga maar na:

 • De aanschaf en installatie van zonnepanelen wordt door de overheid ondersteund door de BTW-teruggave;
 • De salderingsregeling zorgt ervoor dat je een vergoeding krijgt voor het terugleveren van teveel geproduceerde elektriciteit;
 • Dat wat je overdag wel verbruikt van hetgeen door je zonnepanelen is geproduceerd, hoef je zelf niet af te nemen van je energieleverancier waardoor je rekening nog lager wordt.

Bovendien, zodra je overgaat op gasloos wonen en thuiswerken, zul je direct profijt hebben van je zonnepanelen:

 • De zonnepanelen verzorgen overdag de elektriciteit die nodig is voor het verwarmen van je woning met een warmtepomp, of het gebruik van warm water;
 • Installeer je een thuisaccu, dan zul je ook in de avonduren profiteren van de energie-opbrengsten die overdag gegenereerd zijn;
 • En tot slot, de installatie van PVT-panelen kan ervoor zorgen dat je je woning nog efficienter voorziet van warm water.

ZONNEPANELEN? DAT IS ALLEEN VOOR ZONNIGE OORDEN.

De opbrengst van zonnepanelen (PV-panelen) wordt weliswaar hoger naar het aantal zonuren (onder niet al te hete omstandigheden) en intensiteit van het zonlicht (in de zomer hoger dan in de winter), maar ook bij bewolkt weer, zoals vaak in Nederland, kunnen zonnepanelen nog prima functioneren. Bij licht bewolkt weer daalt de opbrengst met ongeveer 15% tot 20% en bij bewolkt weer met ongeveer 55% tot 60%. Let wel, afhankelijk van de positie van de zonnepanelen t.o.v. het zuiden.

Zonnepanelen functioneren bij zonnige weersomstandigheden vanzelfsprekend dus het beste, maar leveren bij minder goed weer, bijvoorbeeld in de winter, ook nog stroom op. Daarnaast telt Nederland gemiddeld zo’n 1.500 zonuren per jaar. Dus ook in Nederland kunnen zonnepanelen nog meer dan genoeg zon opvangen. Niet voor niets zijn er reeds miljoenen PV-panelen geïnstalleerd! Uiteraard mede dankzij de BTW teruggave op zonnepanelen en de salderingsregeling. Alle informatie over deze subsidieregelingen kun je terugvinden op de subsidie pagina van deze website.

Zonnepanelen zijn dus hot! Er zijn installateurs die al meer dan 10 jaar zonnepanelen installeren op daken, maar ook Coolblue biedt interessante en snelle installatie-service aan. Deze pagina gaat in op alle aspecten die komen kijken bij het aankopen of huren van zonnepanelen. Veel gestelde vragen over zonnepanelen kun je hier vinden.

Advertentie

WAT KOSTEN ZONNEPANELEN EN WAT BRENGEN ZE OP?

Al met een beperkt budget kun je prima PV-panelen laten installeren of zelf installeren. Uiteraard zijn aanschafprijs, installatie en opbrengst volledig afhankelijk van een aantal factoren:

 • de leverancier / installateur
 • het merk panelen
 • hoeveelheid zonnepanelen die je afneemt of nodig hebt
 • soort omvormer die je laat installeren
 • wat voor soort dak (hellend of plat) en hoe deze staat opgesteld ten opzichte van de zon
 • hoeveelheid schaduw die je mogelijk op de PV-panelen vangt overdag

Heb je plannen om zonnepanelen te (laten) installeren op je dak, maar je weet nog niet of je genoeg budget hebt hiervoor en hoeveel panelen je nodig hebt? Vraag dan offertes aan bij bijvoorbeeld Coolblue of lokaal via deze link. Onderstaand overzicht helpt jou alvast op weg.

Aanbieder/bron

Coolblue, standaard

Coolblue, Premium

Feenstra, High Power

Feenstra, Excellent Power

Feenstra, Premium Power

Zonneplan

Zonneplan

Aantal PV-panelen

10

12

10

10

10

10

12

Type PV-panelen

REC Twinpeak 4, 365 Watt

REC Alpha Pure, 405 Watt

Longi, 360 Watt

Phono Solar, 400 Watt

LG, 375 Watt

Eigen merk

Eigen merk

Type omvormer

Growatt 3600 TL-XE seriegeschakeld

Enphase iQ7, micro parallel geschakeld

Growatt

Growatt

Growatt

Eigen merk

Eigen merk

Opgewekte stroom per jaar

2.993 kWh*

3.985 kWh*

3.060 kWh*

3.400 kWh*

3.188 kWh*

3.256 kWh*

3.637 kWh*

Besparing 1e jaar

€ 838*

€ 1.116*

€ 796*

€ 884*

€ 829*

€ 740*

€ 872*

Terugverdientijd

5 jaar, 3 maanden

5 jaar, 10 maanden

5 jaar, 7 maanden

5 jaar, 6 maanden

6 jaar, 7 maanden

5 jaar, 8 maanden

5 jaar, 4 maanden

Kostprijs, incl. installatie, ex. BTW

€ 4.290*

€ 6.475*

€ 4.457*

€ 4.891*

€ 5.574*

€ 4.215*

€ 4.630*

*Schatting en gemiddelde

HOE WERKEN ZONNEPANELEN?

In de basis heb je een aantal zaken nodig om met behulp van zonnepanelen elektriciteit op te wekken. Uiteraard een PV-paneel en daarbij een omvormer en een aansluiting op een groepenkast, het elektriciteitsnetwerk en eventueel een thuis accu. Daarmee krijg je het volgende proces:

 • Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dit om naar gelijkstroom
 • De omvormer zet gelijkstroom om naar elektriciteit (wisselstroom)
 • De groepenkast verdeelt de stroom naar je huishoudelijke apparaten
 • De apparaten gebruiken de stroom van je zonnesysteem. De meter houdt de opbrengst en verbruik bij
 • De stroom die je niet gebruikt, gaat naar het net. Dit wordt verrekend met je verbruik, dat noemen we ‘salderen’. Als je een thuis accu hebt, kan ook daar de overtollige elektriciteit opgeslagen worden net zolang totdat deze opgeladen is. Pas daarna zal teruggeleverd worden aan het landelijke lichtnet.
Advertentie

WELKE SOORTEN ZONNEPANELEN ZIJN ER? – TECHNIEK

De nieuwste ontwikkelingen daargelaten, zijn er momenteel 4 soorten zonnepanelen op de Nederlandse markt te verkrijgen. Deze zijn monokristallijn, polykristallijn, amorf en glas-glas panelen. Welke zonnepaneel je kiest, is vanzelfsprekend afhankelijk van jouw wensen, je budget en het oppervlak van jouw dak (en daktype). Hierbij kun je denken aan de prijs, de kwaliteit van de panelen en het rendement dat je op jaarbasis kunt behalen. Hieronder vind je nader uitleg over de 4 soorten PV-panelen.

HOE WERKEN MONOKRISTALLIJN ZONNEPANELEN?

Monokristallijn zonnepanelen ogen strak en hebben een rendement van 16% of meer

De zonnecellen in monokristallijn zonnepanelen bestaan uit één kristal. De oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart/donker blauw. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Deze zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan bijvoorbeeld polykristallijne. De panelen zijn echter wel duurder, maar hebben een hoger rendement per m2. Wie niet veel dakoppervlakte heeft, maar toch een bepaalde minimale opbrengst nastreeft, zal kiezen voor monokristallijn zonnepanelen.

VOORDELEN

 • Hoger rendement per m2 (16% – 20%) dan polykristallijn zonnepanelen
 • Het vermogensbehoud is zeer hoog. Na 10 jaar is er nog steeds een vermogen van 92% en na 20 jaar is het vermogensbehoud nog 82%
 • Uitermate geschikt voor kleine dakoppervlaktes
 • Egaal zwart / donkerblauwe afwerking, waardoor ze een strakke afwerking hebben op een dak

NADELEN

 • Over het algemeen de duurste oplossing door langer durende productieproces (afkoelproces van tegen de 48 uur)
 • Door de wijze van afsnijden van de PV-cellen wordt minder efficiënt gebruik gemaakt van het beschikbare oppervlakte per paneel
Advertentie

WAT ZIJN POLYKRISTALLIJN ZONNEPANELEN?

Polykristallijn zonnepanelen zijn goedkoper en hebben een rendement van 14% tot 16%In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, maar minder dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer ruimte op het dak geen rol speelt is de polykristallijne zonnepaneel de beste keuze omwille van de kostprijs.

VOORDELEN

 • Redelijk rendement van 14% tot 16%
 • Gunstig geprijsd ten opzichte van monokristallijn zonnepanelen
 • Geschikt voor grote dakoppervlaktes
 • Optimaal gebruik oppervlakte van zonnepanelen (rechte hoeken)

NADELEN

 • Lager rendement (14% – 16%) dan monokristallijn zonnepanelen
 • Esthetisch minder aantrekkelijk, de panelen zien er minder strak uit op een dak
 • Een hoger temperatuur coëfficient dan monokristallijne zonnecellen. Dit betekent meer rendementsverlies als gevolg van de warmte
 • Meer oppervlakte nodig om dezelfde opbrengst te behalen als monokristallijn panelen
 • Hogere installatiekosten i.v.m. aanleg hoger aantal panelen en te gebruiken bekabeling

WELKE IS KOSTENTECHNISCH BETER, POLY- OF MONOKRISTALLIJN PANEEL?

Op dit moment zijn dit de meest gebruikte zonnepanelen in Nederland. Wanneer je besluit PV-panelen aan te schaffen en te installeren zul je de rekenmachine erbij moeten nemen om een kosten / baten vergelijk te doen.

Het is vanzelfsprekend dat naast de kostprijs van de panelen, ook gekeken moet worden naar de installatiekosten, garanties, kwaliteit, rendement, enzovoort. Uiteraard kun je dit ook aan de installateur of adviseur overlaten, maar om je een beetje op weg te helpen vind je hieronder een eenvoudig overzicht van wat gangbaar is.

Zonnepaneel

Type

Prijs

Vermogen

Prijs/Wp

LG Neon2 320W

Monokristallijn

€ 279

320W

€ 0,88

Bisol  BMO-300

Monokristallijn

€ 219

300W

€ 0,73

SolarWatt 290WP

Monokristallijn

€ 335

290W

€ 1,15

SolarWatt 280WP

Polykristallijn

€ 240

280W

€ 0,85

BENQ AUO

Polykristallijn

€ 190

265W

€ 0,71

VIESSMANN 260WP

Polykristallijn

€ 200

260W

€ 0,76

De verschillen tussen de verschillende soorten PV-panelen mogen duidelijk zijn. Wat uiteindelijk in jouw voordeel zal werken is volledig afhankelijk van met name je budget, dakoppervlakte en verwachtingen (wat betreft opbrengst en terugverdientijd). Een gangbaar overzicht vind je verderop deze pagina.

Advertentie

HOE WERKEN GLAS-GLAS ZONNEPANELEN?

glas-glas zonnepaneel nieuwste technologieEen glas/glas paneel heeft dezelfde opbouw maar aan de onderkant is er in de plaats van een tedlar-folie een glazen plaat. Een goed uitgevoerd glas/glas paneel ten opzichte van een goed uitgevoerd glas/folie paneel heeft een grotere duurzaamheid en op termijn een grotere opbrengst. Op dit moment zijn deze PV-panelen nog erg kostbaar, waardoor ongeveer 95% van de panelen nog steeds glas/folie panelen zijn.

Dankzij de glazen onderkant zijn deze panelen wel erg geschikt voor toepassingen in een omgeving waar design-technisch geprofiteerd kan worden van deze panelen. Denk aan glazen daken of als extra laag op de muren van kantoorgebouwen.

VOORDELEN

 • Het is beter resistent tegen weersinvloeden (glas is ondoordringbaar)
 • Het is steviger dan folie
 • De kans dat cellen door buiging scheuren is kleiner
 • Breder toepasbaar voor glazen daken van veranda’s en gebouwen
 • Esthetisch zeer sterk, panelen zijn nauwelijks zichtbaar in een dak
 • Hoger rendement wanneer op de juiste wijze toegepast

NADELEN

 • Glas-glas panelen zijn duidelijk zwaarder dan glas-folie panelen, 24 kg vs. 18 kg
 • Flink duurder dan de klassieke zonnepanelen
 • Technologie is nog relatief nieuw

WAT ZIJN AMORF ZONNEPANELEN?

Amorf zonnepaneelHoewel deze PV-panelen niet veel gebruikt worden in woon- en/of werkomgevingen wil ik hem niet vergeten, de amorf PV-panelen. Dit is een zogenaamde dunne-film PV-paneel welke geproduceerd wordt met amorf silicium. Ze bevatten geen kristallen en zijn dus zeer buigzaam.

Helaas geven ze het minste rendement van de vier op deze pagina genoemde zonnepanelen. Echter, de prijs ligt wel een stuk lager, maar ze zijn minder geschikt voor toepassing in zonnepanelen voor daken. Daarom zie je ze vaak terug op voer- en vaartuigen zoals bussen, zeilboten en jachten gebruikt.

VOORDELEN

 • Buigzaam en dus flexibel inzetbaar
 • Goedkoop vergeleken met andere zonnepanelen
 • Dun en relatief licht van gewicht
 • Uitstekend toepasbaar op boten, voertuigen, enzovoort

NADELEN

 • Laag rendement vergeleken met andere zonnepanelen
 • Minder geschikt voor daken door dunne en lichte constructie
 • Kortere levensduur dan andere zonnepanelen, maar makkelijker te vervangen door lage kostprijs en normaal gesproken ook makkelijkere toegang tot het dak

WELKE ANDERE PRODUCTIETECHIEKEN ZIJN ER VOOR PV-PANELEN?

Ook de technische ontwikkeling van zonnepanelen staat niet stil. Inmiddels zijn er nieuwe technieken geïntroduceerd, al dan niet op basis van reeds bestaande, oudere toepassingen:

 • PERC panelen – Door de toevoeging van 2 extra lagen, Passivated Emitter laag (PE) en de Passivated Rear Contact (RC), ontstaat een hoger rendement met een betere warmte-afvoer. Daar tegenover staat een snellere degradatie van het rendement, vergeleken met de klassieke panelen
 • Een dubbelzijdig of bifacial type – Heeft aan beide kanten zonnecellen en wekt daardoor meer stroom op. Dit heeft dus vooral nut als er sprake is van weerkaatsing van het licht, bijvoorbeeld op het water, in de sneeuw of boven een witte ondergrond. Ook zie je veel toepassingen in doorzichtige geluidswallen
 • Waterstof zonnepaneel – Deze produceert waterstofgas van waterdamp uit de lucht. Waterstofgas is schoon en kan energie opslaan als een soort batterij. Men zegt dat 20 van dit soort zonnepanelen een gemiddeld gezin een jaar lang van stroom en warmte kunnen voorzien. Zonder CO2-uitstoot.
Advertentie

HOE KUNNEN ZONNEPANELEN GEMONTEERD WORDEN?

Naast het feit dat je kunt kiezen voor een productietechniek (rendement vs. prijs keuze), kun je ook nog kiezen voor verschillende uitvoeringen op het dak. Denk hierbij aan 3 uitvoeringen voor het schuine dag, te weten op het dak, in het dak en als dakpan. En niet te vergeten, de panelen voor op het platte dak.

PV PANELEN OP HET DAK

PV panelen voor gratis elektriciteitIn feite zijn dit de klassieke panelen zoals iedereen ze kent. Ze worden op het schuine dak gemonteerd. Het uiteindelijke rendement van het volledige systeem is afhankelijk van de plaatsing t.o.v. de zon, de hellingshoek van het dak, de geïnstalleerde omvormer en de hoeveelheid schaduw dat het dak op een dag te verwerken krijgt.

Het grootste voordeel van plaatsing op een schuin dak is het gebruik van een oppervlakte welke je anders nooit zou kunnen gebruiken. Heb je een dakraam of een dakkapel, dan zijn er gelukkig mooie oplossingen zoals te integreren dakramen van Velux. Nadeel is wel dat dit soort systemen veelal moeilijk zelf te plaatsen zijn in verband met de schuine helling.

VOORDELEN

 • Makkelijker om naderhand te installeren
 • Op een plat dak zelf te installeren
 • Mogelijkheden zijn bijna onbeperkt, je kunt optimaal profiteren van je dakoppervlakte
 • BTW is prima terug te vorderen (maar vanaf januari 2024 geldt dit niet meer)

NADELEN

 • Op schuine daken lastig om zelf te installeren
 • Estetisch soms een uitdaging

PV PANELEN GEÏNTEGREERD IN HET DAK

PV panelen geintegreerd in het dakDe mooiste oplossing voor wie de traditionele zonnepanelen wil gebruiken op een schuin dak. Je kunt een deel of alle dakpannen vervangen door PV-panelen, waardoor je het gehele dak bedekt hebt. Esthetisch een zeer mooie oplossing en zeker bij nieuwbouw een oplossing die extra kosten kan voorkomen (want geen dakpannen nodig).

De techniek is relatief nieuw, waardoor waterdichtheid bijvoorbeeld mogelijk een probleem kan vormen. Daarnaast kan het vervangen van een defect paneel een uitdaging zijn, zeker als deze midden op het dak ligt. Echter, voor de liefhebber van strak afgewerkte daken is dit een topper!

VOORDELEN

 • Estetisch mooi om te zien
 • Dakpannen kunnen volledig vervangen worden door zonnepanelen

NADELEN

 • Duurdere installatie dan op het dak
 • Minder BTW teruggave (al gelden er sinds januari 2024 andere regels)
 • Warmte ontwikkeling onder de panelen verdient aandacht

ZONNEPANNEN – PV PANELEN ALS DAKPANNEN

ZonnepannenVoor wie geen afscheid kan nemen van de traditionele dakpannen zijn er tegenwoordig zogenaamde zonnepannen. Deze zijn beschikbaar in diverse vormen en maten, maar over het algemeen kun je stellen dat ze de dakpannen vervangen, terwijl ze toch elektriciteit opwekken.

De installatie van deze mini-panelen duurt 2 tot 3 keer langer dan bij normale PV-panelen. Bovendien is het rendement van de zonnepannen beduidend lager dan de gangbare panelen. Hoewel het een mooie ontwikkeling is, is deze nieuwe techniek nog niet uitontwikkeld, waardoor het wellicht verstandig is om nog even te wachten om hiermee aan de slag te gaan.

VOORDELEN

 • Estetisch zeer mooi om te zien
 • Dakpannen kunnen volledig vervangen worden door zonnepanelen

NADELEN

 • Veel duurdere installatie dan op het dak
 • Minder BTW teruggave (al gelden er sinds januari 2024 andere regels)
 • Opbrengst is nog een uitdaging
Advertentie

WELKE MERKEN ZONNEPANELEN ZIJN ER?

In Nederland zijn er inmiddels rond de 1.000 (!) merken PV-panelen. Dat maakt de juiste keuze voor een zonnepaneel lastig, tenzij je natuurlijk vertrouwt op het advies van de installateur. Om een beetje orde te scheppen volgt hieronder de top merken volgens onderzoek.

WAT ZIJN OMVORMERS?

Om uiteindelijk ervoor te zorgen dat de opgewekte elektriciteit van gelijkstroom omgezet wordt naar wisselstroom is een omvormer nodig. Ook hierbij kan gekozen worden uit 3 verschillende technieken:

 • String omvormers – Dit zijn de meest gangbare omvormers. Deze centrale omvormers vind je meestal terug op de zolder van een huis. Centrale omvormers zijn relatief eenvoudig en goedkoop in aanschaf. Ze zijn bij uitstek geschikt voor een compact zonnestroomsysteem waarin alle zonnepanelen onder dezelfde condities verkeren en in serie geschakeld zijn
 • Micro omvormers – Dit zijn omvormers op paneelniveau. Het zijn kleine, geraffineerde omvormers in de vorm van kleine kastjes die parallel onder ieder zonnepaneel worden geplaatst. Hier zetten ze de gelijkstroom meteen om in wisselstroom en sturen dit door naar de meterkast. Data wordt nauwkeurig geregistreerd (op paneelniveau) en het rendement is een stuk hoger dan bij een centrale omvormer
 • Power optimizers – Om de nadelen van een string omvormer te minimaliseren kunnen power optimizers geïnstalleerd worden. Dit zijn kleine slimme kastjes die onder ieder zonnepaneel geplaatst worden. Deze optimaliseren de werking van de zonnepanelen, maar laten het omvormen van de stroom over aan een centrale omvormer binnenshuis

WELKE MERKEN OMVORMERS ZIJN ER?

Het aantal merken omvormers is ook hier weer talrijk. In principe zijn er 2 belangrijke leveranciers, te weten SolarEdge en Enphase. Maar ook andere merken begin steeds meer voet aan wal te krijgen in Nederland.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie