Nieuws

Recente posts

Schrappen salderingsregeling en verbod op terugleverkosten

HOE NU VERDER MET DE NIEUWE REGERING IN 2024

De nieuwe regering heeft plannen om de regels rondom zonnepanelen te veranderen. De focus ligt hierbij op de salderingsregeling en terugleverkosten. Dit heeft gevolgen voor de portemonnee van mensen die al zonnepanelen hebben en voor mensen die overwegen om ze te kopen. Hieronder bespreek ik de belangrijkste veranderingen en wat ze voor jou betekenen.

Zonnepanelen installeren, salderingsregeling

Salderingsregeling, wel of niet afschaffen?

  • De salderingsregeling, waarbij je de stroom die je opwekt kunt verrekenen met de stroom die je verbruikt, wordt geleidelijk afgebouwd.
  • Vanaf 2025 wordt de vergoeding voor teruggeleverde stroom steeds lager.
  • In 2031 is de salderingsregeling volledig verdwenen.
  • Let op, er is sprake van dat de salderingsregeling per 2027 stopt, zonder afbouwperiode

Wat betekent dit voor jou als particulier?

  • Heb je al zonnepanelen? Dan profiteer je nog een aantal jaar van de salderingsregeling. De terugverdientijd van je panelen wordt hierdoor wel korter, maar is niet meer zolang als voorheen.
  • Overweeg je om zonnepanelen te kopen? Dan is het nu extra belangrijk om te letten op de terugleververgoeding van je energieleverancier. Kies daarom een leverancier met een hoge vergoeding, zodat je ook na het verdwijnen van de salderingsregeling kunt profiteren van je panelen.
  • Kijk bij de aanschaf heel goed naar wat je over het algemeen per dag verbruikt. Uiteindelijk draait het niet om vergoedingen die je ontvangt, maar de vermindering van fossiele brandstoffen dankzij jouw eigen productie

Andere veranderingen

  • Het is al heel snel geroepen door de nieuwe regering, de kosten voor het terugleveren van stroom worden waarschijnlijk afgeschaft.
  • Er komt een subsidie voor het opslaan van overtollige zonnestroom, dus oplossingen met thuisaccu’s worden interessanter.
  • Er worden strengere eisen gesteld aan de kwaliteit van zonnepanelen. Dit om te voorkomen dat de slechte kwaliteit van (met name) Chinese fabrikanten de overhand krijgt. Bovendien zal ook streng op toegezien worden dat installaties vakkundig gedaan worden, om brandgevaar te minimaliseren.

Gevolgen op korte termijn

Niet alleen voor de particulieren zijn de gevolgen voelbaar. Ook bij de leveranciers van zonnepanelen is het op dit moment een uitdaging om met de veranderingen en onzekerheid om te gaan. Het aantal orders bij installatiebedrijven ligt soms 95% lager dan een jaar eerder. Daarbij komt ook nog dat voorraden afgewaardeerd moeten worden door de toenemende daling in prijzen. Kortom, ondernemers hebben een flinke kluif aan de huidige omstandigheden.

Wat kan jij nu doen?

  • Laat je informeren over de nieuwe regels en de gevolgen voor jou, maar hou het ook bij want de regels en omstandigheden veranderen bijna continue.
  • Vergelijk verschillende energieleveranciers en kies er een met een goede terugleververgoeding. Let daarbij ook op de algehele kosten van elektriciteit. Het totaalplaatje moet kloppen.
  • Overweeg om je zonnepanelen te combineren met een thuisaccu, zodat je de opgewekte stroom ook kunt gebruiken als de zon niet schijnt. Tips hiervoor kun je hier vinden.

Conclusie

De regels rondom zonnepanelen veranderen de komende jaren, daar is geen twijfel over. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn en te blijven van deze veranderingen, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken. AllesVerduurzamen.nl is hiervoor een prima bron.

Zonnepanelen blijven een aantrekkelijke investering en verduurzamingsmaatregel, mits je rekening houdt met de nieuwe regels en accepteert dat zaken zomaar kunnen veranderen waardoor je minder voordelig uit bent.

Disclaimer:

De informatie in dit artikel is bedoeld als indicatie en niet als advies. Voor persoonlijk advies kun je contact opnemen met een specialist. Deze specialisten kun je onder andere vinden via deze tool.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie