Nieuws

Recente posts

Duurzaam opwekken

OPTIMAAL GEBRUIK VAN ZON EN WIND

Vrijwel iedereen is bekend met zonnepanelen als het gaat om duurzaam opwekken van elektriciteit met behulp van de zon. Maar is nog meer, veel meer, en de ontwikkelingen staan niet stil. Wil je duurzaam opwekken dan kun je ook kijken naar de wijze waarop je aan warm water komt (zonneboilers) of het gebruik van wind voor het opwekken van elektriciteit met behulp van windturbines of mini-windmolens.

Een relatief nieuwe ontwikkeling bij het opwekken van duurzame energie is de opslag van gegenereerde energie. De invoering van thuisaccu’s staat nog in de kinderschoenen. Zeker gezien de huidige capaciteit.

Als op den duur de saldering van opgewekte elektriciteit niet meer van toepassing is, of niet meer interessant, kan het opwekken van elektriciteit overdag nog steeds erg interessant zijn als deze opgeslagen wordt in accu’s voor gebruik in de avonduren.

Vooralsnog worden in deze sectie 4 oplossingen besproken die gebruik maken van wind of zon bij het opwekken van duurzame energie. Nieuwe ontwikkelingen worden uiteraard op de voet gevolgd.

Advertentie

ZONNEPANELEN

Op dit moment zijn zonnepanelen de populairste duurzame oplossing die we toepassen op woningen en werkomgevingen. Niet in de laatste plaats dankzij de BTW-teruggave op zonnepanelen en de salderingsregeling.

Hierdoor zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld isoleren, direct financiële voordelen te behalen waardoor de terugverdientijd kort is en de consument het direct in zijn portemonnee merkt. Alle informatie over zonnepanelen vind je hier.

THUISACCU

Een thuisaccu wordt gebruikt om stroom in op te slaan, om dit later te kunnen gebruiken als je geen of minder daglicht hebt. Het opslaan gebeurt bij voorkeur met stroom van zonnepanelen. Vaak worden ze aan de muur gehangen in de kelder of de garage. Naast het bewaren van overdag opgewekte zonnestroom voor als het ’s avonds donker is, kan de thuisaccu natuurlijk ook dienen als noodstroomvoorziening. Meer over deze relatief nieuwe ontwikkeling lees je hier.
Advertentie

ZONNEBOILER

Het mooie van zonneboilers is dat dit al jaren gemeengoed is in de warmere landen. Door gebrek of ontbreken van een goede infrastructuur hebben veel huizen daar hun eigen bron voor warm water, de zonneboiler. In landen als Nederland worden ze steeds vaker ingezet als ondersteuning bij het verwarmen van huizen of het voorzien van warm water. Meer hierover lees je op deze pagina.
PVT-panelen op schuin dak

PVT-PANELEN

Het beste van 2 werelden gecombineerd in 1 paneel: elektriciteit en warmte genereren met dank aan de zon en de lucht om de PVT-panelen. Hoewel nog prijzig in aanschaf, worden ze met de gestegen gasprijzen in combinatie met de lange levensduur van 30 jaar steeds interessanter om te installeren. Meer hierover lees je op deze pagina.
Advertentie
Woonhuis windturbine

WINDTURBINES

Hoewel heel Nederland bekend is met het fenomeen windmolens, van oudsher zelfs, is het gebruik van residentiële windturbines die op daken of in tuinen kunnen worden geïnstalleerd nog niet alledaags. En dat terwijl het vrijwel iedere dag waait in Nederland. Meer over deze oplossing vind je hier.

DUURZAAM OPWEKKEN – ALLE VOOR- EN NADELEN OP EEN RIJ

De keuze voor bepaalde oplossingen lijkt heel makkelijk, maar zal enorm afhangen van de ligging van je woning. Zonnepanelen zijn meestal vrij makkelijk te (laten) plaatsen, maar het rendement is afhankelijk van de gebruikte productietechniek en de ligging ten opzichte van de zon.

Op platte daken zullen ze wat dat laatste betreft beter te richten zijn. De aftrekbaarheid van BTW op zonnepanelen maakt de investering hierin enorm aantrekkelijk. Het scheelt zomaar 21% van je investering.

Hetzelfde geldt voor zonneboilers, die met behulp van de zon warm water opwekken. Helaas kunnen deze niet tot hoge temperaturen reiken, waardoor je op z’n minst nog een (hybride-) warmtepomp nodig hebt. Kortom, ze zullen meer als ondersteuning ingezet worden dan als hoofdverwarmer.

De thuisaccu zal veel zorgen wegnemen bij diegene die op dit moment nog profiteren van de salderingsregeling van opgewekte elektriciteit door zonnepanelen of windturbines. Echter, woningen zullen wel de ruimte moeten hebben om dit soort installaties te kunnen plaatsen.

Hoe meer capaciteit gewenst is, des te meer ruimte de batterijen, want dat zijn het, nodig hebben. Uiteraard kan technologische ontwikkeling soelaas bieden.

Windmolens, of windturbines, hebben het nadeel dat ze naast elektriciteit ook lawaai produceren. Het opwekken van elektriciteit midden in een woonwijk met behulp van een windturbine zal daarom niet vanzelfsprekend zijn. Op boerderijen of bij vrijstaande huizen is dit natuurlijk een minder groter uitdaging. Meer hierover vind je op de betreffende pagina over windturbines.

VEELGESTELDE VRAGEN OVER DUURZAAM OPWEKKEN

De meest gestelde vragen over duurzaam opwekken vind je op deze pagina. Mocht je nog meer willen weten, dan staat het vrij om vragen te stellen. Neem dan contact op via de contactpagina van deze site.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie