Nieuws

Recente posts

Home | Ventileren | Ventilatiebuizen

Ventilatiebuizen

ONDERGEWAARDEERDE FACTOR BIJ STIL & GEZOND BINNENKLIMAAT

Het installeren van een up-to-date ventilatiesysteem bestaat niet alleen uit het vervangen van je bestaande ventilatieboxen, maar ook een check en eventuele vervanging van de ventilatiebuizen. Nu zal het over het algemeen niet zo makkelijk zijn om de bestaande ventilatiebuizen te vervangen, maar als je de mogelijkheid hebt, is het verstandig om hier goed aandacht aan te besteden.

Ventilatiebuizen spelen namelijk een belangrijke rol in de hele beleving van comfort. een gezond binnenklimaat en verduurzaming van een woning. Bij de keuze van de juiste ventilatiebuizen wil je profiteren van de volgende kenmerken:

 • Makkelijk en flexibel te verwerken en te installeren
 • Universeel en goed aan te sluiten op ventilatiebox(en), WTW-units en ventielen in de woningen
 • Goed te isoleren indien de ventilatiebuizen buiten het huis om geleid worden
 • Mag weinig weerstand geven, wanneer lucht de ventilatiebuizen wordt ingeblazen. Weerstand betekent namelijk dat er wervelingen kunnen ontstaan, waardoor geluidsoverlast kan ontstaan

Kortom, er komt meer bij kijken dan alleen maar een setje ventilatiebuizen selecteren en aankopen.

Er zijn verschillende manieren waarop je een mechanisch ventilatiesysteem kunt aanleggen, maar welke methode je ook verkiest, je hebt altijd ventilatiebuizen en -kanalen nodig. Een overzicht van de meest gebruikte types met hun eigenschappen en aandachtspunten vind je op deze pagina.

Advertentie

SPIRAALKOKERS (GALVAKANALEN / SPIROBUIZEN)

spirobuizen, ventilatiebuizenEen van de meest gebruikte soorten ventilatiebuizen is de spiraalkoker, of spirobuis. Dit zijn ronde gegalvaniseerde stalen ventilatiebuizen met een diameter tussen de 80 en 200 mm. In woningen worden ze vaak toegepast met een diameter van 125, 160 of 180 mm. Spiraalkokers kun je niet alleen als ventilatiebuizen gebruiken maar ook als rookafvoerkanaal in schoorstenen. Bij dit type ventilatiebuizen worden vaak verschillende aftakkingen gemaakt naar de verschillende kamers. Het lastige van deze buizen is, dat deze vaak moeilijk in vloeren en plafonds van nieuwe woningen te verwerken zijn. De vloerdelen zijn namelijk relatief dun en men maakt bij voorkeur gebruik van de reeds aanwezige holle ruimtes om daarin de ventilatiekanalen te verwerken. Daarom zie je deze ventilatiebuizen vaker in bedrijfspanden gebruikt worden of in woningen rond of in de installatieruimte, waar de buizen nog niet de vloer in gaat.

VOORDELEN

 • Technisch gezien presteren deze ventilatiekanalen zeer goed door de grote diameter, waardoor veel lucht verplaatst kan worden zonder dat de ventilatiebox veel toeren hoeft te maken.
 • Goedkoop en lage installatiekosten
 • Duurzame oplossing
 • Relatief eenvoudig te reinigen
 • Veel hulpstukken te krijgen, bochten, dempers, etc.

NADELEN

 • Bij het gebruik van spiraalkokers worden meestal meerdere aftakkingen op één buis gemaakt, hierdoor kan het probleem van ‘overspraak tussen de ruimtes’ zich gaan voordoen. Ook kunnen andere geluidsvibraties ontstaan. Om geluidoverlast zoveel mogelijk tegen te gaan, zijn speciale flexibele ventilatiekanalen nodig die vlak achter de motor en bij de ventilatie-ventielen gemonteerd worden
 • Door de grote diameter zijn ronde ventilatiebuizen lastig weg te werken in vloeren
 • Bij meerdere aftakkingen zal er bij het eerste ventiel, dat zich het dichtst bij de motor bevindt meer lawaai ontstaan dan bij het laatste ventiel.

VENTILATIEKANALEN VOOR INSTORTSYSTEMEN

Bij een instortsysteem bevinden de ventilatiebuizen zich in de vloer, in het beton zelf dus. De ventilatiekanalen zijn of van een star materiaal zijn gemaakt, zoals gegalvaniseerde (rechthoekige) metalen ventilatiekanalen of van kunststof (ronde flexibele ventilatiekanalen).

Tegenwoordig zijn de laatst genoemde ventilatiekanalen populair, maar de gegalvaniseerde ventilatiebuizen worden nog steeds het meest gebruikt. Dit, omdat ze hun waarde in de afgelopen decennia hebben bewezen en niet duur zijn. Feit is wel dat deze ventilatiekanalen vanwege het materiaal en de vorm vaak slordig in de vloeren verwerkt worden. Na het afstorten van het beton merk je daar niks meer van, tenzij dit beton de buis in lekt en dus resonanties veroorzaakt.

INSTORTSYSTEEM MET FLEXIBELE VENTILATIEBUIZEN

Ventilatiekanalen en ventilatiebuizen voor het ventileren van een duurzame woning

De ronde flexibele ventilatiekanalen hebben een diameter van 50 tot 90 mm en worden onderling met elkaar verboden via een verdeeldoos. Vanaf de verdeeldoos lopen dan een groot aantal leidingen naar de verschillende vertrekken in de woning. Hoe kleiner de diameter van de buis, hoe groter het aantal luchtkanalen dat toegepast moet worden. Er moet immers voldoende lucht afgevoerd kunnen worden. Bij deze kleinere diameters zal de ventilatiebox wel harder moeten werken om de lucht door de kanalen heen te krijgen.

Systemen met grote diameters luchtafvoerslang (vanaf 90 mm) worden vaak toegepast in combinatie met balansventilatie. Hierbij wordt er ‘van punt tot punt’ gewerkt en heeft elk vertrek zijn eigen ventilatiebuis, die begonnen is bij de bron, de ventilatiebox of WTW-unit.

VOORDELEN

 • Geen overspraak tussen de vertrekken (iedere leefruimte heeft zijn eigen kanaal)
 • Minder geluidoverlast (kanalen transporteren geen geluidstrillingen die door het systeem zelf veroorzaakt worden)
 • Het ventilatiedebiet kan per vertrek centraal in de luchtverdeelkast ingesteld worden.

NADELEN

 • Duurder dan een systeem met ronde spiraalbuizen
 • Er moet voldoende ruimte zijn om te buizen aan te leggen en om de verdeelkast te kunnen plaatsen
 • De diameter van deze kanalen is dunner dan spiraalbuis. Hierdoor moet de ventilator meer toeren maken om het gewenste ventilatiedebiet te halen.
Advertentie

KUNSTSTOF OVALE VENTILATIEBUIZEN

dyka air ventilatiebuizenEen uniek product dat reeds ettelijke jaren verkrijgbaar is, zijn de kunststof ovale ventilatiebuizen van DYKA, DYKA Air. Deze ovale ventilatiekanalen combineren de voordelen van instortbuizen met de voordelen van spirobuizen. Oftewel, makkelijk te verwerken in stortvloeren, universele aansluitingen op systemen en ventielen en dankzij de ovale vorm heeft het weinig luchtweerstand en is het systeem daardoor stiller door het verminderen van resonanties.

Het feit dat het hier gaat om een star instortsysteem biedt ook een voordeel voor de opkomende industrialisatie van. nieuwbouw woningen: deze ventilatiekanalen zijn uitermate geschikt om prefab verwerkt te worden.

VOORDELEN

 • Lage luchtweerstand door ronde vormen en strakke afwerking binnenzijde
 • Minder vervuiling dankzij verlijmbaar en schoon systeem
 • Snelle en eenvoudige montage door lijm- en steekverbindingen
 • Minder brongeluid door vloeiende vormen
 • Licht materiaal, geen speciaal gereedschap nodig
 • Enige ventilatiesysteem met DUBOkeur®, dus duurzaam

NADELEN

 • Niet de goedkoopste oplossing op korte termijn, wel op lange termijn
 • Systeem vraagt om kennis van engineering om voordelen goed te kunnen benutten
 • Goed lijmen vraagt ook om enige kennis
 • Wordt niet vaak toegepast in de vervangingsmarkt

WELKE MERKEN VENTILATIEKANALEN ZIJN ER?

In Nederland zijn er inmiddels rond de 1.000 (!) merken PV-panelen. Dat maakt de juiste keuze voor een zonnepaneel lastig, tenzij je natuurlijk vertrouwt op het advies van de installateur. Om een beetje orde te scheppen volgt hieronder de top merken volgens onderzoek.

Advertentie

Sparen, hypotheek, lenen, huren, subsidies, veelgestelde vragen tbc verduurzaming woning

SPAREN

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Sparen, hypotheek, lenen, huren, subsidies, veelgestelde vragen tbc verduurzaming woning

SPAREN

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie