Nieuws

Recente posts

WAAROM MECHANISCHE VENTILATIE IN HUIS?

VERSE, SCHONE LUCHT VOOR EEN GEZOND BINNENKLIMAAT

Zoals aangegeven op de introductiepagina over ventileren, is door de sterke verbeteringen in het isoleren van onze woningen de vraag naar goede ventilatie alleen maar toegenomen. Door de manier waarop wij leven in ons huis ontstaat er stof en vocht, daar is niks tegen opgewassen. Het is ook niet erg, zolang er maar gezorgd kan worden voor verse, schone lucht.

Voorheen, toen woningen nog niet goed geïsoleerde werden, ging dat vrijwel vanzelf dankzij alle kieren en gaten in onze huizen. Tegenwoordig hebben we actieve en passieve ventilatie nodig om comfortabel en gezond te kunnen blijven wonen. Daarvoor zijn er verschillende soorten ventilatiesystemen, te weten:

Aangezien systeem D en E, inclusief warmteterugwinning, een relatief nieuwe ontwikkeling is die volledig past in het plaatje van verduurzaming op een slimme en zuinige wijze, is hiervoor een aparte pagina opgezet.

Systeem B wordt nauwelijks toegepast in Nederland en dus niet verder in detail besproken.

Advertentie

NATUURLIJKE VENTILATIE (SYSTEEM A)

Bij natuurlijke ventilatie wordt er gebruik gemaakt van luchtstromen die door natuurlijke variaties in temperatuur (van kamer naar kamer dus) en andere natuurkundige factoren ontstaan. In feite spreken we hier van “trek” of “tocht”. Het komt er op neer dat verse lucht van buiten naar binnen komt, maar ook dat vuile lucht van binnen naar buiten gaat zonder tussenkomst van een mechanisch apparaat.

Ventilatie ontstaat door openingen in de muur of (boven) ramen (klapraampjes, roosters, luchtpijpen) of door naden en kieren bijvoorbeeld rondom kozijnen of dakranden. Uiteraard wordt via dezelfde weg vuile lucht naar buiten toe afgevoerd.

Het plaatsen van ventilatieroosters kost €100 tot €200.

Wanneer pas ik mechanische ventilatie systeem A toe? Bij een huis wat niet of matig is geïsoleerd. Als je de natuurlijke ventilatie in een matig geïsoleerde woning wilt om laten bouwen naar balansventilatie met wtw, is het noodzakelijk eerst de woning beter te isoleren en luchtdicht te maken. De warmte ontsnapt anders alsnog, of kou komt binnen.

VOORDELEN

 • Geen extra elektriciteitsverbruik
 • Geen geluid, tenzij het hard waait
 • Geen onderhoud, behalve wat spinnenwebben en stof verwijderen
 • Natuurlijke oplossing
 • Goedkoopste oplossing

NADELEN

 • Oncomfortabel: gevoel van kou en tocht
 • Hogere stookkosten, want koude lucht moet opnieuw verwarmd worden
 • Inbraak gevoelig

MECHANISCHE VENTILATIE (C, C+)

Dit zijn de meest toegepaste systemen in de Nederlandse woningen. Bij mechanische ventilatie type C wordt er vuile lucht afgezogen. Tegelijkertijd wordt verse lucht de woning binnen gezogen via ventilatieroosters en (kiep)ramen. Bij mechanische ventilatie type C is er afzuiging in de natte ruimtes. dus de badkamer, wc en de keuken.

Vaak kan mechanische ventilatie type C zelf aan en uitgezet worden. Denk hierbij aan de draaiknoppen in keukens, die gebruikt kunnen worden op het moment dat er gekookt gaat worden. Deze staan vaak op stand 1 (van de 3), voor een constante verversing van de lucht. Door het uitzetten van de ventilatie zou er bij goed geïsoleerde woningen weinig lucht ververst worden, wat tot een ongezond binnenklimaat kan leiden.

MECHANISCHE VENTILATIE TYPE C IN DE JAREN ‘80

Ventilatie type C werd veel in de jaren ’80 toegepast. Deze ventilatieboxen zijn verouderd en gebruiken veel stroom en zijn lawaaiig. Het loont dus om de box te vervangen voor een energiezuinige variant, als je deze vorm van mechanische ventilatie wilt behouden.

VENTILATIE TYPE C+, VRAAGGESTUURDE VENTILATIE

Vraaggestuurde mechanische ventilatie zorgt voor een binnenklimaat met het juiste vocht en zuurstofgehalte (of CO2 zo je wilt). Met vraaggestuurde mechanische ventilatie worden er in de woning, in de belangrijkste natte en droge vertrekken (slaapkamer, keuken en woonkamer) vocht- en/of CO2-sensoren geïnstalleerd.

Op deze wijze kan per ruimte bepaald worden of er meer of minder lucht afgevoerd moet worden. Uiteraard is het ook mogelijk om handmatig in te grijpen, voor kortere of langere duur.

Advertentie

WELKE VORMEN VAN VRAAGGESTUURD VENTILEREN ZIJN ER?

Mechanische ventilatie type C en balansventilatie (zie eerder deze pagina) kunnen vraaggestuurd gemaakt worden. Dit zorgt voor een optimaal gezond binnenklimaat, maar is niet perse zuiniger in gebruik van elektriciteit. Er zijn verschillende varianten van vraagsturing te installeren.

Tijdschakelaar

Vraaggestuurd ventileren met een tijdschakelaar is de meest eenvoudige vorm van vraaggestuurd ventileren. Hiermee kan worden ingesteld dat gedurende de periode dat u thuis bent er voldoende geventileerd wordt.

CO2 sensoren

CO2 sensoren worden gebruikt om te meten of er meer of minder mensen aanwezig zijn in de woning, die CO2 uitademen. Op basis van de hoeveelheid CO2 aanwezig in een ruimte, wordt de hoeveelheid ventilatie aangepast. Dit soort sensoren zijn bijvoorbeeld geschikt voor in een woonkamer en keuken, waar de hoeveelheid personen kan variëren.

Vochtsensoren

Met vochtsensoren is een directere wijze van ventileren beschikbaar. Bij vochtsensoren kun je de gewenste luchtvochtigheid instellen. Als de luchtvochtigheid hoger wordt dan de ingestelde waarde, zal de ventilatie aangepast worden. Vochtsensoren zijn vooral in natte ruimtes geïnstalleerd, zoals de badkamer en waskamer.

Voor het nieuw laten aanleggen van mechanische ventilatie type C met kanalen en CO2 sturing mag je rekenen op een totale investering van €5.000 tot €8.500. Tenzij je een goedgevulde spaarrekening hebt, zul je deze verduurzaming dus moeten financieren.

Het vervangen van een oude ventilatiebox voor een nieuwe energiezuinige variant kost €400 – €600 (afhankelijk van merk en type). Het plaatsen van extra ventilatieroosters kost €100 tot €200.

Ook mechanische ventilatie type C kun je toepassen in woningen die niet of matig geïsoleerd zijn. Dat wil zeggen, als je mechanische ventilatie type C in een matig geïsoleerde woning heeft en je overweegt er balansventilatie met warmteterugwinning van te maken, is het noodzakelijk eerst de woning beter te isoleren en luchtdicht te maken.

VOORDELEN

 • Afvoer van vocht en vuil
 • Gezonder binnenklimaat
 • Kan vraaggestuurd gemaakt worden
 • Vervanging van oude ventilatieboxen betaalbaar

NADELEN

 • Relatief hogere stookkosten door afvoer van warme lucht
 • Nog steeds gevoel van tocht in huis
 • Koudebruggen van roosters in ramen of kozijnen
 • Afvoerbuizen nodig
 • Hogere elektriciteitsrekening, al worden motoren steeds zuiniger
 • Ventilatiebox kan lawaaiig zijn
 • Onderhoud aan ventilatiebox nodig, zoals het vervangen van filters
Advertentie

ONDERHOUD, VERVANGEN EN LEVENSDUUR VAN VENTILATIESYSTEMEN

Alle soorten mechanische ventilatie (type B, C, D en E) hebben onderhoud nodig aan de ventilatieboxen. Het onderhouden en reinigen van een ventilatiesysteem is belangrijk voor het goed functioneren van het systeem en het behouden van een gezond binnenklimaat. Als een ventilatiesysteem niet goed wordt onderhouden, kan de lucht in huis alsnog ongezond worden. Na gemiddeld 15 jaar is een ventilatiesysteem aan vervanging toe.

ONDERHOUD VENTILATIEBOXEN

Om een ventilatiesysteem goed te onderhouden is het belangrijk om elk half jaar de filters te vervangen en elke vier jaar de kanalen te laten inspecteren en indien nodig schoon te (laten) maken. Daarnaast is het onderhouden van de ventilatiebox ook belangrijk. U kunt elke twee jaar een monteur langs laten komen voor onderhoud. Voor balansventilatie is het aanvullend belangrijk om ieder jaar de ventielen waar de lucht in- en afgevoerd wordt te (laten) reinigen. Hierbij is het belangrijk dat ze in dezelfde stand worden teruggeplaatst.

LEVENSDUUR VENTILATIESYSTEEM

Een mechanische ventilatiebox gaat gemiddeld 15 jaar mee. U kunt aan verschillende dingen merken dat de ventilatiebox en mogelijk andere onderdelen van het systeem aan vervanging toe zijn. Bijvoorbeeld als u meer geluid hoort dan normaal, een hogere energierekening heeft dan u gewend bent zonder andere verklaring of als  u vaker last heeft van klachten die bij onvoldoende gezonde lucht horen.

OUDERE VENTILATIEBOXEN UIT DE JAREN ‘80

Oude ventilatieboxen van type C uit de jaren ‘80 gebruiken veel stroom. Dat komt omdat ze wisselstroom gebruik in plaats van gelijkstroom. Het loont om bij deze boxen goed te kijken naar de staat van het onderhoud en eventueel de boxen te vervangen voor een meer energiezuinige variant die vraaggestuurd is. Naast energiezuinig zijn nieuwe ventilatieboxen vaak ook stiller, minder slijtagegevoelig en minder afhankelijk van onderhoud.

De beste optie is om te kiezen voor balansventilatie met warmteterugwinning. Als er al mechanische ventilatie type C in de woning aanwezig is, kunnen de reeds aanwezige afvoerbuizen worden gebruikt voor centrale balansventilatie. Er hoeven dan alleen nog aanvoerbuizen te worden geplaatst. De bestaande ventilatiebox wordt vervangen door een ventilatiebox met balansventilatie.

Het vervangen van een oude mechanische ventilatiebox voor een nieuwe ventilatiebox met CO2 sturing kost €400 tot €600.

WELKE MERKEN MECHANISCHE VENTILATIE ZIJN ER?

In Nederland zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het aantal merken zonnepanelen, een overzichtelijk aantal fabrikanten van mechanische ventilatie. Uiteraard zijn er nog meer fabrikanten, maar die gaan al snel richting de professionele toepassingen, zoals ventilatie van horeca-gelegenheden, kantoren en fabrieken.

Overigens hebben fabrikanten als Duco, Zehnder en Orcon niet alleen mechnische ventilatiesystemen, maar ook WTW.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie