Nieuws

Recente posts

LEASEN OF HUREN VOOR JE DUURZAME PLANNEN?

Snel profiteren van duurzame initiatieven, maar minder interessante kostenplaatje

Steeds vaker bieden leveranciers van duurzame oplossingen zoals zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen  de mogelijkheid om deze te leasen of te huren in plaats te kopen. Waarom is dat, wat zijn de voorwaarden en zijn er voor- of nadelen verbonden aan deze constructie?

Huren, leasen of huurkoop, het is niet nieuw. Reeds tientallen jaren zijn er mogelijkheden om grotere aankopen of investeringen te vergemakkelijken door middel van leasen of huren. In de jaren 80 van de vorige eeuw had je bijvoorbeeld ook Skala, waar je allerlei huishoudelijke apparatuur kon leasen.

VERSCHIL TUSSEN LEASEN EN HUREN

In de volksmond worden leasen en huren op 1 hoop gegooid. Echter, er is wel degelijk een verschil tussen deze 2, zeker als je ook nog de 2 leasevormen financial en operational lease erbij neemt. Grofweg komt het erop neer dat je bij huur aan het eind van de huurperiode je (nog) geen eigenaar bent van de producten die je huurt.

Bij lease is vaak al wel een initiële afspraak om aan het eind van de contractperiode de geleasede zonnepanelen, warmtepompen, etc. over te kopen. Maar tijdens de contractperiode ben je al eigenaar en kun je profiteren van BTW-aftrek en van subsidies profiteren. Overigens zul je bij een leasecontract wel een BKR-registratie hebben (want in feite is het een lening), bij een huurcontract is dat niet zo.

Voor ondernemers is er ook nog een belangrijk verschil tussen financial en operational lease. Bij financial lease ben je wél eigenaar van de leaseproducten en komen ze als activa op de balans te staan. Bij operational lease blijven de producten in eigendom van de lease-maatschappij. Kortom, in feite leen je dan. Daarom nemen lease-maatschappijen dan ook alle zorg uit handen, om ervoor te zorgen dat de producten aan het eind van de contractperiode nog steeds verkoopbaar zijn.

HOE GAAT HUREN OF LEASEN IN ZIJN WERK?

Zonnepanelen (of een andere duurzame toepassing) leasen of huren houdt in dat je zonnepanelen op het dak van je eigen woning krijgt, zonder dat je het hele zonnestroom-systeem vooraf hoeft te betalen. Je kan dus zelf energie opwekken met zonnepanelen zonder dat je daarvoor een grote investering moet doen. De opbrengst van zonnepanelen op jouw dak opleveren is voor jou en dit deel van je totale stroombehoefte hoef je dus niet meer in te kopen bij je energieleverancier.

Daar staat wel tegenover dat je per maand kosten voor huren of leasen betaalt aan de eigenaar (leverancier) van de zonnepanelen. In de meeste gevallen is het zo dat de huur die je per maand betaalt, lager is dan de reguliere energiekosten van een energieleverancier voor dezelfde hoeveelheid stroom. Je gaat per saldo per maand minder betalen voor dezelfde hoeveelheid stroom (die je zelf opwekt en dus 100% groen is).

Advertentie

HUREN VAN ZONNEPANELEN OF WARMTEPOMP?

zonnepanelen leasen

Huren of operationele lease, ze zijn praktisch gelijk en vallen daarom samen onder de noemer ‘zonnepanelen huren’. Bij het huren van zonnepanelen blijft de verhuurder eigenaar van de zonnepanelen en betaalt de huurder maandelijks een vast bedrag per maand voor een bepaalde periode.

De huurperiode verschilt per aanbieder. Tijdens of na deze periode heeft de huurder (afhankelijk van de aanbieder) de mogelijkheid om de panelen tegen een marktconforme prijs over te nemen, al is dit niet verplicht. Bij deze vorm is er geen sprake van een lening en zal er dus ook geen registratie bij het Bureau Krediet Registatie (BKR) worden gedaan. Dat houdt in dat het huren van zonnepanelen geen invloed heeft op hoe een huurder van zonnepanelen financieel geregistreerd staat. Dit kan belangrijk zijn bij het verkrijgen van een hypotheek of andere leningen.

Ook belangrijk is het feit dat bij een huurcontract alles inbegrepen is, dus installatie, onderhoud, garantie, etc. Dit impliceert wel dat huren iets duurder is dan een financial lease contract.

VOORDELEN

 • Huren of operational leasen levert geen BKR-registratie op
 • Wanneer slim aangepakt kan het iedere maand voordelig uitpakken en na beëindiging van het contract profiteer je nog steeds van de opbrengsten
 • Geen financiële buffer nodig zoals een lening, spaargeld, etc.
 • Bij huren of leasen heb je geen grote investering nodig
 • Onderhoud en risico’s zijn voor de leverancier, niet voor jou

NADELEN

 • De opbrengstvoordelen bij leasen of huren is minder dan bij koop
 • Wil je de zonnepanelen en/of warmtepomp overnemen aan het einde van de contractperiode, dan zul je nog een laatste betaling doen die marktconform is
 • Je kunt niet zelf profiteren van de BTW-teruggave of subsidies, welke je mee kunt nemen in de kostprijs berekening van leasen of huren
 • Je bent lang gebonden aan het contract
 • Bij leasen of huren is flexibiliteit niet vanzelfsprekend op het moment dat je gaat verhuizen

(FINANCIAL) LEASEN VAN DUURZAME OPLOSSINGEN?

warmtepomp leasen

Financial lease is eigenlijk een vorm van lenen. Met deze persoonlijke lening betaal je de zonnepanelen af. De leasenemer wordt direct eigenaar van de panelen. Voordeel hiervan is dat je zelf kan profiteren van subsidies en btw teruggave zonnepanelen.

Het feit dat het een lening is, zorgt voor een groot nadeel. Het contract zal bij het BKR moeten worden getoetst en daar worden geregistreerd. Dat kan nadelige gevolgen hebben op een aanvraag en mogelijkheden van aanvullende financiële producten zoals een hypotheek, lening en een creditcard.

Bij financial lease worden vaak hoge rentekosten in rekening gebracht die het totale financiële voordeel van de zonnepanelen lager maken. Kijk bij het vergelijken van aanbieders dus altijd goed om wat voor lease- of huurvorm het gaat.

VOORDELEN

 • Financial leasen maakt je meteen eigenaar van bijv. de zonnepanelen
 • BTW-aftrek en subsidies kunnen ondermeer toegepast worden
 • Geen grote investering nodig
 • Meteen profiteren van lagere energierekenin

NADELEN

 • Financial leasen is een vorm van lenen en levert een BKR-registratie op
 • Financial leasen levert maandelijks minder opbrengstvoordelen op dan koop
 • Aan het eind van de contractperiode zul je nog een afbetaling (of een aanbetaling vooraf) moeten doen om de producten daadwerkelijk over te nemen
 • Vaak hoge rentekosten
Advertentie

WAAR OP TE LETTEN BIJ HUREN OF LEASEN?

 1. De looptijd van het huurcontract
  De looptijd van het huurcontract bepaalt in grote mate de kosten over de totale looptijd en maakt het verschil tussen de aanbieders. Het verschil kan enorm oplopen tussen een periode van 10 jaar (120 maanden) of 17 jaar (204 maanden). Reken daarom alle contracten om naar eenzelfde looptijd van 30 jaar, voor een juiste vergelijk. Zie punt 5. voor een extra reden hiervoor.
 2. Een aanbetaling of overname betalen
  Er zijn aanbieders die een aanbetaling vooraf of overnamebedrag na afloop van het contract voor de zonnepanelen vragen. Het voordeel van een aanbetaling of overnamebedrag voor de klant is dat het te financieren restbedrag kleiner is. Daardoor hoeft er in totaal minder rente betaald te worden. En als je minder rente hoeft te betalen, maakt dat het maandbedrag weer lager.
 3. Stijging van het maandbedrag
  Sommige aanbieders hebben over de gehele periode een vast maandbedrag. Bij andere aanbieders wordt er jaarlijks een inflatiecorrectie of prijsstijging doorgevoerd. Dit is meestal zo rond de 2%, wat niet heel veel lijkt, echter is het wel jaar op jaar een stijging. Een maandbedrag van €54 stijgt dan in 17 jaar naar €74. Dit gaat ten koste van de opbrengsten. Als de energieprijs per jaar 2% stijgt maar de huur ook, dan is de extra besparing per saldo dus nul. Let er dus op of de huurprijs vaststaat of dat deze aan inflatie onderhevig is.
 4. De flexibiliteit voor huurders
  Denk hierbij aan een mogelijke verhuizing waarbij aanbieders soms wel of geen flexibiliteit bieden. Kan het huurcontract dan overgezet worden naar de volgende bewoner of eigenaar van de woning? Kan het systeem mee verhuisd worden? Moet je dan een boete betalen en kan dit gewoon tegen marktprijs? Zijn er vooraf vanuit de verhuurder al afspraken over overnameprijzen bekend? Dit zijn vragen die goed zijn om vooraf uit te zoeken.
 5. Bereken je besparing altijd over een periode van 30 jaar
  Zoals al eerder aangegeven is het belangrijk om de kosten en besparing te berekenen over een periode die langer is dan de looptijd van je huurcontract en die allemaal vergelijkbaar zij. Dit omdat de panelen nog langer stroom opbrengen dan dat het huurcontract loopt. Let hierbij ook goed op of het maandbedrag van de huur tijdens de looptijd zal gaan stijgen (zie punt 3.). Je echte besparing kan hierdoor een stuk lager uitvallen.
 6. Bekijk kritisch hoe de besparing is opgebouwd.
  Veel aanbieders laten je een berekening zien met jaarlijks stijgende energieprijzen (tussen de 2% en 7%). Het verschil tussen 2% of 7% prijsstijging kan wel meer dan €25.000 zijn over 30 jaar. Door deze rekenmethode lijkt het voordeel groter dan dat het voordeel in werkelijkheid kan zijn. Vergelijk iedere offerte met energieprijzen die gelijk blijven of licht stijgen (niet meer dan 2%).
 7. Is er sprake van een combinatieproduct?
  Het huren van zonnepanelen wordt soms gecombineerd met andere producten zoals LED-lampen of aanvullende energie (tegen kostprijs). Dat levert in de berekening vaak een aanvullend voordeel op. Kijk goed naar de kostenberekening van het bijproduct over de totale looptijd. En of er dus niet teveel betaald moet worden voor het ‘bijproduct’ (soms zelfs tot 3x de waarde van het product).
Advertentie

IS HUREN OF LEASEN VAN ZONNEPANELEN OF WARMTEPOMP INTERESSANT?

zonnepanelen indak geintegreerdHierboven zijn alle voordelen opgesomd die te maken hebben met het huren van duurzame oplossingen. Het grootste voordeel bij het huren van zonnepanelen is dat je zelf vooraf geen hoge investering hoeft te doen voor de zonnepanelen en je wel direct gaat besparen. De geldbesparing kun je op je spaarrekening laten staan of voor andere dingen gebruiken.

Daarnaast heb je tijdens de looptijd van het huurcontract geen omkijken naar het systeem. De verhuurder is formeel eigenaar van de zonnepanelen en is verplicht om te zorgen voor bepaalde onderhoudswerkzaamheden en mogelijke reparaties van de zonnepanelen. Check in je contract goed welke werkzaamheden dit zijn.

Deze vraag hangt af van veel persoonlijke factoren. Een belangrijk gegeven is dat het kopen van zonnepanelen meestal voordeliger is dan huren. Voor het huren zal er namelijk altijd rente betaald moeten worden in de maandtermijn, wat bij het kopen niet het geval is. Aan de andere kant kun je geld waarvoor je de zonnepanelen koopt, niet ergens anders aan uitgeven (of in investeren dan wel beleggen). Bij huren blijft je spaargeld dus beschikbaar.

Het blijft dus altijd een persoonlijke keuze, waarbij het belangrijk is om een vergelijking te maken over een periode van 30 jaar. Pas dan kan je namelijk de opbrengst van zonnepanelen goed in kaart brengen. Bij huur is de directe maandelijkse besparing niet meteen heel hoog, maar na de huurperiode heb je nog jaren opbrengsten en (op onderhoud na) geen kosten. Na het aflopen van de huurperiode is je financiële maandelijkse voordeel veel groter, want je maandelijkse huurbedrag vervalt. Dit voordeel over de jaren ná je huurtermijn, wordt nog te weinig meegenomen in berekeningen en offertes.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie