Nieuws

Recente posts

Isoleren, altijd stap 1!

VERDUURZAMING BEGINT MET VOORKOMEN WARMTEVERLIES

Vraag aan iedere willekeurige voorbijganger waar hij aan denkt bij het verduurzamen van je woning, dan zal deze 9 van de 10 keer ‘zonnepanelen’ noemen. Echter, je wilt voorkomen dat hetgeen je aan de voorzijde erin stopt (bespaart) er aan de achterzijde er weer uitgaat.

DAAROM: BEGIN MET ISOLEREN!

Isoleren gaat dus altijd voor het installeren van andere energiebesparende maatregelen. Dit zijn de 4 belangrijkste isolatiemaatregelen met hun besparing en terugverdientijd*:
 • Energiebesparing bij dakisolatie Via het dak gaat de meeste warmte verloren, hiermee bespaar je de meeste energie en daarmee kosten.
  • Besparing: Gemiddeld € 750 per jaar
  • Terugverdientijd: 4 tot 6 jaar
 • Energiebesparing bij spouwmuurisolatie Dit is de isolatie tussen je spouwmuren. Door de hoge besparing en relatief lage kosten verdien je dit het snelst terug.
  • Besparing: Gemiddeld € 700 per jaar
  • Terugverdientijd: 2 tot 4 jaar
 • Energiebesparing bij vloerisolatie Houdt optrekkend vocht tegen en houdt de vloer langer warm in de winter en langer koud in de zomer.
  • Besparing: Gemiddeld € 230 per jaar
  • Terugverdientijd: 5 tot 7 jaar
 • Energiebesparing met HR++ of triple glas Houdt de warmte binnen en het straatgeluid buiten. HR++ of triple glas isoleert beter dan dubbel glas en al helemaal beter dan enkel glas.
  • Besparing: Gemiddeld € 330 per jaar ten opzichte van enkel glas
  • Terugverdientijd: 7 tot 10 jaar
*Bij een hoek/twee-onder-een-kapwoning van gemiddelde omvang met 3 bewoners. De werkelijke besparingen en terugverdientijd hangen af van je stookgedrag, gezinssamenstelling en isolatiekosten (bron: Millieu Centraal).
Daarnaast heeft isoleren gelukkig een dubbelzijdige werking voor een woning:
 • het houdt warmte binnen wanneer de woning verwarmd wordt op koude dagen
 • het houdt de woning zo lang mogelijk koel op de dagen dat het warm is
Helaas hebben bovenstaande eigenschappen ook een keerzijde, namelijk dat ze hun werk té goed doen. Iedere eigenaar of bewoner van een woning met een EPC-waarde van 0, of dichtbij 0, kan beamen dat de warmte in een woning er ook niet zomaar uitgaat. Dus eenmaal opgewarmd in de zomer, dan blijft de woning ook warm. Een goed afgewogen installatie is dan ook zeker van belang bij de montage van isolatie materiaal. Bij isoleren denkt men meestal aan het dak en de muren, maar ook glas en de vloer zijn belangrijke aandachtspunten bij het isoleren van een woning. Onder deze categorie behandelen we alle aspecten van het isoleren van een woning, de techniek, de soorten isolatie, de voor- en nadelen en niet onbelangrijk, de subsidies die beschikbaar zijn voor isolatie-projecten.
Advertentie
Dakisolatie als onderdeel verduurzaming en isoleren woning

DAKISOLATIE

Van alle energiebesparende maatregelen is het isoleren van het dak ongetwijfeld één van de meest rendabele ingrepen. Aangezien warmte stijgt, kan er maar liefst 25% (!) van de warmte verloren gaan wanneer er geen dakisolatie geplaatst is. Het isoleren van het dak kan van binnen en van buiten, maar vergeet ook niet de vloer van de zolder te isoleren. Lees hier meer over.
Gevel en spouwmuurisolatie als onderdeel verduurzaming woning, offertes aanvragen

MUURISOLATIE

Muurisolatie is nodig om te voorkomen dat er warmte ontsnapt uit uw woning. 25% tot in het slechtste geval zelfs 35% van alle warmte verlaat de woning via de muren. Dakisolatie alleen is niet voldoende, want heel veel warme lucht bereikt het dak zelfs nooit. Om echt te kunnen genieten van een aangenaam leefklimaat in huis is het altijd aan te raden om er voor te kiezen om muurisolatie te (laten) plaatsen. Lees hier meer over.
Advertentie
Vloerisolatie als onderdeel verduurzaming woning

VLOERISOLATIE

Vloerisolatie wordt toegepast om vocht en kou vanuit de kruipruimte tegen te houden. Hiermee wordt het woonklimaat verbeterd en worden stookkosten verlaagd. Een niet geïsoleerde vloer kan al snel oncomfortabel aanvoelen door de koude lucht en vocht dat vanuit de kruipruimte naar boven trekt. De verwarming omhoog zetten om dit te compenseren heeft dan vaak geen zin en kan aardig kosten met zich meebrengen. Daarom zijn betonvloer isolatie en houten vloer isolatie belangrijk. Lees hier meer over.
Glasisolatie als onderdeel verduurzaming woning, offerte

GLASISOLATIE

Veel mensen die over een oudere woning beschikken hebben ook nu nog steeds te maken met enkel glas. Deze gezinnen schrikken ieder jaar opnieuw van het kostenplaatje dat in rekening wordt gebracht voor hun energieverbruik. In tegenstelling tot wat veel mensen denken volstaat het namelijk niet om alleen een goede isolatie aan te brengen in huis. Je moet ook rekening houden met de beglazing. Enkel glas mag er op het eerste zicht dan solide uitzien, dat neemt niet weg dat er via deze weg veel warmte verloren gaat. Lees hier meer over.
Advertentie

ISOLEREN – ALLE VOOR- EN NADELEN OP EEN RIJ

Het isoleren van je woning kun je op vele verschillende manieren zelf doen of laten uitvoeren. Zeker op het moment dat je een oudere woning aan het renoveren bent, zijn de mogelijkheden volop en is dat het juiste moment om dit te doen. Bovendien wordt het isoleren van je woning, mits je voldoet aan alle voorwaarden, gesubsidieerd door de overheid. Meer informatie hierover vind je op de subsidie-pagina van deze website of van de overheid zelf.
Advertenties
Meest gelezen
Advertentie