WELKE ISOLATIEMAATREGELEN KUNNEN GESUBSIDIEERD WORDEN?
Isolatiemaatregelen worden sinds 4 januari 2021 ook gesubsidieerd met de ISDE-subsidie. Om in aanmerking te komen voor subsidie voor isolatiemaatregelen moet je binnen één jaar 2 delen van je huis isoleren: dak, vloer, buitenmuren of ramen. Of je combineert één isolatiemaatregel met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.
Meer informatie over isoleren vind je hier.
LAAG BTW-TARIEF OP ARBEIDSLOON WONINGISOLATIE
Als particulier woningeigenaar kom je niet meer in aanmerking voor subsidie voor het isoleren van je huis, via SEEH, alleen de subsidie voor de VvE is nog beschikbaar. Toch wordt het isoleren van je huis nog enigszins aantrekkelijk gemaakt door de Rijksoverheid. Bovendien is er nog altijd de ISDE.
Als je je huis laat isoleren met als doel een energiezuiniger huis, dan vallen de arbeidskosten voor de aanleg van de isolatie onder het lage btw-tarief. De btw is dan 9% in plaats van 21%. Je huis moet wel minstens twee jaar oud zijn voordat je recht hebt op dit lage btw-tarief. Ook geldt het tarief alleen voor de aanleg van dakisolatie, vloerisolatie en muurisolatie.
Daarnaast moet het isolatiemateriaal bestaan uit glaswol, steenwol, piepschuim, glas of polyurethaan. Moet je, voordat je kunt isoleren, eerst een muurtje slopen en daar ook arbeidskosten voor betalen? Dan vallen deze kosten onder het btw-tarief van 21%.
VOOR WELKE ISOLATIEMAATREGELEN IS ER NOG SUBSIDIE BESCHIKBAAR ONDER ISDE?
Er zijn vijf maatregelen waar je subsidie voor kunt aanvragen:
- Vloerisolatie of bodemisolatie
- Spouwmuurisolatie
- Dakisolatie of zoldervloer
- HR++ glas of triple glas, kozijnpaneel of isoleren deur
- Isolatie van de buitenmuur met een voorzetwand aan de binnenkant of isolatie vanaf de buitenkant
WAT ZIJN DE VOORWAARDEN VOOR SUBSIDIE VAN ISOLATIEMAATREGELEN
- 1 isolatiemaatregel moet altijd gecombineerd worden met tenminste 1 andere maatregel. Dat kan een ander type isolatiemaatregel zijn of een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Je kunt niet meer, zoals met SEEH, voor iedere investering apart een aanvraag doen
- Je moet voldoen aan de minimale aantal m² van een type isolatiemaatregel. Meer informatie vind je in de tabellen hieronder
- Bij HR++ glas of triple glas moet het bestaand glas vervangen zijn
- Voor triple glas is het verplicht om ook de kozijnen te vervangen voor isolerende kozijnen. Je kunt dus niet zomaar het glaswerk vervangen, de gehele kozijn én het glas dient vervangen te zijn
- De uitvoering moet worden gedaan door een erkend installatiebedrijf
- Wordt er PUR of PIR gebruikt voor vloer- of bodemisolatie, spouwmuurisolatie of dakisolatie? Dan moet dit zijn aangebracht met een HFK-vrij blaasmiddel
- Er is nog niet eerder subsidie verstrekt voor dezelfde type isolatiemaatregel
- De aanvraag moet gedaan worden binnen 12 maanden na het aanbrengen of de installatie van de eerste (isolatie)maatregel.
Ga voor de officiële voorwaarden naar www.rvo.nl. Die voorwaarden zijn actueel en rechtsgeldig.
VOORWAARDEN AANTAL M² EN ISOLATIEWAARDE EN DE SUBSIDIEBEDRAGEN PER ISOLATIEMAATREGEL
Vanaf 1 januari 2022 zijn de subsidiebedragen iets verhoogd en zijn de isolatievoorwaarden versoepelt. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type isolatiemaatregel. Per isolatiemaatregel geldt een minimum en maximum oppervlak en een minimale isolatiewaarde waar het aan moet voldoen. Om het inzichtelijk te maken heeft het RVO een aantal tabellen opgesteld, welke per 1 januari 2022 een update hebben gekregen (Bron: RVO):
Tevens heeft Milieu Centraal een indicatie van de subsidie berekend per type woning (Bron: Milieucentraal.nl).
TUSSENWONING ISOLEREN
Uitgangspunt is een gemiddeld dak oppervlak van 58m², raamoppervlak van 19m², geveloppervlak van 39m² en vloeroppervlak van 44m².
HOEKWONING ISOLEREN
Uitgangspunt is een gemiddeld dak oppervlak van 62m², zoldervloer of platdak van 43,5m², raamoppervlak van 24m², geveloppervlak van 98m² en vloeroppervlak van 46m².
2-ONDER-1 KAP WONING ISOLEREN
Uitgangspunt is een gemiddeld dak oppervlak van 66m², raamoppervlak van 27m², geveloppervlak van 99m² en vloeroppervlak van 58m². Onderstaande berekening is op basis van de gasprijs in 2020. Inmiddels kunnen we stellen dat deze flink hoger zijn.
VRIJSTAANDE WONING ISOLEREN
Uitgangspunt is een gemiddeld dak oppervlak van 180m², raamoppervlak van 28,2m², geveloppervlak van 152m² en vloeroppervlak van 88m².