Nieuws

Recente posts

Home | Verwarmen en koelen | Lage temperatuur verwarming

Lage temperatuur verwarming

DUURZAAM COMFORT MET LAGE TEMPERATUUR VERWARMING (LTV) EN ALTERNATIEVEN

Bij het verduurzamen van je woning wil je uiteindelijk ook minder stoken om comfortabel te wonen en te werken. Zeker als je al geïnvesteerd hebt in goede isolatie en een prima ventilatiesysteem hebt laten installeren om het warmteverlies realiseert, wil je ook profiteren van het feit dat je minder warmte hoeft te genereren om hetzelfde comfort te behalen als voorheen.

Je woning is dus geschikt gemaakt (hier later meer over) om te kunnen profiteren van energiezuinige of duurzame technieken zoals warmtepompen. Echter, om optimaal gebruik te kunnen maken van deze technieken, zul je moeten investeren in zogenaamde lage temperatuur verwarming, oftewel LTV, infraroodpanelen of elektrische vloerverwarming.

Bij infraroodpanelen en elektrische vloerverwarming heb je echter wel te maken met hogere elektriciteitskosten, tenzij je woning voorzien is van genoeg zonnepanelen om dit op te vangen. Neemt niet weg dat deze oplossing in de wintermaanden voor schrikbarende elektriciteitsverbruik kan zorgen.

Advertentie

WAT IS LAGE TEMPERATUUR VERWARMING (LTV)?

Lage temperatuur verwarming (LTV), het woord zegt het al, is een verwarmingstechniek waarbij de temperatuur van het water voor de radiatoren, vloerverwarming of wandverwarming veel lager is dan dat van een gewone centrale verwarming (CV).

De temperatuur van het water bij een LTV is maximaal 55 graden Celsius, terwijl dit bij een gewone centrale verwarming kan oplopen tot 80 graden bij moderne (HR) CV-ketels of zelfs 90 graden bij verouderde systemen.

Door de lage watertemperatuur van een LTV installatie is minder gas nodig om uw woning te verwarmen. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee maar is ook nog eens beter voor het milieu natuurlijk.

LTV is te gebruiken met vrijwel alle hr-ketels (die dus een veel lagere temperatuur kunnen aanhouden dan normaal), met stadsverwarming en met warmtepompen en kan worden gebruikt in combinatie met LTV-radiatoren, vloerverwarming of wandverwarming.

Voorwaarde is wel dat de woning goed is geïsoleerd. Bij oudere woningen die na de bouw (beter) worden geïsoleerd, zorgen de volgende factoren voor een ‘gemiddeld goede isolatie’:

  • (zeer) goede dakisolatie: 8 tot 10 cm is goed, 13 cm of meer is zeer goed
  • (zeer) goede vloerisolatie: 8 tot 10 cm of thermoskussens is goed, 13 cm of meer is zeer goed
  • spouwmuurisolatie (als die na de bouw is aangebracht, is die matig)
  • HR++ glas in de ramen: gewoon dubbel glas is matig, HR++ glas of triple glas is goed of zeer goed.

Over het algemeen geldt een prima vuistregel:

  • Is je huis in 2000 of later gebouwd? Dan is de isolatie goed
  • Huizen die vanaf 2010 zijn gebouwd, zijn zéér goed geïsoleerd
  • Is je huis eerder gebouwd? Dan moet je kijken wat voor isolatie er later is aangebracht.

RADIATOREN VOOR LAGE TEMPERATUUR VERWARMING

Voor LTV-systemen zijn speciale radiatoren nodig, zo niet vereist. Lage temperatuur radiatoren (LTV-radiatoren) zijn over het algemeen iets groter (in totale afgifte oppervlakte) dan normale cv-radiatoren. Hiermee kunnen ze, ondanks de lagere temperatuur van het water, dezelfde hoeveelheid warmte afgeven als normale cv-radiatoren. Naast de standaard LTV-radiatoren is het ook mogelijk om Low H2O radiatoren te gebruiken, dit zijn radiatoren die minder water bevatten en beter warmte geleiden dan standaard radiatoren. Deze radiatoren warmen sneller op en geven dus de warmte beter af. Zowel LTV-radiatoren als Low H2O radiatoren worden ook wel LTV-convectoren genoemd.

RADIATORVENTILATOR

Een slim alternatief bij bestaande radiatoren is het plaatsen van een radiatorventilator. Dit is een apparaatje waarmee een conventionele radiator veranderd wordt in een alternatieve lage temperatuur radiator. Een radiatorventilator wordt bevestigd aan de onderzijde van een radiator. Daarmee wordt de warmte, die de radiator afgeeft, sneller verspreid.

Wanneer je een woning met een warmtepomp wilt verwarmen, kunnen radiatorventilatoren zeer goed van pas komen als je niet het budget of de ruimte hebt om de conventionele radiatoren te vervangen door LTV-radiatoren.  Wel is het zo dat een radiatorventilator het best werkt in huizen met goede isolatie.

LAGE TEMPERATUURVERWARMING MET VLOER- OF WANDVERWARMING

Het is ook mogelijk om LTV te gebruiken met vloerverwarming of wandverwarming. Hierbij worden de leidingen weggewerkt in de vloer of wand, zowel met isolatiemateriaal als zonder. Het is aan te raden dit met isolatiemateriaal te plaatsen aangezien het LTV-systeem zo effectiever is en er minder warmte verloren gaat.

Voor het gebruik van vloerverwarming bij lage temperatuurverwarming is het materiaal van de vloer zeer belangrijk. Het materiaal moet namelijk instaat zijn om de warmte efficiënt door te geven aan de betreffende ruimte. De mate waarin een materiaal hiertoe instaat is wordt uitgedrukt als warmteweerstand.

Over het algemeen werkt LTV met vloerverwarming het beste met een tegelvloer of een andere vloer van steen, al is het gebruik van houten vloeren steeds gangbaarder geworden. Net zoals PVC. Zorg er echter wel voor dat u goed op de hoogte bent over de warmteweerstand van het materiaal dat u gebruikt op de vloer.

Advertentie

ENERGIEBESPARING DANKZIJ LTV

Door de lage watertemperatuur van een LTV-systeem (50 graden) heeft een cv-installatie dus minder gas nodig om de aanvoertemperatuur van het water te bereiken. De cv-ketel werkt daardoor aanzienlijk efficiënter dan bij watertemperaturen rond de 80 graden.

Bij gebruik van een warmtepomp wordt de meeste energie bespaard doordat elektriciteit wordt gebruikt om warmte op te wekken in plaats van gas. In combinatie met een LTV-systeem kan dit systeem tot meer dan 15% op uw totale energierekening besparen! Als zonnepanelen gebruikt worden om elektriciteit op te wekken ben je zelfs nog voordeliger uit!

Let wel, een belangrijke voorwaarde om te besparen met een lage temperatuurverwarming is goed isoleren van je woning zodat de warmte goed wordt vastgehouden.

Het is ook mogelijk om uw standaard cv-installatie als LTV te laten werken. Je dient dan de maximale watertemperatuur van uw cv-ketel te verlagen naar 50 graden. In de meeste gevallen kan dit ingesteld worden op de cv-ketel.

Weet wel dat een lage watertemperatuur langer nodig heeft om uw huis te verwarmen en dat bij echt koude dagen dit niet voldoende kan zijn om je woning op temperatuur te houden. Zeker in de ochtend zul je ervoor moeten zorgen dat de klokthermostaat eerder aan gaat om de woning op te warmen. Een slimme OpenTherm thermostaat weet hier uitstekend mee om te gaan en zal zichzelf aanleren wat het beste tijdstip is om op te starten.

Wordt je woning niet voldoende verwarmd met een watertemperatuur van 50 graden dan kun je deze uiteraard zelf verhogen naar bijvoorbeeld 55 of 60 graden. Je zult zelf moeten experimenteren met de ideale CV-temperaturen.

VOORDELEN

  • Zuiniger verwarmen dankzij gebruik lagere temperaturen
  • Gelijkmatige warmtespreiding dankzij minimale temperatuurverschillen tussen plafond en vloer
  • Gezondere lucht door minder tocht en minder stof, stofmijt, etc.
  • Praktischer dankzij een stabiele temperatuur

NADELEN

  • Relatief langzame opwarming door de lagere systeemtemperatuur
  • Goede isolatie is een vereiste om zo min mogelijk warmte te verliezen
  • Mogelijk hogere elektriciteitsverbruik voor CV-ketel door het langer draaien van de waterpomp
  • LTV-radiatoren zijn groter en dus meer aanwezig in de woonruimtes

VERWARMEN MET VLOERVERWARMING

Vloerverwarming is uitgegroeid tot een volwaardige manier van verwarmen. De temperatuur is makkelijk te regelen, in veel gevallen zelfs op 1 vaste temperatuur, en de warmteverdeling is erg aangenaam. Het is ook een onzichtbaar én een zuinige manier om te verwarmen. Vloerverwarming is het verwarmen van ruimte door middel van warm water dat door buizen stroomt onder de vloer. Warm water wordt vanaf de cv-ketel of warmtepomp door buizen gepompt waardoor het gehele vloeroppervlak opwarmt. Het water dat door de vloerverwarmingsbuizen stroomt is minder warm dan traditionele verwarming, omdat een ruimte zeer constant verwarmd wordt. Om die reden wordt deze constante verwarming ook wel lage temperatuur verwarming (LTV) genoemd. Bij vloerverwarming kunt u zelfs met een watertemperatuur van 25 tot 35 graden prima een ruimte verwarmen, mits de vloerverwarmingsbuizen goed verdeeld zijn en in het juiste patroon aangelegd.
Advertentie

HOE WERKT EEN VLOERVERWARMING?

Bij vloerverwarming wordt water rondgepompt door de buizen van het vloerverwarmingssysteem. Deze buizen liggen onder de vloer, in het algemeen op of volledig in de dekvloer waardoor het warme water in de buizen de vloer zal opwarmen.

Paneelradiatoren stralen de warmte direct vanaf de radiator naar voren, de warmte bij vloerverwarming wordt afgegeven aan en door de vloer.

Voor een vloerverwarmingssysteem zijn in principe 3 onderdelen van belang, te weten de buizen, de verdeler en de warmtebron (de cv-ketel of warmtepomp).

VLOERVERWARMINGSBUIZEN

Voor vloerverwarming is een speciale buis nodig. Deze buizen zijn meerlaags opgebouwd, waardoor deze buizen een grotere draagkracht hebben. Een vloerverwarmingsbuis is een 5 laagse buis: Eerst is er een laag van polytheen, waar vervolgens een lijmlaag omheen zit. Daar omheen zit een flexibele aluminium laag met wederom een lijmlaag. De laatste en buitenste laag is weer een vorm van polytheen.

De meest toegepaste buis bij vloerverwarming heeft een diameter van 16mm. Dit is voldoende voor hoofdverwarming, mits je bij het leggen van de vloerverwarming rekening houdt met de hartafstand. Bij bijverwarming of verwarming in een ruimte waarbij de temperatuur minder hoog hoeft te zijn als in de woonkamer zoals bijvoorbeeld een garage, wordt ook vaak buis van 20mm toegepast.

Er zijn 2 soorten vloerverwarmingsbuizen verkrijgbaar op de markt:

  • PE-RT buis – De meest toegepaste vloerverwarmingsbuis. PE-RT staat voor Poly Ethylene Raised Temperature buis
  • PEX buis – PEX(C) buis de naam te danken aan het verwerkingsproces. PE staat voor Polytheen en de X heeft te maken met het proces en de afzetting van chemicaliën en moleculen is het zogenaamde vernettingsproces

Alle buizen zijn diffusiedicht, dat wil zeggen zuurstofdicht en dus geen zuurstof toelaat in het systeem, wat de kans op oxidatie (roestvorming) sterk vermindert. Op den duur kan roestvorming voor storingen in de ketel veroorzaken. Een niet gewenste situatie uiteraard.

VERDELER

Bij vloerverwarming worden vele meters vloerverwarmingsbuis gebruikt. Het verdelen van de ruimtes en het verspreiden van de warmte gebeurt door verschillende groepen aan te leggen. De buizen van een groep starten en eindigen op een verdeler. Een verdeler krijgt de aanvoer vanaf de cv-ketel of warmtepomp en verdeelt vervolgens het warme water over de verschillende groepen.

Hoeveel groepen je dan nodig hebt, is afhankelijk van de inhoud van een ruimte, de isolatiewaarde van de ruimte en de warmtebehoefte. Om te voorkomen dat er teveel warmte verschil zit tussen het begin (aanvoer van warmte) en het einde van een buis (terugleveren aan de warmtebron) is het verstandig en gebruikelijk dat bij een vloerverwarming maximaal 100 tot 120 meter vloerverwarmingsbuis per groep gebruikt wordt.

WARMTEBRON

Op deze website worden de diverse warmtebronnen als optie reeds volop besproken. Voor een vloerverwarming zijn zowel een CV-ketel, als warmtepomp, warmtenet of hybride systeem geschikt als warmtebron. Met name gezien het feit dat een vloerverwarming efficient opereert op lage temperatuur maakt een hybride of warmtepomp uitermate geschikt voor deze vorm van verwarmen.

HOE WORDT VLOERVERWARMING GELEGD?

Wanneer vloerverwarming gelegd gaat worden, wordt vooraf goed gekeken naar de mogelijkheden. Het is afhankelijk van de situatie (nieuwbouw of bestaande bouw) welke vorm van (elektrische) vloerverwarming het beste toe te passen is. Uiteindelijk zijn er een aantal oplossingen die elk hun eigen voor- en nadelen hebben wat betreft verwerken en vloerhoogte.

INSTALLATIE OP NETTEN OF NOPPENPLAAT – NAT SYSTEEM

Het natte vloerverwarmingssysteem of vloerverwarming in de chape is de meest gebruikte soort. Hierbij worden de buizen rechtstreeks in de cementdekvloer geplaatst met behulp van netten of noppenplaten.

De netten of matten zijn speciale gegalvaniseerde matten met een maaswijdte van 10cm of 15cm. De buizen worden met snelstroppers of tyraps vastgemaakt, zodat ze goed op hun plek blijven zitten en vervolgens kan de dekvloer gestort worden. Ook bij het knopen van de vloerverwarmingsbuizen op de matten is een slakkenhuispatroon de beste oplossing voor een goede en evenredige verdeling van de warmte.

Net als op noppenplaat, komt bij vloerverwarming op matten een afdekvloer, waardoor er rekening moet worden gehouden dat er voldoende ruimte blijft onder je deuren.

De kosten voor een nat systeem liggen tussen de €30 en €50 per m2. Hierbij geldt dat plaatsen op noppenplaten over het algemeen het duurst is.

INSTALLATIE OP VOORGEVORMDE ISOLATIEPLATEN – DROOG SYSTEEM

Bij dit systeem liggen de verwarmingsbuizen in voorgevormde isolatieplaten van piepschuim of polystyreen. De isolatieplaten doen dienst als warmtegeleider. Ze zorgen voor een korte opwarmingstijd en optimale warmtespreiding.

De inbouwhoogte bij het droge vloerverwarmingssysteem is minimum 6 centimeter. In vergelijk met het natte systeem heb je dus 10 centimeter minder opbouwhoogte nodig. Het droog systeem wordt vooral toegepast bij renovatie met een beperkte vloeropbouw en houtskeletbouw woningen.

INFREZEN VAN BUIZEN

Vloerverwarming kan ook in de bestaande vloer verwerkt worden door middel van frezen. In de bestaande chape zal men dan sleuven frezen waarin de verwarmingsleidingen komen te liggen.

Bij dit type grondverwarming liggen de buizen dicht bij de uiteindelijke vloerafwerking. Dat zorgt ervoor dat de vloer snel warm wordt en dat het warmteverlies naar onder toe beperkt blijft. Infrezen wordt vaak toegepast bij casco projecten en bij renovatieprojecten waarbij de opbouw beperkt is of de dekvloer nog in prima staat is. Infrezen kan zelfs in bestaande tegelvloeren, waardoor je niet alles hoeft uit te breken bij een renovatie.

Het infrezen kost gemiddeld €30 – €45 per m2, uitgaande van 40m2 totaal oppervlakte van de ruimte.

VLOERISOLATIE

Voor het meeste rendement, wordt de vloer geïsoleerd zodat er geen warmte ontsnapt naar de kruipruimte. Dat geldt niet alleen bij vloerverwarming maar ook bij paneelradiatoren of iedere andere vorm van verwarming. Welke vorm van vloerisolatie gebruikt kan worden, is natuurlijk afhankelijk van de mogelijkheden.

Wanneer een noppenplaat toegepast wordt, is er direct al een laag isolatie en bij vloerverwarming op staalmatten zou je ook vooraf nog een isolerende (aluminium) folie onder deze matten kunnen leggen.

ZWEVENDE DEKVLOER

Bij het plaatsen van vloerverwarming wordt in de meeste gevallen een zogeheten zwevende dekvloer toegepast. Een zwevende dekvloer klinkt natuurlijk heel bijzonder, maar met een zwevende dekvloer wordt gezorgd voor een optimale verwarming.

Na het plaatsen van de matten, de buizen en het storten van de vloer komt er langs de randen randisolatie om te voorkomen dat de nieuwe (zwevende vloer) gaat hechten aan de wanden. Door deze zwevende vloer voorkom je  trillingen en tevens scheuren in de vloer.

VOORDELEN

  • Constante verwarming
  • Lagere stookkosten
  • Warme voeten
  • Betere warmteverdeling
  • Goed voor de conditie van uw woning
  • Goed tegen allergieën
  • Geen radiatoren in het zicht
  • Meer ruimte voor uw meubels

NADELEN

  • De kostprijs van vloerverwarming ligt zo’n 30% hoger ten opzichte van traditionele radiatoren
  • Het is moeilijker om vloerverwarming te integreren in reeds afgewerkte kamers en woningen, hoewel infrezen een oplossing is
  • Bij het plaatsen moet rekening gehouden worden met een hogere vloer
  • Bij lekkages of beschadiging van de kabels moet je de vloer helemaal uitbreken om het te herstellen
  • De opwarming en afkoeling van de vloer duurt vrij lang

WELKE MERKEN DUURZAME VERWARMING ZIJN ER?

Vanzelfsprekend is er een grote diversiteit aan fabrikanten die LTV, vloerverwarming of infrarood verwarming produceren en leveren. De belangrijkste worden hieronder genoemd.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie