Recente posts
3 aandachtspunten bij aanschaf zonnepanelen
3 AANDACHTSPUNTEN BIJ DE AANSCHAF VAN ZONNEPANELEN
De vraag naar zonnepanelen was de afgelopen jaren groot, maar is nu zo groot geworden dat de levertijden op kunnen lopen naar meer dan een half jaar. Niet alleen vanwege een tekort aan zonnepanelen, maar eerder een tekort aan (aluminium) bevestigingsmaterialen en installateurs. Sterker nog, van een tekort aan zonnepanelen is op dit moment nauwelijks nog sprake. Het is daarom des te aantrekkelijker om met de eerste de beste aanbieder in zee te gaan, om vooral niet de boot te missen.
Om er zeker van te zijn dat je optimaal profiteert van je investering, is het zaak de focus te houden op de volgende 3 aandachtspunten:
1. Evalueer je behoeften
Wil je genoeg elektriciteit opwekken om al je behoeften te dekken, of slechts een deel? En vervolgens, welk formaat zonnepaneel heb je nodig?Voordat je zonnepanelen koopt, is het belangrijk om je behoeften te evalueren. Dat begint al met de vraag, hoeveel elektriciteit heb je nu nodig en in de (nabije) toekomst? En wil je deze geheel gedekt hebben door de productie van je PV-panelen? In aanvulling hierop, hoeveel dakoppervlakte heb je beschikbaar en welk formaat (en dus ook vermogen) zonnepanelen passen hier het beste bij?
2. Overweeg de kosten
De kosten van zonnepanelen variëren afhankelijk van het merk en de grootte van het systeem. Het is belangrijk om prijzen te vergelijken en het beste aanbod voor jouw behoeften te vinden. Een goed uitgangspunt hierbij is om te berekenen wat de kosten per kWh zijn als je een aantal offertes ontvangen hebt. In de offertes staan namelijk, als het goed is, de totale kosten van de installatie aangegeven (panelen, omvormer en installatie) en de te verwachten opbrengsten per jaar op basis van de positie van de panelen ten opzichte van de zon en het rendement van de PV-panelen.
Met het uitrekenen van de kosten per kWh kun je zo prima de verschillende zonnepanelen met elkaar vergelijken, terwijl ze onderling toch afwijkende capaciteiten hebben door de gekozen productietechnieken. Het enige wat je niet kunt voorkomen, is de invloed van afnemende capaciteit in de loop van de jaren dankzij stof en degradatie van het materiaal. Wil je dit bij de vergelijking meenemen, en dus bijvoorbeeld glas/folie en glas/glas panelen onderling vergelijken, dan zul je de vergelijking over meerdere jaren moeten doorrekenen.
3. Vergelijk garanties
Zorg er bij het kiezen van een merk zonnepanelen voor dat je garanties vergelijkt. Sommige merken bieden langere garanties dan andere. Het is belangrijk om een merk van hoge kwaliteit te kiezen, omdat dit ervoor zorgt dat je panelen goed presteren en vele jaren meegaan. Enkele van de meest gerenommeerde merken op de Nederlandse markt zijn SolarWatt, Ureco, SolarWorld, SunPower en Panasonic.
Een goede garantie dekt niet alleen de zonnepanelen, maar ook de omvormer en de gehele installatie. Check daarbij voor de zekerheid ook de voorwaardes van je inboedelverzekering.
VEILIGE INSTALLATIE DANKZIJ ERKENDE INSTALLATEUR
Bij de installatie van je zonnepanelen is het aan te bevelen om gebruik te maken van een erkende installateur. Met de enorme vraag naar deze duurzame oplossing is er ook een enorme groei van installateurs ontstaan, waarbij niet iedereen veiligheid en kwaliteit bovenaan heeft staan. Bij het werken op een hellend vlak zijn er risico’s dat je zelf valt, of dat een van de panelen naar beneden glijden. Maar ook eenmaal werkend zijn er nog steeds risico’s gekoppeld aan ondeugdelijke installatie (denk aan brandgevaar). Daarom: erkende installateur, met goede garanties!
BONUSTIP VOOR BESTAANDE INSTALLATIES
Heb je reeds een bestaande installatie met een seriele omvormer, dan is het zonde om deze te vervangen door een grotere versie. Beter is het dan om een nieuwe aansluiting aan te laten leggen, met behulp van micro-omvormers van bijvoorbeeld Enphase. Deze optimaliseren de opbrengst van je panelen (ook bij schaduwzones) en zijn parallel geschakeld zodat bij uitval van 1 van de panelen de installatie gewoon doordraait. Bovendien heb je dan geen 2e grote omvormer naast de huidige hangen.