Nieuws

Recente posts

Platdak isolatie

DE TECHNIEK VAN BUITEN EN BINNEN ISOLEREN VAN EEN SCHUINDAK

PLAT DAK ISOLATIE – TECHNIEK

Bij dakisolatie denken mensen 9 van de 10 keer meteen aan een schuin dak. Echter, ook platte daken kunnen geïsoleerd worden, waardoor bijvoorbeeld schuurtjes, garages en bergingen comfortabeler gebruikt kunnen worden in de winter én zomer. En wellicht biedt de dakisolatie van het platte dak kansen om de functie van een berging of garage uit te breiden, waardoor je deze meer bij je woning kunt betrekken.

Ook bij de isolatie van een plat dak kan onderscheid gemaakt worden tussen isoleren van binnenuit en van buitenaf. Beiden hebben hun voor- en nadelen, maar in beide gevallen is het kluswerk prima zelf te doen.

PLAT DAK ISOLATIE – BINNENUIT

Dakisolatie van binnenuit heet ook wel koud dak isolatie. Bij deze methode wordt de draagconstructie met de waterwerende laag, dus de houten of betonnen balken, platen en afdichting van EPDM, niet opgewarmd door de warmte van je woning. Deze methode wordt voornamelijk toegepast bij bestaande platte daken en aanbouwen die om technische redenen maar een beperkte hoogte kunnen hebben.

Een koud dak wordt afgeraden omdat de constructie te maken zal krijgen met grotere temperatuurschommelingen en verschillen. De dakafwerking zal dan meer uitzetten en krimpen, wat scheuren kan veroorzaken. Een ander nadeel is het vocht uit de ruimte dat door de isolatie geabsorbeerd kan worden. Naast slechtere isolatiewaarden leidt dit ook tot vochtproblemen. Dit vocht kan op lange termijn ook de dakconstructie aantasten.

Het is dan ook heel belangrijk een dampdicht scherm te plaatsen over de isolatielaag. Probeer te werken met opbouwverlichting zodat je het dampscherm niet moet onderbreken wat wel het geval is bij inbouwspots. Bij het aanbrengen van een koud-dak isolatielaag wordt veelal gebruik gemaakt van glaswol, rotswol of isolatieplaten. Meer hierover in dit gedeelte van deze pagina.

VOORDELEN

 • Eigenlijk zijn er geen voordelen bij het van binnenuit isoleren van een platdak. Als het moet, dan moet het want dat is altijd beter dan niet isoleren.

NADELEN

 • De dakconstructie zelf zal geen bescherming hebben van de isolatielaag. Dit kan leiden tot werking bij hoge temperatuurschommelingen
 • Grote kans op vocht en condensatieproblemen, ondanks het aanbrengen van een dampscherm. Helemaal als deze niet goed is aangebracht kan dit uiteindelijk leiden tot rotvorming en een instabiele dakconstructie
Advertentie

PLATDAK ISOLATIE – BUITENAF

Dakisolatie van buitenaf heb je op 2 manieren, warm plat dak en omgekeerd plat dak. In beide gevallen zal de isolatiemethode de draagconstructie WEL isoleren. De dakisolatie wordt langs de buitenzijde van de dakconstructie aangebracht zodat de constructiematerialen mee in de isolatieschil zitten. In het geval van warm plat dak methode wordt bovenop de isolatie een afdekking of waterwerende laag aangebracht zoals epdm, rubber of roofing. Bij omgekeerd plat dak wordt nog een stapje verder gegaan dan het traditioneel warm plat dak. De dakisolatie wordt hierbij op de waterkerende laag gelegd zodat ook deze beschermd zit binnen de isolatieschil. Een ballastlaag van grind, hout of tegels zal de isolatie beschermen. Omgekeerd plat dak isolatie wordt vaak toegepast bij dakterrassen, balkons en platte daken die frequent belopen worden. Het spreekt dan ook voor zich dat de gekozen dakisolatie drukvast en weersbestendig moet zijn. Bijna altijd wordt dan ook harde geëxtrudeerde polystyreenplaten (XPS-platen) toegepast. Het voordeel van beide dakisolaties voor platte daken is dat de dakconstructie veel minder zal uitzetten en krimpen waardoor er minder kans is op barsten en scheuren. De dakconstructie zal nu ook fungeren als warmtebuffer: overdag slaat de constructie de warmte op en wanneer het ’s avonds afkoelt zal de warmte geleidelijk worden afgegeven.

VOORDELEN

 • Makkelijk zelf te realiseren, al is het aanbrengen van een beschermende laag bij de warm dak variant een specialist nodig
 • Geen kluswerk aan de binnenzijde van de ruimte, waardoor je ongehinderd aan de slag kan
 • De binnenruimte kan vrijer ingericht worden, incl. de keuze voor inbouwspots in plaats van opbouw
 • Dakconstructie zal veel minder last hebben van werking als gevolgd van temperatuurschommelingen
 • Vochtbeschermende maatregelen aan de binnenzijde zijn niet nodig

NADELEN

 • Aanbrengen van dakbedekking (epdm e.d.) vraagt om een dakbedekker
 • Dakconstructie moet sterk genoeg zijn om extra gewicht van grind of tegels aankunnen, welke nodig zijn om de platen voor een omgekeerd plat dak op hun plaats te houden
 • Hemelwaterafvoer dient goed ingericht te zijn om te voorkomen dat vocht blijft staan
Advertenties
Meest gelezen
Advertentie