Nieuws

Recente posts

Buitenmuur van binnenuit isoleren

Hoe isoleer ik bestaande muren van binnenuit?

Voor het isoleren van een gevel zijn er verschillende opties. Spouwmuurisolatie en gevelisolatie aan de buitenzijde zijn daarbij de meest gangbare oplossingen, zie hierboven. Het kan zijn dat dit niet mogelijk is en je dan van binnenuit moet isoleren.

Het isoleren van de binnenmuur wordt vaak pas gedaan als andere opties, zoals spouwmuurisolatie of gevelisolatie, technisch niet te realiseren zijn. Dit kan liggen aan de hoge kostprijs, een (historisch) beschermde gevel of beperkingen door aanpalende gebouwen of erfgrenzen. Of de doe-het-zelver wil het zelf doen en heeft het meeste vertrouwen in het isoleren van binnenuit.

De prijs om binnenmuren te isoleren hangt sterk af van de gewenste isolatiewaarde en afwerking. Voor een volledig afgewerkte wand mag men al snel rekenen op een prijs vanaf €50 euro per m2. Deze investering wordt gelukkig al snel terugverdiend door het lagere verbruik.

Een binnenmuur isoleren maakt vaak onderdeel uit van een renovatie waarbij het herinrichten of renoveren van de woning op het programma staat. Immers, de ruimte moet leeg zijn wil men fatsoenlijk kunnen werken. Voor buitengevels die onaangetast moeten blijven in verband met bijvoorbeeld de historische waarde of gemeentelijke vergunningen, is binnenmuurisolatie een goed alternatie.

Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten bij het isoleren van de binnenmuur:

  • De buitenmuur moet zo damp-open mogelijk zijn (dat wil zeggen, voorzien zijn van ventilatieroosters of open voegen)
  • De woning moet beschikken over een een goed functionerende ventilatie en klimaatregeling
  • Er moet aandacht besteed worden aan koudebruggen tussen de verdiepen
  • De isolatie moet goed aansluiten op de bestaande gevel
  • De regenbelasting van de gevel moet zeer beperkt zijn, of de muur moet eerst geïmpregneerd zijn
  • Vochtproblemen en scheuren in de gevel moeten eerst aangepakt worden.
Advertentie

WELKE ISOLATIE METHODES VOOR BINNENMUREN ZIJN ER?

Bij het isoleren van een binnenmuur kun je verschillende methodes toepassen. De keuzes zullen hierbij vooral afhankelijk zijn van de hoeveelheid ruimte die je ter beschikking hebt, de kostprijs en de isolatiewaarde die je wilt behalen. Over het algemeen geldt: hoe beter de isolatiewaarde je wilt bereiken, des te dikker de wand zal worden en des te hoger de investering.

HOE KAN IK ISOLEREN MET VOORZETWANDEN?

Binnenmuurisolatie wordt meestal toegepast door gebruik te maken van een metal stud voorzetwand. Ook een houten rasterwerk is mogelijk, maar minder makkelijk en minder systematisch te installeren. Het rasterwerk wordt verankerd met de draagmuur. De ruimte tussen de voorzetwand en de muur wordt vervolgens met een geschikt isolatiemateriaal opgevuld. Tot slot wordt de gehele muur afgewerkt met een gips- of spaanplaat. De wand kan vervolgens naar keuze geschilderd of behangen worden.

Er zijn ook gips- of spaanplaten met isolatie verkrijgbaar die rechtstreeks op de muren gelijmd kunnen worden. Dit zijn kant-en-klare oplossingen die het verwerken zeer makkelijk maken en het geheel in een keer strak uit laten zien.

Let op bij het isoleren van de binnenmuur. Er moet altijd een vochtregulerend dampscherm (folie) aangebracht worden tussen het isolatiemateriaal en de afwerkingslaag als gebruik wordt gemaakt van zachte isolatiematerialen. Bij het gebruik van hardere isolatieplaten zal de wand voorzien moeten zijn van ventilatieroosters, zodat vocht weg kan en geen schimmels gaat vormen op de de platen. Dit is erg belangrijk om de condensatie van vocht tegen de koude kant van de muur tegen te gaan.

WAT IS DE NIEUWSTE TECHNIEK VOOR MUURISOLATIE VAN BINNENUIT?

Een binnenmuur isoleren kan ook met isolatieplaten zoals Multipor van de fabrikant Xella, beter bekend van de Ytong cellenbeton blokken. Deze isolatieplaten hebben een warmtegeleidingscoëfficiënt van 0,045 W/mK. Dat is vergelijkbaar met de meeste isolatiematerialen. Door de poreuze structuur is het product damp-open, waardoor je een natuurlijke vochtregulatie krijgt. Het materiaal kan bijna op elke ondergrond verlijmd worden. Beschadigde muren moeten wel eerst uitgevlakt worden met een kalkcementmortel.

VOORDELEN

  • Er gaat geen warmte verloren in de gevel
  • Kan onder alle weersomstandigheden geplaatst worden. Buitengevelisolatie niet.
  • De gevel blijft zijn oorspronkelijk karakter houden, zeker voor historische panden van groot belang
  • Er kan in fases gewerkt worden, ruimte voor ruimte

NADELEN

  • Plaatsing dient te gebeuren met de nodige vakkennis om vochtproblemen en koudebruggen te voorkomen
  • De werkzaamheden verstoren het leven binnen de muren
  • De muren moeten opnieuw afgewerkt worden (maar dat moet buiten ook)
  • De ruimte zal ook kleiner worden door het aanbrengen van de isolatielaag
  • Radiatoren & elektra zullen verplaatst moeten worden
  • ’s Zomers warmt het binnen ook sneller op en koelt het langzamer af. Het voordeel dat je in de winter hebt, wordt dus een nadeel in de zomer

We kunnen ons voorstellen dat het isoleren van een buitenmuur van binnenuit teveel ruimte in beslag neemt. Daarom zijn er ook oplossingen om van buitenaf de muur te isoleren. Of, als je heel ver wilt gaan, je vervangt de enkelsteens muur door een spouwmuur. Het is meer werk, maar de voordelen wegen op tegen de nadelen. Meer weten? Lees dan verder via een van de 2 onderstaande opties.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie