Nieuws

Recente posts

Houtenvloer isoleren

VLOERISOLATIE VOOR EEN HOUTENVLOER MAKKELIJKER DAN GEDACHT

houtenvloer isolerenEr kleven 2 belangrijke nadelen aan een niet geïsoleerde houten vloer: geluidsoverlast en warmteverlies. Beiden zijn met isolatiemateriaal eenvoudig op te lossen. Voorzie de houten vloer van warmte-isolatie en geluidsisolatie. In veel gevallen kan dit in een keer. Vloerisolatie zoals minerale wol, glaswol of steenwol zijn goede keuzes voor het isoleren van een houten vloer. Steenwol en minerale wol zijn daarbij ook nog een goede oplossing voor geluidsisolatie.

Ook de isolatiewaarde van steenwol en minerale wol is dus bijzonder goed. Vloerisolatie zoals PIR of EPS is minder geschikt in combinatie met hout. Het hout kan dan niet ademen en hierdoor ontstaat mogelijk vochtproblemen, zoals schimmel. Toch PIR of EPS gebruiken om houten vloer te isoleren? Pas dit dan toe in combinatie met een (vochtwerende) folie als je aan de slag gaat met vloerisolatie.

EXTRA UITDAGING BIJ ISOLEREN HOUTEN VLOER: HOUT ‘LEEFT’

Warme voeten en optimaal wooncomfort: ook bij een houten vloer wordt dit verwacht. De charme van een houten vloer is uiteraard het natuurlijke karakter ervan. Maar, hout werkt: het krimpt en zet uit. Gevolg: kieren en gaten waardoor kou gemakkelijk z’n weg naar de leefomgeving in de woning vindt. Of andersom, warmte kan ontsnappen aan de ruimte via deze kieren en er kan tocht ontstaan.

Een houten vloer voorzien van vloerisolatie heeft 2 voordelen:

 • De houten vloer blijft mooi en gaat lang mee
 • Voorzien van een goede isolatie heeft de vloer weinig onderhoud nodig.

Belangrijk om te achterhalen bij het isoleren van een houten vloer: met welke situatie je te maken hebt. Wat voor constructie zit er onder jouw houten vloer? Zijn het (houten) balken of is het beton? In oudere huizen is het meestal de eerste optie. Als je de houten vloer verwijdert, wat zit er dan onder? Het plafond van de onderburen, een kruipruimte of iets anders?

Bij houten balken is het mogelijk om isolatiemateriaal tussen de balken te plaatsen. Hiervoor is steenwol of glaswol prima geschikt. Zorg er dan wel voor dat er voldoende ventilatie is in de ruimte eronder, om condensvorming te voorkomen. Vocht is funest voor glaswol, want het zorgt er namelijk voor dat het glaswol z’n isolatiewaarde verliest. En onderschat het effect van schimmelvorming niet.

Advertentie

EEN HOUTEN VLOER ISOLEREN MET STEENWOL

steenwol vloerisolatieIsolatieplaten van steenwol (bijvoorbeeld Rockwool) zijn heel geschikt voor de isolatie van een houten vloer. Deze worden aan de onderkant van de vloer geplaatst. Extra voordeel, deze beperken geluidsoverlast. De platen steenwol zijn bovendien onbrandbaar.

VOORDELEN

 • Zowel geschikt voor warmte-isolatie als voor geluidsisolatie
 • Makkelijk aan te brengen, zeker als platen tussen de balken passen
 • Brandwerend
 • Beter bestand tegen vocht dan traditionele glaswol

NADELEN

 • Indien niet passend tussen balken vraagt installatie om extra werk

EEN HOUTEN VLOER ISOLEREN MET GLASWOL

Glaswol aanbrengen houten vloerNaast steenwol is ook glaswol geschikt als isolatie van een houten vloer. Glaswol is op rol verkrijgbaar maar ook in platen zoals bijvoorbeeld de Acoustifit glaswolplaten van Knauf. Zeker deze laatste is gebruiksvriendelijker dan de traditionele glaswol rollen, bovendien veroorzaken ze minder stof door een speciaal bindmiddel.

VOORDELEN

 • Prima isolatiewaarde
 • Met nieuwste technologie bijna stofvrij en vrij van glassplinters te verwerken

NADELEN

 • Heeft extra bescherming nodig tegen vocht & schimmel (incl. ventilatie)
 • Glaswol rollen verwerken dient voorzichtig te gebeuren i.v.m. hele fijne glassplinters. Doe bijvoorbeeld een overall en lange handschoenen aan
Advertentie

EEN HOUTEN VLOER ISOLEREN MET MINERALE WOL

minerale wol vloerisolatieMinerale wol is bijzonder geschikt voor vloerisolatie van een houten vloer. Minerale wol (bijv. Knauf Naturoll) is op de markt gebracht als alternatief voor de traditionele steenwol. Minerale Wol is een duurzaam alternatief met sterke minerale vezels. Het voordeel van minerale wol is dat het product de positieve eigenschappen van zowel steenwol als glaswol combineert, tegen een lagere prijs per m2. De geluidsisolerende eigenschappen zijn gelijk aan steenwol, maar met de goede thermische isolatie van glaswol. Dat maakt het product enorm interessant voor allerlei toepassingen.

VOORDELEN

 • Het beste van 2 werelden, steenwol en glaswol
 • Geluidsisolerende eigenschappen van steenwol
 • Thermische voordelen van glaswol
 • Lagere kosten per m2
 • Flexibel inzetbaar

NADELEN

 • Vochtbestendigheid moet in de gaten gehouden worden
Advertenties
Meest gelezen
Advertentie