Nieuws

Recente posts

Ook subsidie voor zonneboilers in 2022

BEDRAGEN EN VOORWAARDEN VOOR ZONNEBOILERS BEKEND GEMAAKT DOOR RVO

Er was al sprake van dat ook zonneboilers in 2022 subsidie zouden ontvangen, maar de exacte bedragen en voorwaardes zijn pas 24 januari 2022 bekend gemaakt. Waar gaat het allemaal om? Dat lees je hieronder.

In 2022 is er € 228 miljoen budget beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Voor de meeste van deze maatregelen zijn de voorwaardes en subsidiebedragen reeds beschikbaar vanaf 3 januari 2022. Deze staan onder andere hier beschreven. In principe gaat dit door tot 2030, de ‘eerste’ deadline voor de energietransitie.

Het recht op subsidie voor zonneboilers heb je als je eigenaar bent van de woning en tevens hoofdbewoner (of dit gaat worden na renovatie). Om een aanmerking te komen voor de subsidie heb je te voldoen aan een aantal voorwaardes en dient de zonneboiler die geïnstalleerd is op de apparatenlijst te staan die gepubliceerd staat op de website van RVO.

WAT ZIJN DE VOORWAARDES VOOR SUBSIDIE OP ZONNEBOILERS?

  • Reeds aangegeven hierboven: Je moet eigenaar zijn van de koopwoning en het is jouw hoofdverblijf (of wordt dit direct na renovatie);
  • De zonneboiler is een nieuw aangeschaft en geïnstalleerd product en is dus product dat tweedehands is aangekocht. Bovendien bestaat het uit een compleet systeem van collectoren en een boilervat;
  • De zonneboiler wordt geïnstalleerd in een woning waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd voor of op 30 juni 2018;
  • De zonneboiler is reeds geïnstalleerd op het moment dat de subsidie aangevraagd wordt;
  • De installatie is gedaan door een erkend bouwinstallatiebedrijf;
  • Er moet een factuur en betaalbewijs van de aanschaf en installatie van de zonneboiler overhandigd kunnen worden;
  • Je mag tot maximaal 12 maanden na installatie van de zonneboiler nog subsidie aanvragen. Doe je de aanvraag in combinatie met een isolatiemaatregel dan geldt dat je tot 12 maanden na het installeren of aanbrengen van de eerste maatregel subsidie aan kunt vragen. De aanvraag kan dan overigens in 1 keer.

De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het vermogen van de zonneboiler. Kijk dus eerst goed op de apparatenlijst van RVO voordat je met de aanschaf begint, zodat je een goed besef hebt van de totale investering. Komt jouw apparaat niet op de lijst voor, om wat voor reden dan ook, dien dan alsnog een aanvraag in om voor subsidie in aanmerking te komen. De afhandeling zal dan alleen wat langer duren dan je zou verwachten.

WAT ZIJN ZONNEBOILERS?

Werking zonneboiler systeemZonneboilers zijn een welkome aanvulling op de diverse maatregelen. Door gebruik te maken van de warmte die zonnestralen genereren kan water verwarmd worden voor gebruik in verwarmingen en kraanwater. Daarom zullen zonneboilers als geïnstalleerd worden in combinatie met een waterboiler variërend van 80 tot wel 500 liter. Het is niet zozeer het water dat verwarmd wordt door in de zonneboiler, maar een vloeistof die rondgepompt wordt en via een warmtewisselaar het water in het boilervat uiteindelijk verwarmd.

Als het water niet warm genoeg verwarmd kan worden, zoals bijvoorbeeld in de winter of op minder zonnige dagen, dan zal een verwarmingsspiraal in de boiler, een warmtepomp of CV-ketel het water moeten verwarmen tot de gewenste temperatuur bereikt is. Of je deze extra verwarming dus nodig hebt, is geheel naar eigen inzicht.

Een interessante ontwikkeling op dit vlak is de groeiende interesse in PVT-panelen, een combinatie van PV-panelen met zonnecollectoren in 1 unit. Meer informatie hierover vind je op deze pagina, net zoals alle soorten zonnecollectoren en meer informatie over de techniek, de voor- en nadelen.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie