Nieuws

Recente posts

Subsidie updates voor 2022

ALLE DUURZAME NIEUWTJES OM 2022 MEE TE STARTEN

Met een nieuw jaar starten niet alleen de goede voornemens, maar worden ook de subsidiepotten opnieuw gevuld en krijgen bestaande duurzame maatregelen een update. Kortom, alle ondersteuning van de Nederlandse energietransitie krijgt even een goede reset. In dit artikel zijn de belangrijkste zaken op een rijtje gezet, waarbij gemeld moet worden dat sommige maatregelen weliswaar apart besproken worden, maar pas toegekend worden als ze gecombineerd worden met een andere maatregel.

SUBSIDIEPOT VOOR DE AANSCHAF VAN ELEKTRISCHE AUTO’S IS WEER OPEN EN VERHOOGD

Zoals reeds aangekondigd in dit artikel van deze site, is de subsidiepot voor de aanschaf van een elektrische auto verhoogd en per 3 januari weer opengezet. Hoe zat het ook alweer? Als je een elektrische auto aanschaft, heb je recht op subsidie uit de SEPP-pot. Dit is wel aan voorwaarden gebonden:

  • De personenauto moet 100% elektrisch zijn met een actieradius van minimaal 120 kilometer (voor bedrijfsauto’s geldt een andere maatregel);
  • De oorspronkelijke nieuwprijs (catalogusprijs) mag niet lager zijn dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000. In feite zijn dit dus de kleine en middenklasse auto’s. De lijst kun je hier terugvinden;
  • De auto mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto, het moet een originele elektrische auto zijn;
  • De koop- of leaseovereenkomst van de auto moet zijn afgesloten in 2022 als je in 2022 de subsidie aanvraagt;
  • De aankoop of lease wordt aangegaan met een officiele dealer of garage. Is de auto bij een particulier gekocht, dan kom je niet aanmerking voor een subsidie.

De aanvraag kun je hier doen. Let wel op, het sterk verhoogde budget is geen garantie dat je de subsidie ook daadwerkelijk krijgt. Op=op. Bovendien moet je ook rekening houden met een verschil tussen nieuwe en gebruikte auto’s:

  • Het budget voor nieuwe auto’s is in 2022 € 71 miljoen, waarbij er een subsidie van € 3.350 kan worden toegekend voor zowel koop als lease van nieuwe auto’s;
  • Het budget voor gebruikte auto’s is € 20,4 miljoen, ook geldig voor zowel lease als koop van gebruikte auto’s, maar met een subsidiebedrag van € 2.000 een stukje lager.

Advies van het RVO: neem aanvullende voorwaarden in de overeenkomst op, dat de koop of lease ontbonden kan worden op het moment dat de subsidie niet is toegekend wegens tekort aan budget. Wees er snel bij, want van 3 januari 2022 (om 9.00 uur) is het loket weer opengegaan en zijn de eerste € 12 miljoen aan subsidies reeds aangevraagd.

ISDE-SUBSIDIES VOOR 2022 ZIJN VERHOOGD, MET SOEPELERE EISEN

De subsidiebedragen voor isolatiemaatregelen en warmtepompen zijn per 1 januari 2022 verhoogd. Ook zijn per 2022 de eisen voor de minimale m2 verruimd. Dit geldt alleen voor woningeigenaren. Voor zakelijke gebruikers zijn er andere maatregelen.

ISOLATIEMAATREGELEN

Per 1 januari 2022 zijn de subsidiebedragen voor isolatiemaatregelen verhoogd van 20% naar 30% van het geïnvesteerde bedrag. Dit geldt voor werkzaamheden die na 1 januari 2022 zijn uitgevoerd. De nieuwe minimale oppervlakte-eisen voor isolatiemaatregelen gelden ook voor alle aanvragen die vanaf 1 januari 2022 worden ingediend.

Zijn de isolatiemaatregelen voor 1 januari 2022 uitgevoerd of aangebracht? Dan gelden de lagere bedragen van 2021. Daar zit een wezenlijk verschil in, zie hiervoor onderstaande tabel. En let op: Vanaf 2022 is het combineren van vloer- en bodemisolatie om aan de isolatiewaarde-eis te voldoen niet meer mogelijk.

Subsidie isolatiemaatregelen 2022

Bron: www.rvo.nl

Ook voor HR++-glas gelden verbeterde subsidiebedragen, zie onderstaand tabel.

HR++ glas subsidiemaatregel

Bron: www.rvo.nl

WARMTEPOMPEN

Het hogere bedrag dat u krijgt voor een geïnstalleerde warmtepomp per 2022 is afhankelijk van het energielabel en het thermisch vermogen van de warmtepomp. Bekijk op de apparatenlijst hoe hoog het bedrag in uw geval is.

Ook hier weer geldt: Het recht op het hogere subsidiebedrag geldt als de warmtepomp na 31 december 2021 is geïnstalleerd.

ZONNEBOILERS

Vooralsnog zijn er geen nieuwe subsidiebedragen bekend gemaakt voor zonneboilers.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie