Nieuws

Recente posts

Home | Nieuws | In de kou ondanks isolatie

In de kou ondanks isolatie

HUIZEN VOOR MILJOENEN VOORZIEN VAN ISOLATIE

Het is toch wat, de woning coöperatie investeert miljoenen in de verduurzaming van hun huurwoningen, waardoor deze een betere isolatie hebben, maar vergeten de vloeren van diezelfde woningen te voorzien van een gedegen isolatie. Hierdoor zitten de bewoners letterlijk en figuurlijk in de kou: de huurprijzen zijn gestegen, terwijl de beloofde lagere stookkosten uitblijven.

Gelukkig kun je op deze site terecht voor aanvullende informatie over isolatie en de investeringen & subsidies die daarmee gemoeid zijn. De vraag is uiteindelijk, waar begin je? En moet je consessies doen? Kijk op de isolatie-pagina’s van deze site.

Het hele artikel gaat vind je terug op ad.nl (zie link onderaan dit bericht). Samengevat:
De 31 woningen in Den Bosch-Zuid dateren van 1954. De bakstenen muren ervan zijn gesloopt en voorzien van nieuwe muren met daartussen dik isolatiemateriaal op basis van natuurlijke vlas. Ook zijn nieuwe kozijnen met isolatieglas geplaatst en de daken zijn vernieuwd en geïsoleerd. Het hele project kostte BrabantWonen 3,5 miljoen euro.

Nog geen half jaar nadat de huurhuizen in Den Bosch in een dikke schil van isolatie zijn verpakt, hebben verschillende huurders problemen om hun huiskamer warm te houden. De kou trekt via de vloer omhoog en er is geen thermostaat tegen opgewassen.

De woningcorporatie kent de klachten, zegt een woordvoerder. Zij vindt het vervelend voor de bewoners. ,,We hebben vier klachten gekregen, maar we denken dat meer mensen last hebben. Deze week gaan we aan de slag met een thermografisch onderzoek. Er is een brief verstuurd naar de bewoners. Met zo’n onderzoek kunnen we nagaan waar warmte lekt uit de woning. Omdat het nu kouder is, kunnen we de verschillen beter zien.”

De woordvoerster van de corporatie erkent dat in de oorspronkelijke plannen isolatie van de kruipruimtes was voorzien. “Toen we van start gingen met de renovatie, bleek dat er onder de houten vloer te weinig ruimte is voor isolatie en dat die isolatie in theorie weinig bijdraagt aan het uiteindelijke energielabel. Toen is ervan afgezien.”

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal ziet het als een bekend probleem dat vloerisolatie weliswaar weinig bijdraagt aan het energielabel, maar wel degelijk van grote invloed kan zijn op het comfort en de daadwerkelijke warmte op de benedenverdieping. ,,Het gevoel van koude voeten speelt in veel gevallen mee, dat zou hier ook zo kunnen zijn. Maar sowieso pleiten wij ervoor om alle oppervlaktes van een woning goed te isoleren voor het beste resultaat”, aldus woordvoerder Puk van Meegeren.

Bron: ad.nl | Nieuwe super-accu van 3000 euro: tien minuten laden, 400 kilometer rijden

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie