Nieuws

Recente posts

Home | Elektrisch | Welkom thuisaccu, dag salderingsregeling

Welkom thuisaccu, dag salderingsregeling

IS DE THUISBATTERIJ DÉ OPLOSSING VOOR HET VERDWIJNEN VAN DE SALDERINGSREGELING?

Op dit moment profiteert iedereen met zonnepanelen nog van de salderingsregeling. Deze regeling zorgt ervoor dat je een vergoeding krijgt voor het overschot aan elektriciteit, opgewekt met je zonnepanelen, wat je teruggegeven hebt aan het elektriciteitsnetwerk. In feite alsof je zelf een elektriciteitscentrale bent.

Nu is de salderingsregeling nog erg interessant en voor de meeste eigenaren van zonnepanelen de reden om tot aanschaf en installatie over te gaan. Immers, de terugverdientijd op de aanschaf wordt daarmee overzichtelijk en aantrekkelijk. Een bijzondere insteek in het kader van verduurzaming, zo is de mening van allesverduurzamen.nl uiteraard. Echter, langzaam maar zeker zal de salderingsregeling komen te vervallen en zal alles wat je teveel hebt geproduceerd met je zonnepanelen voor niets teruggegeven worden aan het elektriciteitsnetwerk.

Tenzij je dus een thuisbatterij laat installeren.

WAT IS EEN THUISACCU?

Een thuisbatterij wordt gebruikt om stroom in op te slaan, die je met je eigen zonnepanelen hebt geproduceerd, om dit later te kunnen gebruiken. Dat is in feite alles. Vaak worden ze aan de muur gehangen in de kelder, garage of de bijkeuken en hebben ze ongeveer het formaat van een flinke cv ketel (!). Een thuisbatterij kan op twee manieren ingezet worden:

  1. Opvangen van stroomuitval
  2. Het bewaren van overdag opgewekte zonnestroom voor als het ’s avonds donker is.

Thuisaccu voor als er geen zon schijnt
Gelukkig is het stroomnetwerk in Nederland aardig stabiel (ondanks het feit dat de capaciteit aardig getest wordt), dus is er in principe weinig noodzaak om de thuisaccu te gebruiken als back-up accu. Daarom is hierdoor de tweede reden de meest gebruikte optie om een thuisbatterij aan te schaffen en te installeren.

Onder normale omstandigheden zul je overdag als de zon schijnt meer stroom opwekken dan je op dat moment direct verbruikt, als je zonnepanelen hebt. Dit ‘overschot’ kun je door de salderingsregeling nu nog terugleveren aan je energieleverancier en daar krijg je een vergoeding voor.

Als je dat niet wilt, of de salderingsregels worden inderdaad anders en minder na 2023, dan kun je de overdag opgewekte stroom opslaan in een zonne-accu en ‘s avonds zelf gebruiken, als de zon niet meer schijnt. Je hoeft dan minder stroom van je leverancier te kopen, waardoor je per saldo goedkoper uit bent. Bovendien kun je dan bijna of helemaal zelfvoorzienend worden wat betreft stroomgebruik.

WORDEN THUISBATTERIJEN AL ACTIEF GEBRUIKT?

Het principe van een thuisbatterij wordt al actief gebruikt in tuinhuisjes van volkstuinen, (zeil)boten en caravans of campers. Met 1 of 2 zonnepanelen produceer je voldoende om een kleine accu van 12, 24 of 49 Volt te laden en deze te laten werken als je daar in de avonduren behoefte aan hebt.

Helaas is het zo dat thuisaccu’s voor 220 Volt op dit moment, vanwege de salderingsregeling, niet heel interessant zijn in Nederland. Maar in landen als België en Duitsland, waar elektriciteit relatief duur is ten opzichte van gas, is de opmars van thuisbatterij duidelijk waarneembaar. Sterker nog, in België worden ze zelfs via de Ikea aangeboden.

ZIJN THUISBATTERIJEN ZINVOL VOOR NEDERLAND?

Zoals al duidelijk is in dit stuk, dankzij de salderingsregeling is het installeren van een thuisbatterij op dit moment weinig zinvol. Ook al zijn de voordelen duidelijk en zijn er relatief goedkope oplossingen op basis van oudere technieken, de thuisbatterij wordt pas echt interessant als het terugleveren van elektriciteit geen zin meer heeft. De gestegen energiekosten doet echter de vraag naar deze oplossing stijgen, zo is ook de ervaring van allesverduurzamen.nl.

Tesla is hier overigens wel erg slim mee omgegaan. De techniek komt immers overeen met hetgeen zij in hun voertuigen hebben toegepast. Daardoor zal hun techniek en aanbod heel erg aantrekkelijk worden op het moment dat het rendabel wordt om thuisbatterijen in huis te halen. In aanvulling daarop is het ook nog eens mogelijk om de accu’s van Tesla auto’s in te zetten als thuisbatterij oplossing. Dit geldt overigens voor meer merken.

WAT MOET IK NOG MEER WETEN OVER THUISACCU’S?

Details zoals gewicht, capaciteit, soorten thuisbatterijen en bovenal de kostprijs van aanschaf en installatie kun je vinden op de thuisaccu-pagina van allesverduurzamen.nl. Feit is in ieder geval wel dat je niet zondermeer een thuisbatterij kunt aansluiten op je bestaande installatie De omvormer zal vervangen moeten worden door een versie die de omschakeling kan realiseren tussen afgifte aan het huis of opslaan in de accu.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie