Nieuws

Recente posts

Home | Subsidies | De top 3 meest gebruikte subsidies verduurzamen woning

De top 3 meest gebruikte subsidies verduurzamen woning

WELKE ZIJN HET EN HOE KUNNEN ZE AANGEVRAAGD WORDEN?

Zodra je besloten hebt om duurzame maatregelen te nemen voor je woning, zul je ook zoek gaan naar mogelijkheden om de investering zo laag mogelijk te houden. Wees eerlijk, naast het feit dat je dit voor een duurzame toekomst doet, wil je ook zo snel mogelijk je investering terugverdienen. Goed de ontvangen offertes vergelijken is een logische stap, net zoals het gebruiken van de meest gunstige financieringsopties, maar uitzoeken welke subsidies het beste aangevraagd kan worden is helemaal interessant.

De meeste subsidies in Nederland zijn aan te vragen onder de ISDE-regeling, welke terug te vinden zijn op de website van RVO. Echter, de stimulering van het installeren en gebruiken van zonnepanelen vallen niet onder de ISDE-regeling, maar werken via indirecte maatregelen zoals het terugvorderen van BTW en de salderingsregeling. Direct of indirect, de volgende subsidies zijn de meest aantrekkelijke en gevraagde subsidies tot nu toe:

 1. BTW-teruggave en salderingsregeling voor zonnepanelen
 2. ISDE-subsidie voor de installatie van isolatiemaatregelen
 3. SEPP-subsidie voor de aanschaf van elektrische auto’s

BTW-TERUGGAVE EN SALDERINGSREGELING ZONNEPANELEN

Hoewel dit geen directe subsidieregeling is, vormen de BTW-teruggave en de salderingsregeling wel een van de grootste ‘subsidie’-potten die Nederland heeft ter verduurzaming van de samenleving. Het feit alleen al dat er naar schatting in 2020 de grens van 700.000 vierkante meter gepasseerd is, geeft al aan hoeveel wat er zoal gebeurt in Nederland. Dat staat namelijk gelijk aan meer dan 16 miljoen zonnepanelen op de Nederlandse daken van woningen en bedrijfspanden. Helaas is op het moment van schrijven nog niet achterhaald hoeveel BTW op jaarbasis is teruggevraagd.

Het CBS stelt dan ook via dit artikel:

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en klimaattransitie (SDE++) is veruit de grootste bron van subsidie. Medio 2021 is er voor 3 535 MW vermogen aan zon-PV beschikt via de SDE++, waarvan 1 803 MW (3 317 projecten) op dak en 1 732 MW (109 projecten) op veld of water (Rijksoverheid, 2021). Daarnaast zijn er nog andere manieren waarop de realisatie van zonnestroominstallaties wordt gestimuleerd. Voor zakelijk gebruikers zijn er naast de SDE++ nog de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de InvesteringsSubsidie Duurzame Energie (ISDE). Voor kleinverbruikers is er de salderingsregeling of als zij zich verenigen in een coöperatie of vereniging van eigenaars (VvE) is er de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE).

Ben je dus naast privé ook zakelijk geïnteresseerd in subsidies voor het installeren van zonnepanelen, dan zou ik zeker op deze pagina van RVO kijken.

Wil je privé ervoor zorgen dat je investering iets lager is, neem dan de volgende stappen:

 • Zorg ervoor dat de facturen voor de installatie en aanschaf op jouw naam staat. Ook het energiecontract moet op dezelfde naam staan. Het is hierbij handig als de aanvraag van de BTW-teruggave ook op dezelfde naam staat;
 • Zorg ervoor dat u de technische specificaties kent van de zonnepanelen, dus vermogen en afmetingen. Deze laatste is van belang bij nieuwbouwhuizen omdat je namelijk ook een deel van je BTW voor de bouw van je woning kunt terugvragen. Zie ook deze pagina;
 • Volg de stappen die de Belastingdienst uitgelegd heeft op deze pagina. De aanvraag is tegenwoordig een stuk eenvoudiger en sneller. Met een beetje aandacht en tijd heb je dit zo voor elkaar.

ISDE-SUBSIDIE VOOR DE INSTALLATIE VAN ISOLATIEMAATREGELEN

Hier zijn maar weinig woorden voor nodig omdat het overzicht hieronder (Bron: ISDE) meer dan voldoende inzicht geeft. Het beschikbare budget voor investeringen in warmtepompen, zonneboilers, isolatie en warmtenetten (zowel voor zakelijke als particuliere aanvragers) bedraagt in 2021 € 124 miljoen. Tot en met augustus 2021 zijn er bijna 24.000 aanvragen ingediend voor in totaal 51.337 apparaten dan wel maatregelen.ISDE Subsidie aanvragen augustus 2021

Bij particulieren nemen subsidie aanvragen voor isolatie veruit de meeste budget in beslag met € 28,6 miljoen van de in totaal € 41,9 miljoen. Van deze € 28,6 miljoen is € 9,7 miljoen bestemd voor dakisolatie, € 4,2 miljoen voor spouwmuur isolatie en hetzelfde bedrag voor HR++-glas. Vloerisolatie en gevelisolatie nemen ook nog eens € 7 miljoen voor hun rekening. De € 11,4 miljoen die voor warmtepompen zijn aangevraagd, vergeten we bijna in dit overzicht. Kortom, een gewilde maatregel!

Het aanvragen van deze subsidies zul je altijd na afloop moeten doen. Voordat je aan de slag gaat, zul je jezelf goed moeten informeren of je met de plannen die je in je hoofd hebt hiervoor in aanmerking komt. Tevens is het een voorwaarde dat je gebruik maakt van een officiële installateur. Alles Verduurzamen kan je al de weg wijzen via het aanvraagformulier onderaan dit artikelel voor offertes ten bate van diverse duurzame maatregelen.

SEPP-SUBSIDIE VOOR DE AANSCHAF VAN ELEKTRISCHE AUTO’S

Met bijna € 30 miljoen aan subsidie budget voor de particuliere aanschaf van elektrische auto’s was de maatregel stevig in gezet voor 2021. Echter, in augustus van 2021 was het budget al volledig op en is de SEPP tijdelijk gesloten tot het nieuwe jaar. Vanaf januari 2022 zal een nieuw budget beschikbaar gesteld worden. Die zijn voor nieuwe elektrische personenauto’s (koop en lease) € 71 miljoen en voor gebruikte elektrische personenauto’s (koop en lease) € 20,4 miljoen. Een flink budget meer dus en daarom des te interessanter om in de gaten te houden als je overweegt zelf een elektrische auto aan te schaffen.

De aanvraag is wel gebonden aan strikte voorwaarden, te weten:

 • Een 100% elektrische personenauto met een actieradius* van minimaal 120 kilometer;
 • De catalogusprijs* (oorspronkelijke nieuwprijs) is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000. Dit betreft dus kleine en middenklasse auto’s;
 • De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto;
 • De koop- of leaseovereenkomst van de auto moet zijn afgesloten in hetzelfde kalenderjaar waarin u de subsidie aanvraagt;
 • De aankoop of lease wordt aangegaan met een officiele dealer of garage. Aankoop van een particulier komt niet in aanmerking voor subsidie.

Het aanvragen van de subsidie kun je via deze directe link doen.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie